Dermatologija

Bez ljutnje ali laik je farmaceut kojeg dr. u neznanju kasape i experimentisu jer ne znaju sta ce samnom. Da nisam u bezizlaznoj situaciji ne bih trazila pomoc ovdje ali svaki savjet je dobrodosao pa i smjernica kuda i kome bi mogao da se obratis. Niko normalan nece prihvatit terapiju ljekara sa interneta kao zdravo za gotovo ali kao neku novu ideju, zasto da ne. Ne znam.....razmislite.

Covek je lepo ponudio svima zainteresovanima za vrhunsku dermatolosku pomoc da mu se obrate na PP - sto podrzavamo u potpunosti. NA PP pravila o deljenju terapije, saveta na slepo, i pretpostavki na osnovu (cega god to bilo) ne vaze, pa eto prostora gde mozete kontaktirati sa mangupom na temu svog stanja. Sta vise, postoji uvek sansa da se na PP dogovorite da odete do njega u ustanovu u kojoj radi (koja god to bila) i da vas tamo i pregleda i kao specijalizant bude daleko pametniji nego svi dermatolozi koji su Vas do sad kasapili i na Vama eksperimentisali. Preko PPa mozete dobiti i njegov mail, ukoliko ne zelite da s eodreknete komoditeta interneta, pa preko njegovog maila mozete da mu posaljete slike Vaseg stanja te da tako dobijete dijagnozu i tretman. Dakle, mogucnosti su Vam neogranicene. Upotrebite bilo koju od njih. Znate coveka, mozete da stupite u kontakt s anjim, ne vidim cemu priotisak da se krse pravila foruma kad imate sve moguce nacine i resenja da dobijete pomoc na kojoj insistirate a koju ne mozete dobiti onako kako zelite na forumu.

Pozdrav, imam jedan problem sa petomesecnom bebom i to konkretno sa atopijskim dermatitisom. Naime, ekcem pojavio se negde oko 3. meseca sa prvim balama i od tada se konstatno pojavljuje i povlaci. Lociran je u predelu ispod brade, a na predelu kolena i lakta javila se grublja koza. Proslo je dugo vremena dok nam doktorka u savetovalistu nije dala dijagnozu i od tada korisitmo Mustelu i krem Alfoderm(ukupno 5 mazanja). Medjutim, to nije resilo nase probleme pa smo se angazovali da odemo do alergolog u Tirsovoj. Tamo smo uradili alergo test i ustanovljeno je da nema nikakvih reakcija na alergene. Preporuceno nam je da koristimo krem Protopic (koji inace nije registrovan kod nas) i jedino se moze nabaviti u jednoj apoteci ili u inostranstvu. Nama je sve to bilo malo cudno , ali ipak treba proveriti nase je dete. Malo smo po internetu istrazili o tom kremu i dosli do toga da on nije bas dovoljno ispitan je mu je pocetna namena bila druga, a onda su otkrili da deluje slicno kao kortizonski preparat a sastav mu nije takav . Na zvanicnom sajtu farmaceutske kuce koja pravi taj preparat stoji velikim slovima da nije za decu do 2 godine, i kada je moj muz pitao doktorku o tome, ona je bila malo uvredjena posto smatra da svako treba da radi svoj posao i da ona ne bi preporucila nesto sto ima negativan efekat i taj preparat je potpuno bezopasan i oni su davali kao terapiju na oko 3000 dece(mada na nekim sajtovima sam videla da ga dovode u vezu sa rakom koze ).
Da li moze neko da mi kaze da li je imao iskustva sa tim preparatom i kakav je vas stav po tom pitanju?

