Lexa
Buduća legenda
- Poruka
- 30.368
I ja isto preorem terasu a pilice drzim na drugoj. Kad mi zatreba, prikoljem u kadi. Tele mi je u podrumu, ima svetla i prozor. Ne znam kako cu za njega, smislicu nesto..
Ej bre ljudi, nemamo svi uslove da zivimo tako, neki od nas sve sto imaju je prodavnica.
Pa viš da polazi od toga da treba svi da se preselimo na salaše a gradove da ostavimo pacovima. Nije mi samo jasno gde misli da potrpa dva miliona ljudi. Evo ja, to jest moji, imam bašticu, uopšte nije mala. U dvorištu ruže i nekoliko voćki. Jabuke jednostavno neće da rastu. OK možda im fali malo pažnje..... isto važi za grožđe. Ima ljudi kod kojih buja, ali to je ono gadno koje stvarno ne znam ko jede. Nadam se da se pravi neko vino od njega bar.
Bio orah, ali orah kad se ubahati zauzme pola dvorišta pa uguši sve ispod. Komšije se žalile pa isekošmo oraj.
Višnja je interesantna. Jedne godine rodi kao luda, sledeće nema ništa. Dunja je stara, kad procveta pa mesec dana posle, ima nenormalno mnogo plodova. Od toga na kraju ostane 3 do 4 velike dunje, pošto bi inače pukla pod teretom. Toliko o voću. Ima i kruška i jagode, kruška je crvljiva, jagode su OK ali traju dve nedelje. Posle toga imaš po nekoliko komada skoro cele godine.
Što se bašte tiče, uspeva: paradajz (ovo je jedna stvarno fantastično zahvalna biljka), uspeva zelena salata uglavnom, krastavci, tikvice i luk (crvljiv u prvo vreme, ali ga skoro uvek ima). Ostalo: krompir, pasulj, grašak, boranija, šargarepa, peršun, cvekla, rotkvice, paprike, lubenice, bundeve, blitva... uspevaju sezonski. Ima sezona u kojima ne uspevaju ič, ima sezona u kojima ne moš da ih iskoreniš. Mnoge od navedenih zahtevaju intenzivno navodnjavanje, osobu koja će celo leto da posveti 2 sata života svaki dan samo zalivanju.
Ako bismo na celoj površini posadili krompir, nadajući se da će te godine da uspe, imali bismo krompira za celu godinu.
Ali ne može se živeti samo od krompira, zar ne?
Ovo nije seosko područje, niko se poljoprivredom ne bavi da preživi, svi rade negde. Bar jedan u porodici. Nema teoretske šanse da na ovolikom posedu bude dovoljno (bez otrova protiv moljaca, zlatice i sl.) da se proda i kupe patike. Ne možeš da jedeš krompir a da nemaš mleka i jaja. Ne možeš jesti kuvani krompir, bez ulja ili masti, cele godine. Možda bi (teoretski) bilo mesta u srbiji za svakog čoveka da ima jedan ovakav posed, mada je i to fantastično (vratimo se na cifru od dva miliona Beograđana). Srbija je plodna, dozvoljava stvarno mnogo u poređenju sa ostalim delovima sveta. Uzeti nju kao reper za podelu zemlje bi bilo i previše zahvalno ali hajde da to baš uradimo... da je stavimo u prosek. Ovo je još Vojvodina, slabo naseljeno područje a plodno i lako za obradu. Reko bi čovek - raj za vegane.
Industrija je pojela govance, toliko su usrali sa uvozom i šećerima da se ceo svet podgojio, svima su začepljeni krvni sudovi. Nema teoretske šanse da živimo na čistoj poljoprivredi, neizvodljivo je prijatelji moji "humani". Ne volim ni ja industrijsku hranu ali, zahvaljujući njoj, vi sebi možete da dozvolite luksuz ishrane "organskim biljem", zahvaljujući tome što se velika većina naroda hrani otrovima. Na stranu što imate uopšte para za to..... ovde još uvek šargarepa seljaka iz Vojke nije luksuz, u Americi kako sam shvatila nije baš tako.....
Suludo je što kupujemo voštane jabuke kada jabuka, ako se dobro čuva, može cele zime da stoji a da ne istruli. Malo dehidrira i to je to..... evo upravo jedem slatku, sa "matiranom ljuskom", tačno se vidi da je domaća, a lepa je, skoro savršena..... voće ako se ne prska otrovima ne daje dovoljno ploda. Mi takve nikada nismo uspeli da proizvedemo, jer otac nije želeo da jedemo prskano. Nije ni bilo potrebe, uostalom..... bilo je plata, bilo je druge hrane, nismo i ne trebamo zavisiti od jabuke.
Ovo gde ja živim, cave man i kamajlo i ako ima još koga... andrea ne pošto kapiram da je ona iz neke druge priče..... ovo je upravo ono o čemu vi sanjate i ja se potpuno slažem da je sve ovako daleko zdravije i bolje nego kupovati u maksiju i idei. ali jednostavno N I J E D O V O LJ N O. Čak i sa uzgojem životinja, ne bi bilo dovoljno, jer ljudima ne treba samo hrana. I da im treba samo hrana, nije dovoljno jer nema dovoljno te hrane za celu godinu. 4 puna zamrzivača povrća za četvoročlanu porodicu ne bi bila dovoljna, možda da su dopola puni mesa.
Jedini način da prestane ovo pumpanje hormonima i šećerima je da se takvi kao vi počnu zalagati za uvođenje kontrole u industriju, umesto što serete seljacima kako kolju životinje.
Radite nešto korisno, osnujte svoju mini inspekciju sa 20 nezavisnih novinara i 5 naučnika. Spasite decu od aditiva i emulgatora, od soka koji ima 200 kalorija po 100ml?!?!?!?!?!?!?!?!?! Pre neki dan natapam piškote istim i reko daj da ždraknem koliko ima..... Auuuuuuuu o.O
U jednoj čaši "prirodnog soka od pomorandže" ima 500 kalorija! 3 čaše i ja ne moram da jedem ceo dan
A želudac traži. Snikers ima 50 grama, a obrok je. Želudac traži i dobije, tako se gojimo. Telo je prevareno. U snikersu nema mesa. U guarani nema mesa. Nije meso problem.
Spasite narod ovog đubreta od hrane, učinite industriju ograničeno bezobraznom. Ako mora da se truje hrana da bi je bilo više, ne mora iz marketinških razloga, zbog "poboljšanja ukusa"... ovaj sok je odvratan, presladak je ali nekome se očigledno baš zato sviđa. Evo ja se prva pridružujem vašoj organizaciji, ali samo ako mi obećate da nećete nijednu zucnuti o tome da ne treba da jedem meso. To nije normalno. To nema veze sa zdravljem. To ima veze samo sa vašim ličnim emocijama.
Poslednja izmena: