Deciji zubici

• Začetnik teme Začetnik teme Sta raditi?
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moja beka ima dva meseca i koji dan, nekako mi je delovalo rano da joj počnu muke sa zubićima
ali izgleda da je napredna, sve ukazuje da će to početi da je muči... a tek smo se rešili grčeva :(

Tako je i moja cerkica.Od drugog meseca su pocele da je svrbe vilice a tek u devetom izasao prvi zubic.Posle su se samo nizali jedan za drugim.
Sada ima 6 godina i svi zubici su joj zdravi.Sada se spremamo za menjanje.

Ajde da odgovorim na ovu temu i ako sam planirao da odem da spavam. Zubi se odrzavaju od prvog koji nikne pa do poslednjek koji ostane u glavi. To je znatno pravilo. Posto ovde govorimo o deci drzacemo se dece. Odrzavanje prvih zubica treba da se vrsi stapicem za usi koji je natopljen vodom, koriscenje cetkice u tom uzrastu je pogresno. Cetkicu i pactu uvodimo kasnije tek kada dete moze da shvati da pastu treba da pljune na kraju pranja zuba. Teorija da se zubi peru 3X dnevno posle dorucka rucka i vecere je zapravo pogubna i nema svoje logicko utemeljenje u danasnjem svetu. Poslednje pranje zuba treba da bude nakon poslednjeg obroka pred spavanje, sto ce reci da u koliko vase dete nocu jede, ili pije bilo sta sem vode treba da mu operete zubice i u sred noci. Zubu su najpodlozniji stvaranju karijesa nocu. Razlog tome je smanjeno lucenje pljuvacke. Bakterije da kazemo "jedu" ostatke hrane u ustima a kao proizvod stvaraju kiseline, i upravo te kiseline izjedaju zub i prave karijes. Uloga pljuvacke je izmedju osalog i puferska tj. ta da smanji kiselost u ustima kada se ta kiselost poveca. Kako je kolicina lucenja pljuvacke nocu maloa samim tim smanjena je i njena zastitina uloga a samim tim su i zubi podlozniji stvaranju karijesa nocu.

Shvatanje da su slatkisi uzrok stvaranju karijesa je potpuno pogresno. Slatkisi jesu najbolja podloga za bakterijsku aktivnost u usnoj duplji ali je glavni krivac ne odrzavanje higijene. Ukidanje slatkisa je potpuno pogresno. Ako se negde nadjete gde nemozete da operete zube a vase dete pozeli slatkis sasvim je dovoljno da nakon slatkisa promucka usta par puta vodom i pljune kako bi isprao ostatke hrane iz usta.

Sto se gore pomenutih tableta sa fluorom tice, moram da kazem da je fluor kao preventivna terapija fenomenalan, ali da isto tako moze da bude u neku ruku i setan na po zdravlje nego po da kazemo psihu. Previse fluora dovodi do pigmentacije zuba tako da oni ne izgledaju bas lepo. Gotovo sam siguran da se ni jednom mladom coveku koji ima takav problem ne svidja sto mu zubi ne izgledaju bas najbolje a to upravo moze da zahvali svojim roditeljima koji su ga bez konsultacije sa lekarom kljukali gomilom fluora. Davati detetu od 19 meseci fluor 3X dnevno je besmisleno 0.25 mg je sasvim dovoljno.

Karijes nemozete preneti iz vasih usta vasem detetu ako mu probate hranu iz prostog razloga sto su usta vec sama po sebi puna bakterija. Nasto vasih bakterija nece promeniti stvar nesto bitno. Bitno je da te bakterije nedobiju podlogu da se sire i vrse svoje metabolicke aktivnosti. Sto opet kazem ne znaci da tede treba da drzite na vodi, nego da treba da odrzavate higijenu.

Ako ima jos pitanja samo izvolite.

eh ja imam pitanje...mom bebanu su izašla donja 2 zubića pre 2 meseca...i pre toga zbog sora koji je imao čistila sam mu usta tetra pelenom natopljenom sa malo vode sa soda bikarbonom po preporuci pedijatra...zubići mu lepo rastu i ja sam nastavila 2 puta na dan da mu čistim usta a i te zubiće sa tom vodom i jedino mi to dopušta da radim...znači da ja njemu čistim zubiće sa štapićem za uši nema šanse...to je histerija...ima 8 meseci...da li je dovoljno za sada čistiti na ovaj način?...a da,uzgred on posle kupanja pije mleko i tako zaspi...tada nema šanse da mu očistim zube,nego ja to radim pre nego što jede...ne može drugačije...

eh ja imam pitanje...mom bebanu su izašla donja 2 zubića pre 2 meseca...i pre toga zbog sora koji je imao čistila sam mu usta tetra pelenom natopljenom sa malo vode sa soda bikarbonom po preporuci pedijatra...zubići mu lepo rastu i ja sam nastavila 2 puta na dan da mu čistim usta a i te zubiće sa tom vodom i jedino mi to dopušta da radim...znači da ja njemu čistim zubiće sa štapićem za uši nema šanse...to je histerija...ima 8 meseci...da li je dovoljno za sada čistiti na ovaj način?...a da,uzgred on posle kupanja pije mleko i tako zaspi...tada nema šanse da mu očistim zube,nego ja to radim pre nego što jede...ne može drugačije...