Pozdrav, imam jedan problem sa petomesecnom bebom i to konkretno sa atopijskim dermatitisom. Naime, ekcem pojavio se negde oko 3. meseca sa prvim balama i od tada se konstatno pojavljuje i povlaci. Lociran je u predelu ispod brade, a na predelu kolena i lakta javila se grublja koza. Proslo je dugo vremena dok nam doktorka u savetovalistu nije dala dijagnozu i od tada korisitmo Mustelu i krem Alfoderm(ukupno 5 mazanja). Medjutim, to nije resilo nase probleme pa smo se angazovali da odemo do alergolog u Tirsovoj. Tamo smo uradili alergo test i ustanovljeno je da nema nikakvih reakcija na alergene. Preporuceno nam je da koristimo krem Protopic (koji inace nije registrovan kod nas) i jedino se moze nabaviti u jednoj apoteci ili u inostranstvu. Nama je sve to bilo malo cudno , ali ipak treba proveriti nase je dete. Malo smo po internetu istrazili o tom kremu i dosli do toga da on nije bas dovoljno ispitan je mu je pocetna namena bila druga, a onda su otkrili da deluje slicno kao kortizonski preparat a sastav mu nije takav . Na zvanicnom sajtu farmaceutske kuce koja pravi taj preparat stoji velikim slovima da nije za decu do 2 godine, i kada je moj muz pitao doktorku o tome, ona je bila malo uvredjena posto smatra da svako treba da radi svoj posao i da ona ne bi preporucila nesto sto ima negativan efekat i taj preparat je potpuno bezopasan i oni su davali kao terapiju na oko 3000 dece(mada na nekim sajtovima sam videla da ga dovode u vezu sa rakom koze ).
Da li moze neko da mi kaze da li je imao iskustva sa tim preparatom i kakav je vas stav po tom pitanju?

ne preporucujem tu kremu za vase dete,veliki procenat dece ima atopijski dermatitis..i kod gotovo svih prodje bez te kreme...tako da...probajte bez toga...

moj problem ima malu istoriju, jer sam siguran da su sve stvari manje vise u prirodi povezane.ovako prije 2 i po god na licu mi je utvrdjen seboroicni dermatitis i pokusavao sam sve moguce kreme i tablete i cak sam i roakutan prije godinu i po pio ne bih li ga zalijecio-medjutim nista.bio sam i kod drugih ljekara i bili su u dilemi dal je seboroicni il atopijski dermatitis itd itd- uglavnom pojma nemaju,samo lupaju. u zadnje vrijeme sam nekako uspio sa vichyevom kremom da taj dermatitis drzim pod kontrolom i na licu mi se prakticno nista ne prmijecuje osim kad je ljeto malo se zacrvenim mozda.al to sam nekako "prebolio" sam sa sobom.ono sto me je natjeralo da potrazim pomoc na forumu je-sto evo mjesec dana imam nepodnosljiv svrab po tijelu(najvise po bokovima,u predjelu pojasa gdje mi je kais il ves,ispod pazuha...) i u pocetku nije bilo nicega ali posle mog cesanja su se javile neke tacke kao osip,alergija i to sitno.al nije bilo plikova ni nicega.opet sam posao kod dr i ustanovili su da imam sugu-pa sam 2 nedelje mazao svim mogucim antisuga sredstvima da bi mi ta "suga" opet naprasno prosla posle inekcija dexazona koje sam primio(dakle nije bilo suge)...svraba nije bilo 2-3 dana da bi se opet vratio danas.na kozi nista nema,sem sto me svrbi pod pazuhom,na pojasu i malo po bokovima.vadio sam nalaze-zdrav sam kao dren.ako iko ima kakvo resenje sta je to sa mnom-bio bih mu bezgranicno zahvalan da mi kaze??dal sve moze biti alergija na mlijecne prozivode?posto sam otprilike zadnjih mjesec i po pio po 2 litra jogurta dnevno zbog sporta kojim se bavim,ali to sam prekinuo prije 15 dana i od tada nisam mlijeko okusio.unaprijed hvala.p.s.ne zivim ni pod kakvim stresom vec godinama

zanimljiv slucaj,i bas zbog toga trebao bi se obaviti kvalitetan pregled postaviti odgovarajuca dijagnoza i ordinirati prava terapija...nema veze sa mlecnim prozivodima,slobodno ih konzumiraj,i pokusaj za pocetak da ne nosis nista metalno uza sebe i da ne stezes kais mnogo oko struka,da nosis laganije stvari,da se ne trljas agresivno prilikom kupanja i ne koristis jaka sredstva,pogotovo parfemisane kupke,pa ako to sve ne pomogne ima odgovarajucih medikamenata.

