Devedesete

O, dakle, sta su nam jos vesele devedesete donele (ali pripazite dobro, ovo necete cuti na Pinku ili procitati u Kuriru)?

Neko ko je rodjen za vreme Drugog svetskog rata, u kojoj Hitler svojim ambicijama, a preko narastajuceg nacionalizma razara Evropu, a ko nije izvukao pouku iz toga, nas je u nekim kasnijim godinama svog zivota, u trenutku kada je bio predsednik sad vec jedne bivse zemlje, , da izvinete na izrazu, `malo` zajebao.Dakle, bilo je ili bratstvo-jedinstvo ili nista (ali ljudi da ne gresimo dusu,Sloba je ipak bio proizvod Titove politike i ne mozemo ga kriviti sto je hteo da odrzi staru Jugoslaviju, ali ga i te kako mozemo kriviti za nacin na koji je to radio).
znaci, problem koji ovde postoji, retko ko razlikuje patritizam od nacionalizma!
E dakle kao posledica toga javlja se to da smo imali 4 rata - Bogu hvala, moglo ih je biti vise, a vala koliko smo mi narod, pa jos nebeski, sta je nama moglo da uradi 4 rata, izdrzali bi mi i 40 (inace Kinezi su prilicno dugo imali tu egocentricnu predstavu o drzavi-da je njiihov vladar predstavnik neba, a njihova drzava sve ispod neba).

E, ali to nije sve, nazalost nije ni delic.Pricasmo o turbo-folku, o pozoristima, bioskopima, medijima...A sta je bilo sa ljudima?Dakle, povredjeni, osiromaseni (i materijalno i duhovno) narod cija se zemlja svojom politikom vraca decenijama unazad, polako, ali sigurno pocinje totalno da propada, da se upada u jednu kolotecinu,apatiju, beznadje...A pri tom vodjen samo jednom mislju:Kako pobeci odavde?I oni koji su grebali i rukama i nogama, to su i uradili...I tako mi danas imamo situaciju da smo najsiromasnije drustvo u Evropi, sa najvecim brojem mladih koji napusta ovu zemlju,, sto je i normalno jer sta ima se nudi da ostanu?
Dakle, govorimo o narodu koji danas nece da radi, koji nece da izadje na izbore, govorimo o mladim ljudima koji su negde na ulicnim demonstracijama propustili svoje ispitne rokove, a za to umesto da ih kazne mama i tata sto nisu bili dobri, kaznjavala ih milicija, ni manje ni vise nego pendrecima, i dosijeima...E a sada mi ocekujemo da neko da radi?Pa kao ljudi, pitam ja vas?Kad su izlazili u 10, a dolazili kuci sa zorom?Mladi ljudi nisu imali za sto da ustanu ujutru, niti da rade, niti da idu na fax, pa zasto onda ne bi ludovali nocu (a kako ce se satnica odrzati i do danas, e onda imamo sve ludje generacije koje se tako napijaju, ubijaju...klinci od 15 god!!!-samo u kragujevcu, prosle nedelje 3 ubistva, ljudi od 18, 19 i 20 god)...
Kad i gde je vecina bila na odmoru?(vise od 90% omladine nikada nije napustilo zemlju).
Mnogo se strasnih stvari desavalo, 15 dana samo o tome da pisemo, pa ne bi sve rekli...A i oni koji imaju najvise da kazu, vise nisu tu.Necemo pricati o inflaciji, o cenama, o gladi, o bolestima, o restrikcijama, o bombama...ipak, jos uvek jako boli.Ovo je prica o onim ljudima koji su preziveli vesele devedesete, koji nisu poginuli zarad jedne bolesne politike.Ovo je prica o onima koji nisu otisli odavde, zarad boljeg zivota...

Veselo, veselo...

pilgrim_kg:
znaci, problem koji ovde postoji, retko ko razlikuje patritizam od nacionalizma!..

... I antifašizam od komunizma
i komunizam od socijalizma
i turbo-folk od narodne (izvorne) muzike
i Dostojevskog od Tolstoja
i etno od "seljačkog"
i ćirilicu od latinice
i bogatu udaju od udaje zbog love
i mafijaša od uglednog biznismena
i Cecu od Mileve Marić-Ajnštajn
i demokratsku orijentaciju od izdajništva...svašta se danas ne razlikuje!

ali ono što mu najviše zameram je to što je syebao odnose sa Amerikom. mogli smo da budemo pod zaštitom Amerike da smo prihavtili onaj njihov projekat o hidrocentralama...opšte je poznato i to da su se čak i delovi za BOING proizvodili u Srbiji pre njega (ne u Hrvatskoj, ni u Sloveniji već baš u Srbiji).
i onda dodje budala i iz inata (ili nečeg samo njemu poznatog) odbije sve to i upropasti...i šta sad? hoćete američku pomoć...ahm, al juče....

Izgleda da je nasim babama i dedama bilo jako lepo za vreme Tite, a sad kad treba da se nama obezbedi neki iole normalan zivot..... Ne mogu nikako da shvatim samo kako ti ljudi nisu za 10 godina vladavine onog, ne znam ni kako da ga nazovem, nisu shvatili da to sto se radi ne valja i da nas samo upropascuju!
Bas bih voleo da se vise oglasi neko od pristalica rezima '90-ih pa da mi kaze ima li mozda danas problema da kupi hleb, mleko, da li mu struju dele na kasicicu, a o nekim drugim stvarima i da ne pocinjem!
Sve ste lepo ranije rekli u postovima, pa da ne bih ponavljao sve receno, samo molim gospodu koja su glasala za prosli rezim da mi pojave ovde i malo nam pojasne sta su nam to lepo i veselo donele '90.

