Detitoizacija (2)

Josip Broz Tito, njegov lik i delo, za Srbe je bio

• Potpuno pozitivan

glasova: 27 19,7%
  • Uglavnom pozitivan

glasova: 15 10,9%
  • Neutralan

glasova: 4 2,9%
  • Uglavnom negativan

glasova: 23 16,8%
  • Potpuno negativan

glasova: 68 49,6%

• Ukupno glasova
    137
zanimljivo kako ljudi blage veze nemaju a misle cak da su pametni. Svaka firma koja se nalazi na teritoriji srbije je i drzavna firma, jer drzava uzima deo profita te firme. Tako da je bolje imati privatnu firmu nego drzavnu. Problem je sto je kapital uglavnom stran pa se iznosi iz zemlje, jer jahanje domacih privatnika ne prestaje. Evo recimo sava, da je ikad radio bilo sta korisno znao bi da treba da se usere da mu ostane za radnika 800evra bruto. A on misli kako je to dobro jutro zaraditi. Domaci privatnici profitiraju oko 2 milijarde godisnje, dok drzava uzme oko 25 milijardi. Naravno dobar deo ide za istrazivace markizma i slicnih teoreticara rada koji nikad u zivotu nisu utovarili kamion drva.
Svaki privatnik zna da je u Srbiji glavna prica da mutis, i onda ti super ide...
Ako ne verujes probaj.
Nije toliko u bruto ili neto koristi sto mutis, tj koliko ucaris, nego sto se ako mutis, otvori puno novih poslova, saradnika, drugih firmi , svi hoce sa tobom da rade biznis i saradjuju i odjednom si na konju....posao cveta....
Uradi tada presek i videces da ti mucenjem nisi zakinuo drzavu uopste za neki veliki novac, ali dovoljno da ti ne bude muka od toga sto te muzu, ali si odjednom u krugu privrede koja ti donosi mnogo zarade..

Ukradi pa cemo da radimo biznis sa tobom...jednostavna pouka..

To nije SFRJ model, ali to je danasnji model koji je nastao iz SFRJ modela...tranzicijom.
To sto nijedna vlast ne zeli da ukine takvo privredjivanje, pokazuje da se vise isplati bunariti u mutnom i tako drzati celu Srbiju u rukama a da u tome imaju podrsku cele Srbije...neki znaju neki ne znaju, ali svi podrzavaju.

Svaki privatnik zna da je u Srbiji glavna prica da mutis, i onda ti super ide...
Ako ne verujes probaj.
Nije toliko u bruto ili neto koristi sto mutis, tj koliko ucaris, nego sto se ako mutis, otvori puno novih poslova, saradnika, drugih firmi , svi hoce sa tobom da rade biznis i saradjuju i odjednom si na konju....posao cveta....
Uradi tada presek i videces da ti mucenjem nisi zakinuo drzavu uopste za neki veliki novac, ali dovoljno da ti ne bude muka od toga sto te muzu, ali si odjednom u krugu privrede koja ti donosi mnogo zarade..

Ukradi pa cemo da radimo biznis sa tobom...jednostavna pouka..

To nije SFRJ model, ali to je danasnji model koji je nastao iz SFRJ modela...tranzicijom.
To sto nijedna vlast ne zeli da ukine takvo privredjivanje, pokazuje da se vise isplati bunariti u mutnom i tako drzati celu Srbiju u rukama a da u tome imaju podrsku cele Srbije...neki znaju neki ne znaju, ali svi podrzavaju.
ja znam jedno 20 likova koji su napustili zemlju, a roditelji tipa imaju apoteku ili salon lepote i slicno. Koliko uziva srpski kapitalisticki sloj. A znam bar 5 drvoseca koji su eto sitni preduzetnici i otisli u cesku, nemacku asustriju da sljakaju. Srpski kapitalisticki san. Posao cvetta za one koji rade sa ortacima u javnom sektoru. A recimo srbija sume sad ima cene kad radis njih da se vise ne isplati raditi. Imas 2-3 traktora useres se od posla i zaradis prosecnu platu u javnom sektoru. A Srbijasume nasla je neke sekace koje je placala 43000, dok birokrate im imaju i po 90k. Plus neke bonus godisnjice. I ostali su bez sekaca. Drva uskoro nece imati ko da sprema i cena ce ubrzo ici gore. Ja sam pre jedno par godina izvukao preko 14000m2, dok ove mozda 4000.

