Deca 1-3 godine (toddlers)

Zdravo svima! Imam jedno pitanje za mame decaka.
Macak ima 15 meseci i ja bih da pocnem polako da ga navikavam na nosu. Ali, nikako da skapiram kako:(
Prvo sam ga vodila sa mnom u kupatilo (jer sam morala posto sam stalno sama sa njim a on obozava da, recimo, skace sa stola cim ja zamaknem), i onda ja njenu dam da pusti vodu i tako smo nekako stigli da on poveze "pssssss" sa kupatilom. Onda smo mu kupili nosu, ali ja ne znam sta dalje. On ne prijavljuje da je piskio, cak ni kad je samo u gacama. Kao ni da mu ne smeta kad je mokar... malo se pipka i to je to. Kad ga i ukebam da je poceo da piski i poturim nosu, nekako ne umem da ga namestim u toj brzini da taj mlaz i udje u nju..
Uh, al sam opsirna i konfuzna...
Uglavnom, pitanje je da li je on uopste spreman kad ne pominje piskenje ni pre ni posle radnje, ili mora danima da bude u gacama da bi skapirao, i kako se decaci uce da piske ako je tata tu samo ujutru, i uvece skoro samo da ga ususka. Kako da skapiraju da piske stojecki u nosu?
Sent from my XT615 using Forum Krstarice mobile app

..a shto mora da pishki stojeci..? :)
..svi moji dechaci su nauchili da pishke sedeci, a tek kasnije stojeci, uglavnom napolju :lol:

..ja mislim da je rano za noshu, za skidanje pelena uopshte, josh on ne povezuje da je mokar zato shto je pishkio, a kamoli shta da radi da ne bude tako..
..nek gleda shta ti radish, nek zna shta je nosha i da se na nju ponekad moze sesti
(najbolje svaki put kad ga presvlachish, da te ne bi zevzechio dvesta puta dnevno samo zato shto mu se svidja akcija skidanje/sedanje/ustajanje/oblachenje :P )
i to je sasvim dovoljno za njegov uzrast.. :)

..ja ne bih pokushavala sa gacicama uopshete do sledeceg maja, najranije, a do tad, da vezba shta se tu radi, kakav je osecaj kad se ipak neshto tu uradi,
kakav je osecaj kad hocesh da radish neshto :lol: a tek onda kako da ti to i kaze/pokaze.. :)

Hvala do neba na odgovoru.
Znas kako, ja sam sama u inostranstvu, i onda dosta toga pohvatam preko knjiga, foruma i tako toga, ali ti detalji kao da li decaci pocinju da piske stojecki ili sedecki me malo zbune:) Necu ga forsirati, nema on pojma jos nista, pa ce valjda vremenom nauciti da prijavi radnju.
Pozdrav za sve!

Sent from my XT615 using Forum Krstarice mobile app

Mame, potreban mi je jedan savet. Moj sin ima 3.5 godine i povremeno mu se zacrveni pisa, narocito ako piski puno tokom dana. Odrzavamo redovno higijenu, ali se desava. Kako vi postupate u takvim situacijama? Do sada nismo imali tih problema. Dala bih mu i privatno urin na analizu, pa ne znam da li neko zna da li je dovoljna samo obicna analiza ili mora i urinokultura? Hvala

Kako uspevate da radite od kuce, uz dete?

Ajde dok je bio manji, pa em je spavao, em nekako bio mirniji.
Sad mu samo gluposti padaju na pamet.
Em ne mogu od njega da sednem em ne mogu da se skoncentrisem da razmisljam.i bilo sta uradim.

Jedino tih sat-dva dok odspava , ali tad se zamajavam oko rucka, sirenja/slaganja vesa, peglanja itd...

Kako uspevate da radite od kuce, uz dete?

Ajde dok je bio manji, pa em je spavao, em nekako bio mirniji.
Sad mu samo gluposti padaju na pamet.
Em ne mogu od njega da sednem em ne mogu da se skoncentrisem da razmisljam.i bilo sta uradim.

