Deca 1-3 godine (toddlers)

ja sad treba opet da naucim dete da leze svaki dan oko 1 bar da spava
a jos uvek je ceskam svako vece dok ne zaspi
bem ti anginu i T 40
upropastise me :lol:
kako sad iz toga da se izvucem? :lol:
jedino da,kad dodje beba,nabavim jos jedan par ruku
a inace je sve gora
ljubomorna na bebu a nije jos ni rodjena
naebala sam

..ja sam se porodila kad je jaksha bio toliki, chich.. :aha:
..sto puta sam pomislila na to kad je aleksej imao 15-16 mesci i iz koze me izbacivao.. :sad2:

..koliko su deca razlichita, to je chudo.. :) ..ali kazu babe, moraju da isteraju to ludilo, neko tad, neko sa tri godine, neko sa trinaest.. :roll:
..jaksha je izgleda odluchio da to bude sad negde.. :neutral:

Joj sile... kad tek na to pomislim aaaaaaaaaa
irina je bar velika... ovaj moj mis jos skoro beba...
isto tako sve navikao :roll:
Ebala sam jeza u ledja

veruj mi, da ni to sto je velika nije neka olaksica
ja se nadam da gresim al kapiram dusu ce mi pojesti njena ljubomora
ja cu se truditi da radim sve ko pre bebe, dobar je novkin predlog :lol: ali bice ljubomorna sigurno
npr dojenje ce mi biti pakao,to znam
ja sad(i tata) kad uzmem neko drugo dete/bebu ona sizne
ali sizne
vristi,dere se, vice to moja mama/moj tata ma haos

a kad su mladji,nemaju pojma...nisu ljubomorni
to ti je plus
al zato imas druge muke...jer je mali....jbg
sve ima svoje prednosti i mane
al drzim nam palceve da prodjemo sto lakse i mi i klinci :D

..tsuy, ponavljaj kao sumanuta da je to njena seka/bata.. :)
..njena, njena, samo njena, vi cete da je chuvate da poraste da se igraju.. :)
..a ona ce sve da da radi sa bebom, da je presvlachi, kupa, vozi u kolicima
(tj da dodaje pelene i benkice, mozda i navlachi charapice, da pere rukice i nogice i poliva vodom i nabacuje peshkir, i da se drzi uz kolica kad shetate, tachnije - ali ona to ne zna :lol: )
i da joj peva, da je ljulja u kolevci, da je cheshlja,
da je hrani (to je ono kad beba sisa sa jedne strane a ti drugom rukom grlish nju i listash knjigu ili mesish plastelin ili crtash :lol: )
ili da je uspavljuje (to je ono kad svi shapucete dok se bebac ne onesvesti od mleka :lol: )..

..mladja deca su tolerantnija na buku i svahsta neshto, to je neminovnost ukljuchivanja starijih u celu prichu.. :)

..takva je, ili joj je bar takav period, moje pa moje, ovo verovatno upali.. :)
..tako sam ja sa cerkom i najstarijim sinom.. :P
(..razlika nepune chetiri godine..)
..i funkcionisalo je savrsheno.. :heart:
..sad mi dodje da iskopam slike kako ga je "odgajala".. :rotf:

:heart:

Danas pricam sa mamom iz vrtica, decak je sa Ivom u grupi
curu su dobili u martu
i sad pitam sta kako, kako je reagovao, jel ljubomoran
ona kaze nije strasno, sad je u fazi kad hoce da radi sve sto i beba
ali je inace ok, ne histerise, ne napada je
kuma moja u Borci ne sme sina da ostavi 2 sekunde, oce sestra da ga ubije al bukvalno

i kaze mi -ne znam da li verujes u babske price ili sujeverja
al njoj je neko rekao kad donese bebu iz porodilista da starijem detetu prvo pokaze nogice, pa glavicu
kao da ne bude ljubomorno :)
mislim, ne verujem da to ima nekakve veze sa vezom
al eto....

ne radi to tebi u inat nego zato shto ne zna shta bi drugo.. :)

To je upravo moja mantra kada ne znam da li da sednem da placem ili da ga lupim. Tada ga uzemem i jako ga zagrlim. Nekako MENE to smiri. Otima se on nekada, ali jbg za sada sam jaca. Bolje i to nego da se derem ili da ga lupam kada me izvede iz takta.

A tako zna da mi "pritiska dugmice". Procitala sam da nije beba kriva, vac moji dugmici (jbg na engleskom lepse zvuci, ali skontacete poentu). Valjda je to ta faza, 'bemliga.

