Definicija ljubavi

Znači... šta je tačno to što zovete ljubavlju?
Dobronamjernost? Neku vrstu dopadanja/ sviđanja? Nešto četvrto?

Ako smatrate da postoji više vrsta suštinski različitih ljubavi... znači ljubavi koje ne bi mogle biti obuhvaćene jednom ma koliko opštom definicijom a da ista ima smisla... taj problem se prevazilazi tako što ih definišite sve ponaosob... ali tako da razlike budu vidljive....

Mislim da se ni ne treba truditi oko definisanja.
To je totalno individualna stvar.
Za nekoga je ovo,
za nekoga ono,
i na kraju svi znaju
zashto sebe drugom daju.
:D

Осећај неизмерног давања.

Mmm..
Ovo vishe lichi na zadruznu fuxu :lol:

[mala shala :-)]

права љубав није слепа.

Можеш ли ми објаснити разлику између праве и лажне љубави?

Zanimljivo je da svi pricamo (pisemo) o uzvracenoj ili neuzvracenoj ljubavi.
Ljubav je MOJ osecaj.I meni je dobro, na prvom mestu, zato sto nekog volim. Da li mi taj neko uzvraca ljubav ili ne je sasvim druga prica. To, da li mene neko voli, donosi dobar osecaj tom nekom, to je njegov osecaj, ne moj.

По теби је узвраћање љубави тотално непотребно? :rolleyes:

ja ljubav prema nekome ,kao i ljubav koju drugi meni pruzaju iskljucivo merim, prema tome koliko sam ja spremna za nekoga zrtvovati moj vlastiti interes
,kao i obrnuto,To je po mom iskustvu, ne pogresivi pokazatelj koliko vas neko voli ,kao i koliko vi njega volite,Jer ,ljubav je postenje,ma o kojoj vrsti ljubavi je rec
Dakle,zapitajte se ,cega bi sve mogli da se odreknete,kojih svojih zadovoljstava bi ste se odrekli , da bi nekom napravio dobro,i da bi ga usrecilo
....Poznato je da se roditeljska ljubav ubraja u najjace ljubavi koje se mogu osetiti,bas zbog zrtve koju (mnogi ,ne svi) roditelji su spremni pruziti svojoj deci

Moja stara definicija, jos je nisam menjala.:P

"Ljubav je stanje duha. Sveprozimajuce. Prozima cak i telo. Isijava iz osobe, vidi se i na licu i u pokretima. Kao takva eliksir je mladosti. Unutrasnje stanje coveka koje isijava i ne moze se sakriti.
Ljubav je afirmativni, aktivni stav prema spoljasnjem svetu. Prijemcivost za sve. Sva vrata su otvorena, srce se nikad ne zatvara ni za koga i ni za sta.Ljubav je sposobnost da u svemu vidis lepotu, narocito da je vidis jasno i u ruznoci.
Ljubav je moc da utices na druge, da podstices njihov napredak. Jer ljubav je i zaraza. Kreativna snaga i pokretacka energija.
Ona je i nadmocno stanje duha u kome niko ne moze da ti naudi, pozicija u kome nista ne trazis, ne ocekujes, jer sve vec imas i nosis u sebi. "

Mогу и то врло радо: Лажна љубав, заправо није љубав. Она је најближа ономе што називамо заљубљеношћу. Права љубав је љубав сама за себе. Она не тражи ништа, не тражи разумско преиспитивање, не тражи било шта материјално, за њу време, простор, лепота, изглед, новац, материја немају никаквог значаја. Она постоји за себе, а упућена је (осећа се) према свима.

Mогу и то врло радо: Лажна љубав, заправо није љубав. Она је најближа ономе што називамо заљубљеношћу. Права љубав је љубав сама за себе. Она не тражи ништа, не тражи разумско преиспитивање, не тражи било шта материјално, за њу време, простор, лепота, изглед, новац, материја немају никаквог значаја. Она постоји за себе, а упућена је (осећа се) према свима.

Hehehe....
Ne pita Snaga za razliku između zaljubljenosti i ljubavi, nego za razliku između lažne i prave ljubavi.
Zaljubljenost nije lažna ljubav nego - zaljubljenost. U protivnom, svi koji su zaljubljeni, nazivali bi se, recimo, "oni koji lažno vole", ili, "oni koji misle da vole a zapravo su u zabludi".
Trik pitanje... i podložno diskusiji.
p.s. A zar zaljubljenost traži razumsko preispitivanje?
p.p.s. Kako misliš da prava ljubav 'ne traži ništa'? Šta je objekat ljubavi ako ne "nešto"?

Ljubav je postovati nekoga onakvim kakav jeste, pustiti ga da bude slobodan i u toj "slobodi odlaska" , slobodi misli i slobodi volje se prilagodjavati i biti zajedno.

Ljubav je prihvatanje, ljubav je sloboda.

Ljubav je pustiti nekoga da ode od tebe zato sto tako zeli i tako je srecan, ljubav je pustiti nekog da bude uz tebe zato sto tako zelis i ti i on/ona, i ostati slobodan da se "ode" kada god se hoce.

Mislim na "seksualno-romanticnu" ljubav, ali ima veze i sa ostalim ljubavima.

Seksualna ljubav = želja za seksom
Majčinska/ roditeljska ljubav = želja da dijete bude srećno
Ljubav prema jabukama = želja da se jedu jabuke
Ljubav prema slobodi = želja za slobodom
Ljubav prema istini = želja za istinom
Ljubav prema pravdi = želja za pravdom
Ljubav prema mudrosti = želja za mudrošću

Seksualna ljubav = želja za seksom
Majčinska/ roditeljska ljubav = želja da dijete bude srećno
Ljubav prema jabukama = želja da se jedu jabuke
Ljubav prema slobodi = želja za slobodom
Ljubav prema istini = želja za istinom
Ljubav prema pravdi = želja za pravdom
Ljubav prema mudrosti = želja za mudrošću
Ti si očito matematičar; škrt si na rečima i upotrebljavaš matematičku sematiku. Ne slažem se sa tvojim jednačinama. Kod nas se narodski kaže: nije ljubav krtola.

Онај ко је доживео љубав није умео да је дефинише, нити ће умети! :D
Онај ко је дефинисао љубав није је никад доживео, нити ће је доживети! :dash:

Back