To Srbi resavaju krivosecom....a tu raste privredna grana nevidjeno.....znaci mogu da poseku ono sto ti mozes da izvuces za mesec dana, za 2 dana i odnesu...

Koliko treba iskusnom radniku da napuni radnju velicine kioska sa cigarama.....2 dana, 1 dan...
A ja gledao klinacku ekipu , dodju , policija blokira put na 1h, i oni zavrse pre 1h sata, dodju u kombiju, ali ima ih 8 9 10 ne znam tacno...
To kad se sleperom prodavale cigarete....

Tako i kod drva....kad sece iskusan i pazljiv, onda po drvetu treba brate vremena...
A kad ide redom, pazi samo zadnji, a onaj prvi sa zasecanjem samo delje...ima cak i tehnika kako brzo da se obaraju , da se sto vise nakrade....

ja znam jedno 20 likova koji su napustili zemlju, a roditelji tipa imaju apoteku ili salon lepote i slicno. Koliko uziva srpski kapitalisticki sloj. A znam bar 5 drvoseca koji su eto sitni preduzetnici i otisli u cesku, nemacku asustriju da sljakaju. Srpski kapitalisticki san. Posao cvetta za one koji rade sa ortacima u javnom sektoru. A recimo srbija sume sad ima cene kad radis njih da se vise ne isplati raditi. Imas 2-3 traktora useres se od posla i zaradis prosecnu platu u javnom sektoru. A Srbijasume nasla je neke sekace koje je placala 43000, dok birokrate im imaju i po 90k. Plus neke bonus godisnjice. I ostali su bez sekaca. Drva uskoro nece imati ko da sprema i cena ce ubrzo ici gore. Ja sam pre jedno par godina izvukao preko 14000m2, dok ove mozda 4000.
Pravo da ti kazem ja ne znam nijednog lika koji je ostao , znam jednog, ali on je lopurda, tj vodi prodaju naocara i pomagala za slepe i kafic, a pise RTS i na racun skupstine neke racune, sta tacno ne znam...
To je jedini koji je ostao od Muskih...ostalo su ostale zene, to znam , jedna drzi apoteke, pocela sa jednom sad drzi tri, zaposljava neke sumnjive radnice, ono meni ne izgleda postena rabota, mislim sa njene strane mozda je sve ok, ali tu se nesto mulja oko lekova samo tako..
Znam jos masu zubarki da im je tajo otvorio ordinaciju , a cudno znam i zubare ali su otisli preko....neki se vratili pa otisli opet...

Jedna neprimetna i nepoznata pojava vecini ljudi na Svetu.
Zelja za integracijom svakog stanovnika u sistem.
Tu cudnu pojavu je zbog necega imao socijalisticki poredak u SFRJ.
Naravno granice su bile otvorene pa je ko nije zeleo mogao da ode...
Ali interesantno je da ljudi uopste ne primecuju i ne shvataju tu komplikovanu i dugotrajnu radnju, ukljucivanje svakog stanovnika u sistem.
Pri tome to nije ukljucivanje u platezni sistem ili ukljucivanje u sistem dugovanja, rada i potrazivanja...To radi svaki sistem, ako moze da ti otme, otima ti...sto vise kompjutera to vise trazi detalje gde da ti otme...

Ali ima u SFRJ socijalizmu te tendencije ukljucivanja cak i onih koji ne zele i onih koji ne mogu da se ukljuce u sistem.
Neki od tih neukljucivih su zbog necega zamerili sistemu i ostali zauvek buntovnici.
Jednostavno ne razumeju zasto ne moze na jedan nacin na koji su zamislili da sebi donesu korist...
Moglo bi mozda na 2,3,4, nacin, ali njima je zapelo na taj jedan i tu nastupa problem.

Njima nije namenjen ovaj post, jer ga nece razumeti ama bas ni malo.
Ostali uopste ne primecuju takve aktivnosti, bilo da su neki nizi oblici vlasti , ili boranija, tj ljudi koji ne posvecuju mnogo paznje svom obrazovanju ili okolini , nego sushke , diplome i javni imidz...

Pitanje koje se samo po sebi postavlja je cemu sve to.
Cemu mukotrpan, nejasan vecini , skup projekat ukljucivanja svih u zajednistvo.
Jedan od odgovora je idealizacija da se svi ljudi mogu osecati delom drustva, a ne docimerima drustva.
Iako je mnogima slicno nije isto kad zivis zajedno kao deo grupe ili kao docimer iako napisano na papiru nema sanse da iko vidi razliku...ili gledanjem ovako u realu...osim tih sitnih razlika i do kog nivoa interakcija moze da ide...

