Dečiji biseri

Idem na posao..ponedeljak... oko 7, sva smorena.. ispred mene dva klinca sa torbama (mislim da su ~drugi osnovne) i jedan >moja baba ne zna ni da cita ni da pise i sta joj fali... nista! Ulepso mi dan!
Klinka od moje drugarice u vrticu> Deco, ajdemo sad reci na slovo E! Ana> Engleska konstrukcija! (Isla ona reklama za automobile ...Italijanski dizajn, engleska konstrukcija...)
Moj sestric stalno dira nesto sto ne treba, sad se ne secam sta (a mislim da ga mnogo vicu inace) Zet ga vice>Filipe ne diraj to.. pa opet i opet> Pa pitanje>Koji deo recenice nemoj to da diras nisi razumeo. Filip>NEMOJ! :) (likovala sam u sebi)
Klinjo od mojih prijatelja(~3 god) imao proliv, i kad jadnicak oseti da ce krece .. pocne panicno da trci i drzi se za guzu i vice>opet,opet kaki, opet kaki....

U ordinaciji, 18:30 popodne, pre par dana.
Ja: Dobro vece!
Milica (5 godina): nije dobro vece nego dan!
Ja (zbunjena): Molim?
Milica: Dobar D A N !
Ja se vec smejem : a kako znas da nije 'Dobro Vece' ?!
Milica (sa dosadom i prezirom): Boze zeno - pa pogledaj kroz prozor!
(Napolju je zaista jos bilo dnevno svetlo!)

Takodje pre par dana, isto mesto:
Milutina doveli roditelji za procenu za polazak u prvi razred, ima 6 godina i 2 meseca.
U sred uobicajenih pitanja za brzu procenu zrelosti deteta onako iz zezanja ubacim i sledece:
- Pijes? Pusis? Juris zene?
A MIlutin ce meni:
- Jos ne pijem i ne pusim.......( :shock: :shock: :shock: )

Pa ne zavisi to od roditelja nego od drustvenih zakona, na zalost. JA odlazem svima koji zele da odloze, a veliki broj roditelja zeli da im se deci odlozi pocetak skolovanja. Ja sam uvek za to za svu decu koja imaju ispod 7 godina.

WithdrawnWater:
U ordinaciji, 18:30 popodne, pre par dana.
Ja: Dobro vece!
Milica (5 godina): nije dobro vece nego dan!
Ja (zbunjena): Molim?
Milica: Dobar D A N !
Ja se vec smejem : a kako znas da nije 'Dobro Vece' ?!
Milica (sa dosadom i prezirom): Boze zeno - pa pogledaj kroz prozor!
(Napolju je zaista jos bilo dnevno svetlo!)

super :D
i ona i milutin.. kao male zenice i chikice.. :)

Moj kum je cerku koja je rodjena krajem decembra 83 upisao sa generacijom 84.Isao je posto nije hteo da je da sa 6 kod sudije za preksaje gde jer rekao da on smatra da mu dete nije dovoljno zrelo da bi poslo u skolu i da ce ga upisati sledece godine.Tako je i bilo...
Pajamaca kad ti stigne poziv za testiranje samo kazi da ti smatras da iako je ona po testovima zrelo dete (Ne znam da li je decko ili devojcica) i da zelis da ti dete ide sa sledecom generacijom sledece godine....

@WW sa Vaseg aspekta, da li je dobro da decu koja su psihofizicki spremna za polazak u skolu, a stari su ispod 7 godina, ne posaljemo u skolu tada vec to odlozimo za narednu godinu?
Ovo pitam iz razloga sto i je i moj sin rodjen decembra. Takodje znam nekoliko slucajeva gde roditelji nisu decu upisivali u skolu iz razloga kao sto neko gore rece da im se ne be uskracivalo detinjstvo pa su se ta deca zesce smarala kad bi krenula u skolu.
Navescu jedan primer koji je pravi biser. Klinac, veoma pametan, kojeg roditelji nisu upisali u skolu posto je bio mladji od 7, kad je krenuo u skolu veoma se dosadjivao, zatim setao od klupe do klupe i gledao kako druga deca savladjuju slova. Na molbu uciteljice da pise i da ne ometa drugu decu u pisanju njegov komentar je bio: "Ja ti znam sva ova slova, naucio sam u pretskolsko, ti mi samo kazi jel ih pisem ispravno?"
Ima jos jedan primer, gde dete zrelo za skolu nije krenulo u istu ponovo zbog godina, pa kad je krenulo nije vise bilo onako zainteresovano i nikada nije bio dobar djak. Mozda to i nema veze pa me zato interesuje sta nauka i praksa kazu o tome? Hvala

pajamaca:
pa kako da odložim kada moj sin puni sedam u decembru?

