Деведесетих сам од плате купио нови "Југо"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
а сада се питам, како ћу сутра купити хлеб!??

Ову реченицу је изговорио радник лесковачког "Здравља, Славољуб
Анђелковић (45) који је после 25 година стажа остао на улици.

Можда је ова реченица (из назива теме) одговор на питања кад се коментарише живот из
деведесетих и живот сада!??

...........

."- NISAM više siguran ni kako se zovem, a kamoli da znam šta će biti sa mnom i porodicom. Žena i deca mi govore da nisam jedini koji je ostao bez posla i da budem jak - priča Slavoljub Anđelković (45), koji je posle 25 godina staža u leskovačkom "Zdravlju" ostao na ulici.
Naš sagovornik pokazuje sve simptome osobe koja se nalazi pod stresom. Prvo se ne miri sa stanjem i preti tužbama, zatim ućuti, pogne glavu... Na pitanje šta će dalje, nema odgovora.
Slavoljub je jedan od 194 radnika koji su 28. novembra dobili otkaz u Farmaceutskoj industriji "Zdravlje". Priznaje da su imali najave da će biti otpuštanja i pre nego što je svet počela da drma finansijska kriza. Priznaje i da nije verovao da će se to desiti baš njemu. Pre osam meseci pogon "Zdravlja" za proizvodnju tuba i doza u Ždeglovu prodat je "Orionu" iz Kragujevca. Imao je mogućnost da ostane i radi za platu od 12.000 dinara, kod novog gazde, ili da se prebaci u pogon parafarmacije u leskovačkoj fabrici, što je i učinio.
- Nemam rezervni plan. Niko sam i ništa bez tog posla... Imam još mnogo do penzije, a svestan sam da posao više neću naći. Da prehranim tri ćerke i suprugu domaćicu, jedini izlaz je prost zidarski posao i to u Beogradu ili Crnoj Gori - veli Slavoljub, koji je supruzi Danijeli i ćerkama Tamari (21), Mileni (19) i Milici (15) obećao da će biti jak i da se neće nervirati.
.....
Većina otpuštenih radnika u sličnoj je situaciji. Prestari za prekvalifikacije, premladi za penziju. Privatni biznis često nije najsigurniji, pa malo ko i razmišlja da otpremninu izloži riziku.
- Znam samo jednog mog kolegu koji je od otpremnine otvorio menjačnicu. Moram prvo da se povratim od šoka, pa ako preživimo slavićemo srećnu Novu godinu. Koju? Voleo bih da znam odgovor.

NIŠTA OD ŠKOLOVANJA

SLAVOLjUBOVA porodica nikada nije znala za izobilje, ali se moglo normalno živeti. Sa platom od tridesetak hiljada školovao je studenta i dve srednjoškolke. Tamara je na leskovačkom Tehnološkom fakultetu, Milena je nameravala da upiše Farmaceutski fakultet, a Milica je gimnazijalka.
- Teško da će biti novca za školovanje.
Devedesetih sam od plate kupio novi "jugo", a sada se pitam kako ću sutra kupiti hleb.
D. Miljković
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Оваквих исповести отпуштених радника је све више.
Да ли је ова власт
спремна да адекватно реагује
?
Мислим да није!

Да ли неко мисли да јесте?

*** kako ovaj masno laze.Kupio covek novog jugica od plate u Zdravlju.Pa jedino ako je bio direktor.Neka sada ide da trazi pare od onog sto lezi ispod lipe.Leskovcani su i dalje njegovi vatreni obozavaoci.

Chekaj, ti hocesh da kazesh da je sada u Srbiji opasano, kriminal, ljudi se ubijaju, ludilo na sve strane, a da devedesetih nije bilo tako? :dontunderstand: Neshto si pomeshala. :confused: Recicu ti u poverenju, posle Sablje u Srbiji vishe nije bilo ozbiljnog kriminala. Veruj mi na rech. Ovo shto se danas radi je smeshno.

Довољно је да отворим новине и видим наслове..

"MALOLETNIK UBIO MLADIĆA!"
"LOVAČKIM NOŽEM U SRCE..M. Ž. (20) i M. M. (21), koji su ubijeni
"SIN SUDIJE OPLJAČKAO KLADIONICU!.....V. K. (16), sin uglednog beogradskog sudije,
"UBO NEVENČANU ŽENU 30 PUTA!....Maloletni M. S. (17)
"DEČAK UKRAO 'FIĆU' I POGINUO!
"Pljačkaši pošta i menjačnica po gradu uglavnom su narkomani...
"UBIJEN ZBOG DRUGARICE!..Gimnazijalac A.V. (18) iz Lučana izboden britvom..

хоћеш још....има сваки дан, на жалост...
а ТЕБИ је ово, после "Сабље" шта се дешава СМЕШНО???
Нешто се не сећам да је таквих наслова било тих деведесетих....

Molim ja tebe da mi kazes sta je moglo da se opljacka iz posta i banaka u to vreme?...
.
Sve i da nisu sve devedesete bile kao 92-ga,i ta 92-ga je dovoljna za 100 godina,a ne za deset.

