Dejmijen Hirst

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.310
1623316539-4_ARCHAEOLOGY-NOW_Damien-Hirst_Galleria-Borghese-1200x800.jpg

Dejmijen Herst, Grčki akt, 2013 (levo) i Đanlorenco Bernini, Otmica Persefone, 1621-22

Dejmijen Herst (engl. Damien Hirst; rođen 7. juna 1965),engleski je umetnik iz talasa Mladih britanskih umetnika ( Young British Artists ili YBAs).
Tokom devedesetih dominirao je engleskom kulturnom scenom.

"Ljudi se plaše promena, pa im ponavljanjem stvarate neku vrstu verovanja. To je kao disanje.
Uvek su me privlačile serije i parovi. Jedinstvena stvar je prilično zastrašujući objekat".
Dejmijen Hirst

Otkako se pojavio na međunarodnoj umetničkoj sceni kasnih 1980-ih, Damien Hirst je kreirao instalacije, skulpture, slike i crteže koji ispituju složene odnose između umetnosti i lepote, religije i nauke, i života i smrti. Od serijalizovanih slika raznobojnih mrlja do životinjskih primeraka sačuvanih u rezervoarima formaldehida, njegov rad izaziva savremene sisteme verovanja, prateći neizvesnosti koje leže u srcu ljudskog iskustva.

Njegova dela bila su izložena u Galeriji Borgeze

"To što izlažem pored Karavađa, Berninija i Kanove me uopšte ne plaši. Pa i ja sam umetnik".
Ovako je Dejmijen Herst komentarisao to što su njegova dela izložena uz stare majstore u rimskoj Galeriji Borgeze.

Galerija Borgeze, smeštena u raskošnoj vili ušuškanoj u bujno zelenilo, čuva spektakularnu kolekciju klasičnih rimskih skulptura, renesansnih i baroknih slika i neprocenjiva dela italijanskih vajara Đanlorenca Berninija i Antonija Kanove.
Zbirka umetničkih dela Galerije Borgeze, koju je pokrenuo kardinal Scipione Borgeze u 17. veku, uključuje skulpture u prirodnoj veličini Đana Lorenca Berninija, Karavađove slike i klasične antikvitete.Herstove sklupture izložene medju remek-dela kolekcije Galerije, slave želju za raznolikošću koju je podržavao osnivač muzeja, kardinal Scipione Borgeze“, navodi se u saopštenju muzeja.

ink

Back