Danas je to cak i bespredmetno jer cak i MZ odnosi ne idu vise u dubinu, cak i kad se izrodi puno dece, ni odnosi sa decom ne idu u dubinu , sve dobija nekako stihijski i daj sta das prizvuk.
Dobija se jedna komponenta koja mnogo pravi razliku , zajedno smo dok smo zajedno , dok nam odgovara, dok nema bolje, dok nam je podnosljivo , dok ne nagazimo na neki zulj ili dok se ne stvori netrpeljivost..
Bez te komponente , zivot ima jednu drugu komponentu , daj da resimo problem ili da ga sprecimo dok je mali...

I mozda su neki ljudi u SFRJ socijalizmu mislili da je to najbitnija stvar, povedeni svojim idealima sta je porodica...
Na neki nacin ideja stvarati drustvo koje ima kolektivno vaspitanje dece (to postoji i danas, mnoge Africke drzave imaju taj model, sela su cela rodjacka i onda deca su zajednicka...da, cak i ono sto nekima pada na pamet, moze da se dohvati tudja zena cisto da se razbije monotonija, ali kao deo nekog dogadjaja, ne kao namera stalnog pozajmljivanja, znaci Mardi Gra (new Orleans) podkultura).
U SFRJ je u mnogim sredinama bio taj model donekle prisutan, tj pojavljivao se i polako jacao...
Sa rastom prihoda naravno opada potreba za takvim modelom koji je najjeftiniji , ali je i najbolji za dete....
Neki hibridni modeli su se javili , tipa zgrada, tipa zaselak itd...
Na kraju su drugaciji modeli , individualni....zastupljeni na zapadu.

Dakle usled idealizacije nekih uticajnih ljudi , mozda i Tita samog, gradio se SFRJ socijalizam koji je imao tu tendenciju kolektivnog vaspitanja dece , ali i jednu dodatnu malu komponentu , ukljucivanje svih u drustvo sto vec nalikuje umesto docimera kreiranju porodice...ili zajednice.

Seljacki mentalitet Srba je nesto suprotno od toga...
Forsira ideju u mojoj avliji mogu da radim sta hocu , sa mojim ukucanima mogu da radim sta hocu, zakon tu nema sta da se mesa , moje je i moze mi se.
To dovodi do mnogih neprimerenih stvari , nasilja u porodici , nad decom, jacanje primitivizma, slaba zdravstvena podrska, zabrana lecenja cak (kod zena je to ko ce sad da kuva tih par dana, a kod muskaraca ko ce da ide na njivu dok se ti izlezavas u bolnici).
Ali bitnije iz ugla sistema je sto izaziva stalni antagonizam i otpor prema drustvu...
Podrivacki nacin razmisljanja, cesto ima i elemente lopovluka, deformacije istine, tj laganja i foliranja....

To se ne izbacuje cak ni clanstvom u SK, sto bi rekli edukacijom i pranjem mozga, iako je svaka edukacija pranje mozga...
Za to mora da postoji nova generacija koja zivi u drugom stilu zivota i okruzenju tj potrebna je gradjanska generacija..
Ona se polako stvarala u SFRJ i negovana je, nije da nije...
Seljacki mentalitet to ne vidi , nego samo nasilje ili ogranicenja...ali to nije njima ni bilo namenjeno. Oni vide samo slicnosti sa svojom situacijom u kojoj dominira sistem-ja nasilje i ko ce koga da zaebe..

Medjutim, sada je sve to rasterano , nije ostao nijedan gradjanin u Srbiji, ne verujem ni u ostalim ex SFRJ republikama.
Eto jedan mali detalj cega je sve bilo u SFRJ.

Ево дела чланка "Хигијена" из дневног листа "Политика" од 26- III. – 1923 године:

„U toku prošle godine, dečji lekar u opštinskoj ambulanti pregledao je preko dve hiljade dece i odojčadi, kod kojih je preko 80 od sto bolovalo od raznih unutarnjih oboljenja. Kao glavni uzroci navode se nemaština, beda, vlažni stanovi i mnoge druge neprilike, kojima ceo Beograd obiluje. Jedna od najopasnijih stvari jeste veštačko hranjenje dece, a kao posledica toga dolazi velika smrtnost, i to naročito za vreme letnjih meseca kada zavlada među decom takozvana „dečja kolera“. U Beogradu je umiralo 88 od sto odojčadi koja su se veštački hranila“.

