DEPRESIJA

jok to nisu greske, greska je kad lanes nesto ko debil pa kad skontas da si se odvalio u znak postovanja toj osobi se makar izvinis ili das na drugi nacin do znanja da ga postujes... kod tebe je poremecaj kvrca u glavi ko sto ga ima perica ognjenovic... nikad ne znas kad ce da ga strefi pa da prolupa :roll:

Makar eto ti pokazujes kako se postuje sagovornik.
Izvadi prvo brvno iz svoga oka.

- - - - - - - - - -

onda bi ceolog dana morali da usmerimo svoj fokus na lov
loveći greške zaboravili bi da se opustimo
tako neopušteni stigli bi do tačke od koje smo krenuli
do dugmeta koje otvara vrata depresiji

Ne celog dana. onda kada ti savest posalje signal.

To je uglavnom uocljivo,jer puno boli samo velika greska.(Problem nastaje ako se potiskuje i sakriva u svoju podsvest).

Lek je pokajanje.Ne osuditi sebe ,nego svoj greh.

Poslednja izmena:
onda bi ceolog dana morali da usmerimo svoj fokus na lov
loveći greške zaboravili bi da se opustimo
tako neopušteni stigli bi do tačke od koje smo krenuli
do dugmeta koje otvara vrata depresiji

zna se sta je greska a sta je poremecaj... gresis sporadicno ili spontano, a kod poremecaja gresis namerno da povredis i to ne sporadicno vec kao odbrambeni mehanizam spram svih koji ti se ne svide iako imas nakazne kriterijume... prico zoro o paradoksima zivota to je jedan od poznatijih

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

To je uglavnom uocljivo,jer puno boli samo velika greska.

ja barem na jedno vidim a tis slep i gledash analno... i to ne samo spram mene vec mnogih ovde :lol:

zna se sta je greska a sta je poremecaj... gresis sporadicno ili spontano, a kod poremecaja gresis namerno da povredis i to ne sporadicno vec kao odbrambeni mehanizam spram svih koji ti se ne svide iako imas nakazne kriterijume... prico zoro o paradoksima zivota to je jedan od poznatijih

- - - - - - - - - -

ja barem na jedno vidim a tis slep i gledash analno... i to ne samo spram mene vec mnogih ovde :lol:

Ovim si potkrepio svoj "iskreni" stav o postovanju sagovornika.
izricito si protiv da te neko vredja i isto toliko za, da ti nekog vredjas. Eto tvoje objektivnosti.

Ovim si potkrepio svoj "iskreni" stav o postovanju sagovornika.
izricito si protiv da te neko vredja i isto toliko za, da ti nekog vredjas. Eto tvoje objektivnosti.

sori bato ali nikad nisam objektivan prema dzukelama koji sve vreme idu za mnom citiraju sve sto napisem i komentarisu da sam vreca gowana... tako i jadan perica ko ti zaboravi sta je radio pre samo pola sata a kamoli pola dana ranije :roll:

covek se u uci dok je ziv... prozaicno ali istinito... uvek ljude primas cista srca pa ako te iznevere ili oprostis ili odyebes

sa ovim se potpuno slažem i ne samo to primenjujem u praksi.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

To je uglavnom uocljivo,jer puno boli samo velika greska.(Problem nastaje ako se potiskuje i sakriva u svoju podsvest).

sve je ovo krasno ali šta ćemo sa ljudima u kojima nema savesti?

sori bato ali nikad nisam objektivan prema dzukelama koji sve vreme idu za mnom citiraju sve sto napisem i komentarisu da sam vreca gowana... tako i jadan perica ko ti zaboravi sta je radio pre samo pola sata a kamoli pola dana ranije :roll:

Tvoj problem.
Ako nisi u stanju da iskuliras salu, nemoj da se hvatas u kolo.

Imam utisak da si sklon samosazaljevanju sto je ozbiljan hendikep.Krupan korak ka depresiji.Oslobodi se toga ako mislis sebi dobro.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Prvi korak je da je povrate. bez tog kompasa covek je izgubljen .
Sto ne zelis sebi, ne cini ni drugome.

Tvoj problem.
Ako nisi u stanju da iskuliras salu, nemoj da se hvatas u kolo.

