Demencija

hahaha dušo, mož da budeš kakva oćeš, imam si oklop za negativnost, pa se u njega sakrijem kao kornjača i ne možeeeeeee mi niko ništaaaaaaaa :lol:

deda je ok, sem što izgleda imamo problem sa mokrenjem. Ima nagon ali ne ide ...kap-dve. Posle je mokrio normalno, ali kaže da nije zadovoljan, oseća da ima problem.I mokri manje nego pre, mislim ređe.
Sutra ću kod doktorke po uput za urologa. Inače nema temperaturu, normalno jede, pije kafu, puši, pofubi se s vremena na vreme ali se vrati.
Danas ga pitam iz zezanja "Imate li gospodine neku želju" ...smeje se i kaže....."Imam, palačinke"....." e, paz da ti, od ovolkog kuvanja, sad ne spremam i palačinke" :lol:
Tražio je jabuku, dala sam mu tanjirić, nož i opranu jabuku.....lepo je oljuštio koru, presekao na pola, isekao na kriške i izvadio sredinu sa semenkama......kad se nabokao, pita me gde je kupatilo :zcepanje:

- - - - - - - - - -

Evo ga, upravo je ustao posle dremke i ode u kupatilo

Što se doma tiče......ne otperjavam ja njega, mada smo svi svesni činjenice da će i za to doći vreme. To su one granice koje pominjem, ali ti znaš za njih

ja sam sebi rekla da je granica nepokretnost. Iskreno se nadam da će je tijelo držati do zadnjeg, no, naravno, niko ne zna kako će bolest napredovati. Kod nas nema ustanove koja bi mogla primiti dementnu osobu. Ovo mi se ljiljo jako svidjelo:

"one su sretne u svojoj nesvesnosti draga moja (što je retka blagodet za bolesne ljude), a svi oko njih preopterećeni nesrećnošću svoje svesnosti....to je filozofija demencija kao bolesti"

filozofski i jaaaako tačno

ja sam sebi rekla da je granica nepokretnost. Iskreno se nadam da će je tijelo držati do zadnjeg, no, naravno, niko ne zna kako će bolest napredovati. Kod nas nema ustanove koja bi mogla primiti dementnu osobu. Ovo mi se ljiljo jako svidjelo:

"one su sretne u svojoj nesvesnosti draga moja (što je retka blagodet za bolesne ljude), a svi oko njih preopterećeni nesrećnošću svoje svesnosti....to je filozofija demencija kao bolesti"

filozofski i jaaaako tačno
Ne znam ako potraje to dugo postoje faze pre nepokretnosti (naravno ne kod svakoga) u kojima je mozda teze negovati bolesnika nego kada je nepokretan.To je uznemirenost, agitacija, agresivnost a fizioloske potrebe se ne kontrolisu i osoba postane nestabilna kada hoda pa postoji rizik od padova .Ja sam citao da je glavni uzrok smestaja dementnih u dom upravo ovo sto sam naveo a ne nepokretnost. Po meni granica treba da bude kada osetis da tvoje zdravlje moze dabude ugrozeno.

Što se doma tiče......ne otperjavam ja njega, mada smo svi svesni činjenice da će i za to doći vreme.
Za nasu porodicu to ce biti onaj momenat kad primetimo da to pocinje da utice na nase dete i na nas same,psihicki i fizicki.Za sad je miran,povremeno mu se desava da se umokri,ponekad povisi glas,ali navikli smo i trudimo se da izbegavamo situacije u kojima ce biti agresivan.
Istina je,Miko,mnogo je teze brinuti o dementnoj osobi,nego o polupokretnoj ili skroz nepokretnoj osobi.
Kako su danas nasi roditelji.Kako na njih deluje pocetak leta?

