Demokratske reforme: nakon pšenice Srbija kreće da uvozi i šećer...

niko vise ne izvozi sirovinu svi izvoze gotov proizvod tako da mozes da uvezes samo secer a ne i secernu repu.

kako god da okrenes demokrate su unistile domacu proizvodnju secera i psenice i mi od nekada izvoznika secera i psenice postajemo uvoznici .

Nije samo to a gde su druge kulture.
Zaboravio si i kukuruz, i paprike se uvoze iz turske i makedonije, paradajz se uvozi. luk,
i to je prava istina.

2000te godine inostrani dug srbije bio je 10 milijardi dolara dok je danas preko 30....
А реци нам, колики је амерички дуг кад си већ у бројчаном расположењу

sobzirom da vise nema sta da se proda a da 2008 godine stizu na naplatu prve kreditne rate srbija vrlo lako moze da dozivi argentinski scenario.
Ти у ствари хоћеш да кажеш да је једина привредна активност Србије у последњих 7 и по година: продаја величанственог богатства створеног за време комунизма и Милошевића.
И када се то буде потрошило кроз неколико месеци, уследиће невиђен колапс и јешћемо коријење.

Шта ако не буде тако, и шта ако ситуација за 4 године буде још боља него сада?
Читао си како неки дају оглас у новинама: "Проглашавам да је Боле бољи играч билијара од мене."
Шта ти нудиш у том смислу, којим егзактним напушавањима треба да будеш изложен кад се испостави да су сви твоји постови били 100% чисто лупетање

Ти у ствари хоћеш да кажеш да је једина привредна активност Србије у последњих 7 и по година: продаја величанственог богатства створеног за време комунизма и Милошевића.
И када се то буде потрошило кроз неколико месеци, уследиће невиђен колапс и јешћемо коријење.

Читао си како неки дају оглас у новинама: "Проглашавам да је Боле бољи играч билијара од мене."
Шта ти нудиш у том смислу, којим егзактним напушавањима треба да будеш изложен кад се испостави да су сви твоји постови били 100% чисто лупетање

znaci p o tvojoj logici , sto imas vece dugove to bolje zivis :hahaha:

pa eto pokusaj to da izvedes u licnoj reziji, zaduzi se do maksimuma , i trosi te pare na putovanja, zurke, provod, kupovinu krpica, pa nam posle javi kako ti ide vracanje dugova....

Можеш ти нама да објасниш какве везе има амерички дуг са нама.....

И да и не.....
Да, јер се продаје све, било из периода СМ, било из периода комунизма.... Других и нема, што се тиче ових фабрика....
Не, јер нису богаства, уништено је доста тога за време СМ, не прави се луд/луда....
А створено је за време комунизма....

Тако некако..... Слаба вајда од продаје.....

Шта ако.... А шта ако супротно...... Није аргумент.....:dash:

Nije samo to a gde su druge kulture.
Zaboravio si i kukuruz, i paprike se uvoze iz turske i makedonije, paradajz se uvozi. luk,
i to je prava istina.

Истина је још гора него што претпостављамо:

Srbija rekorder po uvozu voća i povrća
koje se i kod nas uzgaja

Jedemo voće iz Španije i kanadski pasulj

Autor: Bojana Stamenković | 23.06.2008 - 06:14
voce_v.jpg

Srbija je veliki uvoznik voća i povrća iz inostranstva, pa čak i onog koje se proizvodi i kod nas. Tako se na trpezama može naći, osim domaćeg, i grčki i turski paradajz i krastavci, kao i holandski krompir i kanadski pasulj. Slično je i sa voćem, pa Srbija, osim južnog, uvozi u velikim količinama i jabuke.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prošle godine je ostvaren ukupan uvoz voća i povrća od 258 miliona dolara. Od toga jednu četvrtinu čini povrće, gde dominira uvoz paradajza čija je vrednost 13,5 miliona dolara, a zanimljivo je da je Srbija prošle godine uvozila i pasulj za sedam miliona dolara. Jedna od zemalja iz kojih je uvezen je Kanada, pa čak i Kirgistan.