moj problem ima malu istoriju, jer sam siguran da su sve stvari manje vise u prirodi povezane.ovako prije 2 i po god na licu mi je utvrdjen seboroicni dermatitis i pokusavao sam sve moguce kreme i tablete i cak sam i roakutan prije godinu i po pio ne bih li ga zalijecio-medjutim nista.bio sam i kod drugih ljekara i bili su u dilemi dal je seboroicni il atopijski dermatitis itd itd- uglavnom pojma nemaju,samo lupaju. u zadnje vrijeme sam nekako uspio sa vichyevom kremom da taj dermatitis drzim pod kontrolom i na licu mi se prakticno nista ne prmijecuje osim kad je ljeto malo se zacrvenim mozda.al to sam nekako "prebolio" sam sa sobom.ono sto me je natjeralo da potrazim pomoc na forumu je-sto evo mjesec dana imam nepodnosljiv svrab po tijelu(najvise po bokovima,u predjelu pojasa gdje mi je kais il ves,ispod pazuha...) i u pocetku nije bilo nicega ali posle mog cesanja su se javile neke tacke kao osip,alergija i to sitno.al nije bilo plikova ni nicega.opet sam posao kod dr i ustanovili su da imam sugu-pa sam 2 nedelje mazao svim mogucim antisuga sredstvima da bi mi ta "suga" opet naprasno prosla posle inekcija dexazona koje sam primio(dakle nije bilo suge)...svraba nije bilo 2-3 dana da bi se opet vratio danas.na kozi nista nema,sem sto me svrbi pod pazuhom,na pojasu i malo po bokovima.vadio sam nalaze-zdrav sam kao dren.ako iko ima kakvo resenje sta je to sa mnom-bio bih mu bezgranicno zahvalan da mi kaze??dal sve moze biti alergija na mlijecne prozivode?posto sam otprilike zadnjih mjesec i po pio po 2 litra jogurta dnevno zbog sporta kojim se bavim,ali to sam prekinuo prije 15 dana i od tada nisam mlijeko okusio.unaprijed hvala.p.s.ne zivim ni pod kakvim stresom vec godinama

:roll::roll: ...imamo isti problem....ni ja ne znam kako da se resim svraba po citavom telu...sve me svrbi...dobila sam neki lek protiv alergije i ne pomaze...:( a dermatolozi ( bar ovi nasi ) pojma nemaju, samo nagadjaju u prazno i daju lekove...:roll:

Kod mene je stres izazvao seboreicni dermatitis, po licu i vlasistu...uspelo mi je da ga ublazim sa zdravijom ishranom ( iako sam se uvek hranila zdravo ), pijem mnogooo tecnosti ( vode, caja )...itd....ali najbitnije od svega je da MISLIS POZITIVNO....da se oslobodis stresa ( zbog stresa se sebor. dermatitis najcesce ispoljava )...i moras da budes strpljiv jer lecenje moze da potraje...;)

:roll::roll: ...imamo isti problem....ni ja ne znam kako da se resim svraba po citavom telu...sve me svrbi...dobila sam neki lek protiv alergije i ne pomaze...:( a dermatolozi ( bar ovi nasi ) pojma nemaju, samo nagadjaju u prazno i daju lekove...:roll:

Kod mene je stres izazvao seboreicni dermatitis, po licu i vlasistu...uspelo mi je da ga ublazim sa zdravijom ishranom ( iako sam se uvek hranila zdravo ), pijem mnogooo tecnosti ( vode, caja )...itd....ali najbitnije od svega je da MISLIS POZITIVNO....da se oslobodis stresa ( zbog stresa se sebor. dermatitis najcesce ispoljava )...i moras da budes strpljiv jer lecenje moze da potraje...;)

