Posle pregleda neuropsihijatra, moja svekrva nema demenciju.
Ima Parkinsonovu i ranu fazu Alchajmerove bolesti, i neku organski uslovljenu sumanutnost, sličnu šizofreniji.
Kako dugo nismo mogli da zakažemo pregled neuropsihijatra (ni privatno), ja sam joj u dogovoru sa mužem i decom počela da dajem rispolept od 1mg i u podne, umesto samo ujutru, jer je bila nemoguća. Plakala je i tražila da je vodimo kući, stalno je pitala ko je ta žena koja mi pomaže (ne postoji nikakva žena), pričala kako spava u komšiluku... I situacija se znatno popravila. Doktorka je rekla da rispolept nastavi da pije tako 2x dnevno, i uvela joj lekove za Parkinsonovu bolest.
Rekla nam je da je vodimo kod očnog lekara, i da na osnovu teško oštećenog vida podnesemo zahtev za tuđu negu i pomoć, jer na osnovu njenog izveštaja nećemo dobiti.
Na nekom testu, od mogućih 28 bodova moja svekrva ima 14, a trebalo bi da ima manje od 10 da bi dobila tuđu negu i pomoć.
Meni je to vodanje po lekarima prevelika gnjavaža, još ako je budemo morali voditi u Novi Sad na komisiju, tako da ćemo možda i odustati od tuđe nege.
Bitnije mi je ako joj je potrefila terapiju, jer stvarno nismo znali šta da radimo.