Deca 1-3 godine (toddlers)

hvala vam
arminovo obdaniste nam najvise odgovara : )
tamo je rucak najkasnije
i jel spavaju posle vrtica?

a za rucak ima smisla ovo sto jexi pise, da jede opet kod kuce rucak, mada mi to bas bzv, ne znam sto tako rano forsiraju rucak

nama je i privatan vrtic u igri, ako ne dobijem drzavni
ali bih vise volela drzavni, dosta sam razmisljala, da krene tamo lepo i odmah se navikne na jedno, a ne da menja

u krajnjem slucaju ce ici skraceno u privatni, ali videcemo

a ne mogu da vam opisem koji strah i grizu savesti osecam zbog polaska u vrtic

stalno mislim da mu na taj nacin uskracujem mnogo, kao radim od kuce pa moze i on da bude kod kuce, ne mora vrtic, ali ja nista ne stizem, posao bas trpi a to vise ne sme da se desava i onda sam u zacaranom krugu sama sa sobom i sa vrticem

Moj Igor krenuo u jaslice sa nepunih 14 meseci, I jos smo propustili period adaptacije zbog bolesti, odmah je isao od 7.30-15.30. Nije jos hodao samostalno. Imao je samo svog kucu I dudu. Plakao 2 dana I prestao. Kljucno: tata ga vodio u jaslice tada I u vrtic sada

Roditeljima je teze nego klincima, mi ih ostavimo kada placu I ceo dan mislimo da placu, sto nije istina, cak ni prvog dana. Oni se brzo prilagode. Moj Igor je bio mali I vezao se za vaspitacicu, dok oko trojke pocinje aktivna socijalizacija I klinci se brzo zdruze jedni sa drugima, pre nego sa vaspitacicama. Nemojte se brinuti niti osecati grizu savesti. Deca brzo zavole drugare I vrtice jer im je tamo zabavno, druze se sa vrsnjacima I stalno nesto novo rade. Posle nekog vremena ce vam skakati po glavi I stalno pitati da idu u vrtic.

Zasto vas grize savest ako je to bolje za sve?
Mene nije ni sekunde.
Medo je krenuo sa 18 meseci, prva dva meseca isao po sat vremena, i to samo par puta,
treci mesec je isao po 4-5 sati(od 13/14h-17/18h) ali je isao redovno, ceo mesec.
Cetvrti(decembar) je isao samo dve nedelje, mozda i manje, ali od 13-18/19h.
Sad ne ide od 20.12. I planiram 15.01.da krene.

Moras racunati i na taj period adaptacije

Nasa u NS-u u,drzavnom bome bila 8h. Tacnije, od 7.30-16.30, mada su se deca mogla voditi kuci od 14h. Mm I ja nikada nismo mogli otici pre 15.30 po klinca...

Junior je isto tako isao. Krenuo je sa nepunih godinu dana. Prvi dan sat vremena, drugi, treci i cetvrti dan dva sata. Pa par dana cetiri sata i na kraju 8 sati. I sada ide od 8 ujutru do 4 popodne. Jedino ga u petak pokupim u 12h jer ja petkom ne radim. Pa taman obavim ono sto imam do podneva, pa idemo zajedno u nedeljnu kupovinu.
Meni je najgore to, sto ge preko nedelje bukvalno ni ne vidim. Ujutru krecem na posao u 7:30, do tada se trebam spremiti, i njega za vrtic spremiti, a vracem se oko 20:30. Ili uspem da ga uspavam uvece ili ako vec spava kada stignem kuci onda ga ni ne vidim. Sada sam se javila da bih radila subotom umesto ponedeljka, pa da ide samo 3.5 dana u vrtic. Tako bi bio u vrticu utorak, sreda i cevrtak ceo dan a ponedeljak ili petak samo dva-tri sata. Subotu bi bio sa tatom, a u nedelju bi bili svo troje zajedno.

Sto je najtuznije, ima dosta dece sto dolaze pre Juniora u vrtic, a odlaze posle njega. Tu su i dve bebice, jer primaju decu od 3 meseca do 5 godina. Ne znam kako cu ako uspem ponovo ostati trudna. Kako da ostavim bebu od 3 meseca u vrticu :sad2: Ne znam meni je bilo tesko i Juniora od godinu dana da ostavim a ne bebca od 3 meseca. I to po 8 sati dnevno :sad2:

Tara jaslena smena je 6 sati. Nije 8 sati kao za vecu decu!

Armin ide u jaslice u NS ... drzhavni vrtic, shto ce reci "Radosno detinjstvo" ... deca se primaju od 06(ili od 05,30 nisam sigurna, mislim da je prva opcija) do 7,45 i mogu da ostanu do 17 sati ... I jaslena i grupa i svaka druga ... ne znam za popodnevnu smenu, tu se ne bih izjashnjavala

on jede kuci kada stigne oko 16 h, ako mu se nije bash svideo ruchak ( uglavnom kada je testo sa sirom u pitanju z:hm:) ... ponekad preskochi, ali onda vechera malo ranije ... oko 18 h ... baka ide po njega, svaki put mu ponese 1-2 bananice :zroll: ... nikako da je odviknem od toga ...

Armin ide u jaslice u NS ... drzhavni vrtic, shto ce reci "Radosno detinjstvo" ... deca se primaju od 06(ili od 05,30 nisam sigurna, mislim da je prva opcija) do 7,45 i mogu da ostanu do 17 sati ... I jaslena i grupa i svaka druga ... ne znam za popodnevnu smenu, tu se ne bih izjashnjavala

on jede kuci kada stigne oko 16 h, ako mu se nije bash svideo ruchak ( uglavnom kada je testo sa sirom u pitanju z:hm:) ... ponekad preskochi, ali onda vechera malo ranije ... oko 18 h ... baka ide po njega, svaki put mu ponese 1-2 bananice :zroll: ... nikako da je odviknem od toga ...

A da je nagovoris da mu ponese voce? Mislim da bi i baka lakse prihvatila ako joj objasnis da je bolje voce da jede zbog imuniteta. Ako vec hoce nesto da mu nosi ;)

A da je nagovoris da mu ponese voce? Mislim da bi i baka lakse prihvatila ako joj objasnis da je bolje voce da jede zbog imuniteta. Ako vec hoce nesto da mu nosi ;)

SVE sam probala ... mislim u kulturnom kontextu, jer ja sveki mnogo volim i poshtujem, mada me ponekad iznervira :zroll:... jbg, i rodjeno dete me ponekad iznervira :zblesav:... Armin sad vec sam trazhi "kokoladu"... mada mu je sada bolje, valjda necu da ureknem pu pu pu ... valjda mu je pomogao chaj od majchine dushice i kiseli kupus (ne zezam, majke mi jede presan kiseli kupus ) :zpozdrav:

Back