Deca 1-3 godine (toddlers)

Moje dete jedino ume da vristi.
Ne zna boje, brojeve, slova, ne prica jos uvek, a ima skoro dve godine.
Ne ume ni da pokaze sta hoce, pa udari u vrisak (to joj je sve i da je nezadovoljna i da nesto hoce itd) i ako ne dobije to sto hoce (a ne dobije jer ne ume ni da kaze ni da objasni ni nista, a ja ko debil izredjam sve sto bi moglo da joj padne na pamet), onda krece valjanje po podu, bacanje stvari, kidanje odoece i sl.
Knjige ne citamo jer kad god pokusam uzme i krene da cepa strane. Ima par knjiga cije slicice voli ali njih lista sama i uopste je ne interesuje kada pokusam da joj citam...
Ja sam skroz ocajna sta da radim sa njom...

u kom smislu ne ume da pokaze sta hoce? moj stariji nije pricao uopste do pune 2 godine, osim nekoliko osnovnih reci, i sve mu je bilo "mmm" sa uperenim prstom na ono sto hoce. Ovaj mali kad nije zainteresovan za nesto, nema sanse da pokusam da mu to priblizim ili ga zainteresujem (kao ucenje slova i brojeva na slagalicama, slaganje puzli do nedavno je bilo nezamislivo, ali odjednom je poceo da pokazuje interesovanje bas kad sam ih sve skolnila). isto je bilo sa slikovnicama, kako uzmem neku u ruku, on je baci ili pocne da cepa listove jer je to zanimljivije. onda odjednom nakon mesec ili nedelju dana kaze " citaj mi" i presedi pola sata pored mene savrseno miran i zainteresovan i procitam mu 20 puta Macka u cizmama jer stalno trazi "citaj opet".

E ne znam Neo, mozda da odustanes neko vreme I da je vodis vise napolje na "istrčavanje". Znas, imas decu koja brzo prohodaju I decu koja brzo progovore, uglavnom ne ide zajedno. Vodi je napolje da se dobacujete I sutate loptu, pa onda malo vise pričaj I ponavljaj imena objekata dok šetate.

dobih danas grdnju u dz od nepoznate zene zato sto mi dete zna sva slova
kaze "forsiram ga"

ne znam sta je sa ljudima i tim "forsiranjem da bude pametno"
ja mislim da bi i majmun naucio slova ako slozi slagalicu sa slovima 150 hiljada puta kao sto je Ivan to uradio....

i sta treba, sad kad me pita nesto da mu objasnim ili da mu citam i sl. da kazem "ne mogu sine, ne smem da te forsiram"
jel preterujem, a?

reci mu da jos ne sme to da zna :mrgreen:

Sutra ujutru vadim azbuku i pocinjemo. :mrgreen:
Jer se sa decom radi!!! :) ;)

- - - - - - - - - -

A beba... ona je zensko... valjda ce se udati... Kakva azbuka :mrgreen:
:rotf:

- - - - - - - - - -

..ma kakvi..posedni :lol: i nju, pa nek zajedno uche.. :lol: ..posle pedju budi u pola noci, kad ona sisa,
nek on vezba i ponavlja, a ona nek uchi u polusnu, kazu da je to odlichan nachin za pamcenje.. :lol:

:zcepanje:
dajte bre zene upiskicu se

- - - - - - - - - -

Irina ta slova kod komsinice slaze po obliku :mrgreen:
moram to da joj kupim, obozava ih

u kom smislu ne ume da pokaze sta hoce? moj stariji nije pricao uopste do pune 2 godine, osim nekoliko osnovnih reci, i sve mu je bilo "mmm" sa uperenim prstom na ono sto hoce. Ovaj mali kad nije zainteresovan za nesto, nema sanse da pokusam da mu to priblizim ili ga zainteresujem (kao ucenje slova i brojeva na slagalicama, slaganje puzli do nedavno je bilo nezamislivo, ali odjednom je poceo da pokazuje interesovanje bas kad sam ih sve skolnila). isto je bilo sa slikovnicama, kako uzmem neku u ruku, on je baci ili pocne da cepa listove jer je to zanimljivije. onda odjednom nakon mesec ili nedelju dana kaze " citaj mi" i presedi pola sata pored mene savrseno miran i zainteresovan i procitam mu 20 puta Macka u cizmama jer stalno trazi "citaj opet".

ne pokazuje prstom sta hoce nego npr obigrava oko pulta u kuhinji, pa sad ti pogodi sta ona hoce. dok ja izredjam par stvari sa pulta da vidim da li ih hoce ako ne pogodim odmah krece histerija ...

cickava, nista licno, tako se namestilo. odgovorila bih isto bilo kom drugom ;)
Ma zezamo se... zeno Bozja... :) ;) opusteno...