Sodu bikarbonu izbaci, pedijatri nisu kompetentni da daju takve savete. Sve ostalo je ok.

Pije mleko? Jel to znaci da ga dojis ili pije iz flasice?

Sodu bikarbonu izbaci, pedijatri nisu kompetentni da daju takve savete. Sve ostalo je ok.

Pije mleko? Jel to znaci da ga dojis ili pije iz flasice?

adaptirano mleko iz flašice...jedino kako stvarno mogu da mu održavam higijenu od sora i tih naslaga je da nakon 2 meseca obavezno menjam cucle,jel koliko god sterilisali,to nije to...znači bez soda bikarbone...ok..

Ja sam sinu do godinu dana čistila zube sterilnom gazom natopljenom mlakom vodom! Tada sam to isto radila sa četkicom za zube (predviđenom za taj utrast, naravno),a sa dve smo išli na prvu kontrolu kod zubara (moje sestre) i od tada koristimo i pastice za zube!
Sad treba opet da idemo na konrtolu, ali ja se nadam da je sve OK! Bar ja ovako laički nisam primetila neke vidne promene na zubićima! Dasa sad ima 3 godinice i obožava da pere zube!

Ovo je vec patologija. Nema nikakve potrebe ne davati detetu da pije na cuclu. Postoje mnogi drugi faktori koji dovode do krivljenja zuba ako na to ciljate od flasice i cucle.

Izbegla sam ne zato što sam to htela, već zato što nije hteo da je prihvati! Čim bi mu stavila cuclu u usta, on bi je pljunuo i mrštio se! Naravno, kako ništa ne radim na silu u vezi deteta, odustala sam! Posle sam mu kupila flašice sa ventilom, koje su mu se odmah svidele!

Ovo je vec patologija. Nema nikakve potrebe ne davati detetu da pije na cuclu. Postoje mnogi drugi faktori koji dovode do krivljenja zuba ako na to ciljate od flasice i cucle.

Aco imam još jedno pitanje za tebe...savetovali su nam kada niču zubi i desni su jako natečeni da mažemo Calgelom,i da to smiruje..međutim moje dete ne,kao da ništa nisam namazala,on i dalje neutešno plače,na dodir desni mu baš pulsiraju...dam mu hladnu glodalicu,pokušavam da masiram...znači sa donjim zubićima nismo imali ovoliko problema i bola,ali ovu gornji ga strašno muče...kako da pomognem,da omekšam desni,šta pomaže?....pokušala sam i sa par kapi belog vino,to prošli put pomoglo,sada ni to...

Cerkica mi ima 15 meseci i pojavio joj se karijes,vodila sam je kod zubara i doktorka mi je rekla da je to pocetak (neznam kako se tacno zove,ali to je ono kad zub promeni boju u braon i pocnu da se kvare do korena).
Rekla mi je da jedino mogu to da zaustavim Pranjem zuba pred spavanje i posle toga nista sem vode da joj dam da pije.

Sta da radim kad moje dete ne voli vodu,nocu pije caj a kad se uspavljuje pije mleko-bez secera?
Probala sam svakako i ne vredi.

ne vredi da pije samo vodu,ali perite joj zube,nemojte dozvoliti da se ukvare,vi ste joj majka,vi trebate da odredite sta je dobro za nju,a sta je caj ako nije voda i lisce a secer se rastvori.

Zia mi koristili neki gengigel, proizvode neki italijani, tako da možeš već sad da vidiš u apoteci.
A kad se vratite možeš da probaš iz apotekaske ustanove Beograd, bela tubica sa nekim šarenim trouglićima piše samo baby gel za desni.
Eto nama je taj domaći dosta pomagao, a kasnije i ovaj drugi.

