Decentralizacija?

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
medved_bg:
Ma crnjak je što je ova priča o (de)centralizaciji samo posledica nečeg drugog.
Narod nema leba da jede, pa da se to ne primeti, poturaju se plemenski sukobi. Pa se još jednom primimo na podelu na "naše" i "njihove", "ove" i "one"...
Kraće rečeno: da običan čovek iz npr. Bora može normalno da živi od svog rada, bolelo bi ga uvo za koliko para se asfaltira ulica u Beogradu.
Jeste, u pravu si!Ljudi nemaju para i nemaju sta da rade pa onda vode tudju politiku.Kako ljudi u drugimm razvijenijim zemljama, lepo zive, ne naravno svi, ali uglavnom lepo zive i ne pada im na pamet da se pitaju kako je u drugom gradu ili ne daj boze drzavi.Ma ne znaju sta sve postoji van njih, ne ineteresuje ih, dobro im je tamo.

Ja stvarno ne mogu da gledam svoja posla ako znam da 80% budžeta za kulturu ide Beogradu... stvarno, toliko inertan i apatičan neću da budem.
Taj pristup da neko samo gleda svoja posla, svoje mesto itd. je totalno pogrešan. On pretvara ljude u nižu vrstu, nesposobnu da razmišlja i pre svega ima kritičko mišljenje. Već sam pisao o tome, ne bih da se ponavljam. Mislim, da li treba samo da stojimo i gledamo kako se sve to dešava? Da je sve to tako jednostavno kako se da naslutiti iz postova, ne bi ni postojala autonomija - svi bi bili jednaki, centar moći bi bio u jednom mestu, i gotovo. Ali autonomije (kada kažem "autonomija", mislim na onu u Vojvodini) ipak ima, što znači da je neko želeo viši stepen kontrole novca, kao i manji odliv istog.
Da zaključim: teza "gledaj svoja posla" nikako ne može da stoji. Može samo jedna druga: "Misli globalno, deluj lokalno".

Ljudi ja vam garantujem da je masa Beogradjana za to da se titula glavnog grada prepusti nekom drugom Nishu ,Novom Sadu ,Krushevcu...ovde vishe ne moze da se zivi od svega i svachega chini mi se da dnevno svaki stanovnik Srbije a i shire dodje neshto do BG-a... (????)

Šta predlažem? :D
Ništa nažalost... mislim da sam već ranije spomenuo da teško da išta može da se konkretno uradi... potrebna je vlast koja je željna stvarne decentralizacije za početak...
Neki koraci postoje inače. Videli ste, pretpostavljam, link koji sam ostavio na ovoj temi. Tamo ljudi pokušavaju da se bore, mada oni imaju neke svoje probleme, koliko sam primetio...
Inače, niko nije spominjao promenu mesta prestonici, ja mislim da bi to bilo glupo.
Bilo bi fino kada bi se na neki način ohrabrivalo ulaganje van Beograda. Na primer, da porezi budu niži u provinciji (hipotetički pričam, jer nisam baš upućen u problematiku), niže takse ili nešto slično...

Evo još jednog intrigantnog teksta...

"Za turizam juga - ni dinara!
* Šest kvalitetno i stručno urađenih projekata za razvoj niškog turizma nije
prihvaćeno * Nema ni odgovora koji su prioriteti, ko je dobio sredstva i u
kom iznosu * Paraglajding staza iznad Niške Banje ima najbolje svetske i
evropske ocene i ni dinara iz srpske kase! * Ministar kaže da projekata -
nije bilo.

Turizam Niša protekle godine nije dibio ni dinara za projekte kojima je
konkurisao za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana. Na javni poziv
Ministarstva trgovine, turizma i usluga za korišćenje podsticajnih sredstava
u turizmu iz Niša je upućeno šest projekata. Nijedan nije prihvaćen i nije
dobio „zeleno svetlo“ za finansiranje iz namenskih sredstava. Odgovor koji je
stigao iz Ministarstva, kažu u Turističkoj organizaciji Niš, jeste šturo
objašnjenje u kojem se ne obrazlaže odluka, već kao razlog navode
„ograničavajuća sredstva za 2006. godinu i veliki broj zainteresovanih“.
- Turistička organizacija Niš nije zadovoljna ni odlukom, ni odgovorom bez
orazloženja, zbog čega smo odmah po dobijanju dopisa krajem prošle godine
zatražili od Ministarstva trgovine i turizma detaljnije objašnjenje - navodi
Svetlana Stojković, direktor TON-a. - Odgovor još nismo dobili, ali smo bili
u prilici da čujemo izjavu ministra Bojana Dimitrijevića u medijima da Niš
nije dobio sredstva za razvoj turizma jer nije dostavljen nijedan projekat iz
te oblasti!

Da li je reč o nedovoljnoj obaveštenosti ministra, previdu, ili nameri da se
stvari predstave drugačije od stvarnog stanja, u Nišu se različito tumači.
Svi se, međutim, slažu da je po ko zna koji put jug Srbije „zaboravljen“ kada
se dele podsticajna sredstva, kada se planira njegov razvoj, pa i kada
zainteresovana strana samo zatraži obrazloženje.
- Smatramo da je Niš kao centar regiona jugoistične Srbije morao da dobije
finansijsku podršku za projekte - kaže Svetlana Stojković. - O turizmu ovog
područja se govori kao o velikom potencijalu, ali se ništa ne čini da on
bude iskorišćen. Prošlogodišnji konkurs za sredstva iz Nacionalnog
investicionog plana shvatili smo kao dobru šansu koju moramo iskoristiti, pa
smo veoma ozbiljno pristupili izradi projekata. Svi su urađeni stručno i
studiozno u saradnji sa nadležnim gradskim institucijama. Pored toga,
projekti su u potpunosti u skladu sa Strategijom razvoja turizma koju je
Ministarstvo donelo.

