DEZINSEKCIJA

gurmanci:
Koliko dugo treba biti van stana i sta treba zastiti kada se radi klasicna dezinsekcija? (klasicno prskanje koje radi zavod za dezinsekciju)

Zavisi kojim se sredstvima radi. Najbolje je pitati onoga ko je radi. Nova sredstva ne zahtevaju uopste odlazenje iz kuce, bezmirisna su i neskodljiva u isparenju za decu, zivotinje i odrasle.
Pozdrav

Nakon klasične dezinsekcije preporučuje se da se stan zamrači pre svega i da ne budete u stan jedno sat vremena. Nakon čega ukoliko želite možete izvetriti prostorije i nastaviti sa normalnim funkcionisanjem. Što se tiče zaštite bilo čega, trebalo bi hranu zaštiti tj odložiti na zatvorena mesta, hranu kao što su brašo. šećer ukoliko ih držite u originalnim kartonskim pakovanjima.

Poslednja izmena od moderatora:
Nakon klasične dezinsekcije preporučuje se jedno sat vremena da se ne bude u stanu. Nakon toga izvetrite prostoriju po potrebi i nastaviti sa normalnim korišćenjem. Što se tiče stvari, poželjno je zaštiti hranu koja je u originalnim kartonskim pakovanjima i hranu koja je otvorena i koja bi mogla biti izložena hemikalijama. Sve ostalo je bezbedno.

Dezinsekcija gelom je manje opasna za ljude i njihove ljubimce
Gel metoda dezinsekcije se koristi za suzbijanje insekata u zatvorenom prostoru, buba rusa i buba švaba. Sem dezinsekcije gelom do skoro se uvek koristila dezinsekcija vlažnim postupkom ,u smislu nanošenja preperata prskalicama pod pritiskom.

Vlažni postupak dezinsekcije je svakako davao dobre rezultate kada je u pitanju dezinsekcija na pojavu buba rusa i buba švaba. Vlažnim postupkom se nanosio preparat koji je imao dvostruku ulogu, ulogu toksičnog dejstva na insekte i dejstva rasterivanja insekata.

Kod postupka vlažne dezinsekcije nakon aplikacije insekticida insekt mora doći u kontakt sa preparatom, tako što kada pređe preko njega insekticid se veže za noge insekta koje on potom liže, i na taj način unese insekticid u svoj organizam.

Kada je u pitaju gel dezinsekcija tu se ostvario napredak jel se preparat nanosi u vidu kapi iz tube, pa je u velikoj meri postupak dezinsekcije olakšan jer se preparat nanosi na samo nekoliko mesta u prostoru koji se tretira. Gel ima za cilj da privuče buba ruse ili buba švabe koje se nalaze u blizini, on je u stvari mamac u vidu hrane, u kom se nalazi insekticid. Kada bube pojedu gel bivaju otrovane i uginjavaju.

Sastav gela za dezinsekciju
Kao aktivna materija u gelu se nalazi insekticid koji nije otrovan po ljude i kućne ljubimce. U pitanju je aktivna materija fipronil, ovaj insekticid ima široku primenu u veterini i zaštiti bilja.

Kada se postižu najbolji rezultati dezinsekcije?
Iskustva pokazuju da najbolji efekat u dezinsekciji buba rusa i buba švaba ima kombinacija vlažnog postupka i gel metode dezinsekcije. Firma Istrebljivač koristi pri dezinsekciji buba rusa i buba švaba obe spomenute metode.

Praktično vlažnim postupkom preparat se prskalicama pod pritiskom nanosi po uglovima zida i poda, a gel de aplikuje najviše u kuhinjske elemente i to na šarke vrata kuhinjskog nameštaja, donje delove sudopere, klizače fioka, delove vodovodne i kanalizacione instalacije... Pored kuhinjskog dela stana u kom se vrši dezinsekcija gelom, gel se aplikuje na slična mesta i u kupatila i ostale sanitarne čvorove.

Nakon izvršene dezinsekcije buba rusi i buba švabe se eliminišu u roku od nekoliko dana iz tretiranog prostora. Garancija na dezinsekciju ovakve vrste je 6 meseci. Iskustva pokazuju da tretiran prostor može biti slobodan od buba švaba i buba rusa i nekoliko godina.

Dezinsekcija gelom je manje opasna za ljude i njihove ljubimce
Gel metoda dezinsekcije se koristi za suzbijanje insekata u zatvorenom prostoru, buba rusa i buba švaba. Sem dezinsekcije gelom do skoro se uvek koristila dezinsekcija vlažnim postupkom ,u smislu nanošenja preperata prskalicama pod pritiskom.