- Normalno je da toliko uvozimo jer kod nas postoji slobodan uvoz. Postoje carine i sezonske carine, pa je domaće voće i povrće njima zaštićeno. Carine su za voće i povrće od 20 do 30 procenata, a sezonske carine, koje traju od aprila do kraja septembra, iznose 20 procenata. Mi primenjujemo carinski režim i prema zemljama CEFT-e, međutim, planira se da do 2010. godine carine budu svedene na nulu - objašnjava Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.
Veliki trgovinski lanci i megamarketi, po njegovim rečima, imaju svoje principe da prodaju voće i povrće iz uvoza.

- Te proizvode kupuju verovatno građani sa dubljim džepom, ali mi tu ništa ne možemo. Ako neko hoće da jede paradajz ili jabuke iz uvoza, to je njegov slobodan izbor. Važno je da je voće i povrće sanitarno i fitosanitarno ispravno - ukazuje Prostran.

Postavlja se, međutim, pitanje da li problem možda leži u niskom prinosu voća i povrća u Srbiji, pa zato moramo da uvozimo i one plodove koje i sami gajimo tokom cele godine. Dodatno je pitanje kako se to odražava na našu poljoprivredu.

- Naravno da uvoz negativno deluje na našu poljoprivredu. Osnovni problem kod nas je neobezbeđen plasman robe zato što su se zadruge ugasile. Sve više se odustaje od proizvodnje i zato dolazimo u situaciju da uvozimo mnoge kulture, pa čak i jabuke, što je neverovatno. Više nemamo kvalitetne proizvode. Isto tako nećemo moći da računamo na zaštitu domaćih proizvoda visokim carinama, jer kao članica CEFT-e moramo da ih ukinemo.
Naše voće i povrće mora da bude kvalitetno ako želimo da ga potrošači više kupuju nego ono uvozno - kaže dr Vladana Hamović, pomoćnik direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Osim velikih količina južnog voća, Srbija je prošle godine uvozila i jabuke iz Makedonije, Španije i Grčke, i to u vrednosti od šest miliona dolara, iako je veliki proizvođač. U uvozu voća su ipak dominirale banane, koje su uvezene u vrednosti od 43 miliona dolara i pomorandže za 20 miliona dolara, a uvozimo još i limun, kivi i grejpfrut.
Evica Mihaljević, direktorka Nacionalne asocijacije voćara i povrtara, ističe da zbog principa slobodnog tržišta imamo velike količine voća i povrća iz inostranstva, ali i da domaće voće i povrće nije konkurentno.

- Ne možemo da promenimo tržišne principe osim boljom domaćom ponudom. Činjenica je da u proleće nemamo dovoljno domaćeg voća i povrća pa moramo da ga uvozimo. Potrebni su nam veći prinosi. To se posebno odnosi na povrće, dok je kod voća naša proizvodnja dominantnija, kao što je slučaj sa jabukama, na primer - kaže Mihaljević.

Uvoz povrća
Povrće
zemlje uvoza
vrednost uvoza milionima dolara
paradajz
Španija, Grčka, Turska
13,5
krastavac
Grčka, Italija, Španija, Makedonija
5
pasulj
Bugarska, Poljska, Kanada, Kirgistan
7
krompir
Nemačka, Holandija
3,5

Uvoz voća
Voće
zemlja uvoza
vrednost uvoza milionima dolara
banane
Kolumbija, Ekvador
43
pomorandže
Španija, Grčka, Turska
20
limun
Španija, Grčka, Italija
13
mandarine
Španija, Turska, Grčka
14
jabuke
Makedonija, Španija, Grčka
6
kivi
Italija, Španija, Grčka
3

Не треба да посматраш 8 милиона људи као једног јединственог учесника у привреди, него свако појединачно нека купује шта хоће.

Ако нека фирма жели да увезе 1000 тона нечега чега већ има у Србији, то нема ама баш никакве везе с вама, и имају право да раде шта хоће са својим новцем.

Не треба да посматраш 8 милиона људи као једног јединственог учесника у привреди, него свако појединачно нека купује шта хоће.

