Demencija

Hvala vam divne zene i arabeska i pepa i bezuslovna i sasandra, dobila sam puno korisnih saveta za kratko vreme, sad cemo videti kako cemo dalje. Divno je znati da jos postoji solidarnost i razumevanje bez interesa i i da postoji mesto gde mogu da se razmene i saveti i pozitivna energija. Bice mi drago da i ja vama pomognem nekim savetom ili informacijom. Veliki pozdrav svima!

Draga, pisi sta se desava. Tu smo. Usput i mi dobijemo neku informaciju bitnu.

Analiza krvi pokazuje sedimentaciju 112. Sokirana sam. I CRP je povisen. Leukociti stabilni, sto ukazuje da nema infekcije. A na ivici je anemije sa eritrocitima. Uh, jako sam zabrinuta. Kazu da bolje izgleda danas nego prethodna tri dana, otkako je u utorak ujutru jaukala od bolova. Cim su je smestili u krevet prestala je da jauce. Njena doktorica je otisla na odmor, sva sreca jer i nije nesto zainteresovana.Menja je druga doktorica, jako profesionalna i posvecena. Uradice jos neke preglede. Sumnja na reumu i isijas. Ali anemija moze da znaci i neko malo krvarenje. Mozda hemoroidi. A mozda...ne daj, Boze, ne smem ni da mislim...Pospana je i iscrpljena. sedi presavijena na stolici kao i inace sto ima obicaj.

Nadam se da nije nista ozbiljno sa mamom. Visoka sedimentacija, ali je utesno sto je CRP samo povisen, koliko znam on prvi ukazuje na neki upalni proces. Javljaj nam se....drzim palceve da mama sto pre bude bolje.

Nadam se da nije nista ozbiljno sa mamom. Visoka sedimentacija, ali je utesno sto je CRP samo povisen, koliko znam on prvi ukazuje na neki upalni proces. Javljaj nam se....drzim palceve da mama sto pre bude bolje.

Hvala na podrsci. U subotu I nedelju je pljeskala rukama uz muziku I brbljala lepo. Jutros jede, a na moje pitanje da li je boli kaze *boli, kako da ne boli...*. Nisam vise pametna. Da li je uznemirena ili je stvarno boli. Jutros su joj valjda davali opet injekcije, mozda je to uznemirilo. Cekam da je doktorica opet pregleda. Juce ujutru je preskocila terapiju, pa da proverimo zasto nisu nasli nacina da joj daju lekove. Cekam I nove analize.

Osnovna greška u komunikaciji sa dementnom osobom: ne treba im sugerisati odgovor. Jer tako možete dobiti samo automatsku reakciju.
Ne treba ih ni podsećati na prethodne probleme.

Osnovna greška u komunikaciji sa dementnom osobom: ne treba im sugerisati odgovor. Jer tako možete dobiti samo automatsku reakciju.
Ne treba ih ni podsećati na prethodne probleme.

Slazem se s tobom. Ne znam kako da se postavim, jer je to ipak razgovor preko telefona. I doktorica kada je pita, nije nacisto gde je boli I da li je boli vise ili manje. Juce je pregledala I dalje reaguje na pritisak na zeludac I ledja. Ili je to mozda samo odgvor I pobuna na jaci pritisak... ne znam. Danas sam je animirala da peva, pa cujem I kada sam ostavila otvorenu vezu nakon zavrsetka razgovora da samoinicijativno peva. Pitam *mama kako si?* a ona kaze *nikako*. A posle peva. Ko bi ga znao. Raduje se kada joj spomenem medicinskog tehnicara kojeg jako voli. Trazim uvek nacina da je odobrovoljim, ako osetim da je nervozna. Kontrirala je dok nije cula ime tog tehnicara I recenice koje joj on inace upucuje. Kaze da je ostali nerviraju. Jos kaze za sebe da je niko i nista. Onda sam je podsecala da je uvek bula najbolja I da je I sada tako... Jel imas neki predlog konkretno za pitanje u vezi sa bolovima? Danas kontrira, ali nemam utisak da je boli vec da je iritiralo presvlacenje I dorucak. Cinjenica je da joj je sedimentacija bila 112 a CRP 44. I da postoji problem, I da pije lekove. Sutra illi prekosutra ce joj raditi ponovo analizu krvi.

