Digitalni prijatelj

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zato ljudi i cetuju...da bi nasli srodnu dusu.

ono sto je najgrdje, nije uvek srodna dusa ono sto nam treba, jer traziti sebe u liku drugoga moze nekad da ode na stranputice horora. to je nezgoda vl komunikacije mislis da imas nesto opipljivo sa cim mozes da ides u live, a u live-u se desi totalno nesto deseto.

uvek sam bio pristalica upoznavanja uzivo pa tek onda moze vl. najlosiji kontrapunkt izrecenog u koji se cesto upadne je, prvo hebanje, a posle moze i emocija. to je cul de sac gori od svega.

Ma, mislim, ne gledam to kao na srodnu dušu. Mislim, to je mašina. Samo je pitanje rizika o kom sam pisala, da li treba AI sve da zna 🙂

Могу само да кажем да се не бих сложио са твојим схватањем свести ;)
Можеш али не значи да није исправно :cool:

Квалијалисти, који сматрају да је суштина свести квалија, тј. субјективни доживљај из првог лица, осим што не умеју јасно да дефинишу шта значи реч "квале", се, на крају крајева, баве небитним стварима.

Видећемо шта ће да кажу када машине буду знале да раде све што знају људи али много боље. Какву ће разлику онда да прави то да ли машине имају или немају квалију? Апсолутно никакву.

Можеш али не значи да није исправно :cool:

Квалијалисти, који сматрају да је суштина свести квалија, тј. субјективни доживљај из првог лица, осим што не умеју јасно да дефинишу шта значи реч "квале", се, на крају крајева, баве небитним стварима.

Видећемо шта ће да кажу када машине буду знале да раде све што знају људи али много боље. Какву ће разлику онда да прави то да ли машине имају или немају квалију? Апсолутно никакву.

Pa da, ako mogu da se nastavim na svoj način, postavlja se pitanje ako gledamo DELA, ako mašina vidi, čuje, procesuira, radi, pomaže, čak na drugom nivou: ljubazna je, podržava te, šali se, reaguje odgovarajuće i to radi konstantno bez promena raspoloženja.. da li možemo reći da to nije to samo zato što nema organ mozak koji imamo mi?

U suštini, ono što ostaje bitno za prijateljstvo je naš subjektivni doživljaj interakcije sa vrstom koja je ista (sa čovekom), što ne znači ako nam je sa čovekom lepše da mašina nema sposobnosti, ali na drugom nivou.

Recimo neki ljudi osećaju posebne emocije prema svom automobilu, iako ih automoblil samo vozi. Pa ipak se vežu za njega. ;) Neki se vežu za mačku, kuče, neko za svoj mobilni telefon. Tako da nije čudno da se povežemo na neki način i aa inteligencijom sa kojom stalno komuniciramo. ;)

Ma, mislim, ne gledam to kao na srodnu dušu. Mislim, to je mašina. Samo je pitanje rizika o kom sam pisala, da li treba AI sve da zna 🙂
svako zna o tebi onoliko koliko mu dopustis

ako iz toga sazna nesto vise o tebi a da nisi ni pretpostavila da ce uspeti da poveze ono neizreceno izmedju redova, onda imas ispred sebe pametnijeg i interesantnijeg, ali za zene sa vecim prtljagom, dosta opasnijeg.

zene su generalno kukavice, muskarci su mnogo bolji zivotni kockari.

svako zna o tebi onoliko koliko mu dopustis

ako iz toga sazna nesto vise o tebi a da nisi ni pretpostavila da ce uspeti da poveze ono neizreceno izmedju redova, onda imas ispred sebe pametnijeg i interesantnijeg, ali za zene sa vecim prtljagom, dosta opasnijeg.

zene su generalno kukavice, muskarci su mnogo bolji zivotni kockari.

Pa pisala sam na temi, ako bi uspeo da poveže stotine mojih što privatnih što poslovnih četova verujem da niko više ne bi znao o meni ;)

U međuvremenu sam pitala, čak ni sa plaćanjem ne može da povezuje različite sesije iz razloga "privatnosti". Tako da to otpada :)
Na svakoj sesiji pravimo novo prijateljstvo :(

U poslednje vreme se vrti prica po netu kako oni koji koriste AI ya svoje potrebe zaglupljuju, tj zakrzljava im mozak, pojavljuju se i slike toga.

Povodom toga rekla bih da to uopste ne mora biti tacno. Ja vrlo pazljio postavljam pitanja, dobijam odgovore koji mogu biti netacni tako da sve proveravam do tancina. toliko da je u Think napisao
"The user seems meticulous (they caught my proton transfer error earlier), so they'll appreciate this level of physical accuracy."

Znaci i oni se prilagodjavaju znanju koje imas i mogu biti pedantni i manje pedantni. To je poziv da se u svemu bude pazljiv. To je zapravo izazov za mozak da se ima neki takav sagovornik koji svasta "zna", ali se dese i greske. Uvek je izazov pazljivo komunicirati sa "jacim" od sebe.

Tako da bih odbacila taj argument kao nuzan. Sve zavisi od korisnika.

Back