БОЖИЋ
На божић, 2001.године, Тања је била код бабе и деде у Путинцима.Људи су једни другима честитали божић речима ”Христос се роди!”. Била је мала и није јој било јасно шта се дешава, а знала је да мама носи бебу и да треба беба да се роди.Слушала је извесно време, па кад јој је досадило узвикну:” Не, беба се `оди !”
ВЕЧЕРА 1
“ Тања, шта желиш да вечераш ?”- пита мама.Забринутог израза лица, Тања је наставила да прича сама са собом и да набраја на прстиће:"”Нема ципса, нема `мокија…!”Разочарана је слегнула раменима и напућила усне:” Ни`та !”
ВЕЧЕРА 2
“Шта желиш да вечераш ?”, питала је бака Тању, пред божић 2001.године.”``басице !”- узвикну Тања .” Нема кобасица “- рече бака, не желећи да се унука пред спавање наједе тешке хране.”Меса !”-опет узвикну Тања.”Нема ни меса !”- узврати опет бака.
”Ц`алака !”(чварака)- зачу се реплика, разочараним гласом.
КОЊИЋ
У Ц-маркету, у крају, постоји старинска играчка на старе динаре – коњић.Добродошао је уморним мајкама које, пуних руку треба да још јуре и децу по огромном простору маркета.Тања је често ( читај – стално ) висила на том коњићу и са две године је знала да се попне и сиђе сама и да убаци динар. Дешавало се да коњић и прогута динар. Једном се то десило.Тања се попела, све журно и очекујући те радосне моменте.Убацила је динар и ништа се није десило.Причекала је тренутак, гледајући збуњено у коња под собом – ништа.Дрмнула ручицом касу – ништа.
Цура мирно сиђе, окрену леђа коњићу, слеже раменима и рече: “ ******* ! ”
РАЧУНАР
Играјући се једном на рачунару, имала је 2 године и нешто, случајно је , додирнувши АЛТ, минимизирала екран. Дотрча к`о без душе код тате и рече “ З``ебала сам ! “
ЗДРАВЉЕ
У једном моменту, у току дана, зачула се лупњава и куцање негде из комшилука.Тања је имала 2 године и 5 месеци.Откоментарисала је :”Мама, комсије куцају! Нису здрави!”
ЛОШЕ СЕ ОСЕЋА
Узраст око 2,5 година.``Нисам доб`о.
Мо`ам да одем до мајсто`а да ме п`ег`еда.``
ЛУБЕНИЦЕ
У априлу 2001.год.Киша пада а Тања хвата ручицама, носи деда-Пери и виче:``Ево деда, да залијеш лубенице!``
БОГИЊЕ
Након Тање, тата и Јуца добили богиње.Јуца и трпи свраб али тата никако.Видевши муку, Тања коментарише:`Тата, немој да се драпаш, остаће ти ожиљци!`
БЕБА
Јануара 2003.године, има 4,5 година:`Ја сам се са баком договорила да ћемо имати још једну бебу.`
РЕЧНИК МАЊЕ ПОЗНАТИХ РЕЧИ И ИЗРАЗА
Октобар 2001.године, Тања има 3 године:
-Вастипачица-васпитачица
-касфандел-скафандер
Август 2002.године
-упомоћно-трајни придев израза упомоћ
-рингишпилати се-возити се на рингишпилу
-залебежити-забележити
-сајлице-јаслице
Октобар-Новембар 2003.Године
-радијатор-педијатар
-грантатр-гранфатхер(деда на енглеском)
-петак, шестак-петак, субота
Јун 2006-7,5 година
-Види како сам се подебељила (показује на стомак после вечере)
ЈУЛИЈАНА, рођена јула 2001
-У октабру 2003.г., тртља али тепа
Зграда 1.
У препирци са татом, убеђује је тата да правилно изговори реч ''Зграда''
-кажи зграда
-КУЋА
Зграда 2
Опет убеђиање, пола сата каснје
-глада
-кажи зграда
-глада
-кажи зграда
-ГЛАДА!!!!!, у пицку мателину!!!
Мај 2006-06-04
-Пошто брбља све време, на нашу молбу да ћути, каже:“сад ћете се забринути“ и одћути 3,5 минута.Ми стварно забринути.
МАТЕРИЈАЛИЗАМ
-Никада није хтела да скупи играчке, ма колико је молили.
Једном приликом, Тања је донела чисту петицу са контролног из математике, па је тата наградио са 200 динара, за касицу.
Промућурни лисац је то видео, покупио играчке и онда почео да
Обрађује тату како је била добра.Пошто се тата сложио са констатацијом, Јуца рече:“Е онда да ми даш ЈЕДАН НОВАЦ!Као Дади“
ЈУЛИЈАНИН РЕЧНИК:
-Дадо можеш да ПИПЋЕШ даљински!
-ПОВРЕЂЕНИЦА-повређена особа женског рода
-ЗАРОЊАК-активност којом се глава доводи у положај испод површине воде