PS. Jel ti stvarno mislis da ja medu ucim pesmice da peva napamet? Ahahahah...
Ne ucim ga, no mu pevam... pevam ja peva muz pevaju babe i dede... Svi pevamo a niko talentovan ahahahah...
Домине су идеалне, лако се науче, број на број и до очина.
Додуше они с три године(нпр моји су постали добри ,,доминаши" :hahaha: с три пуне, нека деца ће то бити раније, нека касније...) често не разумеју број као такав чак и кад знају да броје, али слажу домине према распореду тачкица.

Mi imamo i obicne domine. s njima se igramo odavno...
Slazemo ih.
A ja mu kupila domine sa zivotinjama. drvene

nemam pojma ovde je jako tesko ujuriti lekare. njen pedijatar se ne uzbudjuje oko toga uopste, a ja neznam kako bi to mogla sama da skontam da li je sve u redu sa sluhom.
e da svi to njeno ponasanje pripisuju tome sto se sa njom komunicira na tri jezika

To zna da zbuni ... ja i sestra smo uporedo "ucile" dva potpuno razlicita jezika i prvih godina se u kuci govorilo strasnom mjesavinom od dve reci jednog a tri iz drugog jezika :) mozda je samo doslo do male zbrke u glavi previse reci za isti pojam ili stvar pa hajde se tu snadji, ali docice sve to na svoje mjesto, ne znam koliko ti ima djete ali moj ima 19 mjeseci uci da prica samo na JEDNOM jeziku pa mu je 90% price mmmmm, ili daaaaaa pa ti pogodi sta hoce da mu das.

...dobro drugari, zezajte me pa da idemo kuci... :(

stvarno cu da ispadnem ona mama sto forsira najstrasnije, a nije tako
sto kaze Kvinsi i potpuno se slazem, jedno je kad roditelj misli pa maltretira dete a drugo kad dete hoce samo..
salu na stranu, i ovaj moj seronja sto zna slova, naravno da nema pojma sta on to u stvari zna
bar ja mislim da je tako, i tako i treba da bude sad
on je naucio da je nesto sto izgleda ovako A - slovo a, i to je to
i deklemuje kao pesmicu, naucio napamet hiljadu puta ponovljenu stvar
to je neka moja teorija

zalim se mami danas, kaze ona 'sta se potresas, pa ti si bila takva'
bice na majku, ljubila ga ona, talenat za nauku a duduk za sport
mama mu potrci samo kad kasni na autobus

inace mu je novi hit 'obecavam'
"obecavam da nikada vise necu da padnem" zato sto pada namerno pa se valja po podu
"obecavam da necu nikad vise da stavim prst u usta"
"obecavam da necu vise mamu da cupam za kosu"

a kad ga pitam 'znas li ti sta znaci obecavam' dobijem "pa tako se kaze"

Kud meni da zspadne nehodac I nepricac :-D

i jakov za sada samo prve slogove reci, i jos 5 celih masimum ali samo ih ja razumem i to je to
Вас две сте баш нашле да поредите те ваше пацицврке од годину и по дана са стручњацима од скоро три године.:mrgreen:

A o psovkama ne smem... :rumenka:
Sve ih zna perfektno...

Sinoc se mazimo pred spavanje i ja ga pitam:"Koga mama voli najvise na svetu?"
A u dnevnoj se u tom momentu cuju mm i drececa beba, mm pokusava da je uspava...
i nervira se jer mala dreci... a medo kako je skontao da se u nervozi uvek psuje, odovara meni:"KuLac" :mrgreen:
Jedva sam se suzdrzala da ostanem ozbiljna

Back