Deca 1-3 godine (toddlers)

fala bogu ovde u vrticu ne daju to...daju samo slaninu i nekad ali retko sunku od tih gluposti
a kod kuce imamo nekad kulen,koji ona ne jede...pa nekad prsutu....to hoce
i neka pecena pileca prsa kupujemo...
pastete i virsle jako retko
jbga nekad jede gluposti...ali uglavnom se ok hrani
misim sta dati detetu za veceru...jedino non stop neke pite da pravis...ili salate..mada i u salate se cesto stavlja neka sunka i statijaznam
ja stvarno ne znam sta bi dala detetu...ne moze uvek isto da jede
cesto joj za veceru dam ono sto imamo za rucak,posto ruca u vrticu,pa taman kod kuce za veceru jede nesto drugo kuvano :lol:
ili peceno

Ovo i ja radim jer moj rucak padne u vreme vecere moje djece :) pa onda svi jedemo kuvanje i za veceru..
A djeca ce jesti ono sto vide da jedu vrsnjaci, ja npr jako retko kupujem te razne preradjevine jer moj otac pravi domace i slaninice, i kobasice, kulen i svasta nesto pa povremeno i djeca to jedu mada ne cesto, najvise me nerviraju mame koje kupe svom djetetu cips a posle taj isti trpaju svoj drugoj djeci bez obzira na uzrast

sta dajete deci za dorucak i veceru?

nekad za dorucak dam i plazmu i mleko ili griz(kad je kod kuce)(al onda ima dva dorucka jer brzo ogladni)
za veceru sam napisala
evo u vrticu sta jedu

klopa u vrticu.jpg

- - - - - - - - - -

Možete praviti domaće paštete ako dijete voli.
Od svega. Sardina, tuna, jetrice, može i meso bez žila, dodate luk, neki začin koji smije, maslac i napravite malu količinu da se ne pokvari

moze od pileceg belog....mmmm

Ovo i ja radim jer moj rucak padne u vreme vecere moje djece :) pa onda svi jedemo kuvanje i za veceru..
A djeca ce jesti ono sto vide da jedu vrsnjaci, ja npr jako retko kupujem te razne preradjevine jer moj otac pravi domace i slaninice, i kobasice, kulen i svasta nesto pa povremeno i djeca to jedu mada ne cesto, najvise me nerviraju mame koje kupe svom djetetu cips a posle taj isti trpaju svoj drugoj djeci bez obzira na uzrast

i mene nervira to sa cipsem
ja te gluposti ne kupujem
kupujemo bombione nekad, nekad cokoladu neku a od grickalica samo grisine i to ponekad

i ono sto mi smeta je to sto i baba kad dodje, umesto da detetu donese lupam,mandarine,ona kupi smoki,grisine,cokolade i bombone

joj :lol:
Kako se pravi topljeni sir.

Pre 10-ak godina sam se zaposlio kao direktor marketinga u Imleku. Prvih dana sam obilazio fabriku. Kolege su me odvele do Topione sira. Ušao sam u zgradu i u veliku sobu, svu u keramičkim pločicama. Na sred velike sobe, na podu, naspram uredjaja za topljenje, stajala je velika gomila nabacanih pokvarenih sireva. Sirevi su svi bili iz asortimana Imlek-a, bili su raznih dimenzija i vrsta, deformisani, sasušeni, zeleni i beli od budji i plesni koja se uhvatila na njima, neki su bili naduti od procesa vrenja koji je počeo da se odvija u njima na sobnoj temperaturi i pored izvora toplote. Gomila užegle hrane za bacanje. Smeće.

Upitao sam kolegu: "Da li su ovi sirevi za bacanje?"
Kolega mi je odgovorio: "Ne, ne nikako. Ništa se kod nas ne baca. Ovo su sirevi iz povraćaja iz prodavnica, koji su se pokvarili, oštetili ili im je istekao rok trajanja, i koji se ovakvi kakve vidite stavljaju u topionik, istope se, i onda se mlečna mast i protein iz njih procedi, dodaju se začini i sve to ide u kalupe za topljeni sir.
Od te mase dobijamo topljeni sir, one male trougliće sira za dečiji doručak, ono što se popularno zove Zdenka sir".

sta dajete deci za dorucak i veceru?

