Deca 1-3 godine (toddlers)

znam i te slucajeve gde su nabe i dede odgajali decu, uzas kolko su ta deca bila nesrecna...

Говориш напамет. Детињство у Банату је за мене најлепши део живота. Бицикл, двориште, мачке, велико дечје друштво, језеро, риболов са дедом...

Не бих имала ништа од тога да сам седела у подстанарској собици својих родитеља.

Kvinsi, ja do sad nisam imala grizu savesti, sto ne znaci da necu kad se beba rodi.
Posvecena sam Pedji preko svojih maksimuma i nemam problem sa ostavljanjem kod babe i dede.
Skoro dve pune godine sam kuci s njim, zasto bih imala. ;)

Postavila sam sebi cilj da zavrsim master, i uradicu to, jer to zaista zelim.
Mogu i da odbacim sve i 24/7 budem samo sa njim, i na kraju dana budem nezadovoljna,
kao sto sam skontala da jesam, i da zelim da uz ulogu majke budem i neko ko nesto radi,
i time svom detetu dam primer.

Dva dana ga ne bih videla, utorak i sredu.
I da, nedostajao bi mi, ali ne bih kukala, jer ako tako odlucim tako ce biti.

Jos nisam nista odlucila, zato sam.i pitala,
jer se dvoumim sta je pametnije.

Kvinsi, ja do sad nisam imala grizu savesti, sto ne znaci da necu kad se beba rodi.
Posvecena sam Pedji preko svojih maksimuma i nemam problem sa ostavljanjem kod babe i dede.
Skoro dve pune godine sam kuci s njim, zasto bih imala. ;)

Postavila sam sebi cilj da zavrsim master, i uradicu to, jer to zaista zelim.
Mogu i da odbacim sve i 24/7 budem samo sa njim, i na kraju dana budem nezadovoljna,
kao sto sam skontala da jesam, i da zelim da uz ulogu majke budem i neko ko nesto radi,
i time svom detetu dam primer.

Dva dana ga ne bih videla, utorak i sredu.
I da, nedostajao bi mi, ali ne bih kukala, jer ako tako odlucim tako ce biti.

Jos nisam nista odlucila, zato sam.i pitala,
jer se dvoumim sta je pametnije.

da, bas se vidi koliko se dvoumis :P :lol:
nemam ni ja problem ostavljanja kod babe i dede, moje veliko dete je veoma samostalno. odlazila sam na treninge u inostranstvo, ostajao je po nedelju dana kod babe i dede, sa 4, 5 godina redovno na raspuste kod druge babe i dede koji ne zive u istom gradu,, itd.
ali, jako je cudan taj osecaj kad dobijes drugo dete, videces i sama. jos kad te puknu hormoni, zabavi nikad kraja :D
ja licno nisam za varijante dugog ostavljanja kod baba i deda, posebno ne za te "gastarbajterske" kada sopstveno dete vidjas par puta godisnje. propustis najbitniji deo njegovog zivota i odrastanja, to ne moze nista da zameni.

Говориш напамет. Детињство у Банату је за мене најлепши део живота. Бицикл, двориште, мачке, велико дечје друштво, језеро, риболов са дедом...

Не бих имала ништа од тога да сам седела у подстанарској собици својих родитеља.

i to je tako bilo dok nisi krenula u skolu tj. nekih 5-6 godina?

nemam ni ja problem ostavljanja kod babe i dede, moje veliko dete je veoma samostalno. odlazila sam na treninge u inostranstvo, ostajao je po nedelju dana kod babe i dede, sa 4, 5 godina redovno na raspuste kod druge babe i dede koji ne zive u istom gradu,, itd.
ali, jako je cudan taj osecaj kad dobijes drugo dete, videces i sama. jos kad te puknu hormoni, zabavi nikad kraja :D
ja licno nisam za varijante dugog ostavljanja kod baba i deda, posebno ne za te "gastarbajterske" kada sopstveno dete vidjas par puta godisnje. propustis najbitniji deo njegovog zivota i odrastanja, to ne moze nista da zameni.