Arabeska 11, posto tvoja mama ima isto vaskularnu demenciju, zanima me koje lekove pije ? Moja mama je dobila od neuropsihijatra pre godinu dana da pije semrion i zoloft, pa ako i druge mame piju nesto slicno, da se ne mucimo. da zurimo kod neuropsihijatra. Ima mozda nekad negde prepisan i lorazepam, videla sam da se i to daje dementima umesto standardnih lekova za spavanje/smirenje koji jos vise povecavaju demenciju, ali joj za sad ne dajemo jer bi je potpuno umrtvilo, a i ovako je jedva pokretna.

Nasla sam na netu i MMSE i MMCO testove za demenciju, i probacu sutra da testiram mamu, mada sam sigurna da ce drugacije reagovati nego da je testira neko nepoznat, samo ne znam sta bih posle sa tim rezultatima, osim da ih pripremim za psihijatra, posto sumnjam da ce ona imati dovoljno snage da ide samo zbog uputa.
Nasla sam na netu kliniku za poremecaje pamcenja,https://neurologija.bg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=249&Itemid=233&lang=sr, pa smo zakazali kod dr opste prakse (ceka se naravno) pa posle kod psihijatra pa da zakazemo valjda za 2-3 meseca i tamo, , kad bude toplije i mozda malo ojaca.
Nije mi jasno kako se dosad nijedan lekar nije setio da nas tamo posalje...

Da li je neka od vas trazila i dobio tudju negu i pomoc i na koji nacin se to radi? Da li preporuku daje lekar opste prakse ili bilo koji specijalista ?

Jos razmisljamo da li da iznajmimo elektricni bolnicki krevet na mesec dana, pa da vidimo da li ce hteti da ga koristi i da li bi od njega bilo vise koristi ili stete ( da prestane da se trudi skroz).. Za sada je misljenje medicinske sestre koja se bavila negom tesko pokretnih da je bolje bez, jer se tako vise trudi da se pokrene..Ne znam.

@bezuslovna
Znaš i sama, ne postoji recept, svaku situaciju moraš da osluškuješ, ali ne treba ni forsirati stalno to neko dobro raspoloženje, pošto i to može da bude rizik za nove moždane udare. Pisala sam o tome, sad da se ne ponavljam.
A što se tiče bolova i da li su umišljeni ili stvarni, ima nekoliko načina. Kod dementnih (ako su još komunikativni) najpre treba probati lažne lekove, tj. neke bombonice tipa tik-tak, sa sve pričom "evo, sad će biti bolje, samo popij lek". Ako i dalje kuka, onda tek treba utvrditi uzrok.
U svakom slučaju, ta priča oko bolova bi morala da se poveže sa lekovima. Ako ne pije lekove, onda se zna, itd.

@bezuslovna
Znaš i sama, ne postoji recept, svaku situaciju moraš da osluškuješ, ali ne treba ni forsirati stalno to neko dobro raspoloženje, pošto i to može da bude rizik za nove moždane udare. Pisala sam o tome, sad da se ne ponavljam.
A što se tiče bolova i da li su umišljeni ili stvarni, ima nekoliko načina. Kod dementnih (ako su još komunikativni) najpre treba probati lažne lekove, tj. neke bombonice tipa tik-tak, sa sve pričom "evo, sad će biti bolje, samo popij lek". Ako i dalje kuka, onda tek treba utvrditi uzrok.
U svakom slučaju, ta priča oko bolova bi morala da se poveže sa lekovima. Ako ne pije lekove, onda se zna, itd.