Imam utisak da si sklon samosazaljevanju sto je ozbiljan hendikep.Krupan korak ka depresiji.Oslobodi se toga ako mislis sebi dobro.

haha ... sinoc iskulirao ko grof tjana i naduvo te ko volinu pred svima da du ti se smejali a bud danas ko nam se to naljutio :lol:
ako nesto umem ovde to je da dam dijagnozu vecine

- - - - - - - - - -

uzgred da te pitam... sta je to u mom bicu sto tolko kolje nervoznog lakija prema picu :lol:

haha ... sinoc iskulirao ko grof tjana i naduvo te ko volinu pred svima da du ti se smejali a bud danas ko nam se to naljutio :lol:
ako nesto umem ovde to je da dam dijagnozu vecine

- - - - - - - - - -

uzgred da te pitam... sta je to u mom bicu sto tolko kolje nervoznog lakija prema picu :lol:

Jos jedna stvar. gadno si iskompleksiran, sto je dodatni teret na depresiju.
I toga moras da se otarasis.
Preopteretio si se sujetom.Zato si tako nesrecan.

Jos jedna stvar. gadno si iskompleksiran, sto je dodatni teret na depresiju.
I toga moras da se otarasis.
Preopteretio si se sujetom.Zato si tako nesrecan.

joj fala ti bratac sto brinesh... :((

da se ja prebacim na perfektnu jer em ima pet puta vise mozga od tebe a i riba je grom lebteyebo :))

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

za ovo drugo ima lek... probudis je.. ako znas kako pa ako uspes onda mrze sebe sto si ih izdominirao :))

da se ja prebacim na perfektnu jer em ima pet puta vise mozga od tebe a i riba je grom lebteyebo :))

Imas ti puno posla pred sobom.Nemas vremena za dangubu.

Oslobodi se prvo bandoglavosti.To je takodje deo sujete.

Sujeta je veliki problem u tvom zivotu.Moras dosta da radis na tome ako zelis da popravis svoje stanje.

Sujeta je inace pohlepa za slavom.Umisljenost.Precenjivanje sebe...sto je kod tebe uhvatilo maha.

Ti patis kada se susretnes sa realnim stanjem tvoje licnosti.Navikao si sebe da gledas u nerealnom svetlu i onda kada ti se pojavi realna slika u tebi - paf -padas u depresiju.

nezahvalan si i gramziv. To te cini nesrecnim.
Moras biti zahvalan za to sto imas, jer jedva da i toliko zasluzujes.
Za vise , moras se potruditi.To se ne dobija uobrazavanjem.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

za ovo drugo ima lek... probudis je.. ako znas kako pa ako uspes onda mrze sebe sto si ih izdominirao :))
kako se budi savest kod osobe koja je gvozdeno omeđena nepostojanjem iste

ajd još malo da vas davim..

Da li je depresija bolest?
Ako jeste, šta tu zapravo boli? Duša? Znamo li tačno šta je duša, od čega se sastoji i šta duša nije?
Ako depresija nije bolest, šta je? Da li je „izlečiva“ ili nije..itd itd..vidim da tu i tamo iskrsnu uvek ista ovakva i slična pitanja, pa su ljudi čak radi i posvađati se oko njih.

Ali, ajde da ostavimo sada ovo po strani kao nevažno.
Recimo da je depresija jedno stanje. (stanje-srranje)

Kod nekoga traje duže, kod nekoga kraće, neko i ne zna da je depresivan, neko veruje da jeste ali ništa dok ne dobije „dijagnozu“ od autoriteta (po mogućstvu na latinskom)..još ako je tu i neka tableta..bingo, imamo full package of shit..
Vreme je za psihijatra, tj šrinka?

Verujem da znamo da to shrink znači smnajiti, skupiti (engl)

Ali ne verujem da se isto tako zna ŠTA se zapravo skuplja? Šta to čika „shrink“ treba da nam „šrinkuje“? Smanji. m?
Da li je se to neko javio za reč..ne?

Okej, dozvoliću sebi slobodu da iznesem par činjenica koje su temelj za razumevanje stanja-sranja koje nazivamo depresijom.
Kada se dete rodi ( da, da..priča ide od bla bla..) ono nema svest o odvojenosti svog bića od okoline.

Dok je bilo u stomaku, sve što se tiče njega (ili ga) dete doživljava kao SEBE. Dakle svoje pokrete, pupčanu vrpcu, stomak, organizam u kojem živi (tj majku), plodovu vodicu ..pa čak i Mocarta kojeg mu majka tu i tamo pusti kako bi se eto valjda blagorodnije razvijalo

Šta se biva kad dođe međ nas 7 milijardi ljudi? U početku ništa.
Ono nastavlja da živi kao (ajde da upotrebimo taj famozni izraz) „savršeni ego“
Bebeća sveukupnost podrazumeva i sebe samog, i sve one ljude koji je pipkaju, nosaju tamo vamo, svako toplo, svako hladno, mleko, šaputanje, uspavanke..a bogami i tatino hrkanje itd itd..Beba dakle kapira da je ona SVE to. A i ljudi se svesrdno trude da taj prelaz iz uljuljkanosti u stomaku u roze-dečiju sobu, ne bude previše grub, već se manje više imitiraju prethodni uslovi (pa se beba čak i ljulja, right?)

Međutim...život je jedna velika reka prepuna neprijatnih iznenađenja, pa tako i beba polako ali sigurno uči da u njegovoj stvarnosti postoji i nešto drugo osim njega (ili ga).
Ukratko..društvo mu, posle 9 meseci slobodnog i samostalno ušuškanog ljuljuškanja u stomaku, iskeženo od sreće sopaštava „okej..a sad te mi preuzimamo!“
I tako dalje tako bliže..ostalo znate..

Sedi lepo, sedi pravo, jedi, kaži hvala, kaži doviđenja, ne lupaj, ne šuškaj, ne mljackaj, smanji, požuri, polako, nauči već jednom skote ! ne pipaj to ! donesi, kako se kaže? Gde si do sada, nema napolje dok sve ne pojedeš, taaako! jel ti znaš šta je dosta..bla bla bla..5x6 !? (u pola dana u pola noći), ko ti je onaj kreten? jesam ti za to dao pare? Šta ti misliš? Jel se tako uči? Gde ti je glava? Ljubi ga majka..bla bla..i tako do u nedogled, široka lepeza što korisnih, što manje korisnih (što totalno kretenskih) pravila, naredbi, uputstava, komandi, senzacija itd.

Cao taj softverski paket naredbi i uputstava, (koji se direkt ponavlja i usnimava u detetov mozak iz minuta u minut, sata u sat, dana u dan, iz godine u godinu, sa sve nagradama i kaznama) ima za cilj da detetu jasno kaže „Više nisi EGO-beba, već deo društva, zato..ponašaj se!“

E sad, da se vratimo na našu omiljenu temu – seks sa udatim že..PARDON ! (ovo je iz drugog eseja..) dakle, depresija..kh kh
Depresija je stanje u kojemu se (iz nekih levih a bogami i desnih) razloga, taj EGO opet da izvinite, naduje.
Jedno infantilno, sebično stanje, u kojemu jedinka (tj beba sad već od sto kila) i dalje ima potrebu za sigurnošću i toplinom stomaka, bezbrižnim ljuljanjem, pažnjom, Mocartom..
Bebin mozak to prevodi kao „ti si jedina, jedinstvena, ceo svet se vrti oko tebe“ i td

Ali..beba je ipak naučila neke komande i uputstva i lepeze i shvata da je realnost, tj taj svet, zapravo neprijatan, grub..a i da se ne vrti baš oko nje. I ne samo da se ne vrti već ečsto i stoji, ravnodušan za bebine želje i očekivanja.
i tu imamo sukob, situaciju, konflikt..iz kojeg The Beba, ne ume da izađe svesno.

S jedne strane, prija joj ta igra, da se nada kako je bitna, jedinstvena i vredna sveopšte pažnje..s druge strane (pošto se uglavnom ništa ne dešava) ne dobija željene rezultate i zbog toga je tužna, nevoljna, teška i debela..

I sve i što bi da prekine to stanje, njen EGO (ovde se prisetimo višegodišnjeg snimanja svakojakih programa u bebin mozak) nema program za izlazak. Naprotiv, često ima program koji podržava to stanje, štiti ga kao antivirus program na PC-ju. (To je ona situacija kada jedna drugarica teši drugu i postavlja joj sijaset logičnih pitanja, a beba odgovara sa „da ali..“)

Elem, šta radi shrink ? da se podsetimo pitanja..
Shrink radi smanjivanje tog Ega koje se naduvalo, dovođenjem The bebe u realnost i to tako što iz fijoke izvadi čekić za vraćanje u realnost i udari mu jednu „ne vrti se svet oko tebe“ čvorugu.
Ok,ne baš tako..ali tako nekako..

