Deca 1-3 godine (toddlers)

mi smo se juce tako smejali
kazem ja, ovo moje cudo nece prohodati skoro, pravi je crnogorac
pusta se po 4 koraka i to je to, bukvalno mu treba perce da se pridrzava za njega , ali nece da se pusti :D
a vozi onaj auto guralicu ko mator, samo pici po stanu i napred i u rikverc, svasta izvodi sa njim
i zezam se juce, kazem ja, pa on sada kada je naucio da vozi, nema potrebe da hoda :mrgreen::zcepanje:
pametno dete

Medo nije dubio na glavi a stize beba :)
Ma oni tako otkrivaju svet... na neki svoj nacin...

Danas u dz, cekamo na salteru, imao je milion i jedno pitanje:
Mama sta radi teta? Riba
Mama sta je ovo? Za ciscenje poda
Mama a ovo? Alat za vadjenje krvi
A sta je ono tamo? Zbun
Sta je ono onom ciki? Stap
Mama gejaJica! Jeste
To je pec! Jeste
itd itd...

Smejali smo se... :)

Iz to se ja trudim da mu sve objasnim, zasto je nesto tako.
Da ne bude samo To je stap, vec mu objasnjavam za sta sluzi,
zasto ga ciko koristi, itd...

Nasladji su mi u ovoj fazi, kad ih sve zanima i sve ispituju

danas konacno isli napolje, jeee
on uzivao prvo u kolicima, posle u parkicu, sada spava, nadam se duze malo nego ovih dana

i poceo je dahrani gasu i minju, sta go da jede, tipa drzi u ruci i gricka nudi njih, oni naravno onjuse i zgroze se a on uporan gura im pod nos
hrani i sve igracke, kucu, gudu, lopticama ili im da praznu flasu od mleka da piju : ))

i da ga ne ureknem ali bas cesto kaki i piski na nosi, mislim cesto, skoro svaki dan 1 do 2 puta, prodje i par dana da ne uradi nista ali sve je bolje
mada jos uvek ne trazi i ne ocekujem to uskoro

Jel imao neko od vas situaciju da mu dete dubi na glavi? :)
Moja klinka od nepunih 13 meseci pocela pre par dana lepo da se spusti na glavu i onda gleda kroz noge. Lepo cura podigne ruke i onda tapse izmedju nogu. Ja prvi put puko od smeha kad je to uradila, sto je verovatno bila greska ali zatekla me, al sad se brinem. Ne znam koliko joj je jak vrat za ovakve ludorije? Sad svaki put skocimo kada to uradi i vratimo je u neki normalan polozaj. Malo je falilo da jednom prilikom napravi kolut unapred, ali smo je uhvatili i vratili.... Inace, moguce da ima uticaja cinjenica da je supruga pocela da radi pre neki dan i da je sada preko dana sa bakom (jos 2 meseca,pa krecemo u jaslice) pa privlaci paznju. Malo je promenila ponasanje ovih dana, tipa plac kada supruga dodje s posla i tako, pa necemo da je grdimo zbog ovog dubljenja, jos se adaptira na novu situaciju...
Uglavnom, ako ste imali ovakvu situaciju, kako ste je resili i jel to opasno?

Ovo je bilo malo pre godine

Nisam mu branila, mada on nije pustao ruke
tada ne
sada je u fazi koluta napred i savladao ga je
a pre toga je radio ovo,pa se osloni na glavu i kao isteze guzu gore i noge pozadi
ja pitala vaspitacicu kaze ona "a to svi rade, opusteno" kaze ne brane im
kad vidim da pusti ruke, ja ga vratim u normalan polozaj nesto me bilo strah
al mislim da mu ne bi bilo nista...

