Dermatologija

Trebas koristiti mast 2 puta na dan,izbjegavati sunce.Mislim da ne bih smjela stavljati mast oko očiju jer velike su mogućnosti izazivanje alergijske reakcije.Pošto ja isto imam vitiligo oko očiju i ja sam jedanput stavila mast oko očiju i mast je dosta nadražila oko.Tako sam odustala stavljati mast oko očiju.
ja ne koristim lamepe uz protopic pošto me je tako savjetovao doktor .U svakom slučaju upotrebljavaj mast na očišćenoj koži.

Molim vas da ne navodite terapiju kojom se lecite, ni onu koju je prepisao lekar niti one preparate koje koristite na svoju ruku ili po preporuci komsija, prijatelja, poznanika itd, jer ce takve poruke biti brisane.
Terapiju specificno odredjuje samo lekar specijalista dermatolog, ponaosob za svakog pacijenta, po tipu dijagnoze, ili vec kriterijumima koje odredi.
Terapiju ne ordiniramo i ne doziramo na forumu. Za sve informacije oko terapije mozete se obratiti svojim lekarima dermatolozima, a privatne poruke postoje kao opcija za razmenjivanje imena lekova i nacina lecenja, ukoliko imate preku potrebu za tim.

Mangup sa diplomom:
To vazi za pravdu...pobrkala si loncice:)
A ovde je nema,uglavnom...to mi je sam moderator,sa kojim se privatno druzim i potvrdio...eno ga uziva sa Nevom...:)

Sta ces, moj Plavooki: i pravda je takodje spora, ali dostizna! :) Mozda sam ja i pobrkala loncice...no ti si pobrkao moderatore -mi ti nismo od tih sa kojima se privatno druzis pa se moras ponasati prema pravilima ovih moderatora koji vode ovaj forum..... ;)

Viccky88:
Bas mi nije jasno zasto je toliko strasno da neko kaze sta koristi...bas i nije toliko lako da kucas svima ponaosob na p.p. koju terapiju koristis ...
Tu se vec slazem sa ww,pravilo postoji da se ne navodi terapija...mada ljudi ovde iznose iskustva i mnogi su naucili,pa cak i neki lekari,ili barem culi,za neku novu terapiju vitiliga...tako da mogu se valjda navoditi neki novi lekovi,a mozda ne i nacin kako se koriste...mnogi dermatolozi nisu ni culi za Novitil,cak ni moja nacelnica...tako da Vicky imala si ovde cak i edukativnu ulogu i hvala ti na tome...kada jos nesto saznas napisi,a ako obrisu posalji mi na pp,barem ja zelim da budem u toku..pozdrav

Mangup sa diplomom:
Imas na uslugama reklamu za dermatologa...javi se i zakazi pregled...ili idi do Zavoda za kozne i venericne bolesti...dr Mikulic....ili Dr Ser
A onda sledi;
Mangup sa diplomom:
Tu se vec slazem sa ww,pravilo postoji da se ne navodi terapija...mada ljudi ovde iznose iskustva i mnogi su naucili,pa cak i neki lekari,ili barem culi,za neku novu terapiju vitiliga...tako da mogu se valjda navoditi neki novi lekovi,a mozda ne i nacin kako se koriste...mnogi dermatolozi nisu ni culi za Novitil,cak ni moja nacelnica...tako da Vicky imala si ovde cak i edukativnu ulogu i hvala ti na tome...kada jos nesto saznas napisi,a ako obrisu posalji mi na pp,barem ja zelim da budem u toku..pozdrav

Provali kada ja lepo kazem, a niko me ne slusa. Nasi dermatolozi su (uopsteno receno, cast izuzecima) jako slabo informisani o vitiligu (a verovatno i o jos ponekim koznim oboljenjima). Ja bi volela da mi dermatolog kaze sve i da ne moram da jurim po forumima i da se cimam, raspitujem, razmenjujem iskustva da bi nasla nesto sto ce mi bar malo ako nista vise pomoci. Zasto to ljudima uskratiti? Vi kao forum se lepo odreknite svake odgovornosti i ako neko zeli da koristi terapiju koju je procitao na vasem sajtu, je samo na sopstvenu odgovornost.