Slazem se. apsolutno.
Ali kao sto znas, ovo moje ce najduze da traje do 25 dec. i posle od 15.jan do 15.feb. kad mi je termin.
Posle toga Sam opet kod kuce 24/7,
Narednih godinu dana... pogotovo sto cu dojiti...
ja znam sta mene ceka,.zato i gledam se organizujem sto bolje.

Nakon drugog porodiljskog, bice skoro 4 godine da sam kuci. 4 godine!!!
Nista ne raditi te 4 godine sem podizanja dece, je za mene vrlo (neznamkakodaseodrazim), staticno.
Moram nekako i sebe da razdrmam... da nekako napredujem...
Nadam se da me razumete

razumem ja zelju za samoodrzanje, ali ne razumem da se to radi na ustrb sopstvenog deteta. uz dobru organizacuju moze mnogo toga da se postigne, a da babe i dede uskacu ponekad.

- - - - - - - - - -
cekaj a sta ona to radi na ustrb deteta?
sto ce nekoliko nedelja biti odsutna po 3 ipo dana?

biti roditelj ne znaci odricati se i onoga cega ne moras da se odreknes
jer ako glumimo zrtve i majke tereze i tamo gde nema potrebe,sta ce sutra biti kad deca odu svojim putem?
ostacemo same i videcemo sta smo propustile a sto nismo MORALE
znaci ne vidim kako zavrsavanje mastera steti detetu
ako ona zeli da zavrsi master nek zavrsi...i treba
misim ne ide na havaje na mesec dana pa da sad budemo u fazonu jao cicak jadno tvoje dete sto si sebicna...

- - - - - - - - - -

ja vec sad uvece cesto kad zaspi pocnem da placem jer me grize savest
i sve mislim da ce misliti da je ne volim vise
i tripujem da ce ceo svet da joj se srusi kad beba dodje

misonjo jel ti vidis kako ona pise? projektuje svoje licno nezadovoljstvo kroz decu. ne kazem da je losa majka ali njoj ni master ni deca nisu proble vec je problem sto ona sama sebe ne ume da ceni.
pogledaj samo njenu recenicu kako ce ona da otupi jer ce cetiri godine biti pored dece. nije to kod nje mesec dana ili dva ili dok traje master, vec ona gleda na sve nacine da se izvuce iz memle u koju se sama ubacila i to ne fizicki nego mentalno stavom da joj je zivot gotov jer ima decu.

zato kazem da radi na ustrb dece.

master je najmanji problem, a sta ce biti kad ga zavrsi? mozda planira da ga razvuce na jos dve tri godine?
posle ce se vratiti na posao i opet ce vrednovati sebe kroz ociju drugih. i sta kada opet dodje u neku krizu kao sada?

Poslednja izmena:
misonjo jel ti vidis kako ona pise? projektuje svoje licno nezadovoljstvo kroz decu. ne kazem da je losa majka ali njoj ni master ni deca nisu proble vec je problem sto ona sama sebe ne ume da ceni.
pogledaj samo njenu recenicu kako ce ona da otupi jer ce cetiri godine biti pored dece. nije to kod nje mesec dana ili dva ili dok traje master, vec ona gleda na sve nacine da se izvuce iz memle u koju se sama ubacila i to ne fizicki nego mentalno stavom da joj je zivot gotov jer ima decu.

zato kazem da radi na ustrb dece.

master je najmanji problem, a sta ce biti kad ga zavrsi? mozda planira da ga razvuce na jos dve tri godine?
posle ce se vratiti na posao i opet ce vrednovati sebe kroz ociju drugih. i sta kada opet dodje u neku krizu kao sada?
iskreno, mislim da si otisla predaleko sa analizanjem nje i njenih planova, zvucis kao da si opsednuta njome....
ako bas mora da ide, nece detetu nista faliti par dana kod babe i dede, nek muz ostane kuci sa njim i to je to...
ako vec ne moze da vodi i klinca za novi sad sto je najbolje resenje....
ali ti ga bas razvuce sada o njoj, i ode ti predaleko, verujem da ni sama ne znas sta ces za sobom za pet godina a kamoli da njoj prognoziras....