Lepo. Ja sam pre neki dan odlozila klincu koji je napunio 6 u decembru (22. decembra) prosle godine! Nije to nikakav problem, naravno pod uslovom da naletis na normalnog decijeg psihijatra i psihologa koji razumeju situaciju i hoce to da ti urade. Kao sto rekoh, ja cu odloziti skolu svoj deci koja do polaska u sklolu u septembru JOS UVEK imaju 6 godina, pa makar to bilo 6 godina i 11 meseci! :) Sto bre da se deca pate - nece im skola nigde pobeci, samo zivot prolazi.....

The shezika:

NEma generalizacija, sve zavisi od deteta do deteta. JA nisam za to da u nasem skolskom sistemu krecu u skolu pre 7 punih godina jer je program neprilagodjen kapacitetima deteta (i mentalnim i emotivnim i fizickim). Primera radi, jedan prvak od 6.5 ili 7 godina ima nedeljno 23+1 casa (pre par dana bila u obdanistu na pretstavljanju skola i skolskih programa), sto je po meni pravi nonsens: naterati dete od 6-7 godina da sedi 5 skolskih casova dnevno je silovanje mozgova. Pa da sede ispred TVa i gledaju crtace vec bi posizeli do 5. casa!
A sto se tice dosade, netacno je da je detetu prosecno inteigentnom dosadno ukoliko krene sa 7 umesto sa 6 u skolu: da li ce dete ustajati, setati, ometati nastavu, uciti ili nece, zavisi od njegove psiho-socijalne zrelosti kao i od kvaliteta nastave. To sto je ovaj mali iz gornjeg primera setao i ometao nastavu sa pricom kako on vec sva slova zna, ne govori u prilog njegove prezrelosti za prvi razred vec njegove nezrelosti i nepripremljenosti od strane roditelja za skolu kao instituciju sa svojim pravilnostima i zahtevima, i potrebom da se ta pravila i zahtevi postuju. Socio-emocionalna zrelost pri polasku u skolu podrazumeva i to da je dete u okviru nekoliko meseci od polaska sposobno da shvati uzrocno-posledicne veze u skoli i prihvati zahteve i pravila institucije (manje ili vise, ali svakako da ih prihvati). Tako da, sa mog aspekta gledano, ne mislim da je deci koja kasnije (u sedmoj ili tokom sedme godine) polaze u skolu dosadno u skoli jer su prevazisli svoje vrsnjake. MOze im biti dosadno ako su natprosecno inteligentna deca pa prevazilaze svojim intelektom gradivo za prvi razred, onda im se mora osmisljavati poseban stimulativni program u naprednijoj klasi (sto se kod nas na zalost ne radi). Takodje im moze biti dosadno zato sto su na primer deca sa poremecajem paznje i pridruzenom hiperaktivnoscu sto je problem koji se medicinski zbrinjava. Takodje, oze im biti dosadno jer 5 casova dnevno za prvaka jeste stres i napor koji malo njih moze da tolerise, ili zato sto je uciteljica dosadna i neadekvatna. Ali nikako im nece biti ni manje ni vise dosadno nego drugoj deci, niti ce im biti vise dosadno zato sto su posli u skolu godinu dana kasnije. No naravno, ukoliko roditelji zele da im deca idu u skolu od 6 godina, oni imaju pravo da ih upisu i ukoliko se deca procene kao socio-emocionalno zrela za skolu sasvim je ok sa pravnog aspekta da pohadjaju nastavu. JA sam ipak za to da se svima koji to ne zele omoguci da decu upisu u prvi razred one godine kada dete pri upisu u skolu ima 7 punih godina ili vise.

Hvala na misljenju.
Takodje, znam da su prvaci preoptereceni i iskreno se nadam da ce neko normalan da uradi reviziju i rastereti jadnu decu. Pored toga sto je osnovno skolovanje produzeno na 9 godina nema nikakve logike da prvake opterecuju svim i svacim.

Zato sto su blesavi, eto zasto. Zato sto oce da kopiraju neke zapadne sisteme, ali sve rade nakaradno i na pola sto se kaze....PA sad oce da prave osnovnoskolski program od 9 godina, a srednjoskolski od 3 godine umesto cetri (na kraju se svede na isti broj godina skolovanja, samo sto skola pocinje od 6. godine deteta). Sve bi to bilo super da se i program i nastavni kadar prilagode uzrastu i mogucnostima odnosno da se zapadni programi kopiraju u celosti a ne samo parcijalno po sistemu kako mali Perica zamislja skolu. Ali nije skolstvo jedina javna delatnost gde se to desava.....tako se prave reforme i u zdravstvu i u skolstvu i u sudstvu i u ekonomiji.....idiotizam. Ali ljudi - ovo je ipak tema "deciji biseri" - molim vas da ne kvarimo, da se mi vratimo klincima i njihovim dosetkama a ozbiljne stvari na nekom drugom mestu, vazi? :)

Da imam komsinicu koja je rodjena 30.12 ali su nju koliko znam roditelji upisali sa 6 (Mozda gresim ali nisam sigurna).Cerka od moje drugarice je rodjena 27.12 ...znaci za 3 dana ili 4 kasni celu godinu....

