koju hranu konzumirati kod čira na želucu?
šta bi trebalo izbaciti sa trpeze?
ima li ovde čiraša i kako se hranite?
šta bi trebalo izbaciti sa trpeze?
ima li ovde čiraša i kako se hranite?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Odmah da napišem da nisam doktor, liječnik.evi neke moje situacije.
od simptoma - povremeni bol ispod rebra s leve strane možda imam godinu dana, nadutost stomaka nakon obroka. bol i kao neka težina mi se javljaju i kad duže ne jedem, a imao sam običaj i da se izgladnjujem. pa ga unos hrane smiri. a nekad mi se i nakon obroka javi. bol se javi i kad sam u stresu ili se iznerviram.
radio sam test krvi na helikobakter i negativan je.
inače, u hroničnom sam stresu, koji sam tretirao vinom. imam staž u alkoholu na gladno 10+ godina. plus sam sklon uzimanju kafetina (a vidimo da on šteti sluzokoži želuca)
endoskopiju nisam radio, samo ultrazvuk. mesto koje pokazujem da me boli je želudac.
prepisani su mi inhibitor protonske pumpe panrazol i rupurut. i dijeta.
od hrane uglavnom jedem pekarske proizvode i prženu hranu i to neredovno.
praktično, od svoja 4 stuba na kojima sam bazirao opstanak - vino, peciva, prženo i kafetin - sve škodi želucu.
alkohol nisam pio jedno 2 meseca, ali i dalje imam povremeno bol.
zna li neko koliko dugo se pije panrazol? u kutiji ima svega 14 tableta.
Kakav je nalaz ultrazvuka ? Žučne kese ? Standardna laboratorija ? Ag test na prisustvo Helicobacter pylori iz krvi je prilično nepouzdan . Najpouzdaniji je ureaza izdisajni test , zatim prisustvo Ag HP u stolici.evi neke moje situacije.
od simptoma - povremeni bol ispod rebra s leve strane možda imam godinu dana, nadutost stomaka nakon obroka. bol i kao neka težina mi se javljaju i kad duže ne jedem, a imao sam običaj i da se izgladnjujem. pa ga unos hrane smiri. a nekad mi se i nakon obroka javi. bol se javi i kad sam u stresu ili se iznerviram.
radio sam test krvi na helikobakter i negativan je.
inače, u hroničnom sam stresu, koji sam tretirao vinom. imam staž u alkoholu na gladno 10+ godina. plus sam sklon uzimanju kafetina (a vidimo da on šteti sluzokoži želuca)
endoskopiju nisam radio, samo ultrazvuk. mesto koje pokazujem da me boli je želudac.
prepisani su mi inhibitor protonske pumpe panrazol i rupurut. i dijeta.
od hrane uglavnom jedem pekarske proizvode i prženu hranu i to neredovno.
praktično, od svoja 4 stuba na kojima sam bazirao opstanak - vino, peciva, prženo i kafetin - sve škodi želucu.
alkohol nisam pio jedno 2 meseca, ali i dalje imam povremeno bol.
zna li neko koliko dugo se pije panrazol? u kutiji ima svega 14 tableta.
nalaz preko ultrazvuka je uredan, krvnu sliku nisam radio.Kakav je nalaz ultrazvuka ? Žučne kese ? Standardna laboratorija ? Ag test na prisustvo Helicobacter pylori iz krvi je prilično nepouzdan . Najpouzdaniji je ureaza izdisajni test , zatim prisustvo Ag HP u stolici.
Definitivno si i sam shvatio šta sve škodi sluzokoži žeuca , ali da bi dobio definitivnu dijagnozu s obzirom da i dalje traju simptomi potrebno je između ostalog uraditi gastroskopiju. Trebalo bi da odeš na kontrolni pregled .
Sve stoji.inače, nemam one kiseline koje idu naviše, gorušicu, niti povraćanje, samo taj bol i nelagoda u predelu želuca...
ali našao sam ovaj podatak:
"Kod atrofičnog gastritisa, usled zapaljenja propadaju ćelije želuca koje prave kiselinu, zato nema smetnji kao što je gorušica. Postoje nadimanje, mučnina, ali u odnosu na gastritis, koji prati povišena želudačna kiselina, ovde ima manje simptoma.
Mesta na kojima su propale ćelije želuca popunjavaju se nekim drugim ćelijama (crevnim), kojima prirodno tu nije mesto. One se mogu lakše pretvoriti u maligne.
Zato se jednom dijagnostikovan atrofični gastritis mora ozbiljno shvatiti i redovno kontrolisati. Nedostatak simptoma ne sme biti razlog da se ne ide na kontrole.
Važno je reći da zapaljenje želudačne sluznice može biti akutno (naglo nastalo) i hronično (sa povišenom želudačnom kiselinom, ili bez nje - atrofični gastritis)."
https://max-medica.com/blogs/simptomi/zapaljenje-zeludacne-sluzokoze
Jeftinije ti je da uradiš stolicu na antigen helikobaktera .nalaz preko ultrazvuka je uredan, krvnu sliku nisam radio.
uradiću izdisajni test na heliko, pa javljam rezultate...
planiram da popijem ovih 14 tableta i ako se ništa ne promeni idem da gutam sondu...
panrazol 20mg 1x1 pre doručka, znači jedna dnevnoJeftinije ti je da uradiš stolicu na antigen helikobaktera .
Koliko puta dnevno piješ Panrazol i u kojoj dozi ?
Svakako obavezno idi na kontrolu , ne možemo mi znati još štošta o tebi a što može tvoj lekar i pre svega on će sve to objektivno sagledati i proceniti .
De, ne filozofiraj i bataljuješ lekić.panrazol 20mg 1x1 pre doručka, znači jedna dnevno
i rupurut 1-2 kad se jave bolovi
krenuo sam sa panrazolom ali ću bataliti jer kao da mi se pogoršava stanje. mislim, taj lek smanjuje lučenje želudačne kiseline ali zar to smanjivanje ne otežava varenje?
dok rupurut smanjuje kiselost kiseline, mada njega još nisam probao pošto ovih dana osećam samo nelagodu i nadutost, ne i bol...
Najmanje mesec dana mora da se pije IPP - ne znam šta ti je rečeno , koliko dugo da piješ ?, koristiš ga u minimalnoj dozi , pije se pola sata, sat pre jela, tek si krenuo sa terapijom ako sam dobro razumela , gastroskopija je prilično bezbedna procedura , rizik je zaista minimalan , mislim da ti više šteti nego koristi čitanje na netu i gledanje YT.vidim za ovaj izdisajni test da se primenjuje 2 nedelje od prestanka terapije inh protonske pumpe, a ja sam već dva dana pod tom terapijom.
ono što je problem kod endoskopije je što može doći do infekcije ili povrede, ipak guraju strano telo duboko u telo...
Poslušaj ovo.U svakom slučaju ako ti ne odgovara lek , idi na kontrolu , da ponovim još jednom.
Mora i da se jede , ne naravno agresivna hrana po želudac već dijatelna , kafa, alkohol , sva agresivna pića, cigarete, - izbaci .
Brate slatki, ala ti zakerašvidim za ovaj izdisajni test da se primenjuje 2 nedelje od prestanka terapije inh protonske pumpe, a ja sam već dva dana pod tom terapijom.
ono što je problem kod endoskopije je što može doći do infekcije ili povrede, ipak guraju strano telo duboko u telo...