Iju sta je ovo? Cicak postavila pitanje - nek je i lupila, nek je i onako hipoteticko a vi joj skociste za vrat..svasta :lol:
Neo, koji ti je djavo? E, svasta..nisam u toku, a i bolje sto nisam

Sto se tice upisa decu u skolu bez MMR, mogu se upisati, uopste nije tacno da ne mogu da se upisu u skolu nevakcinisana deca. Epidemija zauski, pa dobro, bolje zauske nego autizam, iz te perspektive.
Da se razumemo, ja ne verujem u to da ga prouzrokuje, niti sam neka od mama sektasica koje misle da znaju sve bolje od ostatka sveta, hranice dete kako one misle da je najbolje, poducavace ga kod kuce, jel im se ne svidja skolski sistem, nece primiti ni jednu vakcinu i td i td..znaci nisam od tih, primice vakcinu, samo me nervira sto dr nema sanse da ti potpise odgovornost da nece biti posledica po dete od te vakcine. Ipak tu ima nesto.

nemoj tako cicak je measkota foruma, mora to da znas do sada. malo malo pa osvane neka njena tema, neka njena budalastina od kojih je tesko pobeci jer se razvlaci po forumu danima.

P.S. jeste moj zivor ne bi imao smisla bez nje, sad ste me provalili i ne preostaje mi nista drugo nego da se povucem pred jednom takvom intelektualnom gromadom kao sto ste vi :hvala:

Poslednja izmena:
Evo ja sam diplomirala prosle godine
doduse, nisam isla u drugi grad i nisam imala predavanja
ali sam radila

i onda sam ucila tako sto ustanem u 3,30h sabajle
odem na posao u kanc.i ucim do pocetka radnog vremena, odradim i odem kuci da budem sa Ivanom
jesam bila tih dana kao kuvana noga, al isplatilo se

hocu da kazem da se sve moze kad se organizujes lepo
e sad
ne znam sta je Cickov problem jer ne vidim njene postove
al vidim da je nesto oko ucenja...pa rekoh
da prozborim koju, cisto da bi nam tema bila na vrhu :mrgreen:

A cime sam ja to licno nezadovoljna?

Muz mi napravio decu i naredio da radjam?! Ne razumem.

Trudim se, kao i svaka normalna osoba, da svoje zelje i potrebe, uskladim, sa svojom porodicom.
Ne vidim sta je za osudu tu?

Jel treba osuditi svaku majku koja radi?
Svaku koja ima i jednu zelju?

Ne moze, rodila si dete, i tu je kraj tvog zivota. :mrgreen:

Meni je iskreno smesno. :)

Svi su shvatili sta pitam i kakva je dilema, samo se neo bavi dubljom analizom.
Hvala neo... nije potrebno :zag:

Dobro de Cicak, vecina ti je rekla da ne bi dete ostavila babi I dedi.
Ja se secam I price jedne forumasice koja je ostavljala dete babi da bi ona I novopeceni tata, koliko se secam dete tada nije imalo ni godinu dana, otisli na more I tako imali neke varijante za njih dvoje a bez tog deteta. Meni je to bilo strasno, ali eto, ima roditelja koji ostavljaju decu babam I dedama I donekle zadrzavaju svoj zivot kakav je bio I pre nego sto su dobili decu. Meni je to nezrelo, sta si radjo decu da ti ih podizu babe I dede ali svako ima svoje vidjenje porodice.
Niko ne kaze da kad imas dete treba da se zakopas ziva, ali ocigledno je ovo sto ti cicak pises izvan granice prihvatljive za vecinu ovde.

Back