Depresija ili melanholija

Kaze vikipedija.

Kolerik, melanholik, sangvinik i flegmatik su tipovi temperamenta. Depresija je psihicko oboljenje. Kazu svi moguci i nemoguci psiholozi/psihijatri.
Depresija je stanje mozga...
A melanholija spada u psihoze.Imaš nomenklaturu bolesti-izvoli pogledaj!
Ja davno nisam gledao,ali neki od efova...
Imaš bipolarni poremećaj u kom se depresivni i manićni simptomi smenjuju,ali to je nešto drugo...

Koja je razlika izmedju ovo dvoje ? :think: :strika:

Melanholija, osecaj ogromne praznine. Bol, nedostatak volje i snage da se pokrene, promeni nesto. Svaljivanje i tudje krivice na sebe. Mazohizam, samosazaljenje....
Depresija, zesca boljka od melanholije. Moze kod svakog drugacije da se manifestuje. Malko je "dinamicnija" od melanholije...
Tu su crne misli, strahovi od svega i svacega. Razne konsatrukcije dogadjaja u glavi (slicno naucno - fantasticnim filmovima) . Ukoliko se bolest zapusti , mogu da se jave halucinacije, da se cuju glasovi. Javljaju se suicidne ideje kao i neke organske bolesti....

Poslednja izmena:
Pa da ima tih tipova temperamenta i tako ali ja melanholiju dozivljavam kao nesto sto necem daje neku dubinu, nekoj pjesmici, prirodi ili tak…ne mora odmah biti negativno, meni barem:lol:

A depresija, hmm..not very enjoyable:neutral: Bolest:sad2:

Pa da ima tih tipova temperamenta i tako ali ja melanholiju dozivljavam kao nesto sto necem daje neku dubinu, nekoj pjesmici, prirodi ili tak…ne mora odmah biti negativno, meni barem:lol:

A depresija, hmm..not very enjoyable:neutral: Bolest:sad2:

Melanholija najcesce i nije negativna, to je jednostavno stanje duse/razmisljanja osoba sa melanholicnim temperamentom. Daleko je to od bilo kakve bolesti.

Melanholiju je Sigmund Frojd opisao kao žalovanje.Za razliku od tuge koja je put u depresiju,
melanholija se služi samozaljubljenošću u žaljenje za nećim i u samosažaljenje istovremeno.
To najčešće prelazi u opsesivna stanja koja po okolinu znaju biti i neprijatna ,čak i opasna.
Frojd je tako melanholiju svrstao u psihoze.
Iz tog začaranog kruga narcistićkog samosažaljenja bolesnik teško izlazi...
Inače ,u našim jezicima se reč melanholija odomaćila za slićna raspoloženja zdravih osoba...
U pitanju je samo neadekvatna upotreba reči...
Depresija je nešto drugo i obićno kao skup simptoma pratilac duševnih bolesti kao depresivno
stanje...

Po mom saznanju depresija jeste bolest.Melanholija je stanje,jedno od raspolozenja coveka.
Recimo jesen je godisnje doba koje se vezuje za melanholiju.Mnogo je umetnickih dela iz svih oblasti
umetnosti koja su nastala u melanholicnom stanju umetnika,a isto tako i dela koja opisuju melanholiju.
U poeziji je nastao naziv za vrstu pesama,a i u muzici,koje su setne...Elegija.

Back