Demencija

Čini mi se da je taj što je arabeska dala link...mislim da je dalje od železničke ja se u bg baš ne razumem preterano...Sasvim sam zadovoljna sa njima stvarno su joj odradili sve pretrage,testove i ostalo...
Uglavnom ne čekamo sad dugo uglavnom nazovem i zakažu mi na brzinu...veći mi je problem naći prevoz do Bg-a jer nju busom voditi nije baš izvodljivo.

Mama je prosle nedelje povracala jednog dana, a za vikend je imala dijareju. Kazu da je stomacni virus. Mada doktorica nije bila upoznata sa simptomima moje mame, pa sam je ja obavestila. A negovateljice tvrde da su upisale u knjigu primopredaje...bla, bla, bla... Uglavnom, prosle nedelje mama je jedva progovarala par reci kada je pozovem ili bi samo cutala i disala u slusalicu. Posebno je bila uznemirena nakon povracanja jednog popodneva. Uplasila sam se da ce prestati da komunicira. Hvala Bogu, cim su prestali simptomi gripa i ona je propricala. Dakle, mora se stalno pratiti opste stanje i drzati stabilnim koiliko je moguce. A mora i da se nadgleda situacija u domu. Rekla sam doktorici da joj prepise neki probiotik, ali ona kaze da nema potrebe i da ce pratiti. Hm, tipicna recenica u domu *praticemo*, od koje dobijam histericne napade. Veceras na moje pitanje kako je, mama je odgovorila *sve ovo treba da izmarsiras, ko ih j...be*. :zcepanje:

Evo i mene...
Tetka je poslednjih desetak dana dobro. Bas. Zna ko joj dolazi u posetu i nakon dan, dva, sta su joj doneli, sta je radila, deluje da se probudila iz nekog sna...
Trazi da piski, hoda, smeje se, raspolozena je.
Svi lekove pije kao i ranije, osim jednog prirodnog preparata protiv holesterola.
U dogovoru sa zaposlenima u domu, odlucili smo da joj ga do daljnjeg ne dajemo, pa da vidimo sta ce se dogadjati.
Veliki :zpozdrav: za sve
:heart::heart::heart:

Evo i mene...
Tetka je poslednjih desetak dana dobro. Bas. Zna ko joj dolazi u posetu i nakon dan, dva, sta su joj doneli, sta je radila, deluje da se probudila iz nekog sna...
Svi lekove pije kao i ranije, osim jednog prirodnog preparata protiv holesterola.
U dogovoru sa zaposlenima u domu, odlucili smo da joj ga do daljnjeg ne dajemo, pa da vidimo sta ce se dogadjati.

Bravo! Mnogo mi je drago što čujem lepe vesti :)

Evo i mene...

E bas si me obradovala :zskace::heart:

Teško otvorim ovu temu, još teže pišem na njoj.
Poslednjih nedelju dana ima mnogo šlajma, jedva priča, kao da šapuće i pola je ne razumem, čak je počela i da muca. Bolove nema, ne žali se na njih posle uvođenje leka epica. Sve je nepokretnija, više ne može da se okrene u krevetu...okreću je na svakih par sati. Više je ni ne vežbaju, čak ni u krevetu. Hrane je jer nije u stanju da prinese ruku ustima i to sama uradi.
Pre nedelju dana sam mislila da mi je umrla na rukama. Donela sam joj sitno iseckano belo meso, stavila joj u usta i u jednom momentu se samo izbečila i prestala da diše. To je trajalo dvadesetak sekundi...strašan osećaj dok sam je pridizala, štipkala po obrazima, ustima, a ona ne reaguje ni na šta.
Inače joj uvek donesem izmiksano voće sa lanenim semenom, to pojede bez problema.
Danas je vode iz doma na grudno odelenje u bolnicu na pregled jer lekarka u domu ne može da joj čuje pluća koliko plitko diše pa ne znaju šta joj se dešava. Ona nema snage da kašlje, vrlo slabo jede.
Za razliku od tela, um je vrlo dobro služi poslednjih dana. Jako dobro zna kada sam bila poslednji put, šta je bilo za ručak, ko je ulazio i zašto u sobu... Čini mi se da bi lakše podnela da joj um otkazuje a telo ne.

