Dete, zašto si tako teško? - Sveti Hristofor

Архетип детета провлачи се кроз многе митове и колективну свест човечанства носећи у себи нуминозну природу коју је понео из света идеја, из света познатијег као Јунгово колективно несвесно. Често се сусрећемо са приказом тог архетипа. Он је свуда око нас. Када год видимо Богородицу са дететом у рукама, гледамо управо у архетип детета. Када год видимо приказ патуљка, хобита, гнома по популарним филмовима, гледамо у тај архетип, а нарочито су интересантни сви они хорор филмови где је дете у центру страве, која треба да наш заплаши. Одакле детету толика нуминозност? Јунг је давао своја објашњења али архетип детета носи у себи нешто што нам је могла приближити само филозофија а што ћу овде и показати.

Оно што прати све приказе архетипа детета јесу речи:
Manje od manjeg i veće od većeg.
Па шта може казивати ова контрадикторна реченица?

Прича о СветомХристо фору као и осврт на Лајбницову Монадологију и Шопенхауерову филозофију воље може то појаснити:

Pre nego što je postao hrišćanin, Hristifor se zvao Oferus. Bio je to div od čoveka, duha veoma tromog. Kada je sazreo, on krete da putuje, govoreći da bi hteo da služi najvećeg kralja na zemlji. Poslaše ga na dvor jednog moćnog kralja koji je bio radostan da ima tako snažnog slugu. Jednog dana, slušajući kako neki pevač izgovora ime đavolovo, kralj sa užasom učini znak krsta. 'Zašto si to uradio?', odmah zapita Hristifor. 'Jer se bojim đavola', odvrati kralj. 'Ako ga se bojiš, znači da nisi tako moćan kao on! Onda odoh da služim đavola.' Iz tih stopa otide.
Posle dugog pešačenja u potrazi za tim moćnim vladarem, on vide kako mu u susret dolazi velika grupa jahača odevenih u crveno. Njihov vođa je bio u crnome i reče mu: 'Šta tražiš?' 'Tražim đavola da mu služim.' 'Ja sam davo; sledi me.' I tako Oferus bi uvršten u pratnju Sotoninu. Jednog dana dok su brzo jahali, paklena grupa naiđe na krst na ivici druma; đavo naredi da okrenu. 'Zašto si to učinio?', zapita Oferus uvek rad da nešto nauči. 'Zato što se bojim slike Hristove.' 'Ako se bojiš slike Hrista, manje si moćan od njega; onda ću da uđem u službu Hristovu.' Oferus sam prođe pored krsta i nastavi svoj put. Srete dobrog pustinjaka i zapita ga gde bi mogao da nađe Hrista. 'Svuda', odgovori pustinjak. 'Ne razumem', reče Oferus, 'ali ako govorite istinu, u čemu bi mogla da mu posluži ovako snažna i silna ljudina poput mene?'

'Možete mu služiti', reče pustinjak, 'molitvom, postom i bdenjima.' Oferus načini grimasu. 'Nema li nekog drugog načina da mu bude prijatno?', zapita on. Samotnik razumede s kim ima posla i, uzimajući ga za ruku, odvede ga na obalu plahog potoka, koji je tekao s visoke planine, pa mu reče: 'Siromasi koji su prelazili ovu vodu davili su se. Ostani ovde i na svojim jakim plećima prenosi one koji ti to zatraže. Ako to činiš iz ljubavi prema Hristu, on će te priznati za svoga slugu.' 'Radiću to iz ljubavi prema Hristu', odgovori Oferus. Tako on sagradi kolibu na reci i danonoćno je prenosio putnike koji bi ga za to zamolili.
Jedne noći, slomljen umorom, duboko je spavao. Probudiše ga udarci o vrata i on ču glas deteta koje ga pozva triput imenom. Ustade, uze dete na svoja široka ramena i kroči u bujicu potoka. Stigavši do sredine, vide kako se odjednom potok pomami, talasi narastoše i obrušiše se na njegove noge da bi ga srušile. On je odolevao što je bolje mogao, ali dete je bilo teško kao ogromno breme. Onda on, u strahu da ne ispusti malog putnika, iz korena iščupa drvo da se o njega osloni. No, bujica bivaše sve goropadnija, a dete sve teže i teže.
Pogledajte prilog 453728

