СЛОБОДА - ЈЕДНАКОСТ - БРАТСТВО.
Још у време развоја старе Грчке ми смо први узвикнули: слобода, једнакост, братство, речи, које су затим тако често понављали несвесни папагаји ухваћени у
ову мрежу, а којима су се послужили да лише свет благостања праве индивидуалне слободе, а која се састоји у заштити ове слободе од насиља масе. Ови Гоими, тзв.паметни и мудри, нису могли да схвате колико су апстрактне ове речи које су чули довикиване са свих страна, нису се ни сетили да је сама природа поставила неједнакост ума, карактера, способности; нису приметили да их је наша политика бацила изван њиховог обичног живота на пут, који води нашој власти. И будала може владати ако је упућен у политику, а неупућен човек, па баио он и геније, изгубиће се на путевима које му ми показујемо.
ЛИБЕРАЛИЗАМ УБИЈА ПРАВУ СЛОБОДУ.
Политичка слобода јесте идеја, а не стварност. Слобода је идеја... слободна мисао. Ову идеју треба знати применити, кад треба, помоћу идеалистичког погледа на свет, привући народну снагу у своју странку - ако је ова одлучила да сруши владину странку. Тиме је задатак олакшан - када је противник заражен идејом слободе или либерализма и када целу своју снагу уступа за ову идеју. Ту ће се показати победа нашет система: по закону живота, само што су узде власти испуштене из једне руке, прихвата их друга, јер СЛЕПА снага народа не може ни један дан остати без вође... Нова власт буквално замењује стару која је ослабљена својим рођеним либерализмом.
Ето, шта о слободи веле другови и другарице масончине у својим протоколима... има још, али мрзи ме да куцкам........
п.с. Тема је веома интересантна, а питање о слободи тешко.......