Poslednjih nedelju dana ima mnogo šlajma, jedva priča, kao da šapuće i pola je ne razumem, čak je počela i da muca. Bolove nema, ne žali se na njih posle uvođenje leka epica. Sve je nepokretnija, više ne može da se okrene u krevetu...okreću je na svakih par sati. Više je ni ne vežbaju, čak ni u krevetu. Hrane je jer nije u stanju da prinese ruku ustima i to sama uradi.
Pre nedelju dana sam mislila da mi je umrla na rukama. Donela sam joj sitno iseckano belo meso, stavila joj u usta i u jednom momentu se samo izbečila i prestala da diše. To je trajalo dvadesetak sekundi...strašan osećaj dok sam je pridizala, štipkala po obrazima, ustima, a ona ne reaguje ni na šta.
Inače joj uvek donesem izmiksano voće sa lanenim semenom, to pojede bez problema.
Danas je vode iz doma na grudno odelenje u bolnicu na pregled jer lekarka u domu ne može da joj čuje pluća koliko plitko diše pa ne znaju šta joj se dešava. Ona nema snage da kašlje, vrlo slabo jede.
Za razliku od tela, um je vrlo dobro služi poslednjih dana. Jako dobro zna kada sam bila poslednji put, šta je bilo za ručak, ko je ulazio i zašto u sobu... Čini mi se da bi lakše podnela da joj um otkazuje a telo ne.

:zag:

- - - - - - - - - -

Danas je godinu dana od kad je umro moj tata.
Sad sam dosla s groblja...prolete godina a ja i dalje cekam da ga vidim. Ili bar cujem :sad2:

Poslednja izmena:

Mozda je neki virus. Ili je od dugog lezanja... Insistiraj na detaljnom ispitivanju krvne slike I pluca. Mislim na tebe:heart:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Danas je godinu dana od kad je umro moj tata.
Sad sam dosla s groblja...prolete godina a ja i dalje cekam da ga vidim. Ili bar cujem :sad2:

U domu zabrana poseta...tj ograničenje od 15-16 h i to u holu. S obzirom da je ona nepokretna, moram se najaviti dan ranije da je spreme i stave u invalidsku stolicu i da je doguraju u hol...a ona jedva sedi...sve visi na stolici. Kažu specijalisti da je parkinson uznapredovao, mada se ona meni manje trese sad nego ranije...samo što ništa nema snage.

I u maminom domu su jako ograničili posete, sve uz najavu, samo jedan član porodice itd. Meni je to o.k. jer zaista hara grip, ali je sigurno u slučaju nepokretnih i ležećih bolesnika komplikovanije nego kod polupokretnih. :jelka:

Čitam tek 120. stranu ove teme, ali pošto vidim da treba par poruka da se prvo odobri pa da krene ozbiljna priča, javljam se :) Imam mamu od 65 godina, nedelju dana pre dočeka je dobila dijagnozu Alchajmer, dotle smo i psihijatar i ja mislili da je teška depresija. Moja borba tek kreće.

Dobro je, neko ipak čita stare postove. Malo smo umorni, barem ja jesam... I meni je mnogo značilo da saznam kakva je to bolest, u početku je najgore, jer ne znaš šta će te sve snaći. Treba se pripremiti i fizički i psihički, a bome i finansijski.

Ćao Beket, kako da ne čitam kad ste sve lepo pisale, ne družim se ni sa kim, čim dođem s posla i završim s mamom ja se zakucam na forum, neko zna muke moje :zblesav: Dok ja čitam, a približavam se 200toj strani, molim vas sve da mi slobodno napišete na pp preporuke za dom, ja sam u Smederevu, može okolina Beograda, okolina Pančeva... Kod nas nema privatnih domova, a državni je prepun.

Sad sam sve pročitala, pozdravljam vas, već ste mi sve stare drugarice :bob:

Moja mama ove godine puni 65. Naša priča ide otprilike ovako:

