Pogledajte prilog 522976
Абрамовићка је танана уметничка душа и могуће је да Београд 70-тих није био најбоље место за концептуалне уметнике типа Абрамовићке.На пример, она је имала перформанс у којем је пред публиком пила психијатријске лекове да би код себе изазвала непредвиђене реакције.
Могуће је да комунистички функционери нису имали разумевања за такву уметност.Зато је Абрамовић прешла у Амстердам 1975 године, јер је то вероватно била погоднија средина за њено стваралаштво.
С друге стране, СФРЈ је била одлично место за друге облике културног стваралаштва.У тој држави су стварали многи писци, сликари, вајари, филмски радници итд.СФРЈ није сметала чак ни Црњанском који се вратио у Југославију 1965 године(после четврт века имиграције) и овде је живео до своје смрти 1977 године.
Мени су некако важнији Црњански, Андрић, Ћосић од једне М.Абрамовић.Драго ми је што је СФРЈ била погодна средина за стваралаштво таквих величина, а баш ми није много жао што комунистички комесари нису имали разумевања за "концептуалну уметност" М.Абрамовић.