Sa vecim delom se slazem,pogotovo oko seboroicnog dermatitisa...stres je okidac...lek koji si gore navela za alergije je trenutno poslednja genereracija..odlican je...i ne slazem e da nasi dermatolozi nemaju pojma,ne treba bar generalizovati...ako imas jos neki savet u vezi seboroicnog dermatitisa napisi...

cooovece ne mogu da vjerujem da postoji jos neko ko ima apsolutno isti problem ko ja:) i kod mene je stres bio okidac za seboroicni dermatitis i u pocetku je to bio poraz za mene posto sam tek izlijecio akne bio i dobio bas glatko lice.ali u medjuvremenu sam se navikao na njega-brijem se masinicom, kad je ljeto koristim faktor za zastitu od sunca i trudim se da previse ne isusujem kozu sapunima i drugim sredstvima. za lokalnu terapiju korstim neku kombinovanu kremu od panolona i ad kapima-kao ta ima najmanje kortikosteroida i to koristim mozda jednom u 10 dana kad mi se pojavi problem.ali sa ovom mukom ne znam sta da radim:( :( ne znam na sta mogu biti alergican:( radio sam alergo test i samo sam na polen-al njega nema jos,a i ta alergija mi se manifestuje tako sto mi prorade nos i oci a nikad koza.procitao sam da taj neurodermatitis( na koji pretpostavljam da sumnjas mangupe) moze da se izazove od kljuca npr ali koliko sam saznao provodeci sate na netu i po enciklopedijama on se javlja na rukama,laktovima,stopalima,donjem dijelu vrata-a ne po trbuhu,pazuhu,bokovima... kao i da mu je okidac neki stres a kod mene je bas trenutno mirno more...nemam pojma.istina je da imam suvu kozu sklonu ekcemima(svake zime mi iskoci na ruci suvi ekcem i traje tacno do proljeca) ali koristim linoderm kupku da malo zamastim kozu i opet svrbi a na kozi-prakticno nista...mangupe kad si rekao na kvalitetan pregled- na sta si tacno mislio??dal moze ovo da mi bude od nekog pretjeranog znoja,posto se bavim sportom i puno se znojim??mada se bavim tim vec godinama i nista nije bilo problema.imas li kakvog dobrog doktora da mi preporucis,koji ce da posveti paznje a ne da to bude na brzinu, i koji na kraju krajeva zna znanje??cuo sam za filipa shera tamo u beogradu.pvakvi sajtovi su super stvar,coveku je lakse nekako:)

Sa vecim delom se slazem,pogotovo oko seboroicnog dermatitisa...stres je okidac...lek koji si gore navela za alergije je trenutno poslednja genereracija..odlican je...i ne slazem e da nasi dermatolozi nemaju pojma,ne treba bar generalizovati...ako imas jos neki savet u vezi seboroicnog dermatitisa napisi...

Sorry...kad sam napisala "nasi" mislila sam na dermatologe u svojoj okolini gde zivim...ljudi zaista nemaju blage veze....a oni sto se trude oko pacienta i posvete mu paznju, e njih moram da platim...:roll:

Lek koji sam navela u proslom postu mi nije pomogao, pa sam dobila neki novi Telfast ( jaci je )...to sad treba da pijem 7 dana i da odem ponovo na kontrolu...valjda ce pomoci...:| ...jer je ovaj svrab neverovatan...

