Deca 1-3 godine (toddlers)

moj direktor je izmedju 21. i 22. meseca imao veliki napredak u govoru I odjednom je poceo da sklapa recenice. recituje covek pesmice od 2 strofe :lol:
zna da kaze i kako se zove, preziva, gde zivi-grad, ulica, broj.
I svaka druga recenica je " Mama, a sha je ovo?" :lol:
kod starijeg sina je ceo taj proces poceo 6 meseci kasnije, ja sam se nasla u velikom cudu sa ovim malim.

Jao, ja mislim da recenice
" sta je to"
" sta je ono tamo"
" ne znam sta je to, reci mi"
" ko je to"

cujem 500 puta dnevno, non stop
negde sam citala da deca od 3 godine ispale oko 400 pitanja dnevno
Ivan je tu negde :)

nego, mislim da pravim problem sa nosom
cini mi se, i nadam se da gresim, da je krenuo da se suzdrzava, nece da piski
sta da radim?
u vrticu kazu sedi redovno, ali nista ne uradi
kuci sad nece ni da sedne, jutros mi je bila suva pelena kad je ustao, ajmo na nosu, ne-on u vrisku, i cim sam mu stavila pelenu, piskio je
uredno mi prijavi "mama, piskio sam" "mama, kakio sam"

da batalim nosu jedno vreme, a? nisam pametna

- - - - - - - - - -

moj direktor je izmedju 21. i 22. meseca imao veliki napredak u govoru I odjednom je poceo da sklapa recenice. recituje covek pesmice od 2 strofe :lol:
zna da kaze i kako se zove, preziva, gde zivi-grad, ulica, broj.
I svaka druga recenica je " Mama, a sha je ovo?" :lol:
kod starijeg sina je ceo taj proces poceo 6 meseci kasnije, ja sam se nasla u velikom cudu sa ovim malim.

a, videla sam recitaciju
to ce bre da bude mamin glumac :D :heart:

ja batalila, a imam identican slucaj. jedino hoce da piski kad je pored bazena, u kupacim gacama. onda trazi da skinemo gace i piski lepo. neki dan ga mm skniuo u stanu nakon sto je kakio I rekao mu da prijavi kad mu se piski. u roku od pola sata, zapisao je pola stana, ko kuce :mrgreen:

ps. a jos se izmotavao sa recitacijom jer je znao da snimam. ide to mnogo tecnije razumljivije :D
pola slikovnica zna na pamet.
zaustavite me, ja kad krenem o direktoru, ne znam da stanem :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ivan je pre neki dan trcao u krug i piskio
i onda se naravno okliznuo i pao u to sto je piskio, ustao i nastavio da trci dalje...:roll:

ma opusteno
lepo bre recituje

nama vaspitacica rekla da upisemo Ivana u biblioteku
kaze ne ispusta knjige i slikovnice iz ruku, samo sedne i lista, lista, lista ....

Danas konacno otisla do vrtica da se raspitam,
Kad ono upis u toku
"Kazite ime i prezime, kad zelite da krene?"
:)
Cekajte rekoh, dosla sam po infomacije, necu odmah da ga upisujem.
Ovde moze kad god hocete, od 6 ujutru do 8 uvece, biras vrtic, mozes po dete da dodjes kad hoces
mozes ga upisati u sred oktobra/novembra...
Odlicno... kad pomislim koliko se u ns ceka na vrtic

Najverovatnije ga dajem od septembra, po 4 sata cu.
Samo jos da vidim kad im je dorucak, rucak i da se organizujem.
I taman pocinjem da radim jer mi je firma odmah pored vrtica, a sa nase terase gledam u njihove sobice
mozda bas njegovu grupicu...

Kad im je obicno rucak u vrticu?