Бисер клинца Небојше из разреда мог сина:
на питање зашто није научио песмицу из Читанке, он је одговорио није могао да учи, јер је прао зубе 2 дана! :D

Kad smo bili klinci najbolje bisere je imala moja sestra..
Ne znam tacno koliko je imala godina kada je ovo izbacivala ali se i danas rado prisecamo :) mada se i zamislim malo ..
-Mama prica o nekom dogadjaju.. i ona pita " a je li to bilo prije nego sto sam ja bila ziva?"
-Posalje je mama da vidi je li voda provrela, ona gleda u serpu "ne znam, malo se najezila"
-Doruckujemo jogurt, nije dobro kiseo "ovaj jogurt je neslan" i za so i posoli jogurt, nismo stigli ni da odreagujemo, nije umela da definise ukus, naravno jogurt u smece...
-Ja dobila upalu desni, posto je valjda prelazno posle mene i ona "znas ja imam upalu i desni i levi.."
-Komsinicu, inace katolkinju pitala "teta Mare, a jel moze da bude papa crnac?" zena se uvredila i pitala je ko je to naucio... to je bilo prije 20-tak god. (kad se sad ustolicavao papa jedno od pitanja je bilo i to, dete znalo da ce to jednog dana biti aktuelno...) :)

njatscko:
Kad smo bili klinci najbolje bisere je imala moja sestra..
Ne znam tacno koliko je imala godina kada je ovo izbacivala ali se i danas rado prisecamo :) mada se i zamislim malo ..
-Mama prica o nekom dogadjaju.. i ona pita " a je li to bilo prije nego sto sam ja bila ziva?"
-Posalje je mama da vidi je li voda provrela, ona gleda u serpu "ne znam, malo se najezila"
-Doruckujemo jogurt, nije dobro kiseo "ovaj jogurt je neslan" i za so i posoli jogurt, nismo stigli ni da odreagujemo, nije umela da definise ukus, naravno jogurt u smece...
-Ja dobila upalu desni, posto je valjda prelazno posle mene i ona "znas ja imam upalu i desni i levi.."
-Komsinicu, inace katolkinju pitala "teta Mare, a jel moze da bude papa crnac?" zena se uvredila i pitala je ko je to naucio... to je bilo prije 20-tak god. (kad se sad ustolicavao papa jedno od pitanja je bilo i to, dete znalo da ce to jednog dana biti aktuelno...) :)

:-D i za jogurt je u pravu, moze da se posoli! ja znam gomilu ljudi koji ga dosoljavaju! :-D

Moja cerka 4 godine "Mama jel hoces da mi rodis jednu bebu?" Ja "hocu". Ona "Pa hajde onda". Ja "pa to mora malo vise vremena da prodje da bi se rodila beba". Ona "a jel to malo vise vremena moze sutra?"
Pre neko vece ja je zamolim da baci neke papire u kantu za smece. Ona kaze "ne mogu". Ja joj odgovorim da bas nije dobra sto nece da poslusa mamu. Malo posle toga pred spavanje ja joj kazem da skupi igracke pa da ide u krevet. Tek ce ona "vazi mama, ali prvo moras da mi izvines sto si mi rekla da nisam dobra"!

Moj najveci biser kad sam bila klinka je bio kad sam krenula u skolu i uciteljica nam se prestavi. Pa kako se meni ucinilo da ima slicno ime i prezime kao spikerka sa dnevnika a i frizura, pa sminka ... Elem ja zakljucim da je to rodjena sestra doticne spikerke (masta cini cuda)... I lepo sve ispricam kuci... Mama odusevljena, zamisli sestra od spikerke.. Ja vazna :) Sve bi to lepo bilo da nas nije sreo ucitelj od mog brata i pita " a i cerka posla u skolu, a ko joj je ucitelj?" A mama vazno pa "sestra od te i te spikerke" On gleda, nista mu nije jasno, i tek mi je tad sinulo da mozda nisam dobro zakljucila... i pocnem da vucem mamu "ajmo kuci, gladna sam te mi ovo ono.." To je bio momenat preloma >masta samo za sebe... :):)

Back