cooovece ne mogu da vjerujem da postoji jos neko ko ima apsolutno isti problem ko ja:) i kod mene je stres bio okidac za seboroicni dermatitis i u pocetku je to bio poraz za mene posto sam tek izlijecio akne bio i dobio bas glatko lice.ali u medjuvremenu sam se navikao na njega-brijem se masinicom, kad je ljeto koristim faktor za zastitu od sunca i trudim se da previse ne isusujem kozu sapunima i drugim sredstvima. za lokalnu terapiju korstim neku kombinovanu kremu od panolona i ad kapima-kao ta ima najmanje kortikosteroida i to koristim mozda jednom u 10 dana kad mi se pojavi problem.ali sa ovom mukom ne znam sta da radim:( :( ne znam na sta mogu biti alergican:( radio sam alergo test i samo sam na polen-al njega nema jos,a i ta alergija mi se manifestuje tako sto mi prorade nos i oci a nikad koza.procitao sam da taj neurodermatitis( na koji pretpostavljam da sumnjas mangupe) moze da se izazove od kljuca npr ali koliko sam saznao provodeci sate na netu i po enciklopedijama on se javlja na rukama,laktovima,stopalima,donjem dijelu vrata-a ne po trbuhu,pazuhu,bokovima... kao i da mu je okidac neki stres a kod mene je bas trenutno mirno more...nemam pojma.istina je da imam suvu kozu sklonu ekcemima(svake zime mi iskoci na ruci suvi ekcem i traje tacno do proljeca) ali koristim linoderm kupku da malo zamastim kozu i opet svrbi a na kozi-prakticno nista...mangupe kad si rekao na kvalitetan pregled- na sta si tacno mislio??dal moze ovo da mi bude od nekog pretjeranog znoja,posto se bavim sportom i puno se znojim??mada se bavim tim vec godinama i nista nije bilo problema.imas li kakvog dobrog doktora da mi preporucis,koji ce da posveti paznje a ne da to bude na brzinu, i koji na kraju krajeva zna znanje??cuo sam za filipa shera tamo u beogradu.pvakvi sajtovi su super stvar,coveku je lakse nekako:)

Ne znam kojim se sportom bavis...ali kod mene je cesto bio slucaj da dobijem neverovatan osip po telu ( vrat, ruke, dekolte, stomak ) dok sam trenirala odbojku...a kriva je bila prljava lopta :shock:..kad sam prestala da igram, nisam imala vise problema...

Sto se tice stresa...mozda si pre duze vremena bio pod konstantnim velikim stresom ( pre godinu, dve ili cak tri )...bar kod mene je bio slucaj da se je nakon duzeg stresnog perioda pojavio seboreicni dermatitis..
Prvo je pocelo da me svrbi vlasiste, pojavila se perut iznad cela, oko usiju ( nije bilo strasno i nije se puno videlo ali je svrbelo ko sam vrag ), sve se to prosirilo na obrve, nos, na celo lice...pojavise se i akne...
Perut sam imala dugo vremena, dok se ostali znaci dermatitisa jos nisu ispoljili...ustvari nisam ni znala da je to sebor. dermatitis a jos manje da ga imam...

Treba imati strpljenja jer moze dosta vremena da prodje da omilis isti... nesmes se nervirati uopste...kad to kazem, mislim i na najmanju sitnicu...Za svrab po celom telu predpostavljam da je ipak kriv dermatitis...uz taj svrab se nerviram, jer me svrbi...i onda me svrbi jos vise...:lol:

U borbi protiv akni, svraba i peruti pomazu razna sredstva...ja ti mogu napisati sta je meni pomoglo...nego da ne duzim, javi se na PP....

Molila bih,takodjer,da mi se javi neko i pojasni mi zapravo koja je lampa najbolja za kućno liječenje vitiliga,odnosno koja je razlika izmedju UV,UVB i infrared lampe.A ako samja dobro shvatila iz svega pročitanog UVB/Narow band daje najbolje rezultate?? i najbolja je izmedju ostalog zato što osvjetljava samo oboljela područja,te tako ostali dio kože ne tamni?Ozbiljno razmišljam da kupim lampu,pa mi je prijeko potreban hitan savjet,iako moj dermatolog kaze kako je izlaganje tim zracima(svakodnevno kao sto to zahtijeva terapija s novitilom) jako štetno??!!!! što ja čitajući svjedočansta od ljudi širom svijeta nisam jos nigdje procitala..ohhh...nadajući se nekom dobrom savjetu unaprijed se zahvaljujem.