I da November, prelepi ste. Mozda ti je cera iapk u pravu? :rumenka:

tako sam nekako i ja mislila
sve sto je "uradi" a da nije da radis nesto da detetom...ok je
ne moze da skodi

Moja Kuma je rodila drugo kada je stariji imao oko 1.5 godine. Pitam je kako ide, kaze "ja sam od pocetka starijem govorila da kada se beba rodi, da ce ga ona voleti najvise na svetu. Da ce nekada plakati i vristati, ali da uvek ona NJEGA voli najvise na svetu". Kako se snalazila dok je dojila ne znam, ali u sve ostalo je stariji bio ukljucen. Jos na samom pocetku mi je rekla, kako je cudno da je stariji u tom peridou imao nju samo za sebe 100%, a cerka ima samo deo onoga sto je njemu mogla pruziti, ali da ona od rodjenja ima svog brata, sto je mnogo vrednije. Nekako mi je to ostalo u secanju, da je zaista u pravu. Prvo dete nekako ima oba roditelja samo za sebe 100% vremena, ali svako sledece dete ima pored roditelja i brata ili sestru. Ima li lepseg od toga? Jbg nije lako na pocetku, ali se verovetno vremenom sve uhoda.

Napravili smo kikiriki muffine, ko zeli neka se posluzi:

IMG_0694.JPG

Danas pricam sa mamom iz vrtica, decak je sa Ivom u grupi
curu su dobili u martu
i sad pitam sta kako, kako je reagovao, jel ljubomoran
ona kaze nije strasno, sad je u fazi kad hoce da radi sve sto i beba
ali je inace ok, ne histerise, ne napada je
kuma moja u Borci ne sme sina da ostavi 2 sekunde, oce sestra da ga ubije al bukvalno

i kaze mi -ne znam da li verujes u babske price ili sujeverja
al njoj je neko rekao kad donese bebu iz porodilista da starijem detetu prvo pokaze nogice, pa glavicu
kao da ne bude ljubomorno :)
mislim, ne verujem da to ima nekakve veze sa vezom
al eto....

Ja sam stalno pricala...nije bilo ljubomore...i naravno nemojte zaboraviti da beba mora da donese poklon iz porodilista. Msm, setite se da ste vise voleli goste koji su donosili cokolade od onih koji nisu :) Deca vooooluuuu poklone. Ljubomore ima sad, tipa "njoj si dala a meni nisi", ali to cu da slusam dok sam ziva, to sam govorila i ja svojoj majci :) Pricas kako ce je seka/bata voleti, kako je mala i nezasticena a on mora da je cuva jer je velik i jak. Kako ne zna nista sama...sta ces, moras tako, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane :) Moras da bebu prikazes kao neko bice koje je totalni duduk.

Gde ste smestili bebu?
Novi krevetac?

Negde sam videla neki krevetac sto se pricvrscuje uz bracni krevet ali sad ne mogu da nadjem?

Dal da kupujemo jos jedan krevetac ili sta?

Ja bih starije dete vec sad prebacila u krevet. Ne bih ni slucajno cekala da se beba rodi pa da mu uzme krevetac, da utres put za mrznju prema bebi. A jes' bas ces da kupujes jos jedan, pa nisi blizance rodila. Imace dve godine. Stavite krevet u vasu sobu, ako vec necete da ga stavite u posebnu.

Ili mozes kao neki da se razdvojis od muza i sina. Ja to ne smatram prihvatljivim, ali neki tako rade. Ja bih dete prebacila u njegovu sobu, pre toga bismo je zajedno uredili, izlepili, sve zajedno kupili i pripremili. Prvo bih ga stavljala danju, mesec-dva, a onda i nocu, uz upaljenu lampu. Prelazak u sobu je prvi korak u smostalnosti. I to nije soba u drugom krilu rezidencije, vec spavaca soba pored mamine i tatine.

Ili mozes kao neki da se razdvojis od muza i sina. Ja to ne smatram prihvatljivim, ali neki tako rade. Ja bih dete prebacila u njegovu sobu, pre toga bismo je zajedno uredili, izlepili, sve zajedno kupili i pripremili. Prvo bih ga stavljala danju, mesec-dva, a onda i nocu, uz upaljenu lampu. Prelazak u sobu je prvi korak u smostalnosti. I to nije soba u drugom krilu rezidencije, vec spavaca soba pored mamine i tatine.

