Demokratija je bezvredna

Za demokratiju je potreban demokratski nivo svesti naroda.
To smo vec probali sa socijalizmom ali nam nije uspelo.Nivo svesti je bio nedovoljan.

Zato svako drustvo ima ono politicko uredjenje koje je ekvivalentno njihovom nivou svesti i morala.

Npr. u robijasnici ili cacilendu, demokratija nije moguca jer pripadnici nisu na tom nivou svesti i morala.

Kao sto ni socijalizam nije uspeo u Srbiji jer drustvo nije bilo na neophodnom nivou svesti , morala i ekonomskog znanja.

Шта је то?

Нешто што не постоји?
Suštinski je postojalo mada se svugde drugačije zvalo.
Bira se put progresa, razvoja - tipa da se otvaraju firme, da se ulaže u poljoprivredu, industriju i sl.
Fora je samo što nemaš izbor da kažeš ne. Tipa u našem slučaju bi to izgledalo da ako je neko krao, zloupotrebljavao funkcije, ulazio u kriminal - biće prisiljen da radi pošten posao (a sve stečeno se oduzima).
Nešto nalik na ono što je Tito uradio garniturama pre njega, mada tu je bilo više socijalizma i nije funkcionisalo u nekim segmentima.

Mislim da je demokratija bezvredna.
Demokratija odbacuje kvalitet i osvrće se na kvantitet; odbacuje mane i vrline i pridaje značaj popularnost.
Ovo je loše, jer činjenica je da postoje jaki i slabi, nadareni i nenadareni, sposobni i nesposobni.

Ovako je govorio Edmund Burke. Doduše, malčice sam ga parafrazirao. 🙂
Sta je bolja alternativa od demokratije ?

Zapravo mislim da je skroz suprotno.
Ono ako diktatura ima jasan plan ona će ekstremno brzo da uvede neku vrstu reda.
Haos će da stvori neko ko dobije/uzme prevelik nivo moći koji ne ume da kanališe/kontroliše.
Na primer ekspresno da izvrši genocid, presele milioni ljudi, otme se imovina, organizuju se logori, streljanja itd. Dovoljna nam je istorija 20 veka pa da vidimo. Evo i mi imamo autokratu oligarha na vlasti koji je stručnjak univerzalac za sve zato smo šupak civilizacije.

Suštinski je postojalo mada se svugde drugačije zvalo.
Bira se put progresa, razvoja - tipa da se otvaraju firme, da se ulaže u poljoprivredu, industriju i sl.
Fora je samo što nemaš izbor da kažeš ne. Tipa u našem slučaju bi to izgledalo da ako je neko krao, zloupotrebljavao funkcije, ulazio u kriminal - biće prisiljen da radi pošten posao (a sve stečeno se oduzima).
Nešto nalik na ono što je Tito uradio garniturama pre njega, mada tu je bilo više socijalizma i nije funkcionisalo u nekim segmentima.
Где је постојало (небитно како се звало)?

Ја мислим да нигде није постојало.

Што се Тита тиче, на страну што је он био матори деда и маскота, а партија имала власт, СФРЈ је била обична социјалистичка земља и њена привреда није била ништа специјално у односу на све остале социјалистичке земље. У СФРЈ су постојале веће индивидуалне слободе у односу на остатак социјалистичких држава, а економија је била + - исто развијена. Још је имала и више елемената либералног тржишта него социјалистичке земље.

Нагли послератни развој није ништа специфично за СФРЈ. Цео цивилизовани свет је имао нагли послератни развој. Буквално цела Европа (наравно, запад више него исток). Следећа ствар, велики инфраструктурни пројекти (нпр. Газела, Нови Београд и сл.) су били нужни због наглог пораста становништва које се никада у историји у свету није десило до тада (генерација бејби бумера), а која се дешавала у целом цивилизованом свету, тако да је тај нагли пораст младог становништва захтевао велике инфраструктурне пројекте свуда у цивилизованом свету, па и у целој Европи. Нови Београд би постојао скоро па подједнако и да је остао потпуно исти систем као пре другог светског рата. Ништа Југославија ту није била ни по чему живом и мртвом специфичнија од било које европске земље. Кад се једном направи инфраструктурни пројекат, после нема потребе да се поново прави кроз неколико деценија било шта слично. Нпр. кад се једном направи Газела, не треба више никад да се прави. Довољно је једном и постоји (може да се одржава и реновира).

Ништа код Тита и СФРЈ није било специфично, лепо и богато, већ обично. Осим што је народ имао веће личне слободе у односу на остале земље под гвозденом завесом (опет, мање него да нападу). И сама расподела је била једнакија него у другим земљама, тако да смо сви били једнаки у сиромаштву.

Напиши где је све постојало (писао си у множини).