2012. - Moja tetka, mamina mlađa sestra dobija rak, od kog su im umrla oba roditelja. Tokom tetkine bolesti, mama počinje da primećuje kako je zaboravna, kako joj se gube stvari po kući... Ide kod svih lekara redom, psiholog, psihijatar, neurolog, CT i svuda prolazi kao zdrava, neurolog koji je inače naša komšinica joj daje ginko da pije i ništa više. Krajem te godine prvo umire moja tetka a posle nedelju dana se moj mlađi brat seli u Kanadu.
2013. i 2014. - Prolaze u njenom kmečanju kako nije više ono što je bila, kako ona ništa ne zna, po ceo dan gleda filmove i otaljava tako dane. Ja radim po ceo dan i mislim da ona kuka zato što joj je dosadno, ona je uvek bila kućni tip, ne druži se ni sa kim, samo deca i familija.
2015. - Moj tata (razvedeni su milion godina, ali su uvek bili u super odnosima jer su imali nas) koji tad već ima parkinsona, prestaje da funkcioniše, smeštam ga u dom i on tamo umire posle 4 meseca uživanja u pevanju, igranju i muvanju mladih sestrica.
Pedeset dana posle tate, zovu me iz Kanade, moj brat, u tek napunjenih 38. je pao na mestu mrtav, infarkt.

Od tog momenta, mama je u depresiji da ne može ništa, ne sređuje kuću, ne pere kosu, ne zanima je ništa na svetu osim da sačeka da umre i ona. Ja i dalje radim po ceo dan, kao što sam radila dok sam lečila tatu, dok sam sahranjivala jednog pa drugog, uz sve moguće komplikacije koje idu kad umre neko u inostranstvu, ne stižem stvarno da sedim i pričam gluposti s njom, pošto su sve teme zabranjene osim par opštih ili njenog budućeg umiranja.

Negde krajem 2015. je pošaljem kod psihijatra, tamo joj daju: Sidatu i Eglonil ujutro, Ksalol u podne, Donacept i Eglonil uveče. Ne znam gramaže jer je negde smuvala te nalaze. Sve dijagnoze na nalazu su bile početne. Svakih par meseci ide na kontrole, priča tamo kako joj je bolje jer nije više tužna, a niko ne konstatuje da je nenormalno oslabila i da više ne gleda ni TV, samo radi ukrštenice i spava.

Kad sam ukapirala da spava po 12 sati u komadu, spakujem je i odvedem kod privatnog psihijatra.

Prva njegova dijagnoza mi je takođe izgubljena, kasnije joj piše F33.2/3, to su teške depresije. Prvo je pila Tanakan, Oligogal i Eglonil. Druga terapija joj je Velahibin, od koga počinju da joj se tresu ruke i da bude svadljiva. Doktor primećuje da se drugačije ponaša kad sam ja u ordinaciji a drugačije kad je sama. Daje joj Risolept.

Posle dve nedelje pijenja Risolepta, obe dobijamo ovaj grip. Jedno veče se vraćam s posla i zatičem je potpuno obeznanjenu. Zeznem se, ne izmerim joj temperaturu, nego je u strahu od šloga odmah strpam u kola i odvezem u Hitnu. Tamo je proglase manično-depresivnom, daju joj bensendin injekciju i vrate nas kući. Celu noć ona bunca, priča totalne gluposti, ali tačno zna ko sam ja, zna ko je živ a ko mrtav, pita me kako joj se zove kuče i obraća mu se u muškom rodu a ženka je. Dolazi moj brat od tetke da mi čuva strah, njega prepoznaje i prestaje da fantazira.

Ujutro se probudi svesna, odemo kod njenog psihijatra, tamo mi on opet kaže da je pratim kako se ponaša kad misli da je ne vidim, jer je ona opet drugačija kad sam ja u prostoriji, da ne pije ništa od lekova 5 dana i da je opet dovedem. Vratimo se kući i sad kreće totalni haos, ja uzimam odmor, ona fantazira, kad pomislim da je skroz odvalila, ona se naspava pa bude potpuno normalna.

Posle 5 dana odlazimo na kontrolu, pada na testu 3 pojma, sat ne crta jer drami dva puta dok je doktor u ordinaciji, treći joj daje da nacrta i izlazi iz ordinacije, ona ga skroz normalno crta... Čovek deluje zbunjeno, ja skroz zbunjena, odvozim je kući, odem na posao, ukucam novu šifru... G30... Terapija: Exelon flaster 4,6 za početak.

Nismo ništa još radile, danas sam zakazala Pavlovića i poslala mi je sestra spisak analiza koje treba da uradi iz krvi. Pavlović će da kaže da li treba CT ili magnetna, neću da bacam pare unapred, videću šta će da traži.

Dijagnoza je na osnovu razgovora i testa, ne verujem da je doktor tu mnogo pogrešio, iskusan je lekar, bio je i direktor ludnice, a i ovo sve i što ne liči u prvi mah na alchajmera je isto što je bilo i kod Pahuljičine tetke.