Неки од огласа у тадашњој "Политици", у којима родитељи практично продају своју децу :

„Dete pod svoje: Žensko dete, staro osam meseca, po imenu Desanka, potpuno zdravo i lepo razvijeno, daje se pod svoje pošto se mati koja je ostala bez muža nalazi u krajnjoj bedi i nemogućnosti da i samu sebe hrani“.

"ženska deca daju se pod svoje, jedno od 5 i drugo od 7 godina"

Још један чланак из тадашње београдске штампе :

"Prema zvaničnim podatcima Državne zaštite dece i mladeži u prošloj 1923 godini bilo je nezbrinute ratne siročadi 103.320. Od tog broja zbrinuto je svega 8.500. Dakle, ostalo je prema zvaničnoj statistici nezbrinuto 94.820 dece. Ne zaboravite da su to deca poginulih ratnika, deca čiji su roditelji dali svoje živote za ovu zemlju. Ta su deca ostavljena na ulici nezbrinuta, jer za njih nema budžeta, jer za njih nema kredita. Ta deca lutaju danas jugoslovenskim ulicama tražeći hleba, tražeći rada jer su ostavljena sama sebi.

Plaćanje za izdržavanje ratne siročadi u porodicama, kolonijama i privatnim ustanovama. Nabavka gotove obuće, odeće i rublja ili materijala za ove i izrada, troškovi oko deobe ovih deci. Izrada proteza bogaljastoj deci i stručno vaspitanje darovite ratne siročadi. Pomaganje mesnih zaštita prema čl. 15 zak. o zaštiti dece i mladeži i nagrada poverenicima za smeštaj i nadzor dece prema čl. 9 istoga zakona za (30.000) dece po (150) mesečno, na jedno dete (1800) godišnje – što iznosi trideset i šest para dnevno (36. p. d. dnevno).”
nekoliko cifara iz budžeta Ministarstva Unutrašnjih Dela:
„Za hranu trideset žandarmskih konja 300.000 za godinu“, što iznosi 27 dinara i 40 para dnevno. Za jednog policiskog psa 5.65 din. dnevno što znači da se jedan konj ceni osamdeset puta više od jednog ratnog siročeta.
Trideset i šest para dnevno onda kada je kilogram hleba 5 dinara a litar mleka 5 dinara. A gde je obuća i sve ostalo? Ne treba zaboraviti da tih 36 para su i za školovanje dobre i darovite ratne siročadi"

Деца "дата под своје" су углавном завршавала у фабрикама српских буржуја.Радници једне текстилне фабрике:

263242511_963225031217413_5466405085597262186_n.jpg

Poslednja izmena:
Мој претходни пост се односи на ситуацију из 20-тих година прошлог века.То је биле деценија релативног економског просперитета и раста после Првог светског рата.Након тога, 1929-1932 године наступила је велика депресија после које се ситуација знатно погоршала у Краљевини Југославији у односу на 20-те године.

Jedna neprimetna i nepoznata pojava vecini ljudi na Svetu.
Zelja za integracijom svakog stanovnika u sistem.
Tu cudnu pojavu je zbog necega imao socijalisticki poredak u SFRJ.
Naravno granice su bile otvorene pa je ko nije zeleo mogao da ode...
Ali interesantno je da ljudi uopste ne primecuju i ne shvataju tu komplikovanu i dugotrajnu radnju, ukljucivanje svakog stanovnika u sistem.
Pri tome to nije ukljucivanje u platezni sistem ili ukljucivanje u sistem dugovanja, rada i potrazivanja...To radi svaki sistem, ako moze da ti otme, otima ti...sto vise kompjutera to vise trazi detalje gde da ti otme...

Ali ima u SFRJ socijalizmu te tendencije ukljucivanja cak i onih koji ne zele i onih koji ne mogu da se ukljuce u sistem.
Neki od tih neukljucivih su zbog necega zamerili sistemu i ostali zauvek buntovnici.
Jednostavno ne razumeju zasto ne moze na jedan nacin na koji su zamislili da sebi donesu korist...
Moglo bi mozda na 2,3,4, nacin, ali njima je zapelo na taj jedan i tu nastupa problem.

Njima nije namenjen ovaj post, jer ga nece razumeti ama bas ni malo.
Ostali uopste ne primecuju takve aktivnosti, bilo da su neki nizi oblici vlasti , ili boranija, tj ljudi koji ne posvecuju mnogo paznje svom obrazovanju ili okolini , nego sushke , diplome i javni imidz...

