Deca 1-3 godine (toddlers)

Taro, da se igram sa njom umem, ali zato pravim gresku sto jako malo vremena provodim uceci je necemu :rumenko:
Sto se igranja tice, ako smo kod kuce - tu ima svega, od glupiranja tipa vijam je puzeci a ona bezi, djihanja na nozi, prevrtanja, mazenja, golicanja, djuskanja zajedno sa njom, do igranja sa igrackama - imam one umetalice ili kako li se vec zovu, drvene, brojevi i voce, razni oblici, pa zajedno to slazemo, ili mi ona doda a ja slozim da vidi gde ide, jer ne raspoznaje jos sama, uspe da potrefi kad vidi gde ja stavljam...
Nasledila je nekih igracaka muzickih, neki chicco sto-klavir, pa to drndamo zajedno, sviramo, ja joj ponavljam sta je sta - tipa ovo je cvet, buba, zaba i sve sto se nalazi tu..ili slazemo puzle, ili ubacuje one oblike u kockicu, pa joj govorim sta da mi donese da vidim hoce li znati i slicno.
Ali uglavnom smo napolju, dok setamo pricam joj koliko-toliko, za drvece, listove, cvece, zivotinje i tako..a u parkicu ona sad jurca za decom, ako nema dece, ljulja se, ja je pridrzavam, idemo na tobogan i td
Ona sve razume - kad joj kazem donesi mi loptu, donese, kad kazem donesi medu, zna sta je to i slicno, ali slabo prica, pa sam shvatila da je ne ucim dovoljno recima..ali kad uzmem da joj citam nesto recimo, nju bas ne drzi paznja, ona ode svojim putem..

Od reci zna samo ove proste mama, tata, baba, deda, brm-brm, av-av, kva-kva, ko ko (za kokosku) :D bu-ba, daj, am-am i tako to...e sad ako je to do nje, nije problem sto ce kasnije propricati tek lepo, nego verujem da ima veze i sa tim sto joj nisam od rodjenja sve lepo deklamovala kad nesto radim, i objasnjavala i ucila pesmice (jesam joj pevala, ali ne svakodnevno)
sali, pa ona se kroz igru uci
ovo ludiraje, jurenje, djsukanje je i nama ok, ali on tek sada pocinjeda se igra sa igrackama, mic po mic, isto tako ubacujemo oblike i igramo se sa jos dve tri igracke, ali sada kada razmislim nista smislenije jos uvek se sa njima ni ne mozes igrati
u slikovnicama uci gde je sta, slike na zidu, zna da donese nekoliko igracaka,carape, cipele i slicno
a od reci isto samo brm brm, mama, tata, am am i bam bam kada baca nesto i to je sve
a inace ne zaklapa usta ali nista smisleno
izdobijao je igracke za rodjendan, ja sam mu posklanjala pa mu dajem jednu po jednu , tj davacu mu, vidim kada mu neka dosadi ja je sklonim na 2 dana i vratim on se odusevi i tako u krug

probala sam da mu dam flomaster u ruku i papir, crtako je dok dok sam mu ja pridrzavala ruku i oudsevio se, ali odmah je krenuo da zagleda flomaster i da ga gurne u usta naravno : )

jedva cekam da jos malo poraste da se igramo onako pravo i da caskamo : )

vodila sam ga u igraonicu sada kada je bilo lose vreme, super se izigrao, jurili smo se, bacali po onim penjalicama i toboganima
ali sve kao hocu nesto smislenija a ustvari to je to za ovaj uzrast : )

cao svima,imam jednu situaciju,moja malena od 15 meseci nije kakila dva dana,da li treba da se zabrinem,ili je to normalno u tom uzrastu?

Moj sin kaki dva-tri puta dnevno, ali on nije merilo. Neka deca kake vise puta dnevno, dok neka druga kake na svaka dva-tri dana. Probaj dati da jede nesto sto omeksava stolicu, kako sam primetila to zavisi od deteta. Svi kazu da banana zatvara goozu, ali Junioru ona omeksava stolicu kao i kivi i svo ostalo voce. Ako nema drugih problema, ne vidim razlog za brigu. Mozda je samo pojala nesto sto stvrdnjava stolicu.

Danas sam bila sa 4 mame i 4 bebe Sarinog uzrasta, u stvari svi su stariji malo od nje, ali ne mnogo od mesec do dva meseca. I niko ne prica nista vise nego ona. Samo te osnovne reci i neko brbljanje koje je jos nerazgovetno, bebece..
Pa sam malo odahnula, izgleda to samo mame malo preteruju kad pricaju da deca komplet pesmice vec deklamuju sa 13 meseci :D :D

Dajem joj sama da jede ovih dana, konacno sam se setila, i prilicno lepo drzi kasiku, nekad je okrene naopacke, ali opet veci deo je zavrsio u ustima, nije puno izbrljavila :D

Danas sam bila sa 4 mame i 4 bebe Sarinog uzrasta, u stvari svi su stariji malo od nje, ali ne mnogo od mesec do dva meseca. I niko ne prica nista vise nego ona. Samo te osnovne reci i neko brbljanje koje je jos nerazgovetno, bebece..
Pa sam malo odahnula, izgleda to samo mame malo preteruju kad pricaju da deca komplet pesmice vec deklamuju sa 13 meseci :D :D

Dajem joj sama da jede ovih dana, konacno sam se setila, i prilicno lepo drzi kasiku, nekad je okrene naopacke, ali opet veci deo je zavrsio u ustima, nije puno izbrljavila :D
Koje peva sa 13 meseci?
Meni Pedja teh prohodao tad.

Sto se tice price, medo se stidi pred nepoznatima.
Ali zato pred domacima samo parla.

A zelju da sam jede tek u vrticu pokazao.
Sad sam jede, pijace i tako to. Hoce i supu ali ja i dalje pridrzavam

- - - - - - - - - -

Cini mi se da je birica pominjala da imaju onog gumenog konjica djiha djiha?
Gde ima to da se uzme?

Probudila se i trazila presvlacenje,toliko se ukakala da sam morala da je ponovo okupam od glave do pete.
Lela tek od nedavno koristi kasiku da bi jela i to nekoliko zalogaja,pa onda uzme rukama i opet kasikom,zavisi od raspolozenja.
Kakva su vasa iskustva sto se tice nose?

jakov nece sam da jede, tj hoce pristima ali nece kasikom
tacno vidim da ga mrzim, nezainteresovan je, ja mu nudim skoro svaki put

Junior nece da jede. Tacka. Ni rukama, ni kasikom, ni viljuskom. Nema on vremena za to. Vec je stigao u fazu da kada je gladan ode do frizidera i stavi na sto ono sto bi jeo, pojede nesto malo i to je to. Vise se ne nerviram. Jedino pazim sta stavljam u korpu kada kupujem u prodavnici. Sve se mislim ako nema gluposti u frizideru, onda moze da izabere samo nesto sto ce mu koristiti. A sad, da li ce za jedan obrok pojesti samo dva paradajza kao pre neki dan, ili ce uzeti sve redom, kobasice, hleba, sira i salate ne zanima me. Rucak se trudim da spemim raznovrsno pa da bar tada pojede nesto konkretno. Ako on ima snage po ceo dan da trckara i da kaki par puta dnevno, verovatno unosi dovoljno hrane. Jedino se trudim da to ne budu gluposti tipa keks i cokolada. Mada, nekada pojede i cokoladu i keks. Jednom je probao chips i nazvao ga keks :zcepanje: Smesan mi je bio pre neki dan, dala sam mu red Ritter Sporta (ni sama ne znam zasto sam mu dala ceo red) a on uzme odgrize jednu kockicu i vrati mi ostalo. Jbt ko da nije moje dete :cepanje:

Birice, da li se secas kada smo letos izveli neuspeli atak ne Juniora i dali Arminu i njemu da veceraju iz istog tanjira. Pa kada je Junior skontao da moze da hrani Armina, bili su obojica srecni. Junior sto ne mora on da pojede, a Armin sto ga ovaj hrani :D