Jedino tih sat-dva dok odspava , ali tad se zamajavam oko rucka, sirenja/slaganja vesa, peglanja itd...

nikako. ja nikakav posao ne donosim kuci jer je prosto nemoguce da bilo sta uradim.
Па не радим од куће, али имам мали приватни бизнис непрехрамбене робе и пре(сад већ нису тако мали, девет син и близнакиње 6 година) бих им кад дођу у локал, а исти је једва око 500м од куће, давао да пресложе кутије с робом.
Кад су пре били(а и сад понекад) напорни код куће дам им малу мотикицу, нож и шпаклу да траже глисте и ровце за пецање, или их изведем на вожњу бициклом па возим мало јачим темпом док им душа не изађе на нос.
После кад се вратимо кући само се изврну по креветима!:hahaha:

Па не радим од куће, али имам мали приватни бизнис непрехрамбене робе и пре(сад већ нису тако мали, девет син и близнакиње 6 година) бих им кад дођу у локал, а исти је једва око 500м од куће, давао да пресложе кутије с робом.
Кад су пре били(а и сад понекад) напорни код куће дам им малу мотикицу, нож и шпаклу да траже глисте и ровце за пецање, или их изведем на вожњу бициклом па возим мало јачим темпом док им душа не изађе на нос.
После кад се вратимо кући само се изврну по креветима!:hahaha:

Lepo je sve to samo je tesko to raditi sa detetom od 16 meseci :think:

a dotle ko prezivi prica ce :zcepanje:
Па да, организација је најбитнија.
Уосталом и са 16 месеци му/јој можеш дати да премешта неке лаке ствари с краја на крај собе, или да ређа што шта једно на друго, а ти га/је бодриш речима и тапшете обоје рукама за сваки успех!

cicak ybt, pa ja mislila tebe da pitam kako si uspela da ucis I polozis prijemni za master! ja ako ne ucim na poslu, propao dan-kod kuce je vreme rezervisano za sve drugo osim posla I ucenja.
Mama i tata su mi bili na raspustu ceo jul i avgust, prosvetari. ;)
Важно да догураш до 2 пуне године...после све је као пјесма!:mrgreen:

Meni medo 18. Meseci ima
A i beba stize pre nego napuni 2.godine :sad2:
Nema ko da ga cuva.
Kao ga upisala u vrtic, isao 7-8 dana po sat vremena.
Kao zao mi ga, a kad se beba rodi pa mi bude slinav kuci non stop,
nemam pojma sta cu...

On je sve zahtevniji, a ja sve veca, nemam snage ...
Lakse bi mi bilo da radim...

A kad radim, radim od kuce i to mi je tek ludnica s njim

Meni medo 18. Meseci ima
Nema ko da ga cuva.
nemam pojma sta cu...

Узми неку жену/девојку да ти помаже, ако већ не могу твоји или мужеви родитељи.
Мене и обе сестре је мама ,,одранила" док је породиљско било пола године!

Meni medo 18. Meseci ima
Nema ko da ga cuva.
nemam pojma sta cu...

ja sam skapirala da bi mi bilo lakse da sam rodila drugo kad je irina imala 2
videces kakav ce tek sa 3 da bude :lol:
mislis sve su bolji kako rastu...mmmdaaaaa :lol:

..drugi rodjendan je velika prekretnica, slazem se sa poznavaocem.. :)
..naravno, mnogo zavisi i od deteta..
..a mnogo zavisi i od prethodnog stava roditelja, navika deteta,
a narochito od toga kako roditelji dozivljavaju to shto imaju obaveze,
pogotovo to shto moraju da ih obavljaju uz dete..
..ako njih grize savest i ako im teshko pada sve to - deca upadaju u ludilo na keca.. :lol:
..reche vec neko (tsuy na trudnicama, chini mi se) zivotinje i mala deca odlepe kad je frka.. :lol:

..ja sam diplomirala kad je cera imala chetiri i i po, a sin devet meseci..
..pune mi skripte njenih crteza, (ubachenih unutra, ne nazvrljanih na samoj skripti :) )
on je bio josh mrva koja je smetala samo ako se iz krila dokopa olovaka i papira :lol:

..sa malima sam drzala chasove kad spavaju,
a spremala drzavni ispit (koji btw josh nisam polozila :roll: chekam poziv vec shest i slovima SHEST godina)
ne zato shto sam morala, vec da bih ih navikla na vreme na to da mama ponekad radi, da se mamine knjige/papiri/tabovi na kompu ne diraju,
da bih kad se vratim na posao imala manje frke oko svega toga..

..jedino shto je nemoguce uraditi uz decu je posao koji ne trpi da se sto puta pochinje i prekida,
poshto je to neminovnost..

..da su mi falile josh dve ruke, chetiri oka i bar pet sati u toku dana - jesu.. :P
..ali menjala ne bih nishta, nikako.. :aha:

Back