Ja se ponašam kao da je Nemac, a ako nije, super, onda ćemo lako i dalje da lečimo depresiju ;)

Dobro, znaš šta treba. A na snimanje i ne može valjda bez uputa. Dugo se čeka i na te preglede, pa sam ja ovu moju vodila u privatnu kliniku za CT, to je bilo 2011. Svejedno što plaćam, tražili su mi preporuke napismeno.

U domu zabrana poseta...tj ograničenje od 15-16 h i to u holu. S obzirom da je ona nepokretna, moram se najaviti dan ranije da je spreme i stave u invalidsku stolicu i da je doguraju u hol...a ona jedva sedi...sve visi na stolici. Kažu specijalisti da je parkinson uznapredovao, mada se ona meni manje trese sad nego ranije...samo što ništa nema snage.

Da li su uradili detaljnu analizu pluca i ostalog? Bolje je da sedi zbog pluca iii da bude u polulezecem polozaju. Da li ste kontrolisali secer i pritisak? Mozda je umorna od virusa.Treba nastaviti analize

- - - - - - - - - -

Dobro, znaš šta treba. A na snimanje i ne može valjda bez uputa. Dugo se čeka i na te preglede, pa sam ja ovu moju vodila u privatnu kliniku za CT, to je bilo 2011. Svejedno što plaćam, tražili su mi preporuke napismeno.

Slazem se da je ct jako vazan.Mada je psihijatar mojoj mami i pre toga dao dijagnozu i terapiju. Ipak treba uraditi ct.

z:kiss:z:kiss:z:kiss:
Nismo ništa još radile, danas sam zakazala Pavlovića i poslala mi je sestra spisak analiza koje treba da uradi iz krvi. Pavlović će da kaže da li treba CT ili magnetna, neću da bacam pare unapred, videću šta će da traži.

Dijagnoza je na osnovu razgovora i testa, ne verujem da je doktor tu mnogo pogrešio, iskusan je lekar, bio je i direktor ludnice, a i ovo sve i što ne liči u prvi mah na alchajmera je isto što je bilo i kod Pahuljičine tetke.

Ja se ponašam kao da je Nemac, a ako nije, super, onda ćemo lako i dalje da lečimo depresiju ;)

Mnogo toga strasnog se izdesavalo tvojoj mami. E sad, dobar strucnjak ce razluciti sta je zaparvo primarna dijagnoza. Pisi nam detalje njenog snalazenja. Mozda ti mozemo pomoci kako da je pratis i kako da se ponasas. I tebi se mnogo losih stvari skupilo. Vidim da se utapas u posao.To sam radila i sada to radim. povedi racuna o sebi.Tu smo da te saslusamo i pomognemoz:poz:

Vec sest dana sam svakodnevno u poseti mami.Na Bozic ne mogu ici, pa cu je obici jos dva dana.Malo je oslabila.Nema vise smisla da pokusavamo da stavljaamo vestacke vilice, tesko saradjuje,brzo pocnu da klimju, vadi ih napolje...Ima apetit,ali je to kasasta hrana i meka da lakse zvace. Od togase nece popraviti. Osoblje nema edukacije ni vremena i strpljenja pa je ne nahrane dovoljno. Tu je komsinica koja to nadgleda pa donese bananu ili kroasan koje mama obozava. Tesko ustaje.Gotovo da se ne krece. Pre sam se plasila lutanja i padova,, a sada staticnisti.Tesko joj daju lekove, a nemaju svi pravi pristup. Rekla sam direktoru i doktoricama, ali oni kazu da obuke ne daju rezultat, da ih malo ima i da su nezadovoljni platom. Ne verujem i mislim da prosto se plase da uvrede osoblje, kao da su bogomdani. Oni rade jako tezak posao pa cak zameraju fakultetski obrazovanim sto uzivaju u kancelarijama. mislim da suvise druzenja medju zapolenima raznih struka i strcne spreme dovodi do gubitka autoriteta. Mama malo prica, malo peva, malo drema...jos je sama u sobi i to me plasi.psiholog ne radi terapiju stimulcije i orjentacije sa dementnima...Moja mama se sada cesto ponasa kao devojcica, ali ume i da se naljuti i uzjoguni. Plasi me sto je malo oslabila,sto odbija lekove i jedva je nateraju da proguta, a neki se ni ne trude. Uhvatila sam jednu da uopste nije donela lekove u podne,a onda je rekla eto vidite da ona nece. Kazem joj daje to njen zadataki da treba dase dovija. A ona kaze,stojeci iznad mame -zini da tidam lek!Mama zbunjeno gleda. Dam joj savet da sedne u blizini mame,da joj dodirne rame i nasali se snjom, a zatim tabletama dodirne usne...popila je. Da, uz malo otpora, ali je popilla. Isto i sa hranom. UH!