Pozzz

Slazem se. Ja se vise uopste ne uzdam u dermatologe, odavno vec sve na svoju ruku radim, jer sam sigurna u to da sam za ovih 9 godina koliko imam vitiligo naucila mnogo vise od polovine dermatologa, i bila u kontaktu sa mnogo vise ljudi sa vitiligom, nego oni sa svojim pacijentima. Pa meni gotovo svaki dan stize nekoliko razlicitih mail-ova od ljudi koji imaju vitiligo i koji zele da budu u kontaktu sa nekim, da cuju nesto novo, da pomognu i oni... svima nam je bitno da razmenjujemo iskustva sa nekim...Ne znam, u svakom slucaju, ja sam ostavila mail, pa ako ikome nesto zatreba, slobodno neka se javi. Ili ukoliko nesto novo sazna...Pozz svima :)

Viccky88:
Slazem se. Ja se vise uopste ne uzdam u dermatologe, odavno vec sve na svoju ruku radim, jer sam sigurna u to da sam za ovih 9 godina koliko imam vitiligo naucila mnogo vise od polovine dermatologa, i bila u kontaktu sa mnogo vise ljudi sa vitiligom, nego oni sa svojim pacijentima. Pa meni gotovo svaki dan stize nekoliko razlicitih mail-ova od ljudi koji imaju vitiligo i koji zele da budu u kontaktu sa nekim, da cuju nesto novo, da pomognu i oni... svima nam je bitno da razmenjujemo iskustva sa nekim...Ne znam, u svakom slucaju, ja sam ostavila mail, pa ako ikome nesto zatreba, slobodno neka se javi. Ili ukoliko nesto novo sazna...Pozz svima :)
Evidentno je da imas dugogodisnje iskustvo u terapiji vitiliga,ali ipak apelujem na tebe da nista ne cinis na svoju ruku,svaki lek ima kontraindikacije ili neka nezeljena dejstva,barem sa vremena na vreme skokni do lekara,dermatologa da te pogleda...pa eto,mozda nesto i nauce od tebe...ako nisu previse sujetni,kao neki ovde,hmm....u svakom slucaju tvoje iskutvo je meni bilo dragoceno i hvala na validnim informacijama...kada nesto novo saznas ti napisi,jer dermatolozi se ne bave samo vitiligom...pozdrav

Naravno, nisam mislila bas bukvalno "na svoju ruku", uvek se treba konsultovati sa nekim strucnim...
Sad sam se setila da ste pominjali da stitna zlezda moze imati veze sa vitiligom. Ja sam isla na ispitivanje i dr endokrinolog mi je rekla da su rezultati u redu, da ona ne bi nikakvu terapiju preporucila, mada , koliko sam ja videla na rezultatima ( a ima ih za FT4, TT3 i TSH ), ova dva su u granicama, a TSH je malo povecano...Granice su 0,3 - 6,2 , a ja imam 7,4... Da li mislite da je to nesto normalno, ili bi trebalo da se malo zabrinem...?Hm...?

Viccky88:
Naravno, nisam mislila bas bukvalno "na svoju ruku", uvek se treba konsultovati sa nekim strucnim...
Sad sam se setila da ste pominjali da stitna zlezda moze imati veze sa vitiligom. Ja sam isla na ispitivanje i dr endokrinolog mi je rekla da su rezultati u redu, da ona ne bi nikakvu terapiju preporucila, mada , koliko sam ja videla na rezultatima ( a ima ih za FT4, TT3 i TSH ), ova dva su u granicama, a TSH je malo povecano...Granice su 0,3 - 6,2 , a ja imam 7,4... Da li mislite da je to nesto normalno, ili bi trebalo da se malo zabrinem...?Hm...?
Nije mnogo strasno..ali endokrinolog koji te vodi sve ce ti objasniti...mada koliko sma se ja raspitao neka tesna veza izmedju tiroidee i njene neke disfunkcije i vitiliga,kao njegovog eventualnog uzrocnika nije 100% pronadjena...

Mangup sa diplomom:
Imas na uslugama reklamu za dermatologa...javi se i zakazi pregled...ili idi do Zavoda za kozne i venericne bolesti...dr Mikulic....ili Dr Ser

kad cujem Zavod najezim se... oni tamo nemaju pojmaaa :shock: Kad sam prvi put (i poslednji) odvela cerku tamo, da ne pricam cega sve mozete da se nagledate i naslusate od pacijenata preko najneprijatnijih zdravstvenih radnika igde, doktorka mi je rekla "JA NE ZNAM STA JE OVO, DA PROBAMO SA DAKTANOLOM". I to je izjavila posle analize koze gde je ustanovljeno da 100% nije gljivica.
Sta reci :confused:

Pa dobro sad, svuda ima raznih, ali to ne znaci da je ceo Zavod takav. Mnogi ljudi imaju sasvim suprotno misljenje, nazalost ti si dopala kod nekoga ko nije bas dobro odradio svoj posao: sasvim je u redu reci 'ja ne znam sta je ovo...' i uputiti pacijenta kod nekog drugog za drugo misljenje, konsultaciju ili dijagnozu. No ne znati nesto nije opravdanje da se eksperimentise svojim neznanjem preko ledja (u ovom slucaju - koze!) pacijenata, slazem se. No to ne znaci da su svi dermatolozi takvi niti da je cela ustanova mesto na kome 'oni tamo nemaju pojma!'. Treba imenovati jasno one koji 'nemaju pojma' i tako zastititi sve one koji rade adekvatno svoj posao.

WithdrawnWater:
Pa dobro sad, svuda ima raznih, ali to ne znaci da je ceo Zavod takav. Mnogi ljudi imaju sasvim suprotno misljenje, nazalost ti si dopala kod nekoga ko nije bas dobro odradio svoj posao: sasvim je u redu reci 'ja ne znam sta je ovo...' i uputiti pacijenta kod nekog drugog za drugo misljenje, konsultaciju ili dijagnozu. No ne znati nesto nije opravdanje da se eksperimentise svojim neznanjem preko ledja (u ovom slucaju - koze!) pacijenata, slazem se. No to ne znaci da su svi dermatolozi takvi niti da je cela ustanova mesto na kome 'oni tamo nemaju pojma!'. Treba imenovati jasno one koji 'nemaju pojma' i tako zastititi sve one koji rade adekvatno svoj posao.
Napisala si od reci do reci ono sto sam ja hteo...eto da se i ja sa tobom slozim:)
BAs me zanima kod koga je bila...hmmm:)

WithdrawnWater:

ok, slazem se sa tobom skroz ali meni kad se spomene zavod odmah se setim toga, prva asocijacija na Zavod je "JA NE ZNAM STA JE OVO"... bez drugog misljenja. da budem iskrena ne secam se kako se zove doktorka, secam se da je mlada, tamnokosa i sa nekim nedefinisanim pogledom. bacila sam sve sto mi je dala istog trenutka kad sam izasla odande i zakazala pregled kod privatnog dermatologa.

Nazalost urusavaju ugled Zavoda...pocevsi od direktora...koji je muljator samo tako..ali ovo nije tema o Zavoda...samo steta da se takva,nekada elitna ustanova urusava...sto losija da bude pa kada bude privatizacija da joj bude sto niza cena da bi se kupila za sto manje pare...svako gleda svoj interes..i ona reklama da Zavod preporucuje Head and shoulders...to nije istina,nijedan lekar ga ne preporucuje,mozda osim direktora,koji je uzeo lovu za to...ehh...bolje da ne pricam vise...vratimo se vitiligu...;)

Back