Draga, kad je nervozna ona ne razume da ce joj lek pomoci, vec tera sve od sebe I odbija svaku saradnju. Nema nikakvog pravila. Onda ne znamo da li je nervozna ili ima bolove. Da nisam digla uzbunu, ne bi ni dosla ona smotana doktorica daje pregleda I ne bismo ni znali za tu visoku sedimentaciju. Prvog dana je jaukala na sav glas, onda je proteklih dana bila jako cutljiva I smusena I sedela je savijena... onda je polako pocela sve vise da saradjuje. Sve vreme ima dobar apetit. Jutros je neko od tehnicara motivisao da peva I eno je pljesce rukama I samo peva. Vidno je bilo popravljanje raspolozenja od vikenda na ovamo. Ali se bojim da diklofenak ne prikrije pravu klinicku sliku. Moramo da ponovimo analize u svakom slucaju. Danas je toliko vesela da uopste nije htela da odgovara na pitanja o bolesti. Kaze da je sve potaman I da je toplo I sve je lepo I *samo igraj, igraj!*

Da, to je baš nezgodno sa vaskularnom demencijom, danas ovako, sutra onako. Alchajmer isto ima talase promena, ali na duži vremenski period.
@bezuslovna
Svaka čast na trudu, zaista daješ sve od sebe...! Imaš sad i iskustva, pa se valjda nećeš nervirati oko svake situacije. Moraš i svoje zdravlje da čuvaš, inače džabe sve.
Piši šta se dešava, čak i kad nema ovde komentara. Dok sve sročiš, taman ćeš shvatiti šta i kako dalje.

Da, to je baš nezgodno sa vaskularnom demencijom, danas ovako, sutra onako. Alchajmer isto ima talase promena, ali na duži vremenski period.
@bezuslovna
Svaka čast na trudu, zaista daješ sve od sebe...! Imaš sad i iskustva, pa se valjda nećeš nervirati oko svake situacije. Moraš i svoje zdravlje da čuvaš, inače džabe sve.
Piši šta se dešava, čak i kad nema ovde komentara. Dok sve sročiš, taman ćeš shvatiti šta i kako dalje.

Jutros je povracala jednom. :eek: Doktorica kaze daje opste stanje dobro I da ne mora da ima veze sa prethodnim bolovima. Cekamo rezultate krvi popodne. Ne znam sta da mislim. A najgore mi je sto nisam pored nje. Jos je tu ona dobra doktorica. POtencirala sam ultrazvuk abdomena, ali prvo da sacekamo nalaz krvi. Bojim se da nije zuc ili zeludac ili... svasta *Ne daj, Boze*...

Sedimentacija se smanjila sa na 70 a CRP na 27. Sad je problem stomacni virus. Lezi i na dijeti je, ali prica. Sinoc, kad je dosla komsinica da donese telefon, mama nema cebe. Od tri cebeta, dva su mokra na terasi i inisu odneta u veseraj a jedno je u ormanu. Posizela sam jutros i izgalamila sam se na glavnu sestru. Kakav je to pojacan nadzor kada nema pokricava?! Straaaassnooo!Kazu da su je pokrili bademantilom:sad2: I dalje se brinem.... I dalje se kidam sto nisam pored nje...

Super za krvnu sliku, sad baš taj virus nije morao da se pojavi, ali znaš sve i sama, pad imuniteta...

Što se pokrivača tiče, normalno je da si pobesnela, ne mogu da verujem da su takve stoke bezobrazne. Ali, i da si tamo, ne bi mogla da živiš u Domu i ti, a da živite zajedno svađale bi se 24 sata dnevno i sad bi već i ti bila bolesna od ko zna čega. Sve smo u tom krugu, nema napolje. Ima, Može mama još da peva i igrucka :veseljaci:

Šta si navela kao razlog zbog kojeg je potrena tuđa nega, šta imaš od nalaza ?
Kakvo je njeno realno stanje, može li sama da zakopča dugmad, može li sama da jede, da ide u wc ? Da li zna koliko ima godina ?

Kakvo je njeno realno stanje, može li sama da zakopča dugmad, može li sama da jede, da ide u wc ? Da li zna koliko ima godina ?[/QUOTE/
A sta se inace navodi ili prihvata kao razlog za tudju negu i pomoc? Moja mama moze sama da jede, ako joj donesem hranu, ali ne moze da ode do toaleta svaki put, a često padne i kad jedva ustane do princes stolice koja je odmah pored kreveta ? Ne secam se kada se poslednji put sama obukla, mozda bi i mogla da navuce neki deo, ali nece. Ne moze da prati terapiju, nema pojma koje lekove pije i kada treba da ih pije. A pored vaskulanre demencije ima jos 3-4 dijagnnoze (dijabetes sa jednim mozdanim i vise prolaznih TIA, srcanu insuficijenciju, giht i jos ponesto) Je l to dovoljno za tudju negu i pomoc?