Sara ima 13 i po meseci, malo jace..
Za dorucak joj i dalje ponekad dajem voce, zitarice i jogurt - sve pomesam.
A ako joj dajem slan dorucak, onda to bude kuvano jaje, hleb i pavlaka recimo, ili mladi sir (obozava sir, srecom zet nam je sa sela pa njegova keva pravi domaci sir i donose nam cesto), ili zitarice sa jogurtom..nekad umutim jaje u mleku pa to napravim kao neku kajganu..

Za veceru nekad dam isto ovo sto sam navela kao slani dorucak (ako je doruckovala vocno, recimo) ili palentu sa sirom, griz u koji ubacimo par visnjica ili jagoda (sad smrznutih)..ili sutlijas recimo

To je uglavnom to, posto za rucak svaki dan jede meso+neko povrce (gledam da bude raznovrsno)
A uzine su vockice. Eventualno neki keks tipa plazma, bevita, sta vec...

- - - - - - - - - -

Mislim, da ne bude da sam freak neki, probala je i Sara tortu za rodjendan, probala je cokoladu i jela je par puta domace kolace :D Ali generalno izbegavam, bar sad dok je jos malecka..

kod nas je dorucak:
jaje+hleb
hleb+pavlaka
hleb+sir
Hleb+mast(i to voli)
+jogurt
uzina je
Banana(ili kivi/jabuka/mandarina/grozdje...itd)+cedjena narandza
Rucak
supa sa mesom+testom+puno povrca(obozava supu) i gl.jelo
uzina
isto sto i prepodne, obicno voce ili keks
vecera
pite, i njih obozava, ili supa ponovo, ili neko testo, sutlijas, pilav itd...

Od nedavno je poceo da ruca u vrticu, onda moj rucak jede za veceru

I kako se postavljate prema suhomesnatom i prerađevinama?
Salame, paštete, viršle, eurokremovi... itd...

Ja to ništa medi ne dajem.
Inače to ne kupujemo, baš retko, kad se zadesi, ja ga ponudim ako traži, ali on obično pljune.npr.suvi vrat.
U vrtiću im je sve to na meniju, ali su mi izašli u susret i njemu izbegavaju to da daju, pa dobije pavlaku, sir, dzem itd.

Ali on sad meni kad dođe kući, kaže ,SaMe(salame). ahahhah...

Nisam neki zaluđenik, ne nipošto itd...
ali dok god mogu, ja bih to izbegavala da mu dajem...
kad poraste neće me ni pitati već će sam jesti šta želi, pa bar sad dok se pitam ja,
da mu dajem nešto zdravo.
Ali ne znam čime da mu zamenim salamu, kad traži?
Paštetu napravim domaću, dam mu domaći džem,

mi uglavnom ne kupujemo suhomesnate proizvode, osim pilece Gala salame, to veliki obozava. i ponekad cajnu. mali MORA da proba sve sto veliki bata jede, nema sanse da moze nesto da se sakrije od njega :lol:
imamo domacu slaninu, to obozava. ja sitno, sitno iseckam slaninu i ponesam je sa pavlakom, pa mu mazem na hleb. jako je tesko izmsiljati dorucak i veceru, dojeli mu se vec sirevi, sirni namazi, pavlaka, itd.
virsle i pastetu u nisam do sada davala (ima dve godine i 3 meseca). zapravo, virslu je probao u nekim kiflicama. domacu pastetu nece da proba, ne voli nikako. ja se trudim da spremam veceru sto cesce- pite, gibanice, proja, palacinke, makarone sa sirom, ali i to onda ispadne previse testenine. on najvise voli tu gala salamu, mogao bi da je jede svaki dan za svaki obrok, ali ja sam svela na jednom nedeljeno (mozda zato i imam osecaj da bi jeo cesce, jer se sav ozari kad je vidi na tanjiru :lol:). takodje, dajem mu slatkise, dozirano i umereno. pojede jednu kinder cokoladicu (1 stanglu) ili pola cokoladice Najlepse zeljice, nekad jednu krem bananu. cips, smoki, grisine ne dajem. jeste probao sve, ali ne kupujemo i ne dajemo. grisine je probao prvi put pre mesec dana kad je imao stomacni virus.
pije iskljucivo obicnu vodu, sok nece cedjeni, ali jede dosta voca. takodje, obozava da sedne za sto sa velikim bratom i pojede parce pice. ni to ne branim jer se desava dva puta mesecno.