Hej nevidjena :-),bas mi je drago da se neko konacno javio!Danima provjeravam i nista.Samo mi jos nisi razrijesila dilemu jel uvb/nb osvjetljava SAMO oboljela podrucja i da li terapija smije da se provodi svaki dan,kao sto pise na stranici dermabesta-a,uz "kanadsku kremu" naravno.Pitam jer sam iscitavala stranice i stranice na netu i svi koji se lijece ovom ili onom vrstom zracenja,UGLAVNOM,to rade 3-4 puta sedmicno?!Koliko sam shvatila na dermabestu pise suncanje/zracenje svaki dan,bez stetnih efekata.Molila bih i druge ako znaju pouzdane odgovore na ova pitanja da jave.Ja vitiligo imam vec desetak godina i to dobro uznapredovali.Apsurdno,ali istinito,ovo ce biti prvi put da se ozbiljno posvetim lijecenju,i u isto vrijeme sam beznadezna i preplasena,ali i odlucna da se suocim s ovim demonom.Mogla bih sad satima pisati o psiholoskom aspektu..o vitiligu kao vitiligu,u kojem ocigledno nema nikakvih pravila,o meni da i ne pricam :-/ :-D.Obzirom da svi hvale kombinaciju uvb/nb lampe(cak i samo te lampre zamislite) i "kanadske kreme"odlucila sam da dam sansu tom tretmanu.Nadam se da se necu pokajati.Jel i ti koristis ovu kremu,od kada,na koji nacin i kako ide??Moj tata ima puno prijatelja po inostranstvu,pa sam mislila da vidimo ako ima uvb/nb u njemackoj recimo,a trebalo bi da ima,da neko od njih kupi i posalje.Mislim da je skupa ko djavo.Kremu cu probati nabaviti preko neke farmaceutske kuce ili privatne apoteke,ako ne onda preko sajta,vidjet cu.Cini mi se da se par vas skupilo i tako narucilo.Dok to sve stigne,nadati je se da u maju konacno otpocnem bitku :-/ :-/...Ujedno zelim i da se zahvalim devilu,koji mi je javio prije nekih 2 mjeseca mislim,kako napreduje njegova terapija.Ne znam sta me je vise obradovalo-cinjenica da mu se vraca pigment ili to sto ljudi saosjecaju jedni s drugima,stvarno :-).Tome bi i trebali da sluze ovi forumi,al ovaj je cini mi se malo uspavan(ili mozda niko od vas nije dao previse prostora lijecenju vitiliga u svom cjelokupnom zivotu??)Moram ja napraviti revoluciju ovdje :-D.Hajde nek se jave ljudi koji koriste kanadski proizvod :-((,nek se jave i svi drugi,svaka podrska je dobro dosla svakom od nas.

