Dečiji biseri

Groucho Marх:
Da, znao sam da će ovde prvo da se pojavi neki pametnjaković, samo nisam znao koju liberalnu demagogiju će da koristi :roll:

Kakve veze ima ovo sa politikom?? Zamisli da tvoje dete/brat/rodjak od deset godina ide u školu u kojoj ga smaraju sa pitanjima koja nacionalna manjina živi u Homolju ili severnoj Bačkoj? :roll: Mislim, nema veze s mozgom...

I, da ponovim pitanje: kad to dete odraste... kako da očekujemo da ne bude ksenofobičan ?
Vaspitanje i formiranje lichnosti najvishe zavisi od roditelja.

Groucho Marх:
Da, znao sam da će ovde prvo da se pojavi neki pametnjaković, samo nisam znao koju liberalnu demagogiju će da koristi :roll:

Kakve veze ima ovo sa politikom?? Zamisli da tvoje dete/brat/rodjak od deset godina ide u školu u kojoj ga smaraju sa pitanjima koja nacionalna manjina živi u Homolju ili severnoj Bačkoj? :roll: Mislim, nema veze s mozgom...

I, da ponovim pitanje: kad to dete odraste... kako da očekujemo da ne bude ksenofobičan ?

cemu paranoja? pa zar ti nisi ucio koje nacionalne manjine zive kojekuda?
ja se secam da smo i mi ucili (i to, Boga mi, za svih 6 republika i 2 AP) ...
ali, ne kvarimo temu, stvarno!

ZoricaS.:
cemu paranoja? pa zar ti nisi ucio koje nacionalne manjine zive kojekuda?
ja se secam da smo i mi ucili (i to, Boga mi, za svih 6 republika i 2 AP) ...
ali, ne kvarimo temu, stvarno!

Ne znam o kakvoj paranoji pričaš? Lepo sam postavio pitanje zato što je neko spomenuo pojavu koja je u najmanju ruku loša. I iskreno, ne vidim kako ti njen post nije zasmetao očima, a ovaj ti smeta.
Nemam nameru da kvarim temu, samo sam skrenuo pažnju na to da neko kvari decu, slučajno ili namerno.
A to šta smo mi učili (pretpostavljam iz posta da misliš na vreme sfrj) - ne seri; ako si tad učila školu u Srbiji u desetoj godini nisi imala pojma o tome šta su to nacionalne manjine.

Uostalom, to dete je lepo odgovorilo na imbecilno pitanje, u skladu sa svojim interesovanjima i poimanjem sveta.

U prvom razredu,deca su dobila zadatak da opisu jednog clana svoje porodice...
Moj sin je napisao sledece...
Moja mama

Ona se zove ....
Ona ima 34 godine.
Ona izgleda lepo.
Kosa joj je crne boje.
Oci su joj tamno smedje.
Ponasa se pristojno.
Ona je srednje velicine.
Ona se stalno smeje.
Mi se super druzimo.
Nevolim kad nosi uske cipele.
Volim kad se namirise mojim omiljenim mirisom

:D
Much ado about nothing :-)
Pitanje je bilo upućeno jednoj jedinoj osobi i nije imalo nameru da skrene temu na drugi tok. I dalje očekujem njen odgovor sa mišljenjem i isto tako očekujem da ova lepa tema nastavi svojim putem.

Тема је лепа, али ево, само да кажем да живим у национално мешовитој средини и да сам деци морала да објасним ко све живи ту са нама (а била су још млађа)...
Како иначе одговорити на питање:''А којим језиком сад они причају?'' ''А зашто?'', ''А откуд овде Мађари (Румуни, Словаци, небитно...)?''
То је ствар опште културе и неопходна нам је. А деца могу то да појме и у предшколском узрасту.

По угледу на ''Оловка пише срцем'' и ја сам постављала разна питања својој деци (биле су у предшколском узрасту, можда 4-5-6 година)...
Неке одговоре сам већ давно написала на овој теми, па се извињавам ако се понављам.

Бара је кад има жабе и личи на море, али не сме да се уђе код жабе!
Море је кад се неко окупа па сиђе са мора.
Поток је кад се отопи сладолед.
Затвор је кавез.
Лифт је кад неки људи уђу, па се затвори, па онда људи одмекшу! (?!)
Прашума је мрачна шума у којој живе бамбијови!!!
Изобиље је кад изобијеш неку храну.
Планете су брда на врх брда.
Симпатија је кад си симпатичан као други људи.
Птица је корисна зато што нам украшњава дрво са малим птичицама!
Море је слано, а река је гадна.
Судбина је кад отиђеш у свет.
Котур је скоруп у води.
Март је новогодишњи март кад жене добијају од деде цвеће.
Узглавље је кад се неко узглави у подморници у џак пун кукуруза.
Божић Бата је син од Деда Мраза и живи на северном југу.