Kod nas je malko, da kazem opustenije, ako je to pravi izraz

Ivan jede suhomesnate stvari, ali su to uglavnom pecenica ili suvi vrat
parizere, salame izbegavamo
slaninu jede naravno i to odavno, sa belim lukom
(zato mu i ne smetaju streptokoke) :)

virsle jede, samo pilecu Perutnina
to sam ja na poslu pitala kontrolu kvaliteta koje je zlo najmanje i rekli mi perutnina

kad ide u vrtic, ruca jos jednom nesto kuvano kad dodje kuci, pa voce neko,
i vecera, pa mleko pred spavanje

vecera, pavlaka, krem sir, nesto suhomesnato
palacinke, pite, kiflice, danas ce jesti spansku pitu

dorucak, jaje/omlet, kacamak, popara, paprika sa jajima
uglavnom sta doruckujemo mi, jede i on

slatke varijante, dzem i maslac, i jede eurokrem
pije dosta vode, jede bas dosta voca

dajem mu i sokice, next, mada mu sad cesce skuvam kompot od jabuka, dunja, sljiva, pa to pije kao sok, next bas povremeno
i jede slatkise, cips i tako te grickalice ne, ali krem banana kad se ode po njega u vrtic se podrazumeva
mada se u poslednje vreme 'skinuo' ne trazi je vise
naravno, jede ih umereno....

pastetu mi nikad jeo nije, i moja snajka ne moze cudom da se nacudi
mada, kad ode kod mojih u selo, tamo sa decom jede i sto jeste i sto nije jeo, to ne mozes da izbegnes

Cesto kuvam kompot, u mom aparatu na paru, mm mi ima pocetak gastritisa pa se trudim da se ispravno hrani.
Ali medo nece. Ne znam zasto.
Ponekad jede, ali uglavnom ne.

- - - - - - - - - -

I griz nece ziv.
Ne znam.zasto.

A cokolino i te line ne dajemo vise.
Mm.i ja smo par puta pojeli njegov cokolino, kad on nije hteo.
Ubila nas kiselina posle.
Sad smo izbacili.

Meni je ok medolino, i ukusno je, a cokolino, cak i meni izazove kiselinu

Ja ne razumem sta je uopste lepo u koka koli. Nikad je nisam volela, nikad je u zivotu nisam kupila ili porucila u restoranu.
A o hrani iz meka itd... sta reci?
Odem samo ako mm hoce tamo da jede, i jedino sto sam za zivota probala tamo je tost sendvic i nisam odusevljena

Deci su potrebni vitamini, zdrava ishrana, oni se tek razvijaju,.njihovi organi su u razvoju punom parom,
sta ce im bilo kakva hemija, od ad, do svih industrijskih proizvoda.
ne trebaju nama, nama skode, zamislite sta tek onda njima cine?

sally,to je emisija o krajnosti u ishrani. ne mogu da je uporedim sa bilo cim, ono je potpuno nenormalno. ali, tako se hrane roditelji- u delu emisije koji sam gledala, rec je o nezrelim tinejdzerima. nisam gledala do kraja -jel iko uspeo da promeni navike?

cicak, ne znam sta ima u koka koli (garant neku drogu stavljaju :mrgreen:), ali deca je obozavaju. moj stariji sin je sportista, pravi atletski tip, grama sala na telu nema. hrani se zdravo, sad bogami I obilno jer ulazi u pubertet I trudim se da to bude sto zdravije I raznovrsnije. ali, on kad vidi koka kolu, poludi od srece :lol: za njega je praznik kad moze da je pije, jedva ceka neki rodjendan da se nacvrca kokiske :lol:. odlazak u mek je za njega ko odlazak u crkvu-duboko postovanje i ljubav gaji prema istom :lol:
ne znam u cemu je for a, nije da mu branimo,ali maksimalno ogranicavamo.

Poslednja izmena:
Verujem vam skroz.
Mm ima početak tog gastritisa, ali voli kolu, ne pije je, ali vidim da uziva kad se negde nađemo da je cugne,
moj svekar ima čir(tako nešto jblg), ne bi smeo nikako koka kolu, a on kaže ne može, pa malo malo, idu u radnju i
dovlači kolu, ej, čovek od 60 godina. Kaže, da ga prosto vuče.
Deverovi klinci isto.