Nama Junior spava oko godinu dana u svojoj sobi. Tj mi smo se iselili iz njegove u nasu spavacu. On veoma rado dolazi u nasu sobu ujutru i preko dana i uziva da lezi na bracnom krevetu. Sve prihvata da on spava u njegovom krevecu, da mi spavamo na bracnom ali mu je bas merak da lezi tu i pretvara se da spava :zaljubljena: Nekada se seti i usunja se u sobu preko dana i tada znam da ne radi nista sto ne bi smeo vec samo lezi na krevetu i uziva. Sad se sve mislim da li da mu uzmemo veliki redovan krevet od jeseni ili proleca, pa da ga prebacimo u taj. Mislim kada vec toliko uziva da spava "na pravom krevetu". Pre ili kasnije i onako ce doci bata ili seka, pa je mozda prakoticnije da mu se sada ostvari zelja i dobije veliki krevet, nego da ga "izbacujemo" tada. A dok dodje bata ili seka on ce ve biti vise nego zreo za veliki krevet. Junior sada ima 21.5 meseci.

Ej, pa to je super. Svako dete voli da se usunja u krevet, nekad nocu, nekad pred jutro...to je tako topao i divn osecaj...kad onako bunovno dodje i rpomrmlja nesto, ati se samo pomeris da legne kraj tebe...
Mnogo je dobro sto se navikao na to,neces imati problema kad dodje beba, a doci ce brzo :)

Pa jeste to lepo kad imas gde
ja nemam gde da prebacim krevet Ivanu da mu napravim sobu
a u nasoj sobi nema mesta ni za krevet ni za krevetac jos jedan
moracu nesto da smislim samo ne znam sta....:think:

sutra cu misliti o tome ;)

Ebi ga Jexy, Cicak ima veliku kucu al' se tiskaju u jednoj sobi :) Ti da kupis klik-klak i mojca fotelju na razvlacenje. Jedino to mogu da smislim :) Ili da Ivana uvalis sveki :)

Pa prebaci ga u njegovu sobu i njegov krevet
Moj muz ne da.
A onda i meni bude zao, mada mi je to bio prvobitni plan jos odavno

Mozda bi on to prihvatio sada ali kad dodje beba,
sigurno bi hteo sa nama, jer nije fer da je samo on odvojen
a beba da spava sa nama u sobi...

Ne znam.sta cu

Pa jeste to lepo kad imas gde
ja nemam gde da prebacim krevet Ivanu da mu napravim sobu
a u nasoj sobi nema mesta ni za krevet ni za krevetac jos jedan
moracu nesto da smislim samo ne znam sta....:think:

sutra cu misliti o tome ;)

Ne staj mi na muku. Ovaj stan koji sada iznajmljujemo ima dve spavace sobe. Jednu vecu u kojoj smo mi, jer mi suprug radi od kuce pa je preko dana to ujedno i njegova radna soba, i jednu manju "gostinjsku" koja ima samo mali prozor koji gleda na vertikalu (tj na lift). Ko je bio zna o cemu pricam :tajna:. E sada u spavacoj smo mi, u manjoj sobi nema dovoljno svetla da bi to bila Juniorova soba (za goste koji ostaju max 2 nedelje i 90% vremena su na plazi ili u razgledanju znamenitosti je idealna jer je najhladnija soba u stanu), tako da smo ga mi smestili u tzv box room :rumenka:. Mozda bi nas malteska soc sluzba zatvorila zbog toga, ali je ta mini soba idealna za njegove potrebe, a ja mogu peglati u gostinjkoj (kada nemamo goste). Ima velika vrata koja vode na malenu terasu, pa je soba dovoljno svetla. Malena je, ali stane krevetic (stao bi i veliki krevet za odrasle koji planiramo kupiti), fotelja na kojoj pije mleko pred spavanje (ona je na izvlacenje, pa kada je bolestan onda ja spavam s njim na tom krevetu na izvlacenje) i kutija sa igrackama. Taman ima sve sto mu treba, jedino sto mu je garderoba kod nas u spavacoj jer voli da vadi stvari iz ormara i vraca ih po svom nahodjenju. Kada bude malo veci planiram mu kupiti redovan krevet i garderober pa da ima kompletnu sobicu i to bi mu taman bilo dosta do polaska u skolu (za 3 godine). Valjda do tada uzmemo nesto svoje na kredit :think:

Pogledajte prilog 299937Pogledajte prilog 299938

Sada soba izlgeda malo drugacije (nema puzzle staze, umesto kartonske kutije stoji kutija za igracke i nema ormarica pored fotelje) ali je raspored ostao. Ovo sam slikala jos u aprilu, sada Junior spava pa da ga ne budim. Samo sam stavila da ne pomislite da spava u garazi ili ostavi :cepanje: Da neko ne pozove soc sluzbu :sad2:

Back