Д: ''Демократија је кад нешто мислиш да други причају''
Н.:''Ја не знам шта је демократија.''
Д.:''Она не зна шта је демократија зато што је још мала и спава у кревецу!''

Simpatija je ...Симпатија је кад си симпатичан као други људи :)

Prasuma je ... Прашума је мрачна шума у којој живе бамбијови!!! :)

Hellen:
Тема је лепа, али ево, само да кажем да живим у национално мешовитој средини и да сам деци морала да објасним ко све живи ту са нама (а била су још млађа)...
Како иначе одговорити на питање:''А којим језиком сад они причају?'' ''А зашто?'', ''А откуд овде Мађари (Румуни, Словаци, небитно...)?''
То је ствар опште културе и неопходна нам је. А деца могу то да појме и у предшколском узрасту.

Hellen, koleginice, ti bi barem trebalo da znaš bolje. Istu psihologiju smo učili u školi.
I ja sam odrastao u toj istoj 'nacionalno mešovitoj sredini' i ta informacija može da bude bitna jedino u toj sredini i da samo tamo bude stvar opšte kulture. I samo tamo i samo na takav način deca mogu da je pojme a da im ne bude apstraktna.

Ali jedno je pričati deci o tome zašto neka deca koja su njima blizu pričaju drugim jezikom, a potpuno drugo pričati deci da tamo negde u državi živi neka 'manjina' koja je drugačija od nas. To se zove uspešna priprema za baronisanje u okviru istorije za srednju školu, koja je priprema za ksenofobične odrasle ljude.

Pa zamisli da tvoje dete u trećem osnovne učitelj pita 'koja nacionalna manjina živi u Raškoj?'. Mislim, alo bre, razmislite malo. Odakle ikome pravo da dete smara s takvim pitanjima? I onda ja ispadnem negativan samo zato što vas mrzi da mislite.

Sad bi trebalo da ovde dodam neku duhovitu anegdotu da bi se tema na lagan način vratila k sebi, ali ne znam ni jednu takvu... Tako da vi zamislite da sam ovde napisao nešto lepo, smešno i dirljivo...

Nije mi jasno zasto ljudi stalno pokusavaju da fasciniraju nekog svojim "poznavanjem" materije ili da ubede sve oko sebe da su ,eto bas oni ,apsolutno u pravu!
No, to nije bitno i ja cu jos jednom pokusati da se nadovezem na naslovnu temu...

Cerka moje najbolje drugarice ima 5 god i nedavno je podelila tajnu sa svojom mamom da se zaljubila u decaka iz druge grupe.Njena mama, pomalo zatecena situacijom, pitala je da li je i decak zaljubljen u nju...."Pa naravno",rekla je devojcica!....Mama jos u vecem cudu :"Kako znas?"....a cerka ce na to jednostvno :
"Kada se gledamo mi osecamo ljubav!"

Али, Гручо, ако се не варам овде је у питању дете од 10 година, значи 4. разред основне школе! Па они из Познавања друштва (или како се већ зове тај предмет) сигурно имају и то у плану.
Моја ћерка је ове године, у 3. разреду учила да постоје и други народи код нас, учили су како се на ромском, румунском, мађарском, албанском...(и не знам да ли је било још)..каже добардан, имају у уџбенику слике са њиховим ношњама, која су њихова национална јела и музика...
Не видим ништа лоше у томе (па ја сам ваљда српски националиста, мајку му!), напротив, мислим да то не буди ксенофобију, него да нас зближава.
Ево, трудим се да моју децу научим бар неке основне речи из мађарског...што да не, увек може да затреба.
Но, добро, твој став је другачији.

