Dečiji biseri

Posto je moja cerkica (27 meseci) postala velika pricalica (kasno je progovorila) konacno mogu i ja da se prikljucim.
Setamo kejom i Emilija pokaze na reku i pita sta je to
To je Dunav
A sta on jadi?
Tece, ljubavi
Ne tece nego pjiva
A sta onda pliva u Dunavu?
Pa voda...

Broj 2:
Citam joj bajku o kozi i 7 jarica i bajka pocinje: Bila jednom mama-koza...
Emilija: Ne moze koza bude mama..
Ja zbunjena: pa kako ne moze duso? Evo ima male jarice
E: Ti si mama i nemas jogove i jep, a koza ima

Pa zar nisu mudrice? Tako mali a sve znaju

Danas su klinci isli na ekskurziju. Dolaze do autobusa onako dvoje po dvoje i vaspitacicaim dovikuje :"veliki nazad , mali napred!" Na to se cuje kontrapitanje jednog pametnjakovica :" jesam li ja mali ili veliki?"
Mi umrli od smeha.

Evo jedna provalica mog brace (pre 30ak godina kad je bio mali braca i imao 4-5 god):
Ide neki razgovor izmedju oca i sina o braku i zenidbi kao uvod...
Ja cu ozeniti baku kad porastem
Pa kako baku sine?
Pa ti si ozenio moju mamu, ja cu onda tvoju

БОЖИЋ
На божић, 2001.године, Тања је била код бабе и деде у Путинцима.Људи су једни другима честитали божић речима ”Христос се роди!”. Била је мала и није јој било јасно шта се дешава, а знала је да мама носи бебу и да треба беба да се роди.Слушала је извесно време, па кад јој је досадило узвикну:” Не, беба се `оди !”

ВЕЧЕРА 1
“ Тања, шта желиш да вечераш ?”- пита мама.Забринутог израза лица, Тања је наставила да прича сама са собом и да набраја на прстиће:"”Нема ципса, нема `мокија…!”Разочарана је слегнула раменима и напућила усне:” Ни`та !”

ВЕЧЕРА 2
“Шта желиш да вечераш ?”, питала је бака Тању, пред божић 2001.године.”``басице !”- узвикну Тања .” Нема кобасица “- рече бака, не желећи да се унука пред спавање наједе тешке хране.”Меса !”-опет узвикну Тања.”Нема ни меса !”- узврати опет бака.
”Ц`алака !”(чварака)- зачу се реплика, разочараним гласом.

КОЊИЋ
У Ц-маркету, у крају, постоји старинска играчка на старе динаре – коњић.Добродошао је уморним мајкама које, пуних руку треба да још јуре и децу по огромном простору маркета.Тања је често ( читај – стално ) висила на том коњићу и са две године је знала да се попне и сиђе сама и да убаци динар. Дешавало се да коњић и прогута динар. Једном се то десило.Тања се попела, све журно и очекујући те радосне моменте.Убацила је динар и ништа се није десило.Причекала је тренутак, гледајући збуњено у коња под собом – ништа.Дрмнула ручицом касу – ништа.
Цура мирно сиђе, окрену леђа коњићу, слеже раменима и рече: “ ******* ! ”

РАЧУНАР
Играјући се једном на рачунару, имала је 2 године и нешто, случајно је , додирнувши АЛТ, минимизирала екран. Дотрча к`о без душе код тате и рече “ З``ебала сам ! “

ЗДРАВЉЕ
У једном моменту, у току дана, зачула се лупњава и куцање негде из комшилука.Тања је имала 2 године и 5 месеци.Откоментарисала је :”Мама, комсије куцају! Нису здрави!”

ЛОШЕ СЕ ОСЕЋА
Узраст око 2,5 година.``Нисам доб`о.
Мо`ам да одем до мајсто`а да ме п`ег`еда.``

ЛУБЕНИЦЕ
У априлу 2001.год.Киша пада а Тања хвата ручицама, носи деда-Пери и виче:``Ево деда, да залијеш лубенице!``

БОГИЊЕ
Након Тање, тата и Јуца добили богиње.Јуца и трпи свраб али тата никако.Видевши муку, Тања коментарише:`Тата, немој да се драпаш, остаће ти ожиљци!`

БЕБА
Јануара 2003.године, има 4,5 година:`Ја сам се са баком договорила да ћемо имати још једну бебу.`

РЕЧНИК МАЊЕ ПОЗНАТИХ РЕЧИ И ИЗРАЗА
Октобар 2001.године, Тања има 3 године:
-Вастипачица-васпитачица
-касфандел-скафандер
Август 2002.године
-упомоћно-трајни придев израза упомоћ
-рингишпилати се-возити се на рингишпилу
-залебежити-забележити
-сајлице-јаслице
Октобар-Новембар 2003.Године
-радијатор-педијатар
-грантатр-гранфатхер(деда на енглеском)
-петак, шестак-петак, субота
Јун 2006-7,5 година
-Види како сам се подебељила (показује на стомак после вечере)