U strahu da se ono ne udavi, Oferus podiže glavu prema njemu i reče: 'Dete, zašto si tako teško? Izgleda mi da nosim ceo svet.' Dete odgovori: 'Ne da nosiš svet, već onoga koji ga je stvorio. Ja sam Hristos, tvoj Bog i tvoj gospodar. Kao nagradu za tvoju pregornu službu krstim te, u ime Oca i sina i u ime Svetoga duha. Ubuduće ćeš se zvati Hristifor.'
Od toga dana, Hristifor putovaše po zemlji da bi širio reč Hristovu."
SaintChristop.jpg

Па да ли овако нешто можемо игде наћи, да ли овако нешто постоји, мање од мањег и веће од већег?

Одговор је постоји и то можемо наћи веома близу, свуда око нас боље рећи. Сваки спољашњи опажај осим што је објекат или "ствар за нас", јесте и ствар за себе или "ствар по себи". Као ствар за нас он је мањи од мањег, нешто ништавно у поређењу са универзумом из кога смо га издвојили. Међутим, као ствар по себи, као Лајбницова монада, као егзистенција изван опажања, било која ствар је СВЕ И СВЈА, егзистенција изван форми опажања разума или простора, времена и каузалитета, и самим тим као таква не само већа од целог опажајног свемира, него сама суштина свега познатог и непознатог која садржи у себи цео универзум у потенцији.
То је управо Лајбницова монада. Мали делић опажајног света који у себи, по себи, садржи читав свемир.

Али нема ништа боље од Шопенхауерове филозофије да нам приближи веће од већег и мање од мањег.

1) Ја сазнајем спољњи свет, при чему сам ја субјекат а испред мене је објекат, опажај, слика.
2) Ја сазнајем унутрашњи свет своје свести и тамо налазим вољу. Али и у самосвести ја сам онај који сазнаје, а воља је оно што је сазнато. Међутим, при овоме се дешава једно право чудо, јер долази до стапања субјекта сазнања са субјектом хтења, где сам ја онај који сазнаје, а у исто време и онај ко је сазнат, или онај ко хоће.

Пошто је ово непосредна чињеница свести, а која је немогућа у емпиријском свету где би била противуречност, Шопенхауер ју је назвао чудом.
Identitet subjekta htenja sa subjektom spoznavanja, po kojemu reč JA oba uključuje, jeste čvor sveta, a stoga je i neobjašnjiv. Samo su nam odnosi između objekata shvatljivi; ali među njima mogu dva biti jedan, ukoliko su delovi jednog celog. Ovde naprotiv gde je govor o subjektu, ne vrede više pravila za spoznavanje objekata, a istinski identitet spoznavajuceg sa onim, što se spoznalo kao htenje, dakle identitet subjekta sa objektom, neposredno je dat. Ko sebi neobjašnjivost toga identiteta pravo predoči, taj će ga sa mnom nazvati čudom svoje vrste.

Šopenhauer. iz dela "O načelu razloga"

Ово је право откровење једног чуда. Ако обратимо пажњу на то преклапање субјекта и објекта које налазимо у себи, видећемо да када спознајемо вољу као субјекти сазнања, она је мања од мањег, она је опажај наспрам субјекта сличан некој ствари, јер ја сазнајем а воља је сазната. Али у исто време као воља, она је изван поделе на субјекат и објекат, и изван било које форме опажања разума, простора и времена. Као таква, она је већа од већег, јер је потпуно изван било каквих ограничења. А исти принцип који примењујемо приликом опажања воље у самосвести важи и приликом опажања спољашњег емпиријског света јер је он објективације те исте воље.

Ова противуречност на делу. Ово преклапање најмањег и највећег, може нам пружити оно што архетип божанског детета представља.
Може нам објаснити зашто је дете (воља) кога носимо на раменима, толико тешко.

Poslednja izmena:
Manje od manjeg i vece od veceg.

Dijete – Miladin Ćulafić

U ratu, u po zlu čuvenom logoru, jedan od onih što su tamo komandovali sažali se na dijete.
Valjda tako krasno bilo to dijete... I onaj odluči, da mu pomogne da se izbavi. Uzme čuturicu,
naredi da otvore kapiju i kaže: “Prođi i s one česme tamo donesi mi vode.”

A dijete otrči, i donese mu vodu.

Uvek sa velikim zadovoljstvom pročitam blog :) :hvala:

Poslednja izmena:

Back