Dermatologija

Pa nije bas tako, jer od pocetka Marta postaje aktivna D lista lekova - dakle svi do sad neregistrovanio preparati koji su se nabavljali ispod ruke moci ce legalno da se nabave. U Beogradu svakako u apoteci Sveti Sava amozda i u jos nekoj - raspitaj se, kazem ti. Hello i tebi - jao sto me nerviras ponekad!

inflamatorni proces je u hipodermu,najcesce na podkolenicama i najcesce izmedju 20 i 40 godine zivota..daju se antiinflamoatorni lekovi,od Brufena,do Paracetamola,i aspirina..,neophodno je odmaranje....lokalno moze kortiko preparat,a ako uzimas Prednison trebalo bi da prodje u roku od dve nedelje do mesec dana..tvoja bolest se cesto javlja posle nekih bakterijskih ili virusnih oboljenja,,histoloski su cesto neutrofili i limfociti oko krvnih sudova..terapiju ne pisemo ovde,dobio si sve od svog dermatologa koji te prati.Predpostavljam da si mladji,pa ce brze i proci,budi optimista.

hvala puno
samo me zanima vase misljenje koja bi krema ili slicno mogla pomoci za spoljnu upotrebu,ovde su mi preporucili didermal mleko koju pravi jedna apoteka ovde.
pozdrav

Pa nije bas tako, jer od pocetka Marta postaje aktivna D lista lekova - dakle svi do sad neregistrovanio preparati koji su se nabavljali ispod ruke moci ce legalno da se nabave. U Beogradu svakako u apoteci Sveti Sava amozda i u jos nekoj - raspitaj se, kazem ti. Hello i tebi - jao sto me nerviras ponekad!

ali te ne ostavljam ravnodusnom i nisam maliciozan...sada sam to rekao i necu vise..a recimo ti si meni bas draga;)Ti si moja draga koleginica i ja te postujem,ne brini;)cim primetim prve znake loodila dolazim kod tebe;)Vazi i obrnuto,samo za kozu;)

hvala puno
samo me zanima vase misljenje koja bi krema ili slicno mogla pomoci za spoljnu upotrebu,ovde su mi preporucili didermal mleko koju pravi jedna apoteka ovde.
pozdrav

to je slabo,plus sa apotekama imam losa iskustva,ispravljauu terapiju,prave suvise slabe ili suvise jake preparate..vecina,da ne genaralizujem..kontaktirajte me na pp...

Ljudi, očajna sam.Sad sam sa pregleda dovela ćerku od 3 god. kojoj je Dr. Karadaglić dijagnostifikovao vitiligo.Naime, ona od rodjenja pati od ekcema.Po savjetu njenih doktorica, od istog nije liječena-navodno, prolazi samo od sebe , stalno se hidrira i ako se baš upali , primjenjuje se elokom+hidr.krem.Tako smo i postupali i bili bezbrižni i sigurni da će jednog dana proči.Prošle zime taj ekcem joj se upali -stvore se male ranice, što je normalno i od tada se umjesto njega pojave bijele fleke, koje se ne povećavaju, ali ih je više(ja sam ubjedjena da joj je oštećenu kožu-ranicu, napala neka bakterija).Ljetos , bili smo 3 mj. na moru, fleke su bile izraženije-one bijele, a okolo tamno-nigdje nije bilo crvenila.Tokom boravka na moru ona sljušti koljena-i tako mažući je kantarionom, uočimo da joj je bolje od njega, ali nismo nastavili sa tim, jer je odbijala kantarion(pekao je na mjesto povrede).Ustvari, bili smo bezbrižni , jer su nam pedijatri još tokom ljeta rekli da je to normalno za ekcem i da , eto, oni mogu da nas upute kod derm., ali bez potrebe.Slučajno je povedoh kod Dr.Karadaglića, on reče VITILIGO-a ja u šoku, zaboravih ovo da ispričam.Dao mi je protopic0,03 2 mjeseca do kontrole 2 puta dnevno+bijeli vazelin za ekcem.Molim za savjet?Da li je moguće da je u pitanju neka bakterija(on reče da vidi prisustvo streptokoka-i da ona ima i ekcem) koja je uzrokovala ovu depigmentaciju i da li je moguće nekom analizom to utvrditi.Plašim se započeti liječenje,da nešto ne pogoršam, a dr. je bio toliko nepristupačan(mislio je da ne vjerujem u njegovu dijagnozu) da prosto više nisam smjela da progovorim i izrazim ove sumnje pred njim.Molim za pomoć.
Očajna majka

hvala na podsecanju,sada sam i ja primetio,ali sam racunao da mozda i ti imas barem neko dermatolosko znanje,mozda nekad priskocis,toliko ima pitanja da sam iznenadjen,treba postici sve....u svakom slucaju dacu odgovor..
Trazili ste,gledajte...:D
Pa sta si ti mislio!?
Da pored celog foruma se bavim i dermatologijom...;)
Svratis tu i tamo, obaspes nas tvojom mudroscu i nas dve da se ovde batrgamo i sa dermom...nema sanse kolega, ja jos uvek stojim iza toga da se promene moraju videti, a i da onaj ko zna da koristi internet mora da nauci da koristi i google.