ЈУЛИЈАНА, рођена јула 2001
-У октабру 2003.г., тртља али тепа

Зграда 1.
У препирци са татом, убеђује је тата да правилно изговори реч ''Зграда''
-кажи зграда
-КУЋА

Зграда 2
Опет убеђиање, пола сата каснје
-глада
-кажи зграда
-глада
-кажи зграда
-ГЛАДА!!!!!, у пицку мателину!!!

Мај 2006-06-04
-Пошто брбља све време, на нашу молбу да ћути, каже:“сад ћете се забринути“ и одћути 3,5 минута.Ми стварно забринути.

МАТЕРИЈАЛИЗАМ
-Никада није хтела да скупи играчке, ма колико је молили.
Једном приликом, Тања је донела чисту петицу са контролног из математике, па је тата наградио са 200 динара, за касицу.
Промућурни лисац је то видео, покупио играчке и онда почео да
Обрађује тату како је била добра.Пошто се тата сложио са констатацијом, Јуца рече:“Е онда да ми даш ЈЕДАН НОВАЦ!Као Дади“

ЈУЛИЈАНИН РЕЧНИК:
-Дадо можеш да ПИПЋЕШ даљински!
-ПОВРЕЂЕНИЦА-повређена особа женског рода
-ЗАРОЊАК-активност којом се глава доводи у положај испод површине воде

Moja kcerka, (3 god), prica v umesto r, slaze slagalicu sa starijim bratom. U momentu pocinje svadja i ona mu odvali besno: "Budavo jedna!" Priskoci strogi tata i preteci pita:
" Sta si mu to rekla ?!! Zar tako bratu?"
Ana, sva uprepodobljena: "Hteva sam da mu kazem nesto vepo, pa pogvesi...!"
I danas nam vadi mast samo tako, sad ima 11 i spremamo se za ludilo od puberteta...

Moj biser kad sam bila mala: Tata, kako nastaje struja?
Pa lepo ubacish vodu u hidrocentralu i izlazi struja!
A tata, ako ubacimo kompot jel izlaze kompozitori??????'

mala ja od tri godine......

Sedimo jednom na porodicnom rucku, a moj sin (tada je imao 8 godina) pita dedu:
- Je li, deda, a kada ti budes umro, hocemo li mi da ti dodjemo na sahranu?

Deda se naprasno zagrcnuo, s obzirom da je vrlo drcan i tema umiranja i starosti mu vrlo tesko pada u svakom, pa i decjem kontekstu!

Imam brata koji je kao klinac imao vrlo cudne i zanimljive izjave ali za sada evo samo jedne.
Nova godina je, moj bata je tad imao nekih 4 god i naravno legao je pre nego sto je dosla nova godina. Posto smo u kuci, i imamo dvoriste a kucu delimo sa nasim stricom koji je jedno vreme bio u vojnoj policiji tako da je imao sluzbeni pistolj, tacno u ponoc, on je ispalio par hitaca u vazduh. Sad, posto se to bas jako culo ja rekao da odem da vidim da li mi se bata slucajno probudio. Ulazim u sobu gde on spava a on sedi u krevetu i razrogacio oci. Pita me sta je to bilo sto se tako jako culo. Ja mu odgovaram "ma to je Gaga(stric) pucao iz pistolja" a on me onako izbezumljeno pita "A KOGA JE UBIO?"
blenta mali

zenazmaj:
Sedimo jednom na porodicnom rucku, a moj sin (tada je imao 8 godina) pita dedu:
- Je li, deda, a kada ti budes umro, hocemo li mi da ti dodjemo na sahranu?

Mamina sreca, mamina prva cera... sa svojih 7 godina:

- "Mama sto su ti lepe pantalone, ko ce to da nasledi kad ti umres!!!!

Juce iz cista mira rasprava u kuci oko prezimena... sin ima 5 godinica...

sin: Mama, zasto se mi prezivamo ovako?
ja: Pa zato sto se tata tako preziva.
sin: A zasto bas tako ?
ja: To pitaj tatu.
sin: A jesi se ti uvek tako prezivala?
ja: Ne, ranije sam bila Peric, sad sam Maksic, baka je bila Lakic sad je Peric, tako ce i seka kad se uda uzeti od muza prezime, a tvoja zena ce uzeti tvoje prezime pa ce i ona biti Maksic...
sin: E NECU!!! Svi menjate prezime samo ja moram da ostanem Maksic!!!

Back