Vlažni postupak dezinsekcije je svakako davao dobre rezultate kada je u pitanju dezinsekcija na pojavu buba rusa i buba švaba. Vlažnim postupkom se nanosio preparat koji je imao dvostruku ulogu, ulogu toksičnog dejstva na insekte i dejstva rasterivanja insekata.

Kod postupka vlažne dezinsekcije nakon aplikacije insekticida insekt mora doći u kontakt sa preparatom, tako što kada pređe preko njega insekticid se veže za noge insekta koje on potom liže, i na taj način unese insekticid u svoj organizam.

Kada je u pitaju gel dezinsekcija tu se ostvario napredak jel se preparat nanosi u vidu kapi iz tube, pa je u velikoj meri postupak dezinsekcije olakšan jer se preparat nanosi na samo nekoliko mesta u prostoru koji se tretira. Gel ima za cilj da privuče buba ruse ili buba švabe koje se nalaze u blizini, on je u stvari mamac u vidu hrane, u kom se nalazi insekticid. Kada bube pojedu gel bivaju otrovane i uginjavaju.

Sastav gela za dezinsekciju
Kao aktivna materija u gelu se nalazi insekticid koji nije otrovan po ljude i kućne ljubimce. U pitanju je aktivna materija fipronil, ovaj insekticid ima široku primenu u veterini i zaštiti bilja.

Kada se postižu najbolji rezultati dezinsekcije?
Iskustva pokazuju da najbolji efekat u dezinsekciji buba rusa i buba švaba ima kombinacija vlažnog postupka i gel metode dezinsekcije. Firma Istrebljivač koristi pri dezinsekciji buba rusa i buba švaba obe spomenute metode.

Praktično vlažnim postupkom preparat se prskalicama pod pritiskom nanosi po uglovima zida i poda, a gel de aplikuje najviše u kuhinjske elemente i to na šarke vrata kuhinjskog nameštaja, donje delove sudopere, klizače fioka, delove vodovodne i kanalizacione instalacije... Pored kuhinjskog dela stana u kom se vrši dezinsekcija gelom, gel se aplikuje na slična mesta i u kupatila i ostale sanitarne čvorove.

Nakon izvršene dezinsekcije buba rusi i buba švabe se eliminišu u roku od nekoliko dana iz tretiranog prostora. Garancija na dezinsekciju ovakve vrste je 6 meseci. Iskustva pokazuju da tretiran prostor može biti slobodan od buba švaba i buba rusa i nekoliko godina.

Skandal iz 2017 godine:

Brisel je potvrdio alarmantnu vest – da su jaja iz Holandije zaražena insekticidom "fipronil" – osim u Belgiji i Nemačkoj, prodavana u još četiri zemlje, znatno više nego što se mislilo. Milioni jaja u zemljama Unije povučena su iz prodaje. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je "fipronil", u većoj količini – toksičan za ljude

Jao stvarno grozno! Kad ce ljudi da shvate da jad truju druge (biljke, zivotinje, insekte) truju i sebe. Postoje alternativne metode, ali ne iz fotelje.

Mi ne prskamo nista, zivimo u skladu sa prirodom. Neke jabuke i tresnje su imale crve... no big deal, zasto covek uopste misli da jabuka radja samo za njega. Zar to nije sebicno? Sta crvi da jedu??? I jeleni takodje, ptice... svi smo mi deo sistema.

Poslednja izmena:
moze se ziveti u skladu sa prirodom, ali ne i u Beogradu, posto je tamo priroda proterana. A niko ne zeli buba svabe i pacove u stanu na 12 spratu.

A sto se tice fipronila, skandal je bio sto je bila prekomerna doza u jajima, znaci u hrani. Tamo gde se proizvode jaja naravno da je potreban drugaciji pristup

moze se ziveti u skladu sa prirodom, ali ne i u Beogradu, posto je tamo priroda proterana. A niko ne zeli buba svabe i pacove u stanu na 12 spratu.