Niko nije rekao da ne moze da ima vise problema zajedno.
U svakom slucaju prof. Karadaglic je vrhunski dermatolog i ne vidim zasto ne bi poslusali njegov savet.
Zasto bi neko na forumu bolje znao te stvari od lekara koji je vrhunski u svojoj oblasti koji je pri tome pregledao dete?

Sumnjivo mi je to što je rekao da vitiligo nije uzrokovan ekcemom, tj. da sa njim nema veze, a zapravo je vitiligo tj. depigmentacija kod nje nastala upravo na mjestu gdje se ekcem upalio-tj . stvorile su se rane.Kasnije se to još raširilo na više mjesta.Napominjem da ovo doktoru nisam rekla jer me šokirao dijagnozom, a onda mi nije davao prostora da bilo šta kažem, nego je sve što sam rekla tretirao kao sumnju u njegovu dijagnozu.
Inače, pošto sam iz Podgorice, jako dugo sam čekala na ovaj pregled, naravno znajući da je u pitanju vrhunski doktor.

Sumnjivo mi je to što je rekao da vitiligo nije uzrokovan ekcemom, tj. da sa njim nema veze, a zapravo je vitiligo tj. depigmentacija kod nje nastala upravo na mjestu gdje se ekcem upalio-tj . stvorile su se rane.Kasnije se to još raširilo na više mjesta.Napominjem da ovo doktoru nisam rekla jer me šokirao dijagnozom, a onda mi nije davao prostora da bilo šta kažem, nego je sve što sam rekla tretirao kao sumnju u njegovu dijagnozu.
Inače, pošto sam iz Podgorice, jako dugo sam čekala na ovaj pregled, naravno znajući da je u pitanju vrhunski doktor.

znajuci da kolega Karadaglic radi samo privatno i da je pregled zaista skup,bio je duzan,posto je predpostavljam imao svo vreme sveta,da vam do tancina objasni sve..i da bude ljubazan..meni je muka od tih "vrhunskih"doktora,koji uzmu pare,prepisu terapiju a vas ostave bez detaljnih informacija,pogotovo,naglasavam,sto radi privatno...on je uzeo pare,pregledao dete,a mi sada,na Forumu,da dajemo objasnjenja..paradigma zivota..svaka cast kolegi,ali takav pristup pripada proslosti..i nema vise nedodirljivih..plus ste dosli iz daleka..da sam na vasem mestu vratio bih se i trazio objasnjenje,platili ste pregled,pa i kod nas drzavno nadjemo vremena da koliko toliko objasnimo i budemo ljubazni..dok ste u Bg ucinite to,forum nije zamena za pregled i nema nedodirljivih vrhunskih doktora,koliko god profesori bili.

Pa potrazite drugo misljenje, ako imate sumnju u Karadaglicevu dijagnozu. MAda, da sma na Vasem mestu - ja bi mu poverovala. A sto se tice postavljanja pitanja, bilo da idete u drzavnu ili privatnu praksu, a posebno ako idete u ovu drugu - radi se o Vasem zdravlju, zivotu, telu...pa i novcu. NAviknite se da pitate i zahtevate objasnjenje ako Vam nije nesto jasno. Mada ne vidim kakvo objasnjenje bi mnogao da Vam pruzi i sta Vam nije jasno, te sta bi mogao da Vam razjasni: d ali je moguce da vitiligo i ekcem postoje na istom mestui? Moguce. NE znam kojim drugim nacinom bi Vam iko to mogao objasniti.

Pitao si moderatore..nisu ti odgovorili..pokusacu ja...tvoja dijagnoza se povezuje sa stresom,tvoje zanimanje govori u prilog tome..ti verovatno imas takozvane wickhamove strije,bele pruge u unutrasnosti usta..jedan od patognomicnih znakova Lichena...promene na podlakticama i podkolenicama se obicno dobro drze pod kontrolom jakim kort preparatima..a za promene u ustima se daje Pronison..jos uvek neke carobne formule nema,ne postoji lek koji se popije i resi situaciju...trend u svetu je da se ide na uzrok,a to je stres..znaci smirenje,altrenativna medicina mozda pomogne,kortiko preparati..nema neke filozofije...u expiremintu su neka antitela koja se ubrizgavaju,promene nestaju brzo ali imaju dosta prorpatnih nus pojava,tako da nemaju jace opravdanje za upotrebu(krvarenje iz debelog creva,masna jetra,itd..).
Mangupe, zahvaljujem na brzometnom odgovoru - sudeci po vremenu obecanja do momenta ispunjenja proslo je svega nekoliko trenutaka. Nisi me bas obradovao , ali verujem da si jos malo prekopao po "znanju ", mozda bi jos nesto nasao.Al o tom potom.Znaci ostaje mi ALTERNATIVA , kao jedina sansa ? HVALA i onima koji su te opomenuli da si prosao moje pitanje.