Eto malo štofa za razmišljanje, pitanja, odgovore, sugestije, lajkove i obožavanja, a bogami i ignorisanja, smajlije koji kolutaju očima i tako te likovne izražaje..ekspresionističkog tipa..

Kod depresije ne boli dusa. Boli...mozak?? Ako vec govorimo o delu covecijeg tela, koji uzrokuje problem.

Da, serotonin nije jedini hormon, koji pravi haos u organizmu. Spomenuo si cokoladu, ko zna koliko bi kilograma morali pojesti da bi se tek u naznakama priblizili nekom trajnijem osecaju zadovoljstva. Nisam citala studije vezane za tako nesto, ali idem nekom logikom. Citala sam za cigarete. Prva, ikada popusena cigareta, umiruje nervne zavrsetke u trajanju od 7 minuta. Kasnije, navikavanjem na nikotin, to se dejstvo smanjuje.

Svidja mi se ovo sto si napisao o THE bebi, ali znas, taj ego ima svoju svrhu. Koliko god ponekad bio kao kamen oko vrata, toliko sa druge strane gura coveka napred i direktno je odgovoran za opstanak ljudske vrste. Sta bi se dogodilo sa covekom da nije bio u tolikoj meri okrenut sebi? Problem je sto je ego neprilagodljiv. Nekako se totalno neravnomerno i neuravnotezeno razvijamo kao bica. Sa jedne strane napredujemo, a sa druge zadrzavamo prastari, neizmenjeni ego. Komplikovan organizam sa puno gresaka... :)

Ako su ljudi sve inteligentniji, a jesu, i sve manje emocija poseduju, ocekuje li nas neki novi covek buducnosti - superinteligentan i bez (smetajucih) emocija?

Kratko, jer nemam vremena za vise.

- - - - - - - - - -

Citala sam celu Bibliju sta je horor?
To je istorija... iz koje ucis o Bogu.

Pa ne znam...meni je horor taj surovi Bog, koji ne preza ni od spaljivanja citavih gradova i koji se igra nekakvih manipulativnih igara, trazi od oca da ubije sina, ne bi li mu dokazao svoju veru, a posle "ne, ne, ne moras ga ubiti, samo sam te testirao"...Ako to nije bolesno, ja ne znam sta je.

Tek su ga u Novom zavetu malo smeksali i nakacili mu ljubav kao glavnu crtu karatera.

Kod depresije ne boli dusa. Boli...mozak?? Ako vec govorimo o delu covecijeg tela, koji uzrokuje problem.

Da, serotonin nije jedini hormon, koji pravi haos u organizmu. Spomenuo si cokoladu, ko zna koliko bi kilograma morali pojesti da bi se tek u naznakama priblizili nekom trajnijem osecaju zadovoljstva. Nisam citala studije vezane za tako nesto, ali idem nekom logikom. Citala sam za cigarete. Prva, ikada popusena cigareta, umiruje nervne zavrsetke u trajanju od 7 minuta. Kasnije, navikavanjem na nikotin, to se dejstvo smanjuje.

Svidja mi se ovo sto si napisao o THE bebi, ali znas, taj ego ima svoju svrhu. Koliko god ponekad bio kao kamen oko vrata, toliko sa druge strane gura coveka napred i direktno je odgovoran za opstanak ljudske vrste. Sta bi se dogodilo sa covekom da nije bio u tolikoj meri okrenut sebi? Problem je sto je ego neprilagodljiv. Nekako se totalno neravnomerno i neuravnotezeno razvijamo kao bica. Sa jedne strane napredujemo, a sa druge zadrzavamo prastari, neizmenjeni ego. Komplikovan organizam sa puno gresaka... :)

Ako su ljudi sve inteligentniji, a jesu, i sve manje emocija poseduju, ocekuje li nas neki novi covek buducnosti - superinteligentan i bez (smetajucih) emocija?

Kratko, jer nemam vremena za vise.