Aco imam još jedno pitanje za tebe...savetovali su nam kada niču zubi i desni su jako natečeni da mažemo Calgelom,i da to smiruje..međutim moje dete ne,kao da ništa nisam namazala,on i dalje neutešno plače,na dodir desni mu baš pulsiraju...dam mu hladnu glodalicu,pokušavam da masiram...znači sa donjim zubićima nismo imali ovoliko problema i bola,ali ovu gornji ga strašno muče...kako da pomognem,da omekšam desni,šta pomaže?....pokušala sam i sa par kapi belog vino,to prošli put pomoglo,sada ni to...

mi smo mazali zubice jednom vrstom blagog anestetika zove se dolodent ili homeopatskim granulama ili rastvorima na bazi kamilice...probaj

Zia mi koristili neki gengigel, proizvode neki italijani, tako da možeš već sad da vidiš u apoteci.
A kad se vratite možeš da probaš iz apotekaske ustanove Beograd, bela tubica sa nekim šarenim trouglićima piše samo baby gel za desni.
Eto nama je taj domaći dosta pomagao, a kasnije i ovaj drugi.

e našli smo ovde Gengigel,pošto ovaj ebeni Calgel ne pomaže,pa sad mažem time,izgleda mi mnogo mirnije,mada glođe sve što stigne...

mi smo mazali zubice jednom vrstom blagog anestetika zove se dolodent ili homeopatskim granulama ili rastvorima na bazi kamilice...probaj

trenutno na žalost o homeopatiji ne mogu ni da mislim...ne znam ovde u Kairu da li uopšte ima homeopata,a iskreno toliko smo zaokupljeni tom birokratijom,da eto,sad ovi gelovi koji se mogu kupiti u apoteci znače spas za malog...

@Aco, imam ja jedno pitanje.
Mom najmladjem je gotovo 8 godina a jos nije promenio NI JEDAN zubic! Cak mu se ni ne klate!
Malo sam zbunjena, mad moja zubarka ne deluje zabrinuto...:neutral:

Jedno pitanjce a tice se Fluora.Secam se da smo ga dobujali u osnovnoj skoli.Uciteljica bi svaki dan otvarala teglicu i mi smo prilazili i dobijali po jednu pilulicu.Mnogo kasnije sam cula da je stetan i da nije dobro davati ga deci.Sta je od svega toga istina? Ja bih ga pocela davati sinu pa me interesuje jel stetan ili ne?

Jedno pitanjce a tice se Fluora.Secam se da smo ga dobujali u osnovnoj skoli.Uciteljica bi svaki dan otvarala teglicu i mi smo prilazili i dobijali po jednu pilulicu.Mnogo kasnije sam cula da je stetan i da nije dobro davati ga deci.Sta je od svega toga istina? Ja bih ga pocela davati sinu pa me interesuje jel stetan ili ne?

Prica o stetnosti fluora je totalni nonsens. Tacno je da je fluor u ogromnim dozama smrtonosan, ali isto tako smrtonosna i gomila drugih lekova. U slucaju fluora govorimo o enormno velikim dozama daleko vecim od propisanih. U propisanim dozama fluor jedino pokazuje ogromne benificije po zdravlje i ni jedan jedini stetni efekat.

Samo da naglasim da je pogresno davati fluor sa mlekom, i da bi trebalo izbegavati mleko i mlece proizvode bar pola sata po uzimanju fluora. Kalcijum kog ima u mleku je anti dot kod trovanje fluorom pa samim tim ce mleko da neutralise fluor.

Gengi gel je odlican. Ali nisam siguran da sme da se guta. Moracu da se raspitam.

ja tek na vrh prsta stavim malo i time namažem...i stvarno se smiri...ne verujem da može od toga nešta kao da proguta,mada šta ja znam...stvarno nisam kompetentna za ovo....čisto želim da mu olakšam,jer se stvarno muči...ajde molim te,javi mi kad saznaš da li sme da se guta ili ne...plz...

Prica o stetnosti fluora je totalni nonsens. Tacno je da je fluor u ogromnim dozama smrtonosan, ali isto tako smrtonosna i gomila drugih lekova. U slucaju fluora govorimo o enormno velikim dozama daleko vecim od propisanih. U propisanim dozama fluor jedino pokazuje ogromne benificije po zdravlje i ni jedan jedini stetni efekat.

Samo da naglasim da je pogresno davati fluor sa mlekom, i da bi trebalo izbegavati mleko i mlece proizvode bar pola sata po uzimanju fluora. Kalcijum kog ima u mleku je anti dot kod trovanje fluorom pa samim tim ce mleko da neutralise fluor.

Hvala ti Aco,:heart:sad mi je lakse.Super sto si mi reko da ne sme sa mlekom.Mlekce je super,ali eto ometa i neke antibiotike,gvozdje.
Izgleda da je najbolje davati ga malo pre slanog obroka.Tada treba voditi racuna da se u isti nes tavlja jogurt,pavlaka,sir,maslac
Nego, kazi mi jer ima kapi Fluora za bebice il je u tableticama?

Back