Dermatologija

Biber pomaže u lečenju vitiliga

v87330p0.jpg

Ponedeljak, 18. februar 2008. 15:14

Crni biber bi mogao doprineti uspešnijem lečenju sada neizlečive kožne bolesti vitiligo, koja pogadja oko jedan odsto svetske populacije, tvrde britanski naučnici.

Tim istraživača s londonskog Kraljevskog koledža je u ogledima na miševima pokazao da piperin, sastojak koji daje aromu crnom biberu, i njegovi sintetički derivati podstiču pigmentaciju kože obolelih od vitiliga, kožne bolesti koju karakterišu bele površine kože na mestima gde je izgubljena pigmentacija.

Piperin je naročito efikasan kada se kombinuje s lečenjem fototerapijom, uz korišćenje ultraljubičastog zračenja, naveli su naučnici u studiji, objavljenoj u britanskom "Časopisu za dermatologiju".

Ta bolest uništava melanin koji koži daje boju i štiti je od ultraljubičastih zraka, što kod obolelih povećava rizik od raka kože, i naročito je rizična za ljude s tamnijim tenom.

Sadašnja terapija u lečenju vitiliga uključuje kortikosteroide, koji se nanose na fleke i fototerapiju, ali se kod mnogih osoba koje ne reaguju na lečenje hormonima i fototerapijom može povećati rizik od dobijanja raka kože, ukazali su naučnici.

Oni su poredili uticaj piperina i njegovih derivata na kožu miševa pri tretmanu samo tim sastojcima ili uz dodatak ultraljubičastog zračenja.

Utvrdjeno je da ti sastojci, kada se primenjuju sami, podstiču pigmentciju i koža za šest sedmica dobija svetlo smedju boju. Kada se, pak, lečenje piperinom i njegovim sintetičkim derivatima dopuni zračenjem, fleke na koži za približno isti period vremena dobijaju još tamniju boju.

(Tanjug)

Cao. Imam problem, pa molim nekoga ko bilo sta zna o ovom nek napise koje slovo. & dana sam se patila sa nekom kvrgom ya koju su rekli da je upala znojne zlijezde ili hidroadenitis. Primila sam 10 gentamicina i popila kutiju orvagila od 400mg. Nakon toga su mi odstranili to cudo, i dali panklav od 625mg.Izvadjeno cudo su dali na histopatpoloski nalaz i sad ga cekam. Danas sam bila na previjanju i gaza je bila plavo-zelene boje, na sto je dr. rekao...Hm, ovo je ono sto ne volimo!...i to je bio sav komentar. Na pitanje da li je sve ok, odgovorio je da cemo vidjeti u subotu a dotle da pijem ciprocinal. Da li neko ima pretpostavku sta ovo moze biti?? Unaprijed zahvalna na svakoj informaciji.

citao sam ovo juce na netu,super sto si objavila..ali dok se ta supstanca ekstrahuje i ubaci u neki komercijalni preparat..proci ce neko vreme..ali eto,ima nade...koliko se secam ti se dobro lecis kombinacijom Novitila i Protopica...

Kao prvo sve pohvale - nisam verovao da postoji forum ovoga tipa. Veoma raznovrsna problematika i interesantne teme i oblasti. Dosta vremena sam proveo , ne bi li nasao ono sto me zanima , ali nazalost do sada se niko nije obratio sa problemom koji bi licio na moj , te sam odlucio da pokusam dobiti odgovore po pitanju mog problema koji me muci vec skoro dve godine.Radi se o Dg. LICHEN PLANUS (oralni). Kod nas u Srbiji se izgleda jako malo zna o tome , ili se jednostavno ne prica o tome (kao da je sve obavijeno velom tajne), sav komentar od strane specijalista je :imas problem sa kijim se moras pomiriti do kraja zivota-leka za to nema - zivi sa tim. Da li je moguce u 21.veku da ne postoji resenje za ovo ZLO? Hteo sam da postavim pitanje , da li je neko imao neka pozitivna iskustva sa ovim i ako jeste da mi pomogne. Ne verujem da cu imati jos devet pitanja ,pa da ovo tek onda ide na forum , te stoga najljubaznije zamoljavam moderatore da puste ovo moje pitanje na forum ili da pokusaju oni naci nacin da mi pomognu. Imam 44 godine i bivsi sam pripadnik vojske (sada u penziji). HVALA

erythema nodosum
da li postoji neka krema ili bilo kakva pomoc za nju .vec uzimam pronizon tablete ali ujutru par sati imam velike bolove u nogama da ne mogu da hodam
koliko traje ?

inflamatorni proces je u hipodermu,najcesce na podkolenicama i najcesce izmedju 20 i 40 godine zivota..daju se antiinflamoatorni lekovi,od Brufena,do Paracetamola,i aspirina..,neophodno je odmaranje....lokalno moze kortiko preparat,a ako uzimas Prednison trebalo bi da prodje u roku od dve nedelje do mesec dana..tvoja bolest se cesto javlja posle nekih bakterijskih ili virusnih oboljenja,,histoloski su cesto neutrofili i limfociti oko krvnih sudova..terapiju ne pisemo ovde,dobio si sve od svog dermatologa koji te prati.Predpostavljam da si mladji,pa ce brze i proci,budi optimista.

