Deca 1-3 godine (toddlers)

E vala slazem se sa poslednjom recenicom skroz.
Da mogu nekako da preskocim tih prvih 3-6 meseci,
rodila bih jos 10-oro...

A vidis meni je bilo obrnuto, prvih 6 meseci je ona spavala super, celu noc, cak sam je morala buditi da je dojim prvih mesec-dva, posle sam je pustala da spava..
Kako je napunila 6 meseci, a ja pocela da radim (od kuce) ona je pocela da se budi nocu, ko za inat.
I to je trajalo do nedavno, sad se uglavnom vise ne budi, ili se probudi, dam joj vode i cuclu, i nastavi da spava. Budi se oko 7, tad sisa, to racunam da je vec jutro, pa joj dam, i onda nastavi da spava do pola 9-9..kako kad
Ali nema sanse da zaspi pre 22 uvece.

Iz ove perspektive mi deluje najlaganiji period taj dok nije propuzala, prvih 6 meseci..imala sam vremena za sve, sad nista ne stizem..

Pa zanima me... bas zato sto cu uskoro saznati...

- - - - - - - - - -

Jako si matora rodila... ajd ne pricaj... :deda:
Nego, fizicki znaci lakse... a psihicki... ono jel gladan? Dal ovo ili ovo?
Jesi lakse odlucivala? I jesi li vise spavala?
e sto se tice plakanja npr...sa irinom,kad krenu grcevi,ja ocu da umrem od muke,plakala bih sa njom
sad ne...misim zao mi je al ne dramim toliko :lol:

evo npr zelenkasta joj stolica od juce ujutrru i bljucka ono usireno ...isto od juce
i ja opusteno cekam ponedeljak da zovem doktorku da pitam jel da menjamo mleko ili sta...dal je od kapi za grceve,dal od formule,dal od mog mleka itd

samo sam za varichelu dramila zestoko...al to je i opravdano bilo
i dramim jer ne moze da sisa,to mi je onako strasno bas nekako,al ovako dal je gladna,dal ovo dal ono,tu sam mnooogo opustenija

al se smenjuju Irina i ona sa nespavanjem i zezanjem pa mi je sve teze
Irina je krenula u vrtic 9og pa ce valjda biti lakse sad
a mama mi je tu...kad pomislim da ide krajem marta, smrznem se
samo da stanu glupi grcevi do tad,da bar irinu mogu da stavim da spava na miru...

Kako se ja divim kad cujem zene ovako kao Sally... Blago vama... :)
Tako i sve moje prijateljice... kazu mnogo im lakse u pocetku bilo... cak i dosadno...
Pa sto je beba aktivnija to im je teze...

Meni obrnuto...
Sto je stariji, imam osecaj da mi je lakse... fizicki jeste zahtevnije, ali ja sebe vise vidim...
nisam samo dojilja i sredstvo za prezivljavanje nekom tamo sisavcu :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Sile, secam se tog perioda...
Cujes svaki uzdah bebe...
Pa je zagledas, pa da joj nije vruce/hladno...

hahah da i to je bila briga...vruce/hladno
a da vidis,kad je imala 3 meseca...ja joj sekla nokte..i vrcne nokat njoj u oko i nestane u oku....ja u nesvest za malo da padnem :hahaha:
i chepi detetu oko,trazi nokat...kukuuuu
i vidim ja nokat ispod gornjeg kapka....a ona nista kao...sve kul,ne place
i ja sta cu, sacekam da zaspi i kad je zaspala,uzmem fizioloski u spric,podignem kapak i sunem ono u oko i izbacim nokat

koji sam bolid
od tada secem nokte bebama dok spavaju :lol:

- - - - - - - - - -

evo mislim da mogu da je spustim u krevetac,nije plakala vec neko vreme
odo da spavam

sto se spavanja tice stariji se budio godinama i mesecario, morla sam da ga vodim i da piski nocu jer nije mogao skorz da se razbudi....mladji evo jos spava a legao je juce posle 21 h....nenaspavana nisam ali zato me razbije preko dana, kao sto sally rece nist ane stizem da odradim, sve se vrti oko njega a jako malo spava, mozda oko 1.5 sat za ceo dan a i tada ne mogu nista da uradim jer sve cuje i samo ceka priliku da se probudi z:mrgreen:....

Meni npr.jako puno pomognu roditelji, i moji i muzevi,
Ali dzaba kad sam ja nekako preosetljiva...
Pa iako me postede svega, ja opet ne uzivam u tom periodu,
Bar ne onako kako sam mislila i zamisljala,
a od spavanja nema sanse...