Sta je bolja alternativa od demokratije ?
Sns kartel na vlasti i 5 konferencija za novinare dnevno je alternativa našim protivnicima demokratije. Izborne liste koje se prave centralizovano u Beogradu što za posledicu ima da pola Srbije nema ni predstavnika u parlamentu. Oni to nazivaju ko bajagi demokratijom a u stvari je komunizam. Mi da imamo predstavničku demokratiju kao Anglo-Saksonske zemlje gde su svi zastupljeni imalo bi i reda.

Na primer ekspresno da izvrši genocid, preseli milione ljudi, otme imovinu, organizuje logore, streljanja itd. Dovoljna nam je istorija 20 veka pa da vidimo. Evo i mi imamo autokratu oligarha na vlasti koji je stručnjak univerzalac za sve zato smo šupak civilizacije.
To je jedna od opcija ako moć preuzme tipa sociopata i sl.
Ako dođe neko ko je mentalno stabilan i želi da učini nešto pozitivno za svoj narod mislim da to nije loša opcija.

To je jedna od opcija ako moć preuzme tipa sociopata i sl.
Ako dođe neko ko je mentalno stabilan i želi da učini nešto pozitivno za svoj narod mislim da to nije loša opcija.
To je uvek loša opcija. Istorija dokazala milion puta. Ni jedan pojedinac sam nije dovoljno pametan i sposoban da upravlja celom zemljom. Svaki diktator/autokrata je sociopata po prirodi. Moć mora da bude podeljena i ograničena da ne bi dolazilo do zloupotreba. Za civilizacijski i društveni napredak je potrebna vladavina zakona a ne vladavina pojedinca.

Možeš li da mi daš neke savremene primere neke takve države/vlasti gde nema zloupotreba?
Otvoriš Atlas i pogledaš zemlje zapadne i severne evrope dobrog dela južne i srednje evrope, SAD, Kanadu, Australiju, Japan, Južnu Koreju, Singapur, Novi Zeland. I onda to uporediš sa Severnom Korejom, Venecuelom, Kubom, Srbijom, Rusijom i malo se obrazuješ i naučiš šta je predstavnička demokratija a šta su gulazi, konc logori, kolektivizacija, masovne gladi isl. Uporediš i vidiš to pa onda postaviš neko smisleno pitanje.

Otvoriš Atlas i pogledaš zemlje zapadne i severne evrope dobrog dela južne i srednje evrope, SAD, Kanadu, Australiju, Japan, Južnu Koreju, Singapur, Novi Zeland. I onda to uporediš sa Severnom Korejom, Venecuelom, Kubom, Srbijom, Rusijom i malo se obrazuješ i naučiš šta je predstavnička demokratija a šta su gulazi, konc logori, kolektivizacija, masovne gladi isl. Uporediš i vidiš to pa onda postaviš neko smisleno pitanje.
Neokolonijalna geografija? 🤔

Злоупотреба има свуда.

Само, негде је теже злоупотребити а негде лакше, а негде много лако.
U autokratskim rezimima ljudi na vlasti vrlo lako i obavezno prave velika sranja stalno. U uredjenim zemljama korupcija je na minimumu i kraducka se neki mali procenat a u prćijama poput naše svaka javna nabavka je 10 puta skuplja od realne cene.

Otvoriš Atlas i pogledaš zemlje zapadne i severne evrope dobrog dela južne i srednje evrope, SAD, Kanadu, Australiju, Japan, Južnu Koreju, Singapur, Novi Zeland.
Kako su neke od njih postale to što su danas?
Neke su bile kolonizatori i stvarale su pakao slabijima od sebe tako što su ih napadale/uzimale njihove resurse?
Suštinski su se ponašali kao diktatori prema drugim zemljama.
I onda to uporediš sa Severnom Korejom, Venecuelom, Kubom, Srbijom, Rusijom i malo se obrazuješ i naučiš šta je predstavnička demokratija a šta su gulazi, konc logori, kolektivizacija, masovne gladi isl. Uporediš i vidiš to pa onda postaviš neko smisleno pitanje.
Severna Koreja i ok - to mesto je verovatno pakao.
Što se ostalih tiče imale su periode pod totalitarnom vlašću, neke su imale više, a neke manje sreće sa onima koji su bili na vrhu.
Takođe, prema koliko tih navedenih zemalja su sprovedene sankcije od strane Zapada? U Kubi valjda još od kubanske raketne krize ako se ne varam?
Takođe, zar Nemačka, UK, Italija, Holandija nisu demokratije a njih izostavljaš iz ove jednačine, malo li su ljudi pobili i opljačkali u prošlosti da bi danas bile to što jesu?

Злоупотреба има свуда.

Само, негде је теже злоупотребити а негде лакше, а негде много лако.
Šta je po tebi lakša, a šta teža zloupotreba?
Što se nas tiče deluje mi da ovi naši jednostavno ne skrivaju sopstvene zloupotrebe, dok kontam u drugim zemljama nisu toliko glupi kada su zloupotrebe u pitanju

Back