Jel ste koristile one bicikl-guralice?
Jel se to isplati uzimati? Vidim sve mame oko mene kupuju to bebama, a meni nekako deluje kao glupost..mislim, jeste se Sara obradovala kad sam je stavila na to kod drugarice, al mislim da bi joj dosadilo brzo. Ne bih koristila to umesto kolica svakako, znaci jedino da sama pedala kad malo poraste..nemam pojma..jel imate, jel koristite ili je to bacanje novca samo? Mozda sam nesto previdela..nekad mi deluje da joj ne kupujemo dovoljno igracaka i tako tih stvari, a nekad mislim sto sad da kupujem svaku glupost samo zato sto druge bebe imaju. Nisam taj tip.
Ali ako je to njima ultra mega giga zabavno, uzecemo, sto da ne. Pa pitam za iskustva.

Mi smo dobili taj bicikl, al nam je pukla veza mamin upravljac-upravljac
pa eno ga stoji u podrumu i ceka da Iva poraste pa da pedala sam

a moja bratanica je imala taj i gurala ga je i posle vozila dok se jadan nije raspao
nije tata mogao vise da ga vari i da ga sastavlja :D
taj se isplatio 1000 puta

Ivana danas ujeo drugar u vrticu
zvala vaspitacica da javi, sveki se umalo nije onesvestila

odem danas po dete, vidim crvena rukica, capio ga lepo
kaze vaspitacica "ujeo ga jedan drugar" valjda nece da kazu ime
"nije strasno, nije mnogo ni plakao" inace im je sam prijavio da je ujeden

ja pitam dete "mili, ko te ujeo" on lepo kaze "Mihajlo"

jos mu vaspitacica obukla i pogresan sorc, kako nije videla da je dva broja veci
nadam se da ce ona druga mama vratiti nas sutra, ja nosim ovaj

i kupila sam mu patikice, pavle 22
sve mi se nesto cini da su mu mozda malene, sad nosi sandalice pavle 21
ne znam dal da menjam za 23

kad ce da zna da mi kaze da li mu odgovara, uh

Heh..znaci individualno je. Ja sam bila ubedjena da se to nekako slabo koristi, nego da je mamipara samo.

Ja sam isto razmishljala da kupim, ali ... svejedno moram da ga guram, dok ne pochne da pedala sam, a to je teshka plastika, em je on meni redovno zadremao u kolicima, u ovom ne bi mogao, a meni se nije bila ni svidela ta plastika ... shta znam, ja sam teshka ko zemlja, kad je u pitanju biranje igrachaka I slichnog :roll:... tako da mi nismo uzeli, sad sam mu kupila u Aksi "motor" na 3 tochka koji gura nogama ... isplatio se za mesec dana 500 puta ... :lol:

- - - - - - - - - -

Armin krece u septembru u vrtic,. ja njemu kupujem patikice I patofne 30tog avgusta ... noga mu raste vrtoglavim tempom ... preshli smo sa papucha 22 na 23 u roku od 3 nedelje :eek:

Joj, to sa vrticima :sad2: I Juniora je jedan dan izgrebao dLugar u vrticu jer je hteo da mu uzme keks, a nakon dva dana je imao crveno-plavi krug u pregibu na levoj ruci jer ga neko ujeo iz istog razloga. Ne znam da li je isto dete, ali od tada je izgleda naucio da ne dira tudje stvari jer mi vise ne dolazi u modricama i izgreban. Teska lekcija, ali sta da mu radim. Verovatno je navikao da kod kuce dobije i iz naseg tanjira kada trazi (samo da jede, kada je necejed) pa je mislio da ce i dLugari da mu daju.

U subotu smo isli u kupovinu sandalica jer je Pollino 22 vec izrastao ohoho, samo nismo stigli otici ranije. Obisli smo ko zna koliko prodavnica i na kraju u MotherCare uzeli sandale sa otvorenim prstima :besna: Nisam htela takve, ali kada nema izbora morala sam uzeti neke, da mi dete ne ide boso. Zvala sam mamu da proveri u Mercatoru da li ima isti model Pollina samo br 23 ili 24 pa da uzme i posalje nam postom, ali nije bilo ni u jednoj boji. Kada smo vec bili u kupovini kupili smo mu i Lotto patikice broj 24 za jesen. Nadam se da ih nece prerasti do tad. Nasla sam mu i par lepih bermuda :heart:

Danas sam isla da kupim sebi garderobu i sandale za posao. Mrzim shoping, ali u ponedeljak krecem da radim pa ne mogu ici bas u haljini za plazu :rumenka: Kupila sam 3-4 pantalona, belu kosulju, crvenu tuniku i jos neku bluzu. Nasla sam i neke sandale. Nisu extra, ali ce posluziti dok ne dobijem platu. Eh ljudi, ja sam svoju platu vec tri puta potrosila. Kada pomislim sta sve treba da kupim, nije mi dobro. Sve se mislim da li se isplati otici do Londona ili Milana pa tamo kupiti jesenju garderobu? Ovde deru samo tako. Kada izracunam da kupujem za svo troje, mozda ako mi se potrefi da nadjem jeftinije karte odem i pokupujem sto nam treba, pa da sam mirna do leta. Ne znam koliko su zime hladne ali sumnjam da ce nam trebati nesto deblje od bluze+tanka jakna. Cizme verovatno necu ni kupovati. Mozda Junioru gumene za jesen, ali videcu.

Sto se nose tice, nece da sedne pa Bog. Pre je sedeo i piskio sve po propisu, medjutim u poslednje vreme nece, dere se i otima. Ne znam sta ga je uplasilo. Od srede nema vrtica jer je drzavni praznik, pa se ne radi sve do nedelje. Nadam se da cemo uspeti za tih pet dana najzad skinuti pelene. No videcemo.

:cmok:

kod nas je bicikl-guralica bio pun pogodak :D
dobio ga za rodjendan prosle godine I tada su mu bile zanimljive samo figurice sto svetle napred.
on ne voli kolica i prestali smo da ih koristimo odmah posle zime (i sad za more, ali to nama da olaksa nosenje zezalica i peskira :D) i presli na bicikl. njemu je mnogo zanimljivije, moze sam da ustane kad hoce, oseca se slobodnije. ima korpicu ispred gde drzi vodu, a u korpici pozadi cuva sisarke iz parka i svoje igracke koje ponese u setnju. sad je provalio pedale i sve cesce drzi noge kao da pedala, ali naravno nema pojma.
u kolicima skoro nikad nije spavao, on cak nece da se nasloni i opusti, stalno sedi uspravno i drzi se za onu precku.

Jel ste koristile one bicikl-guralice?
Jel se to isplati uzimati? Vidim sve mame oko mene kupuju to bebama, a meni nekako deluje kao glupost..mislim, jeste se Sara obradovala kad sam je stavila na to kod drugarice, al mislim da bi joj dosadilo brzo. Ne bih koristila to umesto kolica svakako, znaci jedino da sama pedala kad malo poraste..nemam pojma..jel imate, jel koristite ili je to bacanje novca samo? Mozda sam nesto previdela..nekad mi deluje da joj ne kupujemo dovoljno igracaka i tako tih stvari, a nekad mislim sto sad da kupujem svaku glupost samo zato sto druge bebe imaju. Nisam taj tip.
Ali ako je to njima ultra mega giga zabavno, uzecemo, sto da ne. Pa pitam za iskustva.

vala nama je koristilo kad je bila velika za kolica a opet,lakse mi bilo kad idem negde da je strpam u to da je ne nosim u rukama kad se umori a i sama je trazila da je vozim u tome...kad krecemo napolje ona navali na to

zgodna stvarcica al mi smo to dobili...ne znam dal bih kupila da nismo...verovatno ne bih :lol:

Nemoguc je! :besan:
Stenje od rane zore... a sve u cilju dobijanja sta zeli!
I ja trpim trpim trpim... sto puta mu kazem Ne mogu te nositi,
Ali ne, on onda pocne histericno da se dere
Sto puta kazem Ne moze na biciklo,
Opet pocne histericno deranje
Uz to mu se spava, pa pada, pa se opet dere iz sveg glasa
Kad pokusam.u kolica da ga stavim, da ga prosetam,
opet pocinje deranje udruzeno sa kocenjem

i ja se sve suzdrzavam, a prