Definisanje pojma "Natprirodne pojave"

Mrznja je za mene natprirodna pojava. Moje misljenje je da se sa njom ne radjamo, znaci prirodno je da volimo i da smo toleranti. Mislim da ni jedna beba ne zna da mrzi.
Ovo mislim ozbiljno. Ukoliko smatrate da sam na temu zalutala, slobodno obrisite.

ako cemo tako, onda je i ljubav natprirodna jer ni jedna beba ne ume da voli, bebe se radjaju kao tabule raze po kojima kasnije zivot, okruzenje i vaspitanje ostavljaju trag

Мислим да не постоје натприродне појаве, већ само појаве које човеку тако изгледају. Ако се држимо онога што рече Спиноза - Бог или Природа - све што постоји је природно. Постоје само различити нивои природе.
Како се сада све то везује са оним што зову наука, натприродне појаве би биле оне које:
1. Наука није објаснила, али је можда на путу да објасни. Нема таквих много у видљивом свету, али на нивоу кватна или космологије, колко волиш. Па да видимо кад/ако пронађу Хигсов бозон.
2. Наука ће тешко да објасни, све док иде овим путем. Све док је владајућа парадигма редукционизам. Можда на неки други начин...
3. Човеку није дато да зна, посебно не у научном смислу - проверено експериментима и утврђено одређеном методологијом, што ће рећи егзактно.

Milicu kao i kamaru onih koji ce iznositi svoja misljenja da je sve priroda, obavesticu da pojam "priroda" nije isto sto i apsolut, i da u podeli na prirodno i natprirodno imamo na umu pre svega prirodne zakone i protiv prirodnih zakona a ne raspravljanje o aspolutnom koje uzgred nije predmet raspravljanja , analize ili bilo kakvih podela.

Imajuci ovo u vidu mozemo i definisati sta su natprirodne pojave:

Natprirodna pojava znaci dogadjaj u vremenu i prostoru koji prkosi poznatim prirodnim zakonima. Prirodni zakoni su sa druge strane ljudski problematicni sudovi nastali indukcijom (zakljucivanjem iz pojedinacnog o opstem) ili ako vidimo da jabuka pada sa grane danas a takodje je padala i juce, iz toga cemo indukcijom iz dva pojedinacna slucaja zakljuciti o opstosti to jest PRETPOSTAVITI da ce jabuka padati sa grane na zemlju i sutra. Ali samo pretpostavljamo ..ne mozemo biti sigurni. Mozda sutra jabuke pocnu leteti u nebo kada padnu sa grane. Dakle, svi prirodni zakoni su problematicni sudovi a za one skpetike koji za ovako nesto prvi put cuju spomenucu jedno ime filozof "Dejvid Hjum" pa neka istrazuju.

Sada dolazimo do natrprirodnih pojava.

To bi bila situacija da neko primeti da jabuka umesto da padne na zemlju odleti u nebo sto bi bila natprirodna pojava ili nesto sto prkosi indukcijom izvedenom pravilu o zemljinoj tezi. Posto je moguce i nema logicke protivurecnosti da se tako nesto desi, mozda se i desilo. ili ce se desiti .na nacin egzemplara ili van pravila i formi.

Tako da nema sta da verujete u natprirodne pojave ili ne verujete. To se desava i desavace se ali na nacin egzemplara. Sloboda nasuprot prirodnoj nuznosti. Ne hipoteza..fakt.

Jesi li ti svjestan sta sve napisa ? Bogami , imas sve predispozicije za politicara !

Pre jako mnogo vekova, munje, zemljotresi, plima i oseka, vulkani... su svi smatrani za natprirodne pojave.
Nista nije natprirodno, moze samo da bude (trenutno) neobuhvaceno naukom.

A onima koji imaju nesto protiv naucnog metoda, mogu samo da kazem da nauka nista ne TVRDI. Nauka donosi HIPOTEZU na osnovu opazenih pojava, testira tu hipotezu u kontrolisanim uslovima i na osnovu rezultata donosi TEORIJU koja moze biti opovrgnuta u svakom trenutku.

U prirodnim naukama ne postoje izuzeci koji potvrdjuju pravila. Jedan dokazan izuzetak je dovoljan da cela teorija padne u vodu. I hipoteza i teorija se sve vreme nalaze pod kritickim okom naucne javnosti. Naucnici su naravno ljudi, i naravno da grese s vremena na vreme, ali oni su ono najbolje sto je covecanstvo do sada ponudilo iz svojih redova i ako jedan ili deset pogresi iz ovih ili onih razloga, hiljade sirom sveta nece.

Subjektivnost u nauci je bila stvarna i sveprisutna u njenim povojima, ali danas, kada svaka novost obidje svet za par sekundi, svako naucno saznanje je maksimalno objektivno.

Ovde prvenstveno govorim o prirodnim naukama, ne i o drustvenim, koje jos uvek nisu dostigle taj nivo preciznosti u odredjivanju uzroka i posledice nekih desavanja (drustvenjaci, ne ljutite se, i ja sam jedan od vas :) ). Ipak, drustvene nauke i nisu toliko kljucne u raspravama o natprirodnim pojavama.

Drago mi je da mogu procitati nesto suvislo !

Pre jako mnogo vekova, munje, zemljotresi, plima i oseka, vulkani... su svi smatrani za natprirodne pojave.
Nista nije natprirodno, moze samo da bude (trenutno) neobuhvaceno naukom.

A onima koji imaju nesto protiv naucnog metoda, mogu samo da kazem da nauka nista ne TVRDI. Nauka donosi HIPOTEZU na osnovu opazenih pojava, testira tu hipotezu u kontrolisanim uslovima i na osnovu rezultata donosi TEORIJU koja moze biti opovrgnuta u svakom trenutku.

U prirodnim naukama ne postoje izuzeci koji potvrdjuju pravila. Jedan dokazan izuzetak je dovoljan da cela teorija padne u vodu. I hipoteza i teorija se sve vreme nalaze pod kritickim okom naucne javnosti. Naucnici su naravno ljudi, i naravno da grese s vremena na vreme, ali oni su ono najbolje sto je covecanstvo do sada ponudilo iz svojih redova i ako jedan ili deset pogresi iz ovih ili onih razloga, hiljade sirom sveta nece.

Subjektivnost u nauci je bila stvarna i sveprisutna u njenim povojima, ali danas, kada svaka novost obidje svet za par sekundi, svako naucno saznanje je maksimalno objektivno.

Ovde prvenstveno govorim o prirodnim naukama, ne i o drustvenim, koje jos uvek nisu dostigle taj nivo preciznosti u odredjivanju uzroka i posledice nekih desavanja (drustvenjaci, ne ljutite se, i ja sam jedan od vas :) ). Ipak, drustvene nauke i nisu toliko kljucne u raspravama o natprirodnim pojavama.

Na žalost, nekih hipoteza (za koje tvrde da su teorije) se naučnici drže toliko dugo (teorija relativiteta, Darvinova teorija, teorija velikog praska) da koče ne samo razvoj svoje grane nauke već i srodnih nauka. Kako nauka stvara sopstvene reference, a koje su čvršće nego teorije i hipoteze, a koje malo ko dovodi u pitanje, utoliko često prolaze i decenije da se na nekoj stvar ne pogleda sa savim drugačije strane. Naime, u nauci se skoro ne dozvoljava pluralizam mišljenja, i pojam "natprirodnog" i "paranormalnog" prosto ne pije vodu, ne razmatra se ako gledamo dominantnu naučnu paradigmu, a činjenica je da se određene stvari ne mogu dokazati naučnim metodama iz prostog razloga što su te metode materijalističke i ne mogu zagrebati suštinu suptilnih pojava jer takve pojave se ne mogu spoznati mernim materijalnim uređajima, koliko god oni prefinjeni bili. Ali se mogu posredno, ali to opet ne priznaju oni koji drže monopol na mišljenje i paradigmu, i oni jesu dominantni, i indoktrinišu ljude u školskom sistemu.

Poslednja izmena:
Nesto sto covek ne moze da objasni tj ne zna kako nastaje,
uverena sam da sam sticajem okolnosti upoznala ljude kojima je duga natprirodna pojava,
tj. nemaju pojma kako nastaje
ali ne smeju to da priznaju...
TKD, natprirodna pojava je subjektivno stanje svesti prema odredjenoj pojavi,
odnosno stanje naseg poznavanja ili nepoznavanja iste...

Natprirodne su naravno prirodne pojave u koje još nismo uspeli da proniknemo a baš se trudimo...:)

Rečeno je sigurno već al nema veze..:D

Naravno da je tako, i naravno da je to već više puta rečeno. Zbog toga sam i pokrenuo ovu temu. Jer, nikada nije previše da se to kaže.
Dokaz da to treba stalno ponavljati je i opstajanje ovog podforuma i stalno umnožavanje onih koji vjeruju u razne teleblahblah gluposti.

Naravno da je tako, i naravno da je to već više puta rečeno. Zbog toga sam i pokrenuo ovu temu. Jer, nikada nije previše da se to kaže.
Dokaz da to treba stalno ponavljati je i opstajanje ovog podforuma i stalno umnožavanje onih koji vjeruju u razne teleblahblah gluposti.

Можеш ти стално понављати да је све природа, тиме исту ниси објаснио нити си ишта друго објаснио осим што си исказао своју веру ..јер си реч "бог" заменио речју "природа". А немаш појма шта је та природа и одакле у њој ти индукцијом изведени природни закони и зашто они функционишу рако како функционишу а не другачије. О томе немаш појма.

Па онда немој да ту веру проглашаваш знањем већ је назови правим именом.
Верујеш у богињу природе. ОК! Она има своје име. Рецимо Грчка Деметра.

demetra.jpg

Набави њен кип...и на богослужење... јер ти знаш како се нешто дешава али не знаш зашто се тако дешава .
Па видиш. Управо то људе занима..А када исте одговоре не могу наћи у научном методу, потражиће их тамо где их има . Они који умеју да размишљају у филозофији, а они који не умеју у мистицизму.

У оба случаја добиће неке одговоре које од вас верника у бога или у Деметру свеједно.. не могу добити.

Natprirodne pojave, ne postoje, jer oko nas je čista priroda, u izvornom obliku. Ali ne želim kopirati poštovane "formaše" i "formašice" :).
U stvari, kad malo razmislim, svakodnevno možemo videti nešto apstraktno i neprirodno. To su razne priče i obećanja naših cenjenih ministara. Izvinjavam se što sam iskočio iz teme. :cool:

Back