Pitanje koje se samo po sebi postavlja je cemu sve to.
Cemu mukotrpan, nejasan vecini , skup projekat ukljucivanja svih u zajednistvo.
Jedan od odgovora je idealizacija da se svi ljudi mogu osecati delom drustva, a ne docimerima drustva.
Iako je mnogima slicno nije isto kad zivis zajedno kao deo grupe ili kao docimer iako napisano na papiru nema sanse da iko vidi razliku...ili gledanjem ovako u realu...osim tih sitnih razlika i do kog nivoa interakcija moze da ide...

Danas je to cak i bespredmetno jer cak i MZ odnosi ne idu vise u dubinu, cak i kad se izrodi puno dece, ni odnosi sa decom ne idu u dubinu , sve dobija nekako stihijski i daj sta das prizvuk.
Dobija se jedna komponenta koja mnogo pravi razliku , zajedno smo dok smo zajedno , dok nam odgovara, dok nema bolje, dok nam je podnosljivo , dok ne nagazimo na neki zulj ili dok se ne stvori netrpeljivost..
Bez te komponente , zivot ima jednu drugu komponentu , daj da resimo problem ili da ga sprecimo dok je mali...

I mozda su neki ljudi u SFRJ socijalizmu mislili da je to najbitnija stvar, povedeni svojim idealima sta je porodica...
Na neki nacin ideja stvarati drustvo koje ima kolektivno vaspitanje dece (to postoji i danas, mnoge Africke drzave imaju taj model, sela su cela rodjacka i onda deca su zajednicka...da, cak i ono sto nekima pada na pamet, moze da se dohvati tudja zena cisto da se razbije monotonija, ali kao deo nekog dogadjaja, ne kao namera stalnog pozajmljivanja, znaci Mardi Gra (new Orleans) podkultura).
U SFRJ je u mnogim sredinama bio taj model donekle prisutan, tj pojavljivao se i polako jacao...
Sa rastom prihoda naravno opada potreba za takvim modelom koji je najjeftiniji , ali je i najbolji za dete....
Neki hibridni modeli su se javili , tipa zgrada, tipa zaselak itd...
Na kraju su drugaciji modeli , individualni....zastupljeni na zapadu.

Dakle usled idealizacije nekih uticajnih ljudi , mozda i Tita samog, gradio se SFRJ socijalizam koji je imao tu tendenciju kolektivnog vaspitanja dece , ali i jednu dodatnu malu komponentu , ukljucivanje svih u drustvo sto vec nalikuje umesto docimera kreiranju porodice...ili zajednice.

Seljacki mentalitet Srba je nesto suprotno od toga...
Forsira ideju u mojoj avliji mogu da radim sta hocu , sa mojim ukucanima mogu da radim sta hocu, zakon tu nema sta da se mesa , moje je i moze mi se.
To dovodi do mnogih neprimerenih stvari , nasilja u porodici , nad decom, jacanje primitivizma, slaba zdravstvena podrska, zabrana lecenja cak (kod zena je to ko ce sad da kuva tih par dana, a kod muskaraca ko ce da ide na njivu dok se ti izlezavas u bolnici).
Ali bitnije iz ugla sistema je sto izaziva stalni antagonizam i otpor prema drustvu...
Podrivacki nacin razmisljanja, cesto ima i elemente lopovluka, deformacije istine, tj laganja i foliranja....

To se ne izbacuje cak ni clanstvom u SK, sto bi rekli edukacijom i pranjem mozga, iako je svaka edukacija pranje mozga...
Za to mora da postoji nova generacija koja zivi u drugom stilu zivota i okruzenju tj potrebna je gradjanska generacija..
Ona se polako stvarala u SFRJ i negovana je, nije da nije...
Seljacki mentalitet to ne vidi , nego samo nasilje ili ogranicenja...ali to nije njima ni bilo namenjeno. Oni vide samo slicnosti sa svojom situacijom u kojoj dominira sistem-ja nasilje i ko ce koga da zaebe..

