Bogart
Poznat
- Poruka
- 9.747
Пријатељу... када у српско-мађарским срединама видиш особу било мушког, било женског пола, са упадљиво блеђим теном, плавим очима и светлом косом, далеко је већа вероватноћа да се ради о Мађару/Мађарици, него о Србину/Српкињи. Нарочито када су у питању руралне средине. А већ се довољно говорило о томе како је код Срба најупечатљивији динарски антрополошки тип, који се, ипак, више везује за Балкан и балканске планинске области, него за Словене и области у којима они живе. А код самих Мађара више ћеш приметити алпски, балтички и нордијски тип какав се виђа међу Чесима, Словацима, Пољацима и Украјинцима, што ипак није типично за "Азијате", колико ја знам. Мислим, ако се под "Азијатима" подразумевају бели народи централне Азије, за које се сматра да су сродници прото-Мађара. Друго, све области у којима су се Угри настанили у 10. веку су већ биле насељене, како Панонија, тако и Ердељ где их такође има у великом броју. А у обема областима су живели, гле чуда, -- Словени. А ко је живео на Балкану пре првих помињања Словена? Па неки људи које су и Грци и Римљани описивали и сликали као људе какве бисмо данас сврстали у динарски или медитерански тип. А од самог мађарског језика који обилује славизмима, од дана у недељи, па до пушке и разних других речи, чак и вулгарних, па до времена у не тако далекој прошлости када је Мађарска (у данашњим границама) била препуна Словака и Хрвата, не чуди нити оно што говорим, нити оно што се види на терену. Не живимо у 19. веку, па да као разлике међу народима узимамо неке прастаре ствари од пре 2000 година, па да по тој "логици" Срби на југоистоку Европе испадају неки "северњаци", а Мађари (или још горе, Финци) некакви Азијати.