Da li neko ima iskustva sa ovim gelom u tretiranju svezih oziljaka nastalih nakon hirurske intervencije? Naime, imam dva manja oziljka, stara skoro dve nedelje, jedan je blago udubljen dok je drugi u nivou koze. Lekar mi je preporucio da koristim ovaj gel (mada je bio pominjao i Contractubex) 10 dana nakon skidanja konaca. Interesuje me da li se neko vec susretao sa ovim gelom i da li je zadovoljan rezultatima i da li se on podjednako koristi za oziljke u ravni i ispod ravni koze? (tu informaciju ne mogu da nadjem ni na netu).
Unapred hvala.

nezahvalno je davati zakljucke..trebali ste njega sve pitati..sacekajte histopatolosku analizu...da li imate bol sada na tom mestu i da li su otecene regionalne limfne zlezde?Imate li temperaturu?

Pitala sam dr.medjutim nece nista da kaze. Sad je rekao da sacekamo subotu i previjanje pa cemo vidjeti. Nemam temperaturu, hvala bogu. Bol imam samo na jednom mjestu i mislim da su se limfne zlezde povukle a bila su ogromne.

Pitala sam dr.medjutim nece nista da kaze. Sad je rekao da sacekamo subotu i previjanje pa cemo vidjeti. Nemam temperaturu, hvala bogu. Bol imam samo na jednom mjestu i mislim da su se limfne zlezde povukle a bila su ogromne.

zanimljiva situacija,budite ljubazni pa i nas ,nene,ovde informisite kako se razvija situacija..i pitajte vaseg doktora do detalja da vam sve kaze,istinu..on vas vodi od pocetka isve zna o vama i vasoj istoriji bolesti,mi samo mozemo u najboljem slucaju neki fin savet da damo,pozdrav;)

Da li neko ima iskustva sa ovim gelom u tretiranju svezih oziljaka nastalih nakon hirurske intervencije? Naime, imam dva manja oziljka, stara skoro dve nedelje, jedan je blago udubljen dok je drugi u nivou koze. Lekar mi je preporucio da koristim ovaj gel (mada je bio pominjao i Contractubex) 10 dana nakon skidanja konaca. Interesuje me da li se neko vec susretao sa ovim gelom i da li je zadovoljan rezultatima i da li se on podjednako koristi za oziljke u ravni i ispod ravni koze? (tu informaciju ne mogu da nadjem ni na netu).
Unapred hvala.

Ja cu vam reci...Dermatix je mnogoooo bolji od Contratubexa...koji je derivat crnog luka,ima malo alantoina,itd..a dermatix je silikonski gel i stvarno pomaze..ali je skup..mislim da je oko 50eura...ima i Differin,ali se on koristi posle 4 meseca od operacije..kombinacija ta dva daje najbolje rezultate,u mojoj praxi,pozdrav;)

Molba...velika...vise nemam informaciju u kojoj apoteci u Beogradu moze da se nabavi Novitil...moze li neko ovde ili na pp da mi kaze tu informaciju...hvala unapred u moje ime i ime mojih pacijenata!

Kao prvo sve pohvale - nisam verovao da postoji forum ovoga tipa. Veoma raznovrsna problematika i interesantne teme i oblasti. Dosta vremena sam proveo , ne bi li nasao ono sto me zanima , ali nazalost do sada se niko nije obratio sa problemom koji bi licio na moj , te sam odlucio da pokusam dobiti odgovore po pitanju mog problema koji me muci vec skoro dve godine.Radi se o Dg. LICHEN PLANUS (oralni). Kod nas u Srbiji se izgleda jako malo zna o tome , ili se jednostavno ne prica o tome (kao da je sve obavijeno velom tajne), sav komentar od strane specijalista je :imas problem sa kijim se moras pomiriti do kraja zivota-leka za to nema - zivi sa tim. Da li je moguce u 21.veku da ne postoji resenje za ovo ZLO? Hteo sam da postavim pitanje , da li je neko imao neka pozitivna iskustva sa ovim i ako jeste da mi pomogne. Ne verujem da cu imati jos devet pitanja ,pa da ovo tek onda ide na forum , te stoga najljubaznije zamoljavam moderatore da puste ovo moje pitanje na forum ili da pokusaju oni naci nacin da mi pomognu. Imam 44 godine i bivsi sam pripadnik vojske (sada u penziji). HVALA

mangupe,ovo si preskocio...;)

zanimljiva situacija,budite ljubazni pa i nas ,nene,ovde informisite kako se razvija situacija..i pitajte vaseg doktora do detalja da vam sve kaze,istinu..on vas vodi od pocetka isve zna o vama i vasoj istoriji bolesti,mi samo mozemo u najboljem slucaju neki fin savet da damo,pozdrav;)

Hvala na interesovanju. Javljacu se a do subote cu zabiti glavu u pijesak i ucutati se, jer mi je od procitanih textova na netu i slika, muka.Pozzzz

Pitao si moderatore..nisu ti odgovorili..pokusacu ja...tvoja dijagnoza se povezuje sa stresom,tvoje zanimanje govori u prilog tome..ti verovatno imas takozvane wickhamove strije,bele pruge u unutrasnosti usta..jedan od patognomicnih znakova Lichena...promene na podlakticama i podkolenicama se obicno dobro drze pod kontrolom jakim kort preparatima..a za promene u ustima se daje Pronison..jos uvek neke carobne formule nema,ne postoji lek koji se popije i resi situaciju...trend u svetu je da se ide na uzrok,a to je stres..znaci smirenje,altrenativna medicina mozda pomogne,kortiko preparati..nema neke filozofije...u expiremintu su neka antitela koja se ubrizgavaju,promene nestaju brzo ali imaju dosta prorpatnih nus pojava,tako da nemaju jace opravdanje za upotrebu(krvarenje iz debelog creva,masna jetra,itd..).

Back