Medjutim, sada je sve to rasterano , nije ostao nijedan gradjanin u Srbiji, ne verujem ni u ostalim ex SFRJ republikama.
Eto jedan mali detalj cega je sve bilo u SFRJ.
Социјализам је заснован на идеји да се појединци брину о заједници и да се заједница брине о појединцима.
Социјалистичка заједница није била против сељака, тај наводни сукоб комунисти-сељаци је плод антикомунистичке митологије

Сеоско становништво у Србији је све до краја 40-тих година живело у каменом добу, нарочито на територији некадашње Моравске, Дринске и Зетске бановине.Нешто је боља ситуација била у Шумадији, Мачви и Војводини.
Преовладавале су куће са огњиштем које се никада нису кречиле.Стопа убистава је била 2.5-3.0 пута већа него данас, јер су се сељаци убијали око разних ствари, нису били писмени и нису ни знали да треба да се обрате неком државном органу за решавање питања око међе, права пролаза, права коришћења воде итд.Сељаци су често давали своју децу у најам код богатијих сеоских газди, да им годинама буду слуге за храну и смештај.Други су изнајмљивали децу градским буржујима, да раде по 15 сати у фабрикама.

Онда су дошле комунистичке власти, које су тражиле да сељаци своју децу шаљу у школу и забранили им да децу продају богатијим појединцима.То је тешко погодило сељаке, јер су сада морали да издржавају и опремају децу за школу, а били су лишени и помоћи деце у обављању пољских радова и чувању стоке, док су деца била у школи.
Такође, социјалистичке власти су кренуле у кампању искорењивања међусобних обрачуна и убистава, увођењем разних мировних већа и других судских и парасудских органа.У овом процесу, често је примењивана репресија, и то је остало у лошем сећању сељаштва.

Социјализам је заснован на идеји да се појединци брину о заједници и да се заједница брине о појединцима.
Социјалистичка заједница није била против сељака, тај наводни сукоб комунисти-сељаци је плод антикомунистичке митологије

Сеоско становништво у Србији је све до краја 40-тих година живело у каменом добу, нарочито на територији некадашње Моравске, Дринске и Зетске бановине.Нешто је боља ситуација била у Шумадији, Мачви и Војводини.
Преовладавале су куће са огњиштем које се никада нису кречиле.Стопа убистава је била 2.5-3.0 пута већа него данас, јер су се сељаци убијали око разних ствари, нису били писмени и нису ни знали да треба да се обрате неком државном органу за решавање питања око међе, права пролаза, права коришћења воде итд.Сељаци су често давали своју децу у најам код богатијих сеоских газди, да им годинама буду слуге за храну и смештај.Други су изнајмљивали децу градским буржујима, да раде по 15 сати у фабрикама.

Онда су дошле комунистичке власти, које су тражиле да сељаци своју децу шаљу у школу и забранили им да децу продају богатијим појединцима.То је тешко погодило сељаке, јер су сада морали да издржавају и опремају децу за школу, а били су лишени и помоћи деце у обављању пољских радова и чувању стоке, док су деца била у школи.
Такође, социјалистичке власти су кренуле у кампању искорењивања међусобних обрачуна и убистава, увођењем разних мировних већа и других судских и парасудских органа.У овом процесу, често је примењивана репресија, и то је остало у лошем сећању сељаштва.
ne poTsećaj BIVŠE SELJAKE NA BUDŽETU
lenji da urade podnet zahtev...
koje crno da ljomber/ka ostane do kraja radnog vremena?
procenjuje koliko će budeš "dobar" a gde je on/ona tu?
za poznanike iz Pizkovca u Beogradu - sve može preko red! (al da donese neku brlju)

Nisu bili ali su trebali da budu....
Seljastvo je vezano za animalizam a animalizam je direktno razarajuci za svaku neanimalnu strukturu , samim tim i socijalizam.
Time samo imas poglresnu sliku koju saljes drugima da je ok biti animalan, sto samo po sebi nije nista strasno , deo animalnosti se podvodi pod nagone i to donosi psiholosku stabilnost i zdravlje, ali ne i animalni odnos prema drustvenim odnosima....tu ne.

Ko to ne vidi samo idealizuje socijalizam kao neko utopijsko drustvo da su svi dobrice, a to je smesno , pa nismo sirovine i deca.

Ko to ne vidi samo idealizuje socijalizam kao neko utopijsko drustvo da su svi dobrice, a to je smesno , pa nismo sirovine i deca.
Социјализам није идеално утопијско друштво, већ један прелазан мешовити облик из капиталистичког у хипотетичко комунистичко друштво, у којем нема класних разлика и приватне својине над средствима за производњу.Социјализам има и елементе капиталистичког друштва(тржиште роба и услуга, сукоб село-град, социјалне разлике) али и елементе будућег комунистичког друштва(свима доступно здравство, школство, заштита радника, деце итд.).

