Depresija

Iako sam po prirodi vesela osoba, zaje*ant u drustvu i nikada sklon pesimizmu u zadnjih godinu i po, dve, imam ozbiljan problem sa depresijom. Sve zna da bude OK, ali se odjedanput ubedacim. Nekako mi nije ni do cega. Nekada je propraceno desavanjima, ali uglavnom je bez nekog posebnog razloga. To mene muci. Neki kazu da je samo zbog puberteta, mada nisam siguran.

Kakva su vasa iskustva, da li i vi imate slicne probleme sa raspolozenjem?

Ne. Samo mi se ponekad spava. Pa se onda ubedacim i nije mi ni do cega. Posebno kad moram da idem u skolu.
Samo sto to nije depresija.

hmm depresivan nisam nikad, smoren jesam ali to traje kratko.... depresija je bolest i depresivini ljudi se lece, nije to nista strasno ko zna sta se sve ljudima desilo u zivotu.... ono sto mene nervira je kad vidim nekog ko je priblizno moje god, kako danima nedeljama godinama (dobro ne bas godinama :P) cmizdri cuti, ja msm da oni nisu stvarno tolko pogodjeni necim koliko zele da skrenu paznju na sebe, prosto im imponuje kad ih pitas sta ti je i tako to....

kad vec spomene psihologa i psihijatra,evo za neke koji pametuju ovde,i koji tvrde da psiholog nije uopste neophodan,a koji ocigledno ne znaju razliku,da im se objasni-psiholog leci neke blaze poremecaje u ponasanju,licnosti,pronene raspolozenja...itd.........i sve to sa pridevom BLAZE!
I to radi individualnom,ili grupnom terapijom..razgovori itd.....
Dok je psihijatar tu da leci psihicka oboljenja,i to tako sto manje-vise prepise par lekova i to je to.......
ovo je bilo malo banalizovano-ali sustina je tu...e sad,da li su psiholozi zaista neophodni.ili ne.....:roll:

i tebi treba da se objasni da psiholog ne leci nista. :P :lol:
psihoterapeut leci, ne psiholog. psiholog moze da ti da savet ili nesto, ali da leci ne. psiholog se bavi nekim drugim pitanjima.

psihoterapeut leci isto sto i psihijatar. razlika lezi u zavrsenoj skoli. psihijatar moze da prepise lekove, dok neko ko je samo psihoterapeut ne moze.

:mrgreen:

Iako sam po prirodi vesela osoba, zaje*ant u drustvu i nikada sklon pesimizmu u zadnjih godinu i po, dve, imam ozbiljan problem sa depresijom. Sve zna da bude OK, ali se odjedanput ubedacim. Nekako mi nije ni do cega. Nekada je propraceno desavanjima, ali uglavnom je bez nekog posebnog razloga. To mene muci. Neki kazu da je samo zbog puberteta, mada nisam siguran.

Kakva su vasa iskustva, da li i vi imate slicne probleme sa raspolozenjem?
imao sam tih problema.
moze biti stvarno sto razloga, mozda si usamljen, ili te nesto muci.
Ja sam imao jedno vreme neverovatan problem da kada sam sa devojkom duze od dva dana uzastopce(tipa ako smo svo vreme bili zajedno, spavali itd) ili sa nekime pocinjem da imam "epizode" onako zatvorim se u sebe i nista mi se ne prica :D
Doduse sada me je proslo

i tebi treba da se objasni da psiholog ne leci nista. :P :lol:
psihoterapeut leci, ne psiholog. psiholog moze da ti da savet ili nesto, ali da leci ne. psiholog se bavi nekim drugim pitanjima.

psihoterapeut leci isto sto i psihijatar. razlika lezi u zavrsenoj skoli. psihijatar moze da prepise lekove, dok neko ko je samo psihoterapeut ne moze.

:mrgreen:

ovo je skroz tacno
psiholog ti moze dati savet, ali psihoterapeut radi sa tobom na prevazilazenju odredjenih problema
dok psihijatar uglavnom leci medikamentima
znaci ako imas problem najbolje ti je da se obratis psihoterapeutu, Lekovi sa druge strane daju rezultate ali postoji dosta rizika

to je zbog previse slobodnog vremena koje danas deca imaju..*** ceo dan, ode u skolu dodje kuci i smara se za kompom..i normalno da krenes da krivis sliku, razmisljas sve vise i ubedacujes se..
nadji sebi obaveze, treniraj nesto, upoznaj nove ljude, i neces imati vremena da se smoris, i jos ces kasnije imati koristi od toga...