Tako je. Ego nije ništa nužno loše.
Ljudi često laički egoizam poistovećuju sa sebičnošću pa tako i ego, a to zapravo nije tačno.

Ego je svašta nešto što čini nas onakvim kavi smo.

Postoji ona priča o brodolomnicima koji danima plutaju morem držeći se za nekakvo parče drveta, kako ne bi potonuli.
I kada konačno naiđe brod i ljudi im dobace pojas za spasavanje, brodolomnik se i dalje grčevito drži za ono drvo i ima problem da ga ispusti i prihvati pomoć.

Tako nekako funkcioniše i naš ego.
Tu treba reći da mi nismo "krivi" za to.
Institut krivice pripada krivičnom pravu, a ne ovim kategorijama.

Mi jednostavno imamo program samoodržanja, preživljavanja koji se u datim trenucima aktivira i to je to.

"Depresija" je jedan od tih programa. Stanje hibernacije gde čovek vegetira, držeći se čvrsto za to jedino što ima - za sebe.

Zbog toga pristup "davljeniku" treba da bude stručan, ali bez mnogo pregovaranja i moljakanja. Već ponekad i grub. Da bi se pomoglo.

Jer ako čekaš da neko sam shvati da mu nije dobro, ili da pristane, ili da nešto treće..onda mrka kapa.

I po pravilu, što je čovek inteligentniji, to ga je teže spasiti, jer njegov program za samoodržanje i samozaštitu ima mnoge smicalice i kečeve u rukavu, mnoga opravdanja, mnoga "sam ću, ne treba mi niko" zavaravanja.

Što je "brodolomnik" duže plutao to će mu biti teže da se pusti.

A što se serotonina tiče, ima njega i u tabletama, tako da to nije problem. Samo zapamti da je svaka hemija samo maska i u primeru brodolomnika bilo bi kao da mu je neko, dok pluta na otovrenom moru, umesto pojasa za spasavanje, dobacio kremu za zaštitu od sunca..

Pre nego sto opet uronim u posao zloupotrebicu ovu temu na kratko, jer mi je malo neugodno...Osobi, koja mi je posalala zahtev za prijateljstvo zelim reci da uopste ne znam kako se to prihvata. Imam vec neka dva prijatelja, ko zna od kada, kako se to dogodilo, ne znam. Nisam nikada na forumu razgovarala privatno. Bar se ne mogu setiti tako neceg. I jos jedno pitanje za sve - Ukoliko mi neko posalje komentar na reputaciju (ne smejte se, valjda je to pravilan termin. :rumenko:) da li ja na njega trebam odgovoriti i kako? Kakav je forumski bonton? :D Samo idem kod te osobe na onu zvezdicu ispod avatara i nesto pisem ili se moze i direktno iz moje reputacije odgovoriti?

Rekla sam da se ne smejete! :place: :kuka: :D

Pre nego sto opet uronim u posao zloupotrebicu ovu temu na kratko, jer mi je malo neugodno...Osobi, koja mi je posalala zahtev za prijateljstvo zelim reci da uopste ne znam kako se to prihvata. Imam vec neka dva prijatelja, ko zna od kada, kako se to dogodilo, ne znam. Nisam nikada na forumu razgovarala privatno. Bar se ne mogu setiti tako neceg. I jos jedno pitanje za sve - Ukoliko mi neko posalje komentar na reputaciju (ne smejte se, valjda je to pravilan termin. :rumenko:) da li ja na njega trebam odgovoriti i kako? Kakav je forumski bonton? :D Samo idem kod te osobe na onu zvezdicu ispod avatara i nesto pisem ili se moze i direktno iz moje reputacije odgovoriti?

Rekla sam da se ne smejete! :place: :kuka: :D

ako nekom odgovoriš na reputaciu to odma znači da oš dase jbeeš, tako da vodi računa kome i šta odgovaraš, taka su pravila..

ako nekom odgovoriš na reputaciu to odma znači da oš dase jbeeš, tako da vodi računa kome i šta odgovaraš, taka su pravila..

A budalo... :-)))

Al´ su rigorozna ta pravila, covece... :D

- - - - - - - - - -

Preko Neta? Kako? Uvek ima ko hoce. Hi hi hi.

A vidi Sare iz Jogurta, sto se odmah zaletela. Polako, brate mili, prvo je PerfectOne ponudio... :-))

Back