Naš život devedesetih
17. mart 2006. | 17:20 | Izvor: B92
Beograd -- Kad se ocenjuju učinci Miloševićeve vladavine, osim političkih posledica jednako važno je i podsećanje kako se živelo devedesetih.

Dok su se sve zemlje u okruženju, koje su u tranziciju ušle daleko zaostalije od nas, činile sve da se približe Evropi, Srbija je sigurnim koracima išla unazad. Uništila je svoju privredu, oborila nacionalni dohodak, navukla sankcije, izbačena je iz međunarodnih finansijskih institucija, a cela ekonomija prešla na crno tržište. Kad je Milošević pao, našli smo se unazađeni za bar dvadeset godina.

Miloševićev režim proizveo je najveću hiperinflaciju u novijoj svetskoj istoriji. Za prosečnu platu moglo se kupiti od tri do pet maraka. Vrednost dinara padala je iz sata u sat, dok ljudi najzad nisu bezvredne novčanice bacali po ulicama. Devize smo kupovali i prodavali po ćoškovima, kod uličnih dilera. Rafovi su bili prazni, a ulje i šećer kupovali smo na bonove. Roba je švercovana iz okolnih zemalja i prodavana po haubama i haustorima. Benzin se umesto na pumpama, kupovao u plastičnim flašama. Slike borbe za besplatan hleb, obilazile su svet.

Miloševićev režim ponudio je građanima Dafinu i Jezdu, koji su obećavali da će cela Srbija živeti od kamata. Tako je iz džepova građana izvučena i poslednja marka. Ljudi su u redovima prvo danima čekali da ulože novac i zarade na kamatama, a potom su panično pokušavali da svoj novac podignu. Vrata su, međutim, bila zatvorena.

Hayek:
Naš život devedesetih
17. mart 2006. | 17:20 | Izvor: B92
Beograd -- Kad se ocenjuju učinci Miloševićeve vladavine, osim političkih posledica jednako važno je i podsećanje kako se živelo devedesetih.

Dok su se sve zemlje u okruženju, koje su u tranziciju ušle daleko zaostalije od nas, činile sve da se približe Evropi, Srbija je sigurnim koracima išla unazad. Uništila je svoju privredu, oborila nacionalni dohodak, navukla sankcije, izbačena je iz međunarodnih finansijskih institucija, a cela ekonomija prešla na crno tržište. Kad je Milošević pao, našli smo se unazađeni za bar dvadeset godina.

Miloševićev režim proizveo je najveću hiperinflaciju u novijoj svetskoj istoriji. Za prosečnu platu moglo se kupiti od tri do pet maraka. Vrednost dinara padala je iz sata u sat, dok ljudi najzad nisu bezvredne novčanice bacali po ulicama. Devize smo kupovali i prodavali po ćoškovima, kod uličnih dilera. Rafovi su bili prazni, a ulje i šećer kupovali smo na bonove. Roba je švercovana iz okolnih zemalja i prodavana po haubama i haustorima. Benzin se umesto na pumpama, kupovao u plastičnim flašama. Slike borbe za besplatan hleb, obilazile su svet.

Miloševićev režim ponudio je građanima Dafinu i Jezdu, koji su obećavali da će cela Srbija živeti od kamata. Tako je iz džepova građana izvučena i poslednja marka. Ljudi su u redovima prvo danima čekali da ulože novac i zarade na kamatama, a potom su panično pokušavali da svoj novac podignu. Vrata su, međutim, bila zatvorena.
Ja ne znam gde ste vi to živeli, ali koliko ja znam bilo je daleko bolje nego danas. Ko kaže da nije istina, laže, ili mu je tako tata pričao, a lagao ga je.
Ne kažem da nije bilo i onoga što je rečeno gore, ali bilo je i nekih drugih stvari koje se zaboravljaju. Niko se ne pita odakle je u narodu bilo toliko para da kupuju devize a oni pohlepniji da ulažu u prevarantske banke, pa kad su ostali bez toga onda im kriv režim. Hteo čovek preko noći da se obogati od "pošteno" zarađenog novca. Pustite priče iz treće ruke, nek priča onaj ko je doživeo.

drvasic:
Ja ne znam gde ste vi to živeli, ali koliko ja znam bilo je daleko bolje nego danas. Ko kaže da nije istina, laže, ili mu je tako tata pričao, a lagao ga je

Ovo pricaj u svoje ime a nemoj u moje i ostalih ljudi.
Uz to nek ti pokazatelj budu izborni rezulteti,dokle god pro-Milosevicevske partije dobijaju 40 % glaspa (plafon) na izborima znaci da je 60% bolje nego onda.

drvasic:
Ja ne znam gde ste vi to živeli, ali koliko ja znam bilo je daleko bolje nego danas. Ko kaže da nije istina, laže, ili mu je tako tata pričao, a lagao ga je.
Ne kažem da nije bilo i onoga što je rečeno gore, ali bilo je i nekih drugih stvari koje se zaboravljaju. Niko se ne pita odakle je u narodu bilo toliko para da kupuju devize a oni pohlepniji da ulažu u prevarantske banke, pa kad su ostali bez toga onda im kriv režim. Hteo čovek preko noći da se obogati od "pošteno" zarađenog novca. Pustite priče iz treće ruke, nek priča onaj ko je doživeo.
Ja znam gde sam živeo, studirao i radio tih godina a ti ako ovako nešto možeš da napišeš i staneš iza toga ili si balavac ili si se dobro ovajdio za vreme Miloševića.

Back