Evo jos malo iz mog sveobuhvatnog proucavanja koje je tek pocelo .Mozda doduse vecina vas i zna ove podatke,a mozda apsolutno ne, pa za svaki slucaj ja da napisem.Ne znam koliko se vas slaze s teorijom koja kaze da je stanje organizma jako bitno u lijecenju vitiliga,o psihi da i ne pricam(ja posebno vjerujem u ovaj dio).Izucavajuci shvatila sam da vecina onih koji se uspijesno lijeci,zatim ljekari i oni koji su se izlijecili apsolutno podrzavaju ovu teoriju.Cini mi se da sam samo na jednom ili dva mjesta nasla kako pise da na vitiligo kao autoimunu bolest kojoj se ne zna pravi uzrok stanje organizma nema nikakav uticaj ishrana,sto meni ruku na srce nema stvarno logike.Jer razmisljam samo ako organizam dovedes u jako dobro stanje,ojacas totalno svoj imunitet mozes i da pobijedis bolest,na kraju krajeva i da se bolje psihicki osjecas-to je dokazano.Vitiligo je ustvari neki disbalans u organizmu,a dovodjenje imuniteta na visoki nivo,po meni samo moze pomoci stvaranje pigmentnih celija.Vecina izlijecenih ili onih koji se uspjesno lijece drasticno je promijenila svoj nacin ishrane recimo.O uticaju stresa,trauma,psihe,negativnih emocija nisam bas puno procitala(napominje se da se ne treba nervirati,kratko,samo to.)Ali svakako,primarno, vjerujem da ima jako puno uticaja psiha,cak stavise ja sam sto posto ubijedjena u to.No to je tema za sebe,upravo kako je isvako od nas prica za sebe.Ovaj put bi htjela prenijeti vam podatke oko ishrane itd.Primjetila sam da svi vi koji ovdje pisete svoja iskustva u lijecenju vitiliga i ne obracate previse paznju na ovaj aspekat ili mozda grijesim??Kazem to jer sam citala da vecina vas koristi betakaroten,vitamin c,b-kompleks naravno,(suplementi i kolicine koje uzima i moze uzimati svaki iole zdrav covjek),eventualno susam itd.Meni je to vec na prvi pogled nekako zvucalo malo,al reko ma mozda nisam upucena,mozda je to ok.Medjutim ni blizu.Oni koji se uspijesno lijece i izlijeceni koristili su bukvalno tone vitamina i minerala u borbi protiv ove uzasne bolesti,sto prirodnim putem sto suplementima.Evo osnovnih stvari:za lijecenje vitiliga kao sto znaju vec sve ptice na grani jako su bitni vitamini b-colplexa blabla :-D..no najvazniji,najpresudniji je vitamin b-12,koji ucestvuje u sintezi dnk ,stvaranju novih celija! i zaduzen za stabilnost nervnog sistema.Zbunilo me je to sto vecina izlijecenih i onih koji se uspijesno ljece pribjegava skoro vegetarijanskom nacinu ishrane,koji je bogat svime osim vitaminom b-12!Vitamina b-12 najvise ima u mesu,jajima,mlijecnim proizvodima,a to bi bas kao trebao izbjegavati kad se lijeci vitiligo.Postavlja se pitanje kako unijeti cudesni vitamin b-12 u organizam.Na tome moram jos raditi,pa vam javim.Kazu svi da injekcije b.12 vitamina su jos najbolje i da su ubrzavale repigmentaciju(cini mi se cak da je neko na makedonskom pisao o tome ovdje,al nisam bas sve razumjela).Zatim je jako vazan vitamin c.Eh sad slusajte ovo :-D..dnevna potrebna kolicina c vitamina koji prosjecno zdrav covjek treba unijeti u organizam je 100 mg,pusaci duplo,a mi 1000 mg dnevno,negdje cak pise 1500 mg.(za kolicinu b-12 moram se jos raspitati,al isto znam da je bila neka cifra,cini mi se 1000 mcg svake dvije sedmice-isto kao sto jos malo moram skontati oko b-5 vitamina koji je isto vazan,pa javim).Folna kiselina 10 mg dnevno.Bitni su takodjer vitamini A,E kao jako dobri antioksidansi,kolicine takodjer astronomske,a od minerala cink i bakar koji pospjesuje pigmentaciju.Ja se planiram posvetiti ovome i mislim da moze puno da pomogne.Za pocetak mozda bi svako trebao uraditi status ovih vitamina i minerala da vidi kako stoji s tim.Mnogi uzimaju i ginkobilobu svakodnevno.Toliko od mene za ovaj put,poslije vam javim sta trebate jesti lopatama :-d Molim vas da se javite i ukljucite u diskusiju sta uzimate od suplemenata,kako se hranite,jel vodite puno racuna o tome?Takodjer bih bila sretna kad bi mi neko odgovorio na moja 2 pitanja iz ptrethodnog posta oko uvb/nb lampe i onih koji koriste "kanadsku kremu".Puno bi mi zancilo jer tek hocu da se lijecim pa su mi podrska kao i neka objasnjenja neophodni.