Seljastvo je vezano za animalizam a animalizam je direktno razarajuci za svaku neanimalnu strukturu , samim tim i socijalizam.
Time samo imas poglresnu sliku koju saljes drugima da je ok biti animalan, sto samo po sebi nije nista strasno , deo animalnosti se podvodi pod nagone i to donosi psiholosku stabilnost i zdravlje, ali ne i animalni odnos prema drustvenim odnosima....tu ne.

Сељаштво у Србији није било увек исто.У 19 веку, Србија је била поприлично егалитарна сеоска држава, у којој је било сиромаштва, али не и толико екстремног сиромаштва.Српски сељак је често живео боље и достојанственије од индустријског радника у Енглеској.

То се променило са продором капитализма крајем 19 века и почетком 20 века, и то је довело до осиромашења сељака.На то су се надовезали и катастрофални ефекти Балканских ратова и Првог светског рата, јер је српски сељак кренуо у рат 1912 године и вратио се тек крајем 1918 године, а неки су у војсци остали и до 1919 и 1920 године.Дугови су им остали, јер су власти Краљевине СХС донеле закон о мораторијуму застарелости дугова за период 1912-1921 године, па су многи сељаци изгубили куће и окућнице због дугова из 1909 или 1910 године, који нису могли застарити по горе поменутом закону.Добар део сеоских домаћинстава је остао без домаћина и мушких чланова, а било је око 100 000 ратне сирочади.

Због тога је српски сељак морао да продаје своју децу буржујима, јер није имао од чега да их прехрани, и горе је живео 30-тих година 20 века него његов отац/деда 1870 или 1880 године.

Poslednja izmena:
Pa ne vidis koliko ti je misljenje pasivno opisivanje a ne planiranje ili razvijanje drustva?

Seljastvo su neki u socijalizmu dobro videli kao izvor stalnih sabotaza i destrukcija socijalizma, samo posto je Srbija seljacka zemlja od pamtiveka i ima integrisani primitivizam koji je jako oslonjen na nasilje i patrijarhat koji je diktatorski a ne neki drugi, to je seljastvo imalo povlasten polozaj ako se zadrzavaju takve institucije porodice..
Tako da se i u socijalizmu zadrzao sistem da je domacin kuce apsolutni vlasnik zivota i smrti , sto je odlicno za odrzavanje iste zatucanosti vekovima a ne dekadama...
Zatim sistem ono sto radim u avliji je moja stvar...koji i dan danas uzrokuje ogromne stete i agresivnost ali i nesavesnost , plus sabotaze, ali to je u kapitalizmu preobraceno u licni interes, lobiranje je umesto protekcionizma sad pozitivno , a sabotaza je sastavni deo kontrole konkurencije, nazovimo to tako.

U socijalizmu je krenula izgradnja gradjanskog drustva koje sad vise ne postoji.
Kapitalizam jasno vidi gradjansko drustvo u Srbiji kao problem za kolonizaciju Srbije i za kapitalizam...
Mi sad imamo ljude koji zive u gradovima i imacemo sve vise, ali nemamo nijednog gradjanina...

Tako da se o socijalizmu ne moze govoriti kao o sistemu koji je imao dovoljno vremena da zazivi...on je samo bio sistem koji je postavljen i trecinu vremena je resavao problem rata, trecinu vremena problem nerazvijenosti , i trecinu vremena se raspadao posle Titove smrti..
Uz to je falilo ono sto najvise treba socijalizmu , a to je povezivanje informacija....
Kao drustveno odgovoran sistem, povezivanje informacija i javna dostupnost je vrlo bitna stavka, a tehnologija je tek pocela da se razvija...

Inace da bude jasno , nijedno drustvo ne uzimam kao prelazno...
To je cisto bacanje generacija...
Drustvo mora da obezbedi zivot svakoj generaciji , a da se razvija kako prolazi vreme i okruzenje zahteva da bi se napredovalo u ljudskom smislu..

Svako drugo napredovanje ne priznajem, znaci ni BDP ni rast akcija, ni nista drugo..

Poslednja izmena:
Kalakurcija od zemlje pod vodstvom diktatora ratnog zlocinca pedofila silovatelja.

Detitoizacija treba da bude predmet u osnovnoj skoli.

Занимљиво је да оптужујеш само комунисте за настанак "Друге Србије", а да се другосрбијанци нису организовали у неку неокомунистичку или социјалистичку странку, већ у Либерално-демократску партију и данас у Народну странку, и странку једног врло богатог буржуја а делимично и у Српску напредну странку.То су све класичне буржујске странке.

Дакле, ти тврдиш да комунисти, криптокомунисти и "деца комуниста" стоје иза "Друге Србије", а сами другосрбијанци оснивају класичне буржујске странке.