Ni pet minuta nije trajalo. Zna da se obuče, mada nekad ide po dvoristu u pidžami. Može sama da jede.
Rekla sam da je imala halucinacije I maniju gonjenja. Nisam stigla da kažem: poziva miliciju I prijavljuje krađe, optužuje najbliže za krađu, a ima manju da je goni jedna određena osoba, jedva koristi mobilni telefon i daljinski upravljač, to opravdava da su kao tv i mobilni u kvaru. Nije više u stanju da proceni sta je bitno a šta ne pa tako kupuje skupe stvari od njene mizerne penzije. Plaća majstore skoro koliko košta predmet popravke! Svađa se u prodavnici sa prodavacicama. Zavodi red u autobusu (gde ko da sedi). Najavljuje da će da ide od kuće. Svađa se sa likovima sa tv. Ne zadržava urin,nosi pelene. Često pada cak I po kući na ravnom I često ne može sama da ustane. Kad ode negde ne znam a uvek sama da se vrati kući nego kruži istim ulicama dok se ne seti ili pita nekog da joj pokaže put, ovde se svi znamo. Ne seca se više imena ljudi koje je trebalo da zna. Ne seca se ni nekih ljudi. Zaboravlja kako se kuva. Zaboravi da zatvori vratanca na šporetu na drva. Lekove ne ume da poređa u kutiju, povadi ih iz folije i pakuje u teglice tako da se često nije znalo koji je koji lek dok joj nisam zabranila da ih dira (rekla sam joj da je doktorka rekla da joj uzmem lekove ako se I dalje bude igrala) Sve papire je ispreturala I stalno ih pakuje prema nekom samo njenom redu. Bacila je neke važne dokumente, zadržala je nešto nebitno. Pred odlazak kod lekara ne može da nađe određenu dokumentaciju pa je to celo popodne potraga za istom, prevrtanje papira po ko zna koliko puta, optužbe, čuda, meni ne dozvoljava da uzmem i nađem i tako sve dok mi nije prekipelo pa sam svaki put kad smo išli kod lekara ja uzimala original, a njoj davala kopiju ili neki nevazan izveštaj dok nisam uzela celokupnu dokumentaciju koja joj je potrebna za lečenje. Doktorka opšte prakse me prošle godine pozvala I rekla da joj više ne dolazi sama, nego da ja idem sa njom jer ne razume šta joj se kaže. Zaključava sve, ali sve! Ja I sestra smo kradom od nje napravile još jedan ključ da bih ja mogla da uđem u kuću za ne daj boze, jer naravno, ja sam joj najsumnjivija I ne bi mi dala ključ ni u najvećem ludilu osim što je pristala posle strašnih halucinacija koje su trajale oko mesec dana, ali je ubrzo tražila da joj ga vratim. Naravno da nisam vratila (imam pravo na ključ, ali neću da ulazim u konflikt sa njom) Zbog njene manje gonjenja pola meseca prespavam kod nje da je čuvam od tog njenog "progonitelja". Tada noću ne spava, promeni pogled, svaki sum cuje na svoj način, u svakoj senci vidi njega. "Progonitelj" je dugo, dugo jedna osoba, pa je posle ostavi na miru, a zakači se za nekog drugog i tako vratimo se u krug već dve godine. Iz početka smo joj verovali, kako je vreme prolazilo i ja sam vise vremena provodila sa njom, tako sam videla da uopšte nije tako kako se ona žali... Desava se da ne moze da nađe neku stvar (golmazan predmet) da stoji i gleda u taj predmet i ne vidi ga dok joj osoba u koju ima poverenje ne kaze da je to baš to.
Ne znam da li je to dovoljno.