A sto se tice fipronila, skandal je bio sto je bila prekomerna doza u jajima, znaci u hrani. Tamo gde se proizvode jaja naravno da je potreban drugaciji pristup
Pa ti si napisao da je to bezbedno za ljude i zivotinje, a ja sam samo stavila jednu recenicu koja kaze da je opasno po zivot.
Ko jos ima pacove na dvanaestom spratu? A i od kud ti ideja da se pacovi unistavaju ovim otrovom?
Prskane su prostorije u kojima zive kokoske nekim tecnostima, a ovaj je fipronil zakonom zabranjen jer se od njega i umire, znaci otrovan je i tako je nekoliko desetina
miliona jaja unisteno. U nekoj tecnosti koju ja dva puta godisnje koristim za svog psa ( protiv krpelja) takodje postoji ovaj sastojak, a vlasnicima se savetuje da
imaju rukavice na rukama dok stavljaju taj spot on psu na ledja, da paze da tecnost ne udje u oko , uho psa i ti ovde pricas da je bas fajn ovaj sastojak jer te
oslobadja od nekih bubica, a usput otruje svfe sta stigne, al nema veze, nestale 3 bube na 12 om spratu.
I ponavljam, ne radi se o prekomernj, nego ne sme nikakva "doza" rtog otrova da bude medju zivotinjama pa ni ovim pernatim.

Poslednja izmena:
Pa sto koristis to sredstvo??? Ti stavis sa rukavicama, a posle cea ga pomaziti bez rukavica ili ce se ocesati negde i tako nastaviti da siri otrov.
Pa nema drugog, a zelim da ga zastitim i od krpelja, nekih srcanih crva, mislim nije to bas za psa ( ili macku) toliko strasno, izbegavam da ga mazim nekoliko sati, to je samo
nekoliko kapi koje mu stavim na vrat i ledja. Htela sam samo da naglasim kako su ljudi kod nas ( i ne samo kod nas) neinformisani i onda stavljaju taj otrov svuda po kuci
jer im neko kao kaze da slobodno to rade jer to ne steti nikome, samo tim bubama:))
Ista prica kao i koriscenje glifosata.

Pa nema drugog, a zelim da ga zastitim i od krpelja, nekih srcanih crva, mislim nije to bas za psa ( ili macku) toliko strasno, izbegavam da ga mazim nekoliko sati, to je samo
nekoliko kapi koje mu stavim na vrat i ledja. Htela sam samo da naglasim kako su ljudi kod nas ( i ne samo kod nas) neinformisani i onda stavljaju taj otrov svuda po kuci
jer im neko kao kaze da slobodno to rade jer to ne steti nikome, samo tim bubama:))
Ista prica kao i koriscenje glifosata.

Ima jedna firma u Nemackoj, od njih sam svasta narucivala zove se mislim Ares i oni prave neka manje opasna sredstva za kontrolu insekata. Sad cu da guglam da nadjem kako se zovu.
Zovu se Aries, nasla sam samo njihov francuski sajt i naravno sajt na kom ja narucujem kozmetiku bce iz Minhena. Evo ga link za sredstvo koje sluzi i za krpelje:
http://www.bce-europe.com/en/Health-Home/2/Household/Insect-Protection/Aries-Mite-Spray-50-ml.html

dakle, vidis da ima alternativa

Poslednja izmena:
Zavisi kojim se sredstvima radi. Najbolje je pitati onoga ko je radi. Nova sredstva ne zahtevaju uopste odlazenje iz kuce, bezmirisna su i neskodljiva u isparenju za decu, zivotinje i odrasle.
Pozdrav
Danas se koriste gelove za dezinsekciju pretezno koliko sam razumeo, Nama su ovi radili protiv buba rusa i bukvalno su za 5 minuta postavili gel po coskovima i otisli. Nismo morali nista da pomeramo od stvari u kuci.

Danas se koriste gelove za dezinsekciju pretezno koliko sam razumeo, Nama su ovi radili protiv buba rusa i bukvalno su za 5 minuta postavili gel po coskovima i otisli. Nismo morali nista da pomeramo od stvari u kuci.

I sad ti mislis da je to sve onako, neki bosiljak ili majcina dusica koja se stavlja u uglove i sve
bube pocrkaju na licu mesta?
Bilo bi lepo da je tako, ali to su gadni otrovi i ne bi trebalo da koristimo
te otrove od kojih umiru sva ziva bica, a tu si i pcele, razni insekti od kojih
se hrane ptice pa tako unistavamo sve zivo.

I sad ti mislis da je to sve onako, neki bosiljak ili majcina dusica koja se stavlja u uglove i sve
bube pocrkaju na licu mesta?
Bilo bi lepo da je tako, ali to su gadni otrovi i ne bi trebalo da koristimo
te otrove od kojih umiru sva ziva bica, a tu si i pcele, razni insekti od kojih
se hrane ptice pa tako unistavamo sve zivo.
Tako se dezinfikuju i bolnice.

Back