bavim se dzudoom tako da lopta kod mene nema veliku ulogu:O) salim se evo vec nedeljama se nicim ne bavim tako da ne moze biti da je od strunjace il kimona il neceg.sad je to pocelo da mi se peruta,ne znam koji mu je djavo ali barem vise ne svbi...ali ako se malo oznojim pece.a za seboroicni dermatitis javio mi se samo oko nosa- s tim da me uopste nije svrbio,nego je samo bilo malo masnija koza tu.sad mi je tu od raznih kortikosteroidnih krema cijelo lice suvo pa zateze ali i dalje ne svrbi.nemam pojma ni za to sta je i jel uopste to bio seb.dermatitis jer su bili u dilemi dal je to mozda i atopijski itd itd al da ni ja sad ne duzim:OPPP a za lice sam koristio prvo pantenol,pa zatim linolu,pa sam .................,pa zatim ............(on mi je najbolje prijao al ne smije dugo da se koristi jer ima kortikosteroida),pa zatim ...................(koji je bio katostrofa zbog propratnih reakcija) i sad koristim neku mjesavinu panolona,ad kapi i jos necega(to kad imam smetnje) a ovako svakodnevno uvece stavljam neku vichiyevu kremu.to kao nesto drzi pod komandom,ali sam ja konstantno crven oko nosa.srecom akne mi se jos nikad nisu pojavile,al nikad.ali imam fotosenzitivne reakcije(dal sam to dobro napisao)-kad vjetar duva lice mi se napuni nekih tackica i fleka koje pomalo svrbe al cim udjem u toplo,posle pola sata nestaju.sad to nije lose ako podjes do prodavnice 5 min zimi,ali ako si stalno sat vremena napolje to ruzno izgleda.to ti je neka moja istorija seboreicnog ili koji god da je dermatitisa na licu tokom 2 i po god.a na tijelu sad koristim 3 dana linolu ureu, a 3 dana mazem chiccovim uljem za bebe tijelo.eto ako ti ista moze pomoci od ovoga jako bi mi drago bilo:O))) ako neko ima neki predlog ili resenje, za lice ili tijelo bio bih zahvalan

bavim se dzudoom tako da lopta kod mene nema veliku ulogu:O) salim se evo vec nedeljama se nicim ne bavim tako da ne moze biti da je od strunjace il kimona il neceg.sad je to pocelo da mi se peruta,ne znam koji mu je djavo ali barem vise ne svbi...ali ako se malo oznojim pece.a za seboroicni dermatitis javio mi se samo oko nosa- s tim da me uopste nije svrbio,nego je samo bilo malo masnija koza tu.sad mi je tu od raznih kortikosteroidnih krema cijelo lice suvo pa zateze ali i dalje ne svrbi.nemam pojma ni za to sta je i jel uopste to bio seb.dermatitis jer su bili u dilemi dal je to mozda i atopijski itd itd al da ni ja sad ne duzim:OPPP a za lice sam koristio prvo pantenol,pa zatim linolu,pa sam .................,pa zatim ............(on mi je najbolje prijao al ne smije dugo da se koristi jer ima kortikosteroida),pa zatim ...................(koji je bio katostrofa zbog propratnih reakcija) i sad koristim neku mjesavinu panolona,ad kapi i jos necega(to kad imam smetnje) a ovako svakodnevno uvece stavljam neku vichiyevu kremu.to kao nesto drzi pod komandom,ali sam ja konstantno crven oko nosa.srecom akne mi se jos nikad nisu pojavile,al nikad.ali imam fotosenzitivne reakcije(dal sam to dobro napisao)-kad vjetar duva lice mi se napuni nekih tackica i fleka koje pomalo svrbe al cim udjem u toplo,posle pola sata nestaju.sad to nije lose ako podjes do prodavnice 5 min zimi,ali ako si stalno sat vremena napolje to ruzno izgleda.to ti je neka moja istorija seboreicnog ili koji god da je dermatitisa na licu tokom 2 i po god.a na tijelu sad koristim 3 dana linolu ureu, a 3 dana mazem chiccovim uljem za bebe tijelo.eto ako ti ista moze pomoci od ovoga jako bi mi drago bilo:O))) ako neko ima neki predlog ili resenje, za lice ili tijelo bio bih zahvalan

Sve sto si koristio je lose...a pitao si me na pp pa sam ti tamo i odgovorio

Back