joj bokice tako i nama bilo, prvo je bio u fazi da ukruti noge i nema sanse da sedne, onda je sedeo 2 min, 3 minuta, 5 , 10 min itd
al prvo sam morala da ga stavim obucenog skroz jedno 3 dana

i sada nema sanse da on sedi sam na nosi i kulira, moram da ga zabvaljam knjigama, obicno citamo knjige, nekada mu pustim crtani kada bas moram nesto da obavim i to je to

ima onu knjigu sto je bas za nosi, ima lutkica unutra kojoj kao skidas pelene, pa stavljas na nosu, pa brises guzu, peres ruke itd i to mu se svdija mnogo
a uvek kad zavrsi on gleda sta ima unutra i aplaudira, nema veze da li je uradio nesto : )))

Bokice Saru sam prvi put sa 9 meseci pokusala da stavim na nosu, jer su smarali pa reko aj da probam, ona je tad ustajala, nije htela da sedi nema sanse..pa sam odlozila nosu, i probala opet za par meseci i onda je htela..sad vise ni ne znam kad, al cini mi se posle rodjendana da je pocela, mozda sa 13 meseci recimo, nebitno..imam neki stocic pa sam joj privukla dok sedi da se zanima, stavim kockice na njega ili nesto

Pa super cicak, jos da pocne da ti govori unapred i to je to..

Taro, pitala si za igranje - evo sad je gledam, a ona se sama igra, uzela lopticu i ubacuje je u kutiju od pringles cipsa, a to je ona svetleca loptica mala, kad je lupi o pod ona zasvetli..sad je ubacuje u kutiju pa zatvori, pa otvori i izbaci :)

Inace, se igramo u poslednje vreme ringe ringe raja, samo me vuce za ruke, to voli. Ili slazemo kockice (male, kao lego, samo nisu) tacnije ja slazem ona rasklapa, ali dobro, uzela sam joj neku zvucnu knjigu pa se i sa tim igramo, slova i zvuci i slike..ili slazemo one umetaljke zajedno, ili se nesto jurcamo zezamo po stanu, kako kad..ako sam kilava ostavim je da se igra sama nekad, prosto nemam energije uvek ni ja..

jakov se jos uvek vrlo malo igra sam, i kad se zaigra to traje kratko i odmah trazi pogledom da li sam tu, dolazi do mene, uzima za ruku i vodi da se igramo zajedno

valjda ce proci ta faza, pa ce umeti da se zaigra bar 15 min

i mi pre neki dan poceli ringeringe raja, mnogo je smesan kad treba da cucne : ))
citamo knjige, slazemo kocke isto tako, ja slazem on rastura, oblike uopste ne ubacuje u one kutuje, znate ono sto ima kocka, krug, trougao itd, ma to ga ne zanima

e da, vozi brm brm, to mu je vao, njega okrece, prevrce, popravlja, i zna samo unazad da ga vozi

ostalo sve je jurcanje, jurcanje/ skrivanje/upisavnje od smeha i tako u krug
al ok, kontam da je tek prohodao pa mu je to glavna atrakcije, ipak sara dosta duze hoda pa se valjda zasitila, tesim se : )

Da li je normalno da dete od 2 godine i 4 meseca ne govori? Jednia rec je "nej" i ponekad kad "zagusti" rec "mama". Ne drustvem je, sam se igra, ako nesto zeli on pokazuje prstom a ako ne pogodis sta zeli iz prve on besni i vristi. Ne zainteresovan za svet oko sebe... Kada nesto ne zeli da cuje ili se iz nekog razloga naljuti on pokriva usi i place...

Rec je o detetu moje drugarice. Mali ima jako uvecan 3. krajnik i cesto je bolesljiv, pa ga je tako jednom odvela kod lekara a ona je izgrdila zasto ga vec nije odvela kod logopeda. Mada je meni mnogo vece iznenadjenje to sto ona ignorise doktorove preporuke i kaze "on je svoj, nece ga ni logoped naterati da prica kada je tvrdoglav" ????? Ja sam par puta pokusala da je podsetima na logopeda, ali koliko vidim slaba vajda. Cisto sam htela da vidim da li ovde na forumu ima nekoga ko sa svojim klincem ima slicnoh problema...

Back