Pa naravno da sede ispred kompijutera i igraju igrice( beze u neki bolji svet) ili gledaju tv (opet na neki nacin bezanje u drugi svet) ali to je kao sto je miki rekao posledica, ne moze nikako biti uzrok z:D
Ne vidim zasto bi iko gledao tv po ceo dan, ako bi imao nesto drugo da radi
Ima velikog problema ovde i otudjenja,neprijateljstva ljudi. Pa naravno da ce neko da ode da igra igric ena kompu, kada je izgubio recimo u skoli gde ga maltretiraju, ili gde ne vidi svrhu svog rada/ucenja sta god

Imam promene raspolozenja...mislim da kod mene to nije depresija,mozda neki bas lagan oblik.
Kada mi nije ni do cega,sve mi smeta,ne izlazim iz kuce iako moram,samo bih pisala....
Prodje me..No,nikada se ne desava bez razloga razlozi postoje,ali opet po mom misljenju nisu toliko jaki(uvek)da bih upadala u takve bedake.
Znam tacno kada to pocne da me hvata...Kada mi se nista ne dopada na sebi i oko sebe i pocinjem da slusam odredjenu muziku(par pesama).Cudno ali istinito:lol:
I posto umem da prepoznam to,ja odmah uzmem nesto da radim konkretno.
Ucim,vezbam zadatke,nesto sto ne moze tako brzo da se zavrsi cega ima puno;)
Prodje.Takva stanja najbolje leci rad-ne bih da zvucim matoro ali je tako.

Eh, mene je depresija mučila oko 2 godine, čak sam završila i kod psihijatra kao "hitan slučaj", ali sada sam druga ličnost. Sve to polazi iz glave, tako da najbolje sam sebi možeš pomoći. Napravi neku promenu u životu, pronađi neki hobi ili počni da se baviš nečim što će ti skratiti vreme. Ako imaš mogućnosti, otputuj negde. Joj, kakva sam ja bila... Neko mi nešto kaže, ja o tome razmišlajm 3 dana, a on se ne seti ni da me je video. :lol: Eto, ja crtam u slobodno vreme, upisala sam se na kurs engleskog, a planiram uskoro i na fitnes. Ima svakakvih ljudi, a loših pogotovo, pa ne treba sve primati k srcu i ako imaš nešto da kažeš - nemoj to čuvati u sebi. Dakle, samo treba da ti se nešto dešava u životu, da se boriš za sebe i da se ne osamljuješ previše... ;)

Poslednja izmena:
Uf...Ja bi moju depresiju više opisala kao izlive besa uzrokovan glupostima, posle kojih otupim do te mere da me nije briga za svet oko sebe
I
Inače sam sklona depresiji do neke mere :3....Ili će ipak biti sam samo bila u žešćem bedaku..:huh: Ko će znati.
2rykim0.gif[

e slažem se s onim, kolko god površno i laički zvučalo, da tzv. depresija (dakle ne mislim an neke kliničke slučajeve, zdravstvene poremećaje isl) uglavnom nastaje (naročito u ovom nekom mlađem dobu) po principu dokon pop i goveda krštava, tj. previše neispunjenog vremena, i onda zatruješ psihu kojekajvim bestoprebnim i idiotskim ramišljanjima... dakle samo akcija, i to ispunjavanje stvarima koje voliš, po svaku cenu, i stvari ce se okretati pozitivno, neces razmišljati o - faktorima

cekaj..shta sam ja...glupa...omg..:roll:

Pa, tako nešto...

A inače, baš sam nedavno prokomentarisala kako me je ove godine sezonska depresija obišla, ali morala sam da izbaksuziram rekavši to, tako da polagano počinjem da osećam manjak volje, donekle duboku neraspoloženost, nezainteresovanost i brigu (ili manjak nje)...
Znači, sustiže me polako... Ipak nema leka od toga...

Depresija nije ako se kao sto je rekao postavljac ubedacite, jer to je samo trenutno. Depresija je nesto mnogo teze i bolnije.

Btw, jednom sam bio u takvom stanju i trebalo mi je 6 mjeseci da se izvucem.

pa sad sve možemo gradirati... neko ko je 5 godina u depresiji reci ce... ih to tvoje depresija... msm svako svoj krst nosi... ali ako nesto tarje neprirodno dugo i proizvodi neprirodne posledice postoji valjda strucnjak za to... mada moze i brankov most... nekima je groblje sudjeno mesto oporavka

Back