Jao ljudi bio sam u poseti majci juce i bas sam se uznemirio.Njeno stanje se non stop menja ali je uglavnom lose.Ne moze da poveze recenicu jednu, jako je uznemirena a ne zatvara usta samo ponavlja "da da, ne ne" promukla je od ponavljanja, a glavni tehnicar mi kaze kako 2-3 dana tako non stop.Trazio sam od prvog dana da je pogleda neurolog i prvi put kada je bila i sada- ukupno skoro 2 meseca a nju ni jedan lekar nije pregledao iako ja treba da platim taj pregled, sve kao lekar je bio prosle nedelje pa treba da dodje sledece nedelje, a nikako da dodje. A svi ljudi koji imaju roditelje u ovom domu su odusevljeni njime i kao kazu lekar dolazi po pozivu pa se pitam da li sa mnom nesto nije uredu sta vi mislite? Ja da je vodim iz doma na pregled je tesko izvodljivo jer se ona tesko krece.

Nzm,Miko mozda da zauzmes ostriji stav prema njima,ipak ti placas taj dom.Mozda da malo vise insistris na pregledu.Ako ne ti,onda tvoja sestra,neka to uradi onaj ko najbolje ume da resi takve situacije.
Zao mi je sto je tvojoj mami losije.

Jao ljudi bio sam u poseti majci juce i bas sam se uznemirio.Njeno stanje se non stop menja ali je uglavnom lose.Ne moze da poveze recenicu jednu, jako je uznemirena a ne zatvara usta samo ponavlja "da da, ne ne" promukla je od ponavljanja, a glavni tehnicar mi kaze kako 2-3 dana tako non stop.Trazio sam od prvog dana da je pogleda neurolog i prvi put kada je bila i sada- ukupno skoro 2 meseca a nju ni jedan lekar nije pregledao iako ja treba da platim taj pregled, sve kao lekar je bio prosle nedelje pa treba da dodje sledece nedelje, a nikako da dodje. A svi ljudi koji imaju roditelje u ovom domu su odusevljeni njime i kao kazu lekar dolazi po pozivu pa se pitam da li sa mnom nesto nije uredu sta vi mislite? Ja da je vodim iz doma na pregled je tesko izvodljivo jer se ona tesko krece.

S tobom je sve u redu, samo si preosetljiv. Ali kad malo bolje razmisliš - šta bi pa mogao da uradi neurolog: da pojača lekove za smirenje i da od toga više ne čuješ ni da ni ne... U krajnjoj liniji možeš telefonom valjda da se konsultuješ sa doktorkom koja je ranije lečila tvoju majku, ipak ona prati to duže, zar ne?

S tobom je sve u redu, samo si preosetljiv. Ali kad malo bolje razmisliš - šta bi pa mogao da uradi neurolog: da pojača lekove za smirenje i da od toga više ne čuješ ni da ni ne... U krajnjoj liniji možeš telefonom valjda da se konsultuješ sa doktorkom koja je ranije lečila tvoju majku, ipak ona prati to duže, zar ne?
Pozdrav beket u ovoj njenoj fazi bolesti mozda bi bolje bilo da joj se pojaca malo terapija ali to ne mogu ja da radim niti taj tehnicar.Taj doktor koji bi kao trebalo da dodje nju je lecio zadnju godinu.Ja vise nemam toliku uvid u njenu bolest, bilo bi mnogo bolje da doktor dodje i da mu oni objasne kako spava, kako se ponasa koliko dugo je u toku dana uznemirena i onda doktor lepo na papiru crno na belo napise terapiju ja platim ili mozda kaze nema tu pomoci i dovidjenja.Meni jos uvek nije jasno kako ovaj dom funkcionise

onda doktor lepo na papiru crno na belo napise terapiju ja platim ili mozda kaze nema tu pomoci i dovidjenja.Meni jos uvek nije jasno kako ovaj dom funkcionise

Pa ne naplaćuje se valjda svaki pregled posebno? Ako je tako, onda zaista imaš pravo da tražiš kontakt telefon i insistiraš na pregledu.

Ovi privatnici na periferiji Beograda tražili su mi doplatu od 50 evra za neuropsihijatra samo prvi put i taj dolazi kad hoće, s tim što njihovo osoblje (lekar opšte prakse je tamo svaki dan) sugeriše koga treba posebno da pregleda, tj. samo ako ima nekih većih promena. Tražili su mi još jednom doplatu, ali to navodno zato što su angažovali drugog neurologa. Inače, za ove skoro tri godine - ja sam za majku od njih dobila svega dva izveštaja specijaliste.

Poslednja izmena:
Pa ne naplaćuje se valjda svaki pregled posebno? Ako je tako, onda zaista imaš pravo da tražiš kontakt telefon i insistiraš na pregledu.

Ovi privatnici na periferiji Beograda tražili su mi doplatu od 50 evra za neuropsihijatra samo prvi put i taj dolazi kad hoće, s tim što njihovo osoblje (lekar opšte prakse je tamo svaki dan) sugeriše koga treba posebno da pregleda, tj. samo ako ima nekih većih promena. Tražili su mi još jednom doplatu, ali to navodno zato što su angažovali drugog neorologa. Inače, za ove skoro tri godine - ja sam za majku od njih dobila svega dva izveštaja specijaliste.
Ovaj dom nema nijednog lekara.Kad smo se dogovarali prilikom smestaja rekli su jedan pregled se placa dok je kontrolni pregled besplatan.U ugovoru pise pregledi lekara specijalista jednom nedeljno ali izgleda da su mislili jednom godisnje.

Ovaj dom nema nijednog lekara.Kad smo se dogovarali prilikom smestaja rekli su jedan pregled se placa dok je kontrolni pregled besplatan.U ugovoru pise pregledi lekara specijalista jednom nedeljno ali izgleda da su mislili jednom godisnje.

Miko, porazgovaraj sa osobljem doma da je odvedete u hitnu, urgentni... tamo ce morati odmah da je upute kod specijaliste. Zar u tom domu nema lekara opste prakse, koji organizuje preglede i poziv hitne pomoci? Zar niko ne prati zdrvastveno stanje sticenika? Da li bi bilo rizicno da je vi u svojoj organizaciji odvezete u hitnu pomoc? Mozda da pozovete 194 i popricate sa dezurnim, da vas uputi sta bi bilo najbolje? Da li mozete da dobijete kontakt telefon od tog specijaliste ili adresu gde radi?

Miko, porazgovaraj sa osobljem doma da je odvedete u hitnu, urgentni... tamo ce morati odmah da je upute kod specijaliste. Zar u tom domu nema lekara opste prakse, koji organizuje preglede i poziv hitne pomoci? Zar niko ne prati zdrvastveno stanje sticenika? Da li bi bilo rizicno da je vi u svojoj organizaciji odvezete u hitnu pomoc? Mozda da pozovete 194 i popricate sa dezurnim, da vas uputi sta bi bilo najbolje? Da li mozete da dobijete kontakt telefon od tog specijaliste ili adresu gde radi?
Nema lekara, a sve organizuje i prati glavni tehnicar- visi med. tehnicar.U hitnoj moze da dobije samo injekciju bensedina i cao i sutra opet jovo nanovo.Ja sam svestan da je majka zasla duboko u demenciju i da lekovi skoro da vise i ne deluju ali ne mogu da shvatim da ima problema oko lekara koga ja treba da platim

Nema lekara, a sve organizuje i prati glavni tehnicar- visi med. tehnicar.U hitnoj moze da dobije samo injekciju bensedina i cao i sutra opet jovo nanovo.Ja sam svestan da je majka zasla duboko u demenciju i da lekovi skoro da vise i ne deluju ali ne mogu da shvatim da ima problema oko lekara koga ja treba da platim

A kako nisi platio unapred? Onda pitaj svaki dan da li je bio, traži izveštaj...

Kako su danas nasi roditelji.Kako na njih deluje pocetak leta?

Koliko je meni poznato, vremenske prilike na dementne osobe ne utiču ni više ni manje nego na ostale ljude, dakle bitne su i druge bolesti koje su osetljive na promenu vazdušnog pritiska, veliku vlažnost, naglo povećanje temperature itd. U većini slučajeva, demencija čak takve tegobe anulira (tako je i kod moje majke), ali opet sve zavisi koliko je dementna osoba svesna stvari oko sebe: dešava se da imaju pojačanu percepciju i katastrofične vizije... Sve je ovo uopšteno, ali što se tiče letnjeg perioda - moram da vas podsetim da nisu to samo vrućine i jako sunce (od kojih se treba čuvati), nego i mogućnost nestabilnog vremena. U utorak i sredu - sutra i prekosutra (najverovatnije posle podne ili uveče) moguće su neke jače oluje sa grmljavinom, velikom kišom i gradom - tako da znate...

Poslednja izmena:
samo da vas pozdravim, posebno miku kojeg bas dugo nema na temi.
o domovima nista ne znam, tako da ni misljenjem ne mogu da mu pomognem.
danas sam jurila neke stvari po gradu, ali jos bauljam, pa kad doznam da li je to nesto vredelo, javljam.

A kako nisi platio unapred? Onda pitaj svaki dan da li je bio, traži izveštaj...
Pozdrav Henriet i svima ostalima. Procitam ja Vase postove ali ni posle toliko godina ja ne znam sta je pametno ciniti sa nasim bolesnim roditeljima pa i ne pisem cesto.Sto se tice neurologa u ovom domu ja mislim da on retko dolazi, cuju se izgleda telefonom sa njim i to je to.

Poslednja izmena:
Bila sam jutros po uput......35 pacijenata u 7,30 :eek:
zamolih doktorku kad je izašla da me prozove.tj. tatu i dobih uput za urologa na Bežanijskoj kosi.
Povređen kanal od katetera u prethodnoj bolnici. Dat antibiotik 7 dana i još jedan lek da pije 3 meseca.
Videćemo kako će biti.

Za sada sam u haosu kompletnom jer moj posao, a i ćerin, ne trpi odsustvovanje....nikakvo. Tako da malo bagujemo :lol:

odavno jedni druge upućujemo na zvanične spiskove, ali znamo i kako se nešto legalno dobija, tako da ne bih o tome...

evo jedne pozitivne priče iz komšiluka --- http://www.slobodnaevropa.org/content/u-domu-imamo-sve-što-nam-treba-/25432166.html
mada nijedna od ovih priča nema veze s demencijom!

kako god, poenta je u tome da nijedan privatni dom ne obezbeđuje kvalitetan lekarski nadzor, nego samo dobru negu i smeštaj, a sve preglede i dodatne lekove morate sami da organizujete, nema tu šta...

samo da dodam još jednu bitnu stvar: mikanikolic nije imao mnogo izbora, ali mi u takozvanoj prestonici imamo i previše... prostim obilaskom svako može da proceni kakav je privatni dom (koliko ima osoblja, prostorija, kakva je organizacija, kako se nabavljaju lekovi, ima li specijalne opreme tipa dekubitni dušeci, kolica za nepokretne, kakva je ishrana) i na osnovu toga svako može da izabere, jer čak i da je neki dom sa licencom i dobro kotiran, na dobroj lokaciji - svejedno treba čitati sitna slova u ugovoru, ali ne samo to, nego i pogledati u oči onom ko vam priča (nije čak bitan toliko ni vlasnik, koliko koordinator, tj. organizator sveg posla)

Poslednja izmena:
Ko bi imao strpljenja da pročita temu od početka....(a to ne preporučujem)...jer niko nije dokon....saznao bi za mnoge tužne priče....i nisu svi dementni, daleko od toga isti....mogi biti jako zli, manipulativni, praviti raznorazne glavobolje porodici...nekada im je mozak kao švajcarski sat, a već sledećeg trenutka, kao u deteta od 2 god....za ovo vreme, a meni je majka preminula pre tri godine, neke stvari i informacije su uznapredovale...lekovi takođe...jako mi je žao, meni ih, niko nije preporučivao...za 5god njenig nepokretnog bolovanja....jurcala sam kao trinesta vila...amo-tamo...ne bih da omalovažavam svoj grad, ali očigledno da u Beogradu neke stvari bolje funkcionišu....koliko god da me je do ludila dovodila čitava situacija...ne prođe dan da ne pomislim na svoju majku, i ako je bilo jako mučno negavati je....

Probaj da proveris da li si za specijaliste vezan ugovorom o domu.Ako oni insistiraju na >svom< specijalisti onda budi uporan i dosadan.Ostar,naravno u svom stavu i koristi sva sredstva da majka ostvari pravo na pregled.Ako nisi vezan za njihovog specijalistu onda probaj da ugovoris dolazak nekog koga ti odaberes i u tvom prisustvu pri pregledu ako je to moguce.Ako vec placas dodatno onda oni ne bi smeli da ti daju ultimatume kod koga ces je leciti.Kako majka nije u stanju da ode s tobom u neku ordinaciju probaj da joj lekara dovedes na noge i lice mesta.Vazno je tvoje prisustvo i potrudi se da budes tu pri pregledu kako bi imao uvid u situaciju.Ovi u domu ipak funcionisu onoliko koliko im sopstvena savest dozvoljava.Verujem da nisu mnogo posveceni svakom ponaosob jer im je taj posao u vecem delu rutina i oni nisu kao mi pa da beleze i pridaju vaznost svakoj promeni koju uoce ili uopste ne primete.To su one zamke i negativne strane doma.Retki su ljudi koji tamo rade koji ce te i pored obaveze ugovorom retko kad obavestiti bas o svemu sto tebe kao sina zanima.Ako je majka vec tako lose,snalazi se sam za svoje pare i sto pre joj obezbedi specijalistu jer ako nista bar ces umiriti svoju savest i znati da si kao i do sada radio i davao sve od sebe.

Bila sam jutros po uput......35 pacijenata u 7,30 :eek:
zamolih doktorku kad je izašla da me prozove.tj. tatu i dobih uput za urologa na Bežanijskoj kosi.
Povređen kanal od katetera u prethodnoj bolnici. Dat antibiotik 7 dana i još jedan lek da pije 3 meseca.
Videćemo kako će biti.

Za sada sam u haosu kompletnom jer moj posao, a i ćerin, ne trpi odsustvovanje....nikakvo. Tako da malo bagujemo :lol:

Zbog ovakvih detalja preporucih centar za Gerontologiju jer onda oni zavrsavaju svu paprologiju i nije potrebno prisustvo pacijenta.
Zao mi je sto je tata sebe doveo u tu situaciju ali se nadam da ce se sve brzo sanirati.Eto,sad jos jednog problema ali u odnosu na ostale nadajmo se da nije suvise komplikovan.

Problem je u tome sto se mi jadni nadamo da ce im u Domu biti bolje nego kod kuce.Da ce tamo imati adekvatnu negu i solidan zivot.E..to mi mislimo a osoblje Doma to gleda kao poslednju stanicu na putu za raj i osim hrane i osnovne higijene,redovne terapije nece mnogo da se bakcu svojim korisnicima.Nisu oni bas tako humani kao sto se izdaju pri podpisivanju ugovora.Cast,savesnim i osecajnim vlasnicima i osoblju koje radi sa pacijentom na njegovom lecenju i poboljsanju,vracanju u zivot i porodici.
Covek ili mora da se pomiri sa tim cinjenicama kada stanje vec postaje beznadezno ili ce svisnuti od tuge.

Back