Ако нека фирма жели да увезе 1000 тона нечега чега већ има у Србији, то нема ама баш никакве везе с вама, и имају право да раде шта хоће са својим новцем.

bitno je samo da je dokazano da ste vi demokrate unistile poljoprivrednu proizvodnju u nasoj zemlji i da je srbija po prvi put ove godine, za zadnjih 50 godina uvezla 300.000 tona psenice. Mislim to je jednako skandalozno kao da Brazil uvozi kafu, Ekvador banane a Grcka paradajz....

Ти ћеш да ми кажеш ШТА ЋУ ДА ПОСМАТРАМ ? :evil: Извини Јагуар б п - али ти пишеш такве небулозе да ми припадне мука када почнеш ти да тумачиш "економске науке", "привреду" и "пољопривреду"... ствааааааарно нема смисла...

Имам утисак да радиш у некој ЕКСПОРТ-ИМПОРТ тркељаторској фирми и да је само твој лични интерес у питању па зато пишеш невероватне фантазије и лагарије на теме из те области.:thumbdown:

bitno je samo da je dokazano da ste vi demokrate unistile poljoprivrednu proizvodnju u nasoj zemlji i da je srbija po prvi put ove godine, za zadnjih 50 godina uvezla 300.000 tona psenice. Mislim to je jednako skandalozno kao da Brazil uvozi kafu, Ekvador banane a Grcka paradajz....

Je li Marko, kako ono, nece sps sa ds ni pod razno...:hahaha:

О хвала Господу Богу и свим светима - најзад, поред гомиле свакодневног дугогодишњег шита - и ЈЕДНА ДОБРА ВЕСТ (НАРАВНО, УКОЛИКО НИЈЕ ЛАЖНА):

24. Jun 2008.

Srbija na izvozu voća u 2007. zaradila 1,7 milijardi dolara

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Milan Petrović izjavio je da je Srbija na izvozu voća u prošloj godini zaradila 1,7 milijardi dolara, u čemu je izvoz malina učestvovao sa 150 miliona dolara.

Petrović je, otvarajući 46. privredno-turističku manifestaciju "Dan maline" u Brankovini kod Valjeva, precizirao da je izvoz voća jedini doneo suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije u 2007. godini.

On je najavio da će zemljoradnici od ponedeljka moći da koriste dugoročne kredite u poljoprivredi, u visini od 5.000 do 300.000 evra, što je uz kratkoročne kredite od 500.000 dinara, sa kamatom od pet odsto, direktni podsticaj države razvoju poljoprivrede.

Istovremeno, državni sekretar je ocenio da bez pomoći države nema napretka poljoprivrede i stvaranja modernih farmera koji će u narednih šest godina moći da budu konkurentni farmerima iz zemalja Evropske unije.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno ima 410.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, tako da je cilj da se u proizvodnji maline ostvaruje rod od 10 do 20 tona po hektaru, što bi obezbedilo rentabilnu proizvodnju.

Na "Danu maline" u Brankovini nagrađeni su najbolji proivođači tog voća iz valjevskog kraja.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Ти ћеш да ми кажеш ШТА ЋУ ДА ПОСМАТРАМ ? :evil:
Па то ја из најбољих намера, покушавам да ти објасним да увозне активности других људи немају везе с тобом, јер не троше твој новац.

Ако неко вечерас одлучи да купи неку глупост из иностранства, ја немам намеру да га спречавам, јер ме се стварно не тиче шта ради са својим парама.

Тако исто нема везе с тобом ако неко увози 100 тона шљива из Португала, и не знам зашто подвлачиш такве вести у новинама.

А могао би и о следећем да размислиш: зашто би неко увозио производе из неког краја удаљеног хиљадама километара, ако постоји производ истог квалитета и унутар земље, који му је јефтинији за набавити и транспортовати.
Одговор: зато што у ствари ти артикли нису истог квалитета.

Srbija neće imati dovoljno šećera?
11:27 | Izvor: Beta
Beograd -- U našoj zemlji je ove godine šećernom repom zasejano manje od 50.000 hektara, a za pun kapacitet rada svih šećerana potrebno je 80.000 hektara.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=05&dd=24&nav_id=300210

---------------------------

ala su nas reformisale ove demokrate svaka im cast. prvi put u poslednjih 50 godina srbija je uvezla psenicu ove godine, a od sledece godine ce prvi put u poslednjih 50 godina da krene da uvozi i secer.....

sve se to desava dok ministarstvom poljorpivrede upravlja kadar DS-a Slobodan Milosavljevic

zasto demokrate moraju da upropaste i uniste sve cega se dohvate?