I sad vec pokusavam da razmislim kako sebi da olaksam taj period, ali slabe vajde...

Evo npr.nocas, medo je ostao kod babe i dede, ja sam odrapila od 01-10,
Naspavala se samo tako... iako sam ustajala za wc, opet sam bas naspavana i odmorna...
A tad posle porodjaja, cak i kad sam imala priliku da spavam ja nisam mogla... :aha:

Smor je, kad taj period, za koji svi kazu da je najlepsi u zivotu, ti provedes kao u paklu. :(

..chichkava, ne verujem da ce ti ovde neko pomoci na tu temu..
..zene kazu da im je bio problem nespavanje, previshe obaveza mimo bebe,
nedostatak pomoci oko starijeg deteta..
..a u situaciji da su imale sve to, mozda bi se i one osecale neraspolozeno i preosetljivo kao ti..
..mozda da otkazesh svima i pokushash sama, necesh imati kad da se sekirash i vishe cesh uzivati..? :)

hahaha :)))
pa jes, u pravu si novka, mozda ima previse vremena da razmislja :)

ja se ne bojim kako cu s bebom, mene samo hvata strah od noci i spavanja, bojim se da vladeta do tada nece i dalje imati spojenu noc, i da ce se i dalje buditi xy puta, eto,,, to mi je naj najveci strah, ako krenu stereo da se bude i traze da sike :)
i da, imam jos jedan strah, kako cu ja bez njega i on bez mene ako zaglavim na nekom lezanju u bolnici ili na porodjaju... pa nikad se nismo razdavajali ni dan

..chichkava, ne verujem da ce ti ovde neko pomoci na tu temu..
..zene kazu da im je bio problem nespavanje, previshe obaveza mimo bebe,
nedostatak pomoci oko starijeg deteta..
..a u situaciji da su imale sve to, mozda bi se i one osecale neraspolozeno i preosetljivo kao ti..
..mozda da otkazesh svima i pokushash sama, necesh imati kad da se sekirash i vishe cesh uzivati..? :)

To sam vec organizovala.
Rekla sam svima da mi ne treba pomoc.
Ni oko mede ni oko bebe.
Mislim tu su, na dva minuta, kad mi zatrebaju zvacu ih,
ali celodnevno bebisitovanje ne...
Mozda mi bude lakse kad padnem s nogu od umora...
Kako kazu: Rad leci sve. ;)

..dan po dan, boki.. :)
..znash i sama koliko je ogroman period od pola godine u njihovom uzrastu.. :)
..seti se vladete pre 6meseci, bio je bebac a sad je momchic.. :aha:
..a i nova beba je nova knjiga, nije isto da li ima tri dana ili tri nedelje ili tri meseca,
..shta je najgore shto moze da se desi? - da ih potrpash oboje pod jorgan neku noc i spavash 56x po 6 minuta.. :lol:
..nece tako biti svaki dan.. :zag:

- - - - - - - - - -

To sam vec organizovala.
Rekla sam svima da mi ne treba pomoc.
Ni oko mede ni oko bebe.
Mislim tu su, na dva minuta, kad mi zatrebaju zvacu ih,
ali celodnevno bebisitovanje ne...
Mozda mi bude lakse kad padnem s nogu od umora...
Kako kazu: Rad leci sve. ;)

:klap:
:zag:

..bice bre to super, samo opushteno.. :)

Boki, svakoj majci je to strah.
Ja sam se odvajala od mede, kad sam isla u Rim i kad sam isla na more,
i uopste mi nije tesko palo. Ali tad sam odlucila i isla da odmorim.

Sad vec muzu kukam kako cu bez njih dvojice tih 5 dana.

Drugo je kad ides na odmor, a drugo kad ides na operaciju.
Dovoljan ti je stres da ides na porodjaj a pritom jos ostavljas dete,
gde ces gore...
Zato mene nervira sto je ovde ko u zatvoru, nema muza uz tebe na porodjaju,
nema porodice oko tebe posle porodjaj, nema tvog deteta u tvom zagrljaju sutradan...
Nego lezis na onom krevetu prikovan(bar ja, jer ne mogu ustati), i cekas...
Babica je nosila mm-u na monitor bebu da vidi... ja nisam mogla ustati...

I onda kad pomislim na to... naravno da se skenjas...