Probudila se i trazila presvlacenje,toliko se ukakala da sam morala da je ponovo okupam od glave do pete.
Lela tek od nedavno koristi kasiku da bi jela i to nekoliko zalogaja,pa onda uzme rukama i opet kasikom,zavisi od raspolozenja.
Kakva su vasa iskustva sto se tice nose?
eto vidis :lol:

sto s e nose tice, od 18 meseci pa nadalje,probas pa ako ne ide,sacekas dve nedelje ili mesec...probas opet par dana,ako ne ide sacekas....kad bude spremna ima da ide ko od sale :)
moja je imala 21 mesec tacno kad smo dnevnu pelenu izbacili,pocetak maja meseca...stavljali pelenu preventivno samo kad idemo negde busom,tipa do grada,da se ne upiski ako je uhvati bas tad,al to je kratko trajalo,vrlo brzo smo i to prestali
al sad ima 3 godine i 3 meseca i dok spava i dalje nosi pelenu jer ne vredi...letos je bila suva svako jutro i samo pocela opet kad su vrucine prestale....pa kad je zahladilo,vratili pelenu da se ne razboli

kad je rec o govoru...setamo mali i ja sa mamom i bebom koja je tu kao i moj, oko 8.5 meseci....i mama mi prica kako mali zna svasta da izgovara i da kapira sta kaze: mama, tata baba, Nada, ajde, am am....rekoh ajde, prerano je ali ko zna, ovaj moj samo zna mamama i nista vise....kad u jednom momentu mi zastanemo sa kolicima i mali ni 5 ni 6 rece glasno:AAAjdeeeeeee...:eek:....pitam ja nju jel on to stvarno rekao, missim beba od 8.5 meseci?????.....da nisam cula ne bih bas verovala

kad je rec o govoru...setamo mali i ja sa mamom i bebom koja je tu kao i moj, oko 8.5 meseci....i mama mi prica kako mali zna svasta da izgovara i da kapira sta kaze: mama, tata baba, Nada, ajde, am am....rekoh ajde, prerano je ali ko zna, ovaj moj samo zna mamama i nista vise....kad u jednom momentu mi zastanemo sa kolicima i mali ni 5 ni 6 rece glasno:AAAjdeeeeeee...:eek:....pitam ja nju jel on to stvarno rekao, missim beba od 8.5 meseci?????.....da nisam cula ne bih bas verovala

Junior je sa nekih 7-8 meseci znao da kaze mamama i ade (ajde). Iako sam ja bila ubedjena da ce mu prva rec biti cekaj-cekaj jer je to najcesce cuo :D

Mojoj drugarici su mama i tata rekli da je progovorila sa 8 meseci i rekla:"Tata cita novine."
Ona jos nema dece pa nema pojma koliko je to nemoguce, ja samo rekla:"Aha vazi." :mrgreen:
Poenta: Posle nekog vremena ljudi malo zaborave kad se sta desavalo pa tako preuvelicaju neke stvari. Nenamerno

Sara je sa 5 meseci rekla ma-ma, znam da sam cekala da ponovi da je snimim, i snimila sam je, ali to ne znaci da je ona pricala tad, to je prvo izgovaranje slogova, nit je ona svesna bila da sam ja mama niti nista..
Ima razlike kad mi sad kaze mama - i obrati mi se. A tada je to bilo ucenje prvih slogova..

Ne mogu da se setim koliko je tacno imala kad jerekla prvu rec,al se secam da je to bilo daj,posle toga tata,mama,sad izgovoara nekih desetak smislenih reci.
Tsuymish,hvala na savetu za nosu,i sama sam primetila da je jos uvek prerano jer koliko se god trudila da je stavim na nosu ona nece,uradicu ono sto i obicno radim,sacekacu da bude spremna za nosu i necu se vise obazirati na pritisak okoline,to bas ume da iritira.
Mali cicak je u pravu kad kaze da mnogi preuvelicavaju i zaboravljaju kako su se neke stvari desavale i onda pricaju kako druga deca ne napreduju i da treba sto vise da forsiram svoje dete u svemu,a ja to odbijam,cak i razmisljam da prestanem da se druzim sa takvim osobama,samo je problem u tome sto su mi to drage osobe.

Back