Pre neki dan kod lekara, jedna mala, sedi (i seta po cekaonici) i ja je pitam kako se zove, ona "Nevena. Znas, ja sam dobila ime po jednom cvetu" Mis mali!! :)

Ja je pitam koliko ima godina, ona pokaze tri prsta, a sestra ce na to:"Treba ona jos da raste", a Nevena:"Kad ja porastem kao moja mama, ona ce da bude baba" :shock:

Ево још мало бисера мојих лепојки:

Алигатор је један страшник у води. (Н.)
Алигатор је један део авиона који се врти назад. (Д.)
Фискултура је једна риба која се поноси међу китовима!
Алкохоличар је домаћин који кува пицу у пицерији и продаје кока-коле!
Зглоб је оно што човек има у кожи.
Стрепња је кад неко шкрипи зубима.
Штедњак је онај што штеди своју децу.
Мердевине су тета и чика који продају мед.
Шибље је једно цвеће које боде.
Туга је на небу.

kad sam bila mala:
"shta je paprika?"
ja: "jede mama"

a moj bata:
"shta je mama"
on: "mama je jedna welika bela koka sa puno pera a ja sam njeno pile" [sam je to sklopio :)]

imam chitawu kolkciju, kad pronadjm postowatju...

ima jedna mala, seka moje drugarice [8 god]... samo stoji pored nas i slusha shta prichamo... i onda kad kretjemo u grad powuche me za rukaw: "hej, a jel' tje da izadje onaj retard?" [mislila je na maskotu medweda]... kazhe - chula je izraz od nas :D

Draga Hellen,
tebi ipak moram da odgovorim :) Kratko, obećavam...

Pogledaj ovu stranicu Zavoda za školstvo, o planu i programu za osnovnu školu uPDF i html formatu.

Tamo ima dosta korisnih informacija. Na primer, možeš da saznaš da se pojam 'nacionalna manjina' spominje tek u petom razredu i to na možda pola časa i uz to, priča se samo o onim manjinama koje žive u blizini učenika.

Imaš ćeru u trećem razredu? Idealno. Pitaj je 'Koje nacionalne manjine žive u Braničevskom okrugu?', pa da vidiš kako će da ti odgovori :lol: Ali pitaj je tim rečima i nemoj da postavljaš podpitanja. Ona će ti objasniti bolje nego ja.

Treba decu pustiti da budu deca, to je sve.

Па то ти је програм за другу државу, брее..:lol: .за Црну Гору...код нас је мало другачије...Сад ме мрзи да тражим, али погледаћу баш која терминологија је употребљена у нашем уџбенику за 3. разред из којег учи моја ћерка.
Што се терминологије тиче, слажем се да то њима звучи неразумљиво, али уче они и горе ствари...:?

joj, moj mali bata, ima 4 godine, i lepo ga vaspitavamo, da ne psuje, ne prica ruzne reci.....
i jednom ga moja mama zgazi,jer joj se motao oko nogu dok je ona nesto radila on samo:"joj"...mama ga opet slucajno zgazi, on opet:"joj", i treci put ga zgazi, a on besno, neverovatnom brzinom kaze:"toko (stoko), toko, toko, toko, toko, jena (jedna), jena, jena, jena,toko, toko, jena toko...si nomana?nisi nomana, nisi nomana, nisi nomana!ti si juuuda..izini sto psujem, ebote, ebote, ebote, nemo me gazis!!!!"
sve je to rekao u jednoj sekundi...mi smo vristali!!!!!

naancy90:
joj, moj mali bata, ima 4 godine, i lepo ga vaspitavamo, da ne psuje, ne prica ruzne reci.....
i jednom ga moja mama zgazi,jer joj se motao oko nogu dok je ona nesto radila on samo:"joj"...mama ga opet slucajno zgazi, on opet:"joj", i treci put ga zgazi, a on besno, neverovatnom brzinom kaze:"toko (stoko), toko, toko, toko, toko, jena (jedna), jena, jena, jena,toko, toko, jena toko...si nomana?nisi nomana, nisi nomana, nisi nomana!ti si juuuda..izini sto psujem, ebote, ebote, ebote, nemo me gazis!!!!"
sve je to rekao u jednoj sekundi...mi smo vristali!!!!!

:lol: :lol: :lol: Ovo je super :) Skroz sam zamislio scenu, baš je slatko...

ma, on je pun provala! jednom dosao on sa mamom kod mene i tate na vikend i kako se nismo videli dva meseca krene on meni da prica sta je radio, kako se igrao....i on mi onako sladak sav, a kao ozbiljan i ja se smejem, a on me jednom rukom uhvati za bradu, podigne mi glavu a ispravi kaziprst na drugoj ruci i unese mi se u lice:
-susaj me ti! nemo se meni mejes! ja nisam mesan! a sad si kaznena, idi sledi sobu! oma! 'nash!

Back