Pitanje je samo momenta kada budete bili na pregledu i kada lekarka to što ti pričaš i doživi sa njom. Dobro bi bilo da je odvedeš u kolicima, da ne hoda do komisije i da je malo iznerviraš pre nego što uđete na pregled. Tako rastrojena će bolje pokazati svoje pravo stanje. Dementni znaju i da prikriju svoju bolest trudeći se pred autoritetima, to sam i ja doživela sa mamom.

- - - - - - - - - -

Kakvo je njeno realno stanje, može li sama da zakopča dugmad, može li sama da jede, da ide u wc ? Da li zna koliko ima godina ?[/QUOTE/
A sta se inace navodi ili prihvata kao razlog za tudju negu i pomoc? Moja mama moze sama da jede, ako joj donesem hranu, ali ne moze da ode do toaleta svaki put, a često padne i kad jedva ustane do princes stolice koja je odmah pored kreveta ? Ne secam se kada se poslednji put sama obukla, mozda bi i mogla da navuce neki deo, ali nece. Ne moze da prati terapiju, nema pojma koje lekove pije i kada treba da ih pije. A pored vaskulanre demencije ima jos 3-4 dijagnnoze (dijabetes sa jednim mozdanim i vise prolaznih TIA, srcanu insuficijenciju, giht i jos ponesto) Je l to dovoljno za tudju negu i pomoc?

Po meni ovo prolazi, da li si probala da dobiješ tuđu negu ?

Super za krvnu sliku, sad baš taj virus nije morao da se pojavi, ali znaš sve i sama, pad imuniteta...

Što se pokrivača tiče, normalno je da si pobesnela, ne mogu da verujem da su takve stoke bezobrazne. Ali, i da si tamo, ne bi mogla da živiš u Domu i ti, a da živite zajedno svađale bi se 24 sata dnevno i sad bi već i ti bila bolesna od ko zna čega. Sve smo u tom krugu, nema napolje. Ima, Može mama još da peva i igrucka :veseljaci:

Prosto me strah da pohvalim mamu, da ne pokvarim... Da kucnem u drvo...od petka mama je opet dobro. Raspolozena I pricamo preko telefon I ne zali se na bolove ... Valjda ce joj ponoviti analizi krvne slike. Ne znam sta cemo sa eritrocitima I bojim se da se ne zamaskira osnovni problem lekovima protiv bolova...

Pitanje je samo momenta kada budete bili na pregledu i kada lekarka to što ti pričaš i doživi sa njom. Dobro bi bilo da je odvedeš u kolicima, da ne hoda do komisije i da je malo iznerviraš pre nego što uđete na pregled. Tako rastrojena će bolje pokazati svoje pravo stanje. Dementni znaju i da prikriju svoju bolest trudeći se pred autoritetima, to sam i ja doživela sa mamom.

- - - - - - - - - -

Po meni ovo prolazi, da li si probala da dobiješ tuđu negu ?

Slazem se sa Marge, ali je jako vazno da sto vise specijalisti napisu. Nuropsihijatar I neuropsiholog I neurology I oftalmolog I internista... Zapravo, treba biti strpljiv. Retko ko dobije iz prvog puta, ali svakako ce dobiti. Samo treba biti uporan I donositi sto vise dokumentacije. Njih vise zanima da li moze da hoda I da li vidi I da li ume sama da jede I da ide u WC... Komisija se ne streca na halucinacije, na zalost. I na troskove za pelene I za lekove I za gerontodomacice...

Moram i ja da vas pitam nešto u vezi tuđe nege. Neko možda može da pomogne, možda ima iskustvo.
Moja tetka boluje od kancera. Bolest je u poslednjem stadijumu. Da li ona ima prava na tuđu negu i pomoć? Čitam ovde, svi pišete da osoba treba da bude pogubljena, nepokretna, da ne može samostalno da jede da bi dobila pomoć. Sa njom to nije slučaj.
A opet, moja kuma mi kaže da je njen otac, doduše pre 6 - 7 godina, ostvario pravo na tuđu negu i pomoć na osnovu dijagnoze kancera u završnoj fazi. Čak ga nisu ni vodili na pregled, nego je ona išla na komisiju.

Back