.To je posledica odsustva detitoizacije
А одакле су нам дошле старлетизација и ријалитизација?То су све продукти западњачког комзумеристичког друштва, који су овде дошли заједно са капитализмом и потрошачким друштвом.

Sto rece Marko Polo, buducnost sveta je bila u Kineskim rukama, imali su brojnost koju bi macem sigurno doveli do osvajanja sveta, ali su imali i barut kojim su svoju prednost ponistili...

Tako i u Srbiji , Srbi su imali prednost za silovit napredak, ali su imali i kontru za silovit pad u mitoloski prizeljkivanu 1388 godinu....
I sad smo u 1388 samo umesto konja imamo automobile...Stanovi , razmisljanja su ista..

.To je posledica odsustva detitoizacije

Старлето фармазизација је последица либерализма и профитеризма

Željko Mitrović

@zeljkomitrovic

Replying to
@PanchoVilla2009
Naravno da sam profiter koji profit gradi na vasoj retardiranosti, da niste glupi ko &#**^# ja nikad ne bih belezio rekordne profite!

Cedomilj Mijatovic je otac te druge Srbije, da nesto nauci Buudala i njemu slicni.

Још ме срце и душа боли за жртвама блајбурга и голога отока

@buudala

Иначе, Небојша Попов и група истакнутих другосрбијанских интелектуалаца је кривично суђена 80-тих година.Судио им је будући ДСС-ов министар правде.Кривично је осуђен и Лазар Стојановић, који је данас икона Друге Србије, а смењена је са свих функција и "мајка" Друге Србије Латинка Перовић.

Нешто ту не штима, комунисти стоје иза "Друге Србије" а док су били на власти, комунисти су кривично прогонили другосрбијанце.

Занимљиво је да оптужујеш само комунисте за настанак "Друге Србије", а да се другосрбијанци нису организовали у неку неокомунистичку или социјалистичку странку, већ у Либерално-демократску партију и данас у Народну странку, и странку једног врло богатог буржуја а делимично и у Српску напредну странку.То су све класичне буржујске странке.

Дакле, ти тврдиш да комунисти, криптокомунисти и "деца комуниста" стоје иза "Друге Србије", а сами другосрбијанци оснивају класичне буржујске странке.

А одакле су нам дошле старлетизација и ријалитизација?То су све продукти западњачког комзумеристичког друштва, који су овде дошли заједно са капитализмом и потрошачким друштвом.
To ti je sve titoizacija.

Старлето фармазизација је последица либерализма и профитеризма

Željko Mitrović
@zeljkomitrovic

Replying to
@PanchoVilla2009
Naravno da sam profiter koji profit gradi na vasoj retardiranosti, da niste glupi ko &#**^# ja nikad ne bih belezio rekordne profite!

@buudala
Posledica titoizacije

Мени је најжалије оних 800 србских индустријалаца, који су користили ратну сирочад од 5-6 година као робове у својим фабрикама.Они тржишно пословали и били угледни чланови предратног друштва и онда дођу неки дивљаци из шуме и стрељају их.Где би нама био крај да зли комунисти нису уништили овај "цвет грађанства"?

Били би јачи од Јапана и САД, привреда би цветала.Послодавац зађе по обдаништима, и у складу са слободом уговарања( а то нам је светиња) закључи уговоре о раду са петогодишњацима.Са једним радником уговори као зараду лизу, са другим бомбоне, са трећим чоколаду.БДП и ивестиције скачу.Све су покварили комунисти, јер су натерали ту децу да иду у школу, а не у фабрику да поштено зараде свој хлеб.

На другом месту су ми фолксдојчери.То су били тако фини људи, све док их неко не изнервира, па се онда организују у СС дивизију и покољу и спале десетине села.Но, свако има мане, нико није савршен.

To ti je sve titoizacija.

Posledica titoizacije
Откуд старлете и ријалити у САД, УК, Француској?Да није и тамо била титоизација?

Американци су имали старлете још 40-тих и 50-тих година, а претече ријалитија су били амерички радио програми још пре појаве телевизије.

Sto nas podseca na neophodnost lustracije titoistickih pantljicara.....:kafa:

Откуд старлете и ријалити у САД, УК, Француској?Да није и тамо била титоизација?

Американци су имали старлете још 40-тих и 50-тих година, а претече ријалитија су били амерички радио програми још пре појаве телевизије.
Naravno.
Odande nam se i copavac dovukao

Back