PS. A kad mi je prvi put cimerka plakala u sobi drugi dan jer joj nedostaje starije dete, ja mislila "Vid ove sto kukumace"
Sad tek znam zasto

nego, kada sam vec pomenula "necu" fazu da vas pitam: Da li vase dete odbija da kaki? Normalno jede a stolicu ima tek 5-8 dan, kada vise ne moze da zadrzava. Pipamo stomak - nije tvrd, ne zali se da ga boli guza i nema problema kada kaki, al da ne da - ne da, kao da je od zlata. Valjda sto mi stalno pitamo da li ce...Inace, uglavnom ide sam u kupatilo, sam piski i pusta vodu, pere ruke, a bilo je i dana kada je isao sam da kaki, ni ne skontamo, samo nas zove iz mracnog kupatila (ne moze da dohvati svetlo) da kaze da je obavio sve.

Nas lekar rece da ga redovno uutro i uvece stavljamo na wc solju da sedi po 10'15min, sto i radimo, ali on ne kaki... Valjda je rastegnuo creva pa sada moze da sakuplja po 5 dana :eek:. za sada smo skontali da od toga ne pravimo veliku dramu, valjda ce se ucestaliti... Inace jede normalno, uvek kuvano za rucak, ne jedemo grickalice cesto i voli voce, posebno jabuke.. Reko bi covek da ide ko grlica, ali jok..:ceka:

Evo se upravo dopisujem sa drugaricom oko tog famoznog kakenja... ;)
Mm i ja lezimo u krevetu i racunamo koliko pelena ce nam trebati dnevno kad se beba rodi+medo.
Uzas :zblesav:

Kaze ona 6-7 menja dnevno bebi od dva meseca al kaki svaki 2-3 dan.
Al smo se ismejali... na svoj racun, setivsi se mede, pa on je kakio svaki podoj, 10-12 puta dnevno.
A sad sa skoro dve godine kaki 3-5 puta na dan.
Samo njemu menjamo min 5 pelena dnevno.
Pije i puno vode, preko pola litre na dan, znam po flasici(to sad izbacujemo)

Pa kad dodje beba, ako i ona bude serator :mrgreen: kao i on, bankrotiracemo :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Inace striktno odbija da kaki na wc ili nosu, jasno kaze:"Mama Necu!" :roll:

..kod jakshe, uskoro i alekseja :sad2: prijem dece je je od 6-8h
doruchak 8-8:30h
edukativne radionice 8:30-9-30
uzina 9:30 -10:00
igranje napolju ili unutra 10:00 - 11:00
ruchak 11:00 - 12:00
spavanje 12:00 - 14:00
uzina 14:00 - 14:30
igranje napolju ili unutra 14:30 - ne znam dokle poshto dolazimo po jakshu u 15h.. :)

Kad smo vec kod nespavanja,lela sinoc lepo zaspala u 21.30 i probudila se oko ponoci,i do 3.30 nece da spava i gotovo,a raspricala,pa sve objasnjava,te pokazuje ovo,te pokazuje ono,a ja da vrisnem od muke,ajde spavaj dete,ne,jedva zaspala,i pomislim e sad cu lepo da odspavam,a ona vec u 6.30,mamaaaaaaaaaaa,prebacivanje u nas krevet i onda odspavala do 9.
Uf,ta nocnja budjenja i nespavanja su mi najgora,a drugarica me juce na kafi lepo utesi ma ne brini nista i mom sinu se jos uvek desava da ne prespava celu noc,a mali ima 3,5godine:rotf:

Poslednja izmena:
Kod nas je isti raspored kao sto je Novka napisala, samo je uzina pomerena na 14.30-15h.
Deda ode po Ivana oko 15.30h a inace vrtic radi do 18h.
Kad dodje kuci, jede jos jednom oko 17h to je kao jos jedan rucak jer i mi tad rucamo pa vecera oko 20 i mleko pred spavanje. A u medjuvremenu izmedju ta dva jela je pojeo neku vocku ili 'nesto lepo' tj.slatkis...
Nekad jede manje kad dodje iz vrtica,nekad vise. Kad ima pasulj u vrticu onda nece da jede kod kuce :)

Kod nas u NS ovako:
prijem dece striktno do 7,45
doruchak 8,00
posle igranje, radionica i sl.
uzhina u 10
posle se spremaju za spavanje
spavanje od10.30-10,45 do nekih 12,30
ruchak u 13
posle igranje

popodnevna uzhina ne postoji, dete mozhe da se pokupi od 14 do najkasnije 17 sati ...

ovo je jaslena grupa, ali isti je princip i u vrticu gde ce Armin na jesen u vrtic

na prolece idu od 9-10 napolje u dvorishte, ako je lepo vreme ... sada josh ne, jer ima jako puno veoma sitne dece ( neki tek prohodali z:cry: )

Back