Deca Hurinova - Dž.R.R. Tolkin

• Začetnik teme Začetnik teme Durra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam baš veliki poznavalac Tolkina mada sam pročitao neka njegova dela (naravno i Silmarilion). Ali vidim da vi dosta znate o njemu, pa rekoh da pitam. Čuo sam skorije da je on bio veliki ljubitelj slovenske i srpske istorije (čak je znao i srpski jezik) i da je delom i njome bio inspirisan pa tako imamo ona imena slična našim npr. Boromir, Jovajna (Eovin), Elezar itd. E sad, zanima me da li je to istina ako znate nešto o tome?

Nisam baš veliki poznavalac Tolkina mada sam pročitao neka njegova dela (naravno i Silmarilion). Ali vidim da vi dosta znate o njemu, pa rekoh da pitam. Čuo sam skorije da je on bio veliki ljubitelj slovenske i srpske istorije (čak je znao i srpski jezik) i da je delom i njome bio inspirisan pa tako imamo ona imena slična našim npr. Boromir, Jovajna (Eovin), Elezar itd. E sad, zanima me da li je to istina ako znate nešto o tome?

Jeste,u svoja dela je provlacio i Slovensku mitologiju,osnova mu je bila naravno Nordijska.
Pre nego sto je on napisao sve ove knjige,Britanija je imala samo Beovulfa....sto je za takvu zemlju malo cudno....ali kad je Tolkin opravio Ardu i sve u njoj dao je domaci koji i dan danas niko nije uradio...a ne verujem i u narednih 100 godina da ce neko uraditi...sad sam u zurbi ali naci cu ti neke linkove.....pozdrav.

da inače sad sam se setio šta mi smeta u trećem delu gospodara prstenova.....na samom kraju kad je sve završeno dolazi Aragonova žena-vilovnjak (ispravite me ako grešim) Leijla i to je to....a nigde se nepominje da se ona odrekla večnog života zarad ljubavi sa Aragonom i svoje mesto na brodu ustupila Fordu....samo dajem primer

da inače sad sam se setio šta mi smeta u trećem delu gospodara prstenova.....na samom kraju kad je sve završeno dolazi Aragonova žena-vilovnjak (ispravite me ako grešim) Leijla i to je to....a nigde se nepominje da se ona odrekla večnog života zarad ljubavi sa Aragonom i svoje mesto na brodu ustupila Fordu....samo dajem primer

ima to u eksluzivnom izdanju, tj sa izbacenim scenam...

da se još nadovežem.....poprilično podseća na Tolkina, samo nema vilovnjaka i patuljaka, već opet srednja zemlja, glavni baja Rand Al Tor, trolci mitrdandali i sl....dosta uzbudljiva epska fantazija......međutim pre jedno mesec dana sam saznao da je čovek umro te da nije završio ep do kraja....a da zlo bude još veće u loklnoj biblioteci imaju samo do 8-mog nastavka....dokle sam i stigao.....a mrzim d nedovršim knigu i to baš, bašz:cry:

Učenici u britanskom gradu Birminghamu moći će učiti vilenjački jezik koji je proizašao iz mašte autora ?Gospodara prstenova?, britanskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena.

Učenici dječačke tehničke gimnazije Turves Green u Birminghamu imaju
mogućnost izborno pratiti nastavu Sindarina, koji nalikuje keltskom
jeziku. To će povratiti samopouzdanje onima koji imaju poteškoća u
školi, smatra voditeljica dodatne nastave Zainab Thorp. Uspjeh
'Gospodara prstenova' potaknuo je zanimanje za vilenjačkim
jezikom. Djeca to zaista vole. Ovime se briše slika škole kao
mjesta koje isključivo služi za pronalaženje posla, pojašnjava ona.
Podučavam ovaj predmet kako bih dječacima, od kojih neki trebaju
potporu, omogućila da povrate svoje samopouzdanje, kaže Thorp i
pojašnjava da učenje jednog složenog jezika učenicima olakšava
snalaženje u teškoćama drugih predmeta.

J. R. R. Tolkien bio je filolog na Sveučilištu u Oxfordu i stvorio
nekoliko oblika jezika, od kojih su najpotpuniji Sindarin i Quenya,
koji se temelji na glasanju životinja. Tolkien se u stvaranju
vlastitih jezika inspirirao i finskim, velškim i staroskandinavskim.

svojevremeno sam pročitao knjigu Avalo, i toi 6 nastavaka,.....e tu ima dosta o Keltima, navodno prava priča o kralju Arturu...noramlo ni ne nalikuje filmu koji nosi isti naziv "Avalon"...gde su do tančina neke stvari objašnjene i podosta liči na epsku fantastiku picac BREDLI MERION CIMER

...mislim da je zanimljivo pročitati i takođe sam mišljena da je iz prave istorije Kelta uzet materijal za Gospodare prstenova.....

Prilozi

• MAGLEAV1.JPG
    MAGLEAV1.JPG
    52,9 KB · Pregleda: 4
svojevremeno sam pročitao knjigu Avalo, i toi 6 nastavaka,.....e tu ima dosta o Keltima, navodno prava priča o kralju Arturu...noramlo ni ne nalikuje filmu koji nosi isti naziv "Avalon"...gde su do tančina neke stvari objašnjene i podosta liči na epsku fantastiku picac BREDLI MERION CIMER

...mislim da je zanimljivo pročitati i takođe sam mišljena da je iz prave istorije Kelta uzet materijal za Gospodare prstenova.....

Nisam citao....potrazicu je,:hvala:

Pre nekoliko godina snimljen je film "magle Avalona", knjigu (čija je slika priložena) nisam pročitao, ali ne bi me čudilo da je po njoj rađen

Ja bratic nijednu knjigu nisam procitao u el. formi......stara sam skola.:)
Dok je nemam u rukama to za mene nije knjiga......svaka cast tehnologiji ali,obozavam miris papira i stampe,nove ili stare...nebitno.

nisam ni ja....samo je imam....al sam zato uzo štampač-papir-i sve privezo heftom.....znam da je blesavo al obožavam da čitam knjige pogotovo ezoterijuz:mrgreen:

veliki sam obozavalac Tolkina iako sam procitao samo Silmarilion i Gospodar Prstenova,knjige su mu orginalne i moram da kazem da mnogi danasnji pisci kopiraju njegov stil kao sto su Robert Dzordan i mnogi drugi...a film Gospodar prstenova je pravi uspjeh...za mene mozda najbolji u zanru epske fantastike...cekam Hobita pa da ih zajedno uokvirim..

veliki sam obozavalac Tolkina iako sam procitao samo Silmarilion i Gospodar Prstenova,knjige su mu orginalne i moram da kazem da mnogi danasnji pisci kopiraju njegov stil kao sto su Robert Dzordan i mnogi drugi...a film Gospodar prstenova je pravi uspjeh...za mene mozda najbolji u zanru epske fantastike...cekam Hobita pa da ih zajedno uokvirim..

"mnogi danasnji pisci kopiraju njegov stil kao sto su Robert Dzordan i mnogi drugi"

:ljutko:

Back