Astrica
Poznat
- Poruka
- 8.182
Jedino u dva slučaja ne možeš spriječiti demenciju.A9 kod moždanog i b) poslije operacije
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
E, ovo me baš interesuje. Kako sprečiti demenciju?Jedino u dva slučaja ne možeš spriječiti demenciju.A9 kod moždanog i b) poslije operacije
Florena, ponasanje tvog oca je stvarno tesko za sve vas, ali ima resenja, a to ti kazem jer imam iskustva sa svojom tetkom koja je isto to radila: prijavljivala je komsije policiji, optuzivala ih za kojekakve gluposti i bila spremna da ide i na sud zbog toga. Ali iskusni u policiji odmah prepoznaju takve "pacijente" i naravno, ne objasnjavaju im mnogo, samo im obecaju da ce sve preduzeti. Retko kad stvarno nesto preduzmu! Sto se vise suprotstavljas ocu, on ce te vise optuzivati! Zauzmi stav da si, kao, na njegovoj strani i da ces sve da ucinis da mu pomognes. Bilo bi dobro da porazgovaras sa nekim psihijatrom i u krajnjem slucaju, ako tvoj otac postane nesnosan i agresivan, mozes da potpises da ga odvedu u psihijatrijsku ustanovu na lecenje. Znam da to nije najsrecnije resenje tvojih problema i da se sve u tebi buni protiv toga, ali to moze da popravi njegovo stanje! I da vam svima olaksa zivot...
Ne bih javno da ga reklamiram, ne samo iz principa, nego i zato što još nisam sigurna da li je sve tako sjajno kao što mi se čini. (Ali svako zainteresovan može da dobije info i link preko privatne poruke.) Dom se nalazi na pola sata od mesta gde ja živim. Namerno sam tražila nešto u blizini, jer bih u suprotnom morala i sama da se selim. Insistirala sam da to bude jednokrevetna soba sa zasebnim kupatilom, da ima makar minimum slobode i komfora, pošto je tek u početnoj fazi demencije; plašila sam se kako će se prilagoditi, tužno je videti tolike starce koji sede i bleje, tamo su svi pokretni stariji od nje (ima 66 god.) - ali evo već ih sve poznaje i nju svi znaju, s mnogima se srdačno pozdravlja, uvek je bila druželjubiva, ali zbog ovog stanja nisam bila sigurna da li ću morati da je vratim kući...Mozes li mi reci gde se nalazi taj dom?....zanimljivo mi je to sto mozes da je drzis tamo kolko hoces.
u domu sam imala jedan simpatičan slučajan susret s jednim tamo novim dekicom: tražio mi je pare na pozajmicu da kupi pelene i odmah mi se predstavio kao profesor univerziteta, tu ga ja prekinem s nekim informacijama i pitanjima, on se obraduje što znam imena nekih njegovih poznanika, ispostavilo se da je čovek bio profesor matematike, ali brzo se vratio na temu onih para i pelena...Upošte nisam sigurna da aktivan mozak smanjuje mogućnost obolevanja od Alchajmerove bolesti. Nažalost, znam mnoge intelektualce koji su oboleli od nje.
Birdie,koji je lek u pitanju? mojoj mami su stalno menjali terapiju.Medjutim pre par meseci je bila u bolnici i tamo je prosla silna testiranja i dijagnostikovali su joj Alchajmerovu bolest,srednji stadijum.Tad su joj prepisali lek koji se zove Ebixa i rekli su da mora da prodje jedan izvestan period dok ne pocne da daje efekta.Od tad je proslo 5 meseci,ali ja ne vidim bas neku promenu na njoj.Inace taj lek je uzasno skup.Zaprepastila sam se pre 2 nedelje kad sam isla da ga podignem i kad su mi rekli da je poskupeo.Mesecno sam davala na Ebix-u 9.800 dinara ,a sad je lek poskupeo na 13.800.Stvarno je preterano!!.Inace moja mama za sad spava nocu i nemam problema sto se tog tice.Doktor joj je prepisao za uvece Lorazepam i Risar i mogu reci da ta dva leka u kombinaciji odlicno deluju.