z:kiss:z:kiss:z:kiss:

Mnogo toga strasnog se izdesavalo tvojoj mami. E sad, dobar strucnjak ce razluciti sta je zaparvo primarna dijagnoza. Pisi nam detalje njenog snalazenja. Mozda ti mozemo pomoci kako da je pratis i kako da se ponasas. I tebi se mnogo losih stvari skupilo. Vidim da se utapas u posao.To sam radila i sada to radim. povedi racuna o sebi.Tu smo da te saslusamo i pomognemoz:poz:

Nemoj, molm te, nazivati neuropsihijatrijsku ustanovu ludnicom.Sta znaci *direktor ludnice*? Moze te zaboleti u nekom trenutku,kada neko drugi tako okarakterise necije stanje.

@ Bezuslovna

Izvini ako sam te povredila. Nemoj da se ljutiš, nisam mislila ništa ružno, to se jednostavno tako zove. Sad, nije do nas što su neke reči pogrešno iskorišćene pa budu ili uvredljive ili bezobrazne. To nije do dobronamernih ljudi već ih zlonamerni naprave nepriličnim. Tako više ne sme da se kaže da je neko levak nego je levoruk, a meni pola familije levaci i niko se ne vređa na levak, u poslednje vreme se deca više ne tucaju uskršnjim jajima nego se kucaju... svašta se tu menja a nigde smisla.
Inače, kad je otvoren Laza Lazarević zvao se Dom za s' uma sišavše ;)

Dobra je ona, samo kad je puste svi da ide svojim ritmom. Ustane pre mene, prošeta kuče, dođe i mota cigare, muva se po kući, ide milion puta u prodavnicu, rešava ukrštenice, opet šeta kuče i kad ja dođem kući s posla izbleji sa mnom do spavanja. To je sve super normalno. Nenormalno je što pamti kao zlatna ribica, sve što se desilo pre 15-20 minuta nema pojma, što je neki đavo tera da pretura sve fioke i ormane, a od mladosti je skupljač, pa em što nam je kuća puna stvari za bacanje, em što sad stvari menjaju mesta neprekidno. Kad neko dođe i razremeti joj red, ona odmah počne da sto puta ponavlja ista pitanja, sa mnom to ne radi jer joj ja doziram informacije, ne svalim joj sve odjednom pa je i ne zbunjujem. Tako se zbunjuje i ako joj tražiš nešto da ti uradi a stojiš pored nje. Danas sam spremala ručak i testirala je nešto što nije bilo šanse da uradi a ona je sve uradila. Ja sam u kuhiji, dovikujem joj da mi donese pleh, ona ga donosi, u povratku je vratim da mi donese iz čistu krpu, ona donese, čim je krenula nazad ja je pošaljem na terasu za luk... Sve je mica uradila bez problema samo što je nisam gledala. Kad sam pored nje i dajem joj zadatke, ona odmah počne da priča kako ne zna, ne može, ne ume...

A evo i epizode pravog alchajmera, tad kad se gubila od temperature. Ja sam u svojoj sobi. Ona ulazi kod mene u jakni sa kučetom na povocu.
Ona: - Kad nam počinje ta predstava?
Ja: - Kakva predstava?
Ona: - Idemo u pozorište.
Ja: - Kuče vodiš u pozorište?
Ona: - Pa neću valjda da idem sama.

:bob:

Jeste, jezik se vremenom menja, a ljudi kao da su sve osetljiviji... Nego, super je tvoja majka. Mislim, još uvek možeš da je ostaviš samu. Ove druge epizode što si sad navela već više pokazuju da ima naznaka demencije. Ali ako se nađe dobra kombinacija lekova, to može da bude podnošljivo i par godina. Dobro je i što je uključuješ u spremanje ručka. I pazi da je ne ispravljaš ako nešto pogrešno uradi.

Back