Jedan od projekata za koji se verovalo da će u Niš privući podsticajna
sredstva jeste uređenje paraglajding staze na Koritniku iznad Niške Banje. To
je novi sadržaj koji je od najkompetentnijih u turizmu Srbije ocenjen kao
izuzetno atraktivan i perspektivan. I ministar Dimitrijević se u Nišu
prilikom prezentacije turističkih potencijala kroz ekstremne sportove složio
da ovaj kraj ima dobre šanse u takozvanom avantura turizmu. Projekat nije
„prošao“ iako se, prema rečima direktorke TON-a, već petu godinu na
izuzetnom paraglajding terenu održavaju evropska i svetska takmičenja. Tada
ovde stiže više stotina učesnika iz zemlje i inostranstva, jer su ga svetske
i evropske asocijacije ocenile vrhunskom ocenom!

Ni ovaj ni preostalih pet projekata niškog turizma nije izmamilo ni dinara
iz Nacionalnog investicionog plana, mada bi bili značajan impuls u razvoju
različitih segmenata turizma. Projekti su obuhvatili seoski turizam,
turističku signalizaciju, akva-park na potezu „Ženeva“, gradski hotel visoke
kategorije i kupalište na Nišavi kod Proseka. Koliko su projekti drugih
područja atraktivniji, koliko je opravdano njihovo finansiranje, kao i u kojem
iznosu, Ministarstvo nije želelo da odgovori ni na posebno upućen zahtev
učesnika iz Niša."

Jedino logično objašnjenje je da su projekti loše napisani... ništa drugo mi ne pada na pamet...

Izgleda da ova tema ne ostavlja nikoga ravnodusnim...
Izgleda da smo svi malo ljuti i vrlo nezadovoljni nasom drzavom i politikom koju vodi drzavni vrh.
Regioni vec postoje, ali nemaju ama bas nikakvu funkciju. Drzavu vode mocnici sa sumnjivim ciljevima, i centralizacija im je, izgleda, po meri.

@Glamur girl: sta predlazes? Da li tebi nista u ovako organizovanoj zemlji ne bode oci?

Naravno vecini ljudi bode oci ali mi tu nista ne mozemo, jednino nam preostaje da prezivljavamo i navikavamo se jer sto se pre naviknes bice ti lakse...
Jedino mi je zao sto ovaka tema uopste postoji i sto se Srbi nikad nece ujediniti i biti slozni! To je zalosno ali je tako...

glamur girl:
Naravno vecini ljudi bode oci ali mi tu nista ne mozemo, jednino nam preostaje da prezivljavamo i navikavamo se jer sto se pre naviknes bice ti lakse...
Jedino mi je zao sto ovaka tema uopste postoji i sto se Srbi nikad nece ujediniti i biti slozni! To je zalosno ali je tako...

Meni nije žao što ova tema postoji, jer vidim da ima normalnih ljudi sa kojima može normalno o ovome da se priča i koji ne potežu odmah za separacijom, razjedinjavanjem-ujedinjavanjem, deljenjem-spajanjem, slogom-neslogom i sličnim političkim parolama. Ovo je problem raspodele novca, a ne patetičnog patriotisanja.

A što se tiče tog stava "što se pre navikneš biće ti lakše", ne znam šta da ti kažem....ja ne znam šta mi možemo da uradimo da rešimo problem, ali ta linija manjeg otpora...ne volem, pa to ti je.

Ni meni se ne sviđa, linija manjeg otpora, ali kako delovati? Ovde se već radi o politici maltene, što znači da je potrebna neka politička partija koja bi se zalagala za to... a meni se u političke vode ne ulazi... a i jako je teško ljudima objasniti da se tu ne radi o separatizmu, nego o nečemu drugom... takvih ima baš ovde na ovoj temi...

@Banegad: Post ti je bio stvarno super...

Masterminde, mogao si da provališ iz mojih postova. I vokativ vlastite imenice Kurt je Kurt, a ne Kurta. S obzirom na to da imaš probleme sa padežima, pretpostavljam da si šesti razred osnovne, ili mlađi. Jel sam u pravu?

e da...

mis'im ono...ja zaista ne razumem,dokle bre vishe te nekakve paushalne optuzbe od Kurte i Murte?
i svaki od njih je podjednako glup i ogranicen komplexom,i uvek isto PARE!!!
koje bre pare vise JELI BRE!!! da vidimo vise neke tacne i konkretne podatke i informacije,dokumenta,statistiku,analizu,studiju ili bilo sta,a ne samo JAO KUKU I LELE :?
pa skapirajte jbt da je to kao sad sve male prodavnice duvaju jer svi idu u maxi i sl.,tako i ovo,e sad da li je to "lepo" ili nije ne znam,(jer zaista...ali zaista ne razmisljam o tome)ali je JEDNOSTAVNO TAKO!
i ako stvarno ne nameravas da organizujes nekakvu revoluciju,i da srusis vlast i da promenis zakone,ustav,ono...oblik drzavnog uredjenja ili sta vec,

ako to ne nameravas...onda cuti i pushi :idea:

MASTERMIND:
koje bre pare vise JELI BRE!!! da vidimo vise neke tacne i konkretne podatke i informacije,dokumenta,statistiku,analizu,studiju ili bilo sta,a ne samo JAO KUKU I LELE

Pre nego što uskačeš u diskusiju kao muva bez glave, pametno bi bilo da pročitaš prethodne postove. Pošto ti je to problem, da ti olakšam zadatak, čitaj samo moje. Sve će ti se reći samo. Ako umeš da čitaš brojeve. To se uči, ja mislim, u prvom razredu... mada mnogi nauče i pre škole sami...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back