Poz svima...Posto sam ja nov na forumu reci cu vam moju pricu o ovoj glupoj bolesti koju imam vec 7 ili 8 godina.Dakle dobio sam Vitiligo kao mali i to samo na prstima leve ruke.Odmah sam otisao u bolnicu i zatrazio uput kod koznog lekara,ali on nije znao o cemu se radi pa me je poslao na VMA kod prof.dr. Karadaglica.Kad je utvrdio da imam vitiligo dao mi je neke tablete iz Grcke (ne mogu da se setim Imena ali znam da pocinju na slovo M)...Vitiligo se nije sirio do nesrecne 1999 kad smo doziveli bombardovanje i sad ga imam na prstima obe ruke,ispod oka,pazuha i laktu i malo kod usne i nesto sam se mnogo ruzno istripovao i pocelo je to uzasno da mi smeta pa bih vas sve zamolio da mi kazete sa kojom terapijom da pocnem a posebno one koji imaju iskustva sa ovim likom iz Dimitrovgrada posto se moj komsija koji ima vitiligo ceo zivot (sada mu je 49 godina) uspesno izlecio proslog leta,a sto je najbitnije flekice mu se nisu vratile.

Stigla i ta subota, i kao i obicno , tresla se gora , rodio se mis. Rana nije u potpunosti zarasla. Ostao 1 ili 2 koncica da se izvade. kazu da rana izgleda mirna, ali se od kretenskih flastera, stvorile okolne rane koje su se pocele gnojiti, pa cu se sama previjati kuci do utorka (opet neki imaginarni datum!), kad je zakazana sljedeca kontrola i ocekuje se da stignu oba nalaza, i ukupni proteini i histopatoloski. Do tad, drzite fige i javim se kad bude nekih novina. Pozzzzzzzzz

Tanja,super sto je sve proslo dobro. Ne znam cim se previjas,ali postoji flaster koji se zove SENZIFIX. Odlican je,ne iritira kozu i lako se uklanje. Obavezno ga uzmi. Mene je to spasilo!!!

Stigla i ta subota, i kao i obicno , tresla se gora , rodio se mis. Rana nije u potpunosti zarasla. Ostao 1 ili 2 koncica da se izvade. kazu da rana izgleda mirna, ali se od kretenskih flastera, stvorile okolne rane koje su se pocele gnojiti, pa cu se sama previjati kuci do utorka (opet neki imaginarni datum!), kad je zakazana sljedeca kontrola i ocekuje se da stignu oba nalaza, i ukupni proteini i histopatoloski. Do tad, drzite fige i javim se kad bude nekih novina. Pozzzzzzzzz

drzimo ti fige;)

Mangupe, zahvaljujem na brzometnom odgovoru - sudeci po vremenu obecanja do momenta ispunjenja proslo je svega nekoliko trenutaka. Nisi me bas obradovao , ali verujem da si jos malo prekopao po "znanju ", mozda bi jos nesto nasao.Al o tom potom.Znaci ostaje mi ALTERNATIVA , kao jedina sansa ? HVALA i onima koji su te opomenuli da si prosao moje pitanje.

tako je,sve ti je jasno

imam jedno pitanje za dermantologa; kako da se resim obilne peruti? Koristio sam sve moguce sampone cak i mykoseb ali nista. Kosa mi je gusta a perut samo leti na sve strane to je neizdrzivo, nemam svrab glave vec gomilu peruti; kada stavim npr ulje za kosu posle jednog dana osusi se kosa tj upije ulje a perut se pojavi. Da rezimiram perut nemam 2 3 sata posle pranja kose a onda krece i sutradan vec ima ga katastrofa eto sada strucni savet sta dalje

Pitanje: viseca bradavica na bradavici, koja se pomalo povecava(pojavila se pre 2-3 godine)? Sta s njom raditi? Da li se to skida? Ipak je to jako osetljiv deo tela...??? Od cega to nastaje?
Hvala unapred

Aloooooooo,ja cu poceti da placem. Juce je sve bilo ok do sinoc. Hvala za savjet za flaster, uzela sam ga i sinoc da se previjem kad ispod reza tri nove kvrge. Umalo srce da me udari. Jutros su iste velicine kao i sinoc. Dajte savjet, da li da cekam utorak i nalaze i da se previjam sama do tad ili da se kupim kod dr. vec sutra? Sad molim za pomoc jer mi mozak ne funkcionse. Hvala svima koji se javljaju. Pozzzzzzzz

Back