Mi je kući nikad nismo pili i kupovali.
Prosto, nismo. Ne znam zašto. I valjda nisam navikla.
Iako moj tata obožava sve slatko, i nije normalno koliko slatkog jede,
on baš ponekad kupi 7up ili sprite, ja i to ne pijem, čak ni kiselu ne volim.
Uopšte gazirano. Meni to sve odvratno.

Ali zato sam naučena da jedem začinjeno... dok ti ne idu suze, nije dobro začinjeno... :mrgreen:

- - - - - - - - - -

zd, pokušaj mu pokazati neki eksperiment koliko je štetna. Možda uspe. ;)

Baš pričam sa mm oko te hrane u meku pre neki dan,
ta lepinja je klasična puter kifla. ja sam to kupovala par puta u radnji, nekako mi previše puterasto.
Navikla sam na onaj klasični domaći svež hleb(mada kažu da je bolji onaj od tri dana, ali ja taj ne mogu, kruni mi se),
ja obožavam običan hleb, beli, iz pekare.

I kad jedem, ja volim da to bude npr.slanina i hleb, šunka i hleb, da osetim pun ukus toga što jedem,
a ne ko mm, on uzme parče hleba, pa namaže nečim, pa preko kulen, pa parče sira, pa kečap.
Meni to sve zbućkano, i ako mogu da biram uvek se odluččim za prvu varijantu. (mada nisam imuna na tople sendviče :rumenko: )
Svi se krste kad ja poručim pljeskavicu ili tako neku brzu hranu, pa pitaju Prilog?, a ja ili ništa ili samo kečap.

- - - - - - - - - -

e da... krenuh u priču o meku... joj zakasniću na fax...

elem, em ta puter lepinja, em ti neki prilozi, pa ono meso, što izgleda fuj... mogu misliti tek ukus...
em sve prženo u litrama ulja, pohovano...

- - - - - - - - - -

ja bih uvek pre pojela neki sendvič ili pljesku nego tu hranu iz meka

sally,to je emisija o krajnosti u ishrani. ne mogu da je uporedim sa bilo cim, ono je potpuno nenormalno. ali, tako se hrane roditelji- u delu emisije koji sam gledala, rec je o nezrelim tinejdzerima. nisam gledala do kraja -jel iko uspeo da promeni navike?

cicak, ne znam sta ima u koka koli (garant neku drogu stavljaju :mrgreen:), ali deca je obozavaju. moj stariji sin je sportista, pravi atletski tip, grama sala na telu nema. hrani se zdravo, sad bogami I obilno jer ulazi u pubertet I trudim se da to bude sto zdravije I raznovrsnije. ali, on kad vidi koka kolu, poludi od srece :lol: za njega je praznik kad moze da je pije, jedva ceka neki rodjendan da se nacvrca kokiske :lol:. odlazak u mek je za njega ko odlazak u crkvu-duboko postovanje i ljubav gaji prema istom :lol:
ne znam u cemu je for a, nije da mu branimo,ali maksimalno ogranicavamo.
Шта ли би Саул Гудман рекао на ово?:hahaha:
Сећам се кад су моји први пут пробали КК било је цуркања исте и кроз нос, а фаце неописане...
Бтв ја сам нпр дуван успешно оставио(после једно 5-6-7 пута неуспешних остављања, једаред и на око три месеца) тек кад сам избацио КК и кафу, после 15,5 година стажа са по две паклице јаких цигарета дневно(марлборо, винстон и црвени Пал Мал без филтера:zaljubljena:).
После сам вратио кафу, али не и КК.

Poslednja izmena:

Pa kao jesu, svi..mame su shvatile da nije uopste tako tesko kuvati, niti im remeti tok zivota (mozes misliti..) pa su kao napravili da im bude zanimljivo, da deca kuvaju zajedno sa njima, bla bla...nebitno, mozda je to kobajagi reality, ali dovoljno sto su decica cuckala koka kolu, zvakala presoljen mastan pomfrit i hamburger za kameru, sve i da je namesteno.

Mislim da nije isto porediti momka od 20 godina i bebu od 18-19 meseci. Naravno da je i za nas odrasle stetna koka-kola, ali covece koji mozak moze i da pomisli da je da bebi da pije..

Back