Ala ti lupaš gluposti
Vidi se da samo tražiš neki glup razlog.
A muka mi je više da tebi i tvojim komšijama, sa proverenim informacijama, dokazujem nešto.
Jer uvek ne staneš posle i ućutiš se.
Samo jedan primer, ove godine jeste zasađeno manje pšenice nego prošle godine,
ALI rod pšenice će biti duplo veći ili najmanje za 50 % veći nego prošle god.
Neki prinosi će ići i do 7 tona po hektaru, dok će proesečno biti između 4 i 5 tona.
To zavisi dali su neki poljoprivrednici i gazdinstva, radili na nov način koji zagovara država ili zasej pa šta bog da, ti imaju rod u proeseku koji sam neveo, dok drugi koji su primenjivali nove načine uzgoja pšenice imaće preko 7 tona po hektrau, što nije zabelešeno u poslednjih, kako se sećam 20 gog.
Ali šta to tebi vredi kada ti imaš izvore informacija, koje niko nema
i ne vidiš dalje od svog nosa..:rotf: na kome piše SRS

DA ČISTO ZNAŠ SRS ti se raspada.....:klap::klap::super::super:

Beograd -- U našoj zemlji je ove godine šećernom repom zasejano manje od 50.000 hektara, a za pun kapacitet rada svih šećerana potrebno je 80.000 hektara.

ala su nas reformisale ove demokrate svaka im cast. prvi put u poslednjih 50 godina srbija je uvezla psenicu ove godine, a od sledece godine ce prvi put u poslednjih 50 godina da krene da uvozi i secer.....

sve se to desava dok ministarstvom poljorpivrede upravlja kadar DS-a Slobodan Milosavljevic

ako želiš da ovi vode Srbiju, neka ti je sa srećom izjave SRS...:rotf:

Istina je da je posle gubitka Kosova bilo tesko ostati u vlasti, ali SRS nema kome da ostavi vise od milion glasova sa proslih izbora...
(Glas Javnosti, 18. oktobar 1999.)

• Nisam zavrsio fakultet, jer nije valjao Zakon o univerzitetu.
(Blic, 31. decembar 1998.)

• Mi vise necemo dozvoliti da bas svako moze da razgovara sa predsednikom Jugoslavije i Srbije. Mi cemo sad da odredjujemo nivo.
(Blic, 31. decembar 1998.)

• Hocu da saradujem sa Zapadom onako kao što sam pre petnaestak dana u Strazburu slomio kicmu Hariju Holkeriju.

* * *

O Vojislavu Šešelju : "Šešelj je najveci intelektualac koga sam sreo u životu. On mi je rekao (i ne stidim se da to kažem) koje knjige prvo moram da procitam ako mislim da budem uspešan politicar. Poslušao sam ga. Mnogo sam ucio i naucio."

Povlaci se iz politike ako ne pobedi : "Mislim da sam suveren i u drugom krugu, a ako se cela Srbija tada udruži protiv mene, to opet znaci da me narod nece. Što bih se ja, onda, bavio više politikom? Inace, ubeden sam da niko ne može da me pobedi, na nekim drugim izborima možda, ali sada ne."

Saradnja sa Hagom : "Ja bezuslovno necu nikog da slušam, a ako budem predsednik Srbije, nisam ja taj kojeg treba pitati hoce li ispuniti haške uslove. Sa Hagom mora da saraduje Vlada Srbije, tako kaže zakon. Ja mogu da se sa tim zakonom ne slažem, ali ga poštujem. Predsednik Republike ne trci po Srbiji da hapsi haške optuženike."

Plan za Kosovo: "Ocekujem da UN odobri naš plan i dozvoli da se naše trupe vrate na Kosmet u skladu sa Rezolucijom 1244, što bi potpuno zaštitilo naš narod. Ukoliko UN ipak odbije plan, tražio bih predlog vlade i, tek na osnovu njega, proglasio ratno stanje, ukoliko se ukaže kao potrebno. Pored toga, diplomatija bi morala da obavi svoj posao, a ukoliko bi se kao jedino rešenje pokazalo slanje naših trupa u pomoc Srbima, na Vrhovnom savetu odbrane bih insistirao da se to i uradi."