Sta ti sad meni pricas o spotu,kao da si ti tad imala 70 godina,a ja nisam bio ni rodjen.Cekao se,bre,red za mleko "na tocenje" po dvesta metara.JA SAM STAJAO U ISTOM PO DVA SATA.Palacinci su bili luksuz.
Ma,sta ja tebi pricam,tebi je bitno samo da popljujes sadasnju vlast.Pa pljuj ih koliko ti volja,ali ne velicaj mi decedesete i tadasnju,molim te.

Нисмо били богати, а нисмо били ни гладни тих деведесетих,
(нисам имала 70 година тад, а нисам баш била ни мала да се не сећам)
Не величам их уопште, али
ваљда могу да кажем шта су ми донеле ове године....
БЕДУ....и осећај беспомоћности и без вере у будућност

(Кад човек остане без посла, као овај из теме, а има их таквих много,
онда се стрепња и страх увлаче полако, полако под кожу,...а
нарочито кад изађу на видело разни "Криште" , па сви они који имају плате,
да ти се заврти у глави..
...
хоћеш још???

ПАЛАЧИНКЕ!??
Очигледно не знаш од чега се праве,
њих је макар свако могао да направи (сем ако неки не знају како се праве,
то је други проблем):D

naravno, nista novo
:mrgreen:

Теби тај одговор није ни био упућен!

*** kako ovaj masno laze.Kupio covek novog jugica od plate u Zdravlju.Pa jedino ako je bio direktor.Neka sada ide da trazi pare od onog sto lezi ispod lipe.Leskovcani su i dalje njegovi vatreni obozavaoci.

Шта има од тога да лаже, па још јавно,
није он Динкић, који има увек корист од лагања!

Гооглај мало, па види колико је коштао Југо, а колике су плате биле тих деведесетих
(човек није прецизирао кад је купио Југа,...а деведесете могу бити и 1985,
зар не?)

(човек није прецизирао кад је купио Југа,...а деведесете могу бити и 1985,
зар не?)

Devedesete su: 1990,1991,1992,1993,1994,1995,1996,1997,1998,1999.Kako medju ovim brojkama nema 1985-te to nisu devedesete,to su osamdesete.

Nemoj da sad pisem recept za palacinke,nije mesto...Ali 2-3 jaja,250 ml mleka su bili necija penzija u to vreme.Sad ih kupujemo kao gotovu smesu,samo dodas vodu,a u njih mazes eurokrem i plazmu.Toga devedesetih nije bilo.Pravile su se od jednog jajeta i sa vodom.Splacine.

Ljudi su i tada bili bez posla,plate i nisu radili nista,kao i sada.Sada je lose,daleko od normalnog.Ali ova borba za zivot je ,bar za nijansu,izvesnija od one borbe.Sto se tice raznih "Krista" i slicnih,bilo ih je tada ima ih sad.Sigurno je da ce ih na ovim prostorima biti jos mnogo.To nema veze sa tim ko je na vlasti,vec kakav smo narod.
Neka "komsije" ne likuju,i kod njih je isto.

Devedesete su: 1990,1991,1992,1993,1994,1995,1996,1997,1998,1999.Kako medju ovim brojkama nema 1985-te to nisu devedesete,to su osamdesete.

Nemoj da sad pisem recept za palacinke,nije mesto...Ali 2-3 jaja,250 ml mleka su bili necija penzija u to vreme.Sad ih kupujemo kao gotovu smesu,samo dodas vodu,a u njih mazes eurokrem i plazmu.Toga devedesetih nije bilo.Pravile su se od jednog jajeta i sa vodom.Splacine.

Ljudi su i tada bili bez posla,plate i nisu radili nista,kao i sada.Sada je lose,daleko od normalnog.Ali ova borba za zivot je ,bar za nijansu,izvesnija od one borbe.Sto se tice raznih "Krista" i slicnih,bilo ih je tada ima ih sad.Sigurno je da ce ih na ovim prostorima biti jos mnogo.To nema veze sa tim ko je na vlasti,vec kakav smo narod.
Neka "komsije" ne likuju,i kod njih je isto.

Видиш, ја мислим да су све године од 1981 до 1990
деведесете!!!

А, палачинке?!
Одкуд то да палачинке са једним јајетом и водом називаш СПЛАЧИНАМА.
Онда, по теби многи људи једу сплачине?!
Додуше можда ти правиш палачинке за десеторочлану породицу,
ко зна са ког си "поднебља",
па онда и треба да ставиш у већу количину брашна 3 јајета, ..

Број јаја и осталих сасатојака се повећава са бројем палачинки..

Игром случаја познајем доста људи који су у то време имали посао,
а сад су отерани на
улицу ..... "Национална Служба за запошљавање" (како се сад зове)

Pre neki dan u Kragujevcu covek zamalo umro od gladi. A proteklih godina je bilo jos slucajeva smrti od gladi. Toga u Srbiji nije bilo od kraja drugog svetskog rata.

Ne zato što nije imao para, već što je bolestan i iznemogao. Mogao si da pročitaš i da su mu svi računi bili plaćeni, sa strujom je čak bio u pretplati. Ali bilo bi glupavo da si i ovo napisao, zar ne?

Uglavnom, tema koja poredi ono doba sa bilo kojim pre ili kasnije, jedanostavno ne može da stoji. Gomila nebuloza koje utiču na psihu ono malo zdravog sveta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back