Kad ocekuje vanredne izbore : "Ako budem predsednik, vanredne izbore cemo sigurno imati u roku od dva meseca."

Šta obecava: "Obecavam da cu da promenim u Srbiji sve ono što ne valja. I kad im kažem da u Srbiji nece biti kriminala, kad im kažem da cemo imati cestitu vladu, kad im kažem da vojska i policija nece ici metar izvan granice, kad kažem da cu u okviru svojih nadležnosti da se borim da Kosovo i Metohija po rezoluciji ostanu u našem sastavu, da rešim status Albanaca na Kosovu, znaju da cu to da radim." (...)

"Hleb nece biti tri dinara, ali je povratak srpske vojske i policije na Kosovo, u okviru mirovnih snaga, i dalje aktuelan. Kao i pripajanje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine Srbiji."

Velika Srbija uz blagoslov UN-a: "Velika Srbija je tolika kolika je danas i nadam se da ce jednog dana Ujedinjene nacije omoguciti svakom gradaninu pa i Srbima da mirno i bezbedno žive na svojoj imovini. To ce ponovo otvoriti pitanje statusa Republike Srpske Krajine, koja je na izvestan nacin vec bila priznata od strane UN-a i bila pod njihovom zaštitom. Mislim da Bosna i Hercegovina, ovakva kakva je, ne može da opstane i da Republika Srpska nema drugi put, osim državne zajednice sa Srbijom i Crnom Gorom. Takode se nadam i da se SCG nece raspasti."

Da li bi Srbija njegovim izborom došla u izolaciju : "Evropa ce o tome da li sam demokratski predsednik moci da sudi tek kada budem na toj funkciji. To što sam visok 1,92 metra i što imam sto kila nije osnov da kažu da sam nedemokrata."

ALI rod pšenice će biti duplo veći ili najmanje za 50 % veći nego prošle god.
Neki prinosi će ići i do 7 tona po hektaru, dok će proesečno biti između 4 i 5 tona.
To zavisi dali su neki poljoprivrednici i gazdinstva, radili na nov način koji zagovara država ili zasej pa šta bog da, ti imaju rod u proeseku koji sam neveo, dok drugi koji su primenjivali nove načine uzgoja pšenice imaće preko 7 tona po hektrau

O kakvim dzinovskim koracima napreduje nas agrarni sektor!

Hvala nasoj mudroj drzavi cije ce tajne tehnologije dovesti do ogromnih zetvi i pored prepolovljenih setvi!

Tim seljacima koji nece da slusaju dodole iz ministarstva ja bih lupio deset po turu, za nauk.

Ala ti lupaš gluposti
Vidi se da samo tražiš neki glup razlog.
Da, možda bi bilo i interesantno debatovati s njim kada bi on stvarno verovao u ono što piše.

Ali, simpatizeri SRS se mogu podeliti u sledeće podgrupe:

- klinički retardirani (manjina)
- obesni od suviše dobrog života (većina)
- zajebanti kojima je zabavno da pokušavaju da brane neodbranjivo (ispod 1%)

Markowac pripada ovoj poslednjoj, najređoj grupi, i nema potrebe ubeđivati ga u ono što i sam zna
u delu mozga koji je ogradio za potrebe ovog foruma.

Ukupna potrošnja šećera u RS po glavi stanovnika godišnje iznosi oko 25-30 kg, što bi na broj stanovnika, potreba za šećerom u našoj zemlji iznosila godišnje oko 240.000 tona godišnje, tako da značajna količina šećera ostaje svake godine i za izvoz.

Izvoz šećera u 2007. godini prema podacima Uprave carina iznosio je 152.302.958 $ili 186.576 tona od čega je 151.801.905 4$ (99,01%) izvezeno u zemlje EU zbog postojanja kvote od 180.000 tona i preferencijalnog izvoza za tu količinu. Kao i prethodnih godina i u 2007. godini najveća količina šećera izvezena je u zemlje Italiju(40,5%) i Grčku (32%), kao zemalja iz kojih su firme vlasnice naših četiri šećerane.

Uvoz šećera u 2007. godini iznosio je od šećerne trske 1.044.072 $, što je 2.595.616 kg. najveća količina uvezenog šećera bila je iz Brazila 60,9% i iz Indije 304.743 $ što je 1.197.100. kg (20.2%).

Uvoz šećera od šećerne repe u 2007.godini iznosio je vrednosno 3.386.742% ili 6.497.152kg. Struktura zemalja uvoznica bila je sledeća Moldavija (41,5%), Brazil (24,54%), Indija(12,51%), Belgija (7,9%), Crna Gora (4,36%) i Francuska (4,18%) i ostalo 5, 31%.

Tvoja tvrdnja da se po prvi put secer uvozi ove godine je nebuloza.

Ukupna potrošnja šećera u RS po glavi stanovnika godišnje iznosi oko 25-30 kg, što bi na broj stanovnika, potreba za šećerom u našoj zemlji iznosila godišnje oko 240.000 tona godišnje, tako da značajna količina šećera ostaje svake godine i za izvoz.

Izvoz šećera u 2007. godini prema podacima Uprave carina iznosio je 152.302.958 $ili 186.576 tona od čega je 151.801.905 4$ (99,01%) izvezeno u zemlje EU zbog postojanja kvote od 180.000 tona i preferencijalnog izvoza za tu količinu. Kao i prethodnih godina i u 2007. godini najveća količina šećera izvezena je u zemlje Italiju(40,5%) i Grčku (32%), kao zemalja iz kojih su firme vlasnice naših četiri šećerane.

Uvoz šećera u 2007. godini iznosio je od šećerne trske 1.044.072 $, što je 2.595.616 kg. najveća količina uvezenog šećera bila je iz Brazila 60,9% i iz Indije 304.743 $ što je 1.197.100. kg (20.2%).

Uvoz šećera od šećerne repe u 2007.godini iznosio je vrednosno 3.386.742% ili 6.497.152kg. Struktura zemalja uvoznica bila je sledeća Moldavija (41,5%), Brazil (24,54%), Indija(12,51%), Belgija (7,9%), Crna Gora (4,36%) i Francuska (4,18%) i ostalo 5, 31%.

Tvoja tvrdnja da se po prvi put secer uvozi ove godine je nebuloza.

pa vidis da B92 navodi da necemo imati dovoljno secera jer je za nase potrebe da bi podmirli potrebno da se zaseje 80.000 hektara pod secernom repom a zasejano je samo 50.0000 . Verovatno ti smatras da cemo mi nekim cudom imati duplo vece prinose nego prosle godine pa ce imati dovoljno secera i sa 50.000 hektara i ako nam je dosad trebalo 80.000 :hahaha:

kakve nebuloze ti valjas strasno :hahaha:

nije valjda da ne verujes b-92? :)

necu da branim slobu posto smatram da nije nista bolji od ds i nacionalista iz srs ali u vreme njegovo moji roditelji kao zaposleni su dobijali dva dzaka brasna,litre i litre ulja,secera...osnovnih stvari besplatno kao zaposleni,zatim nekoliko kila mesa svaki mesec,a sve je to bilo ukinuo od 2000 godine.
Зашто би бре добијао бесплатно брашно, јел ти разумеш да неко прво мора да сеје пшеницу, онда да месецима прати климатске услове, жање, раздваја, меље, транспортује, зашто би ти онда требало да добијеш бесплатно?

Шта фали следећем систему: ти установиш да ти треба брашно, затим радиш и добијеш надницу 35 динара, и онда одеш и купиш брашно
од неког ко има брашна али му требају паре.

Те ваше идеје да "досманлије и олигарси" могу да постављају цене намирница које хоће, те да сутра хлеб осване милијарду евра за векну, су погрешне.
Сад кад би пустио да свако дивља како хоће и тражи цене без икаквих ограничења, и даље би било 0,4 € по векни.
Можда мање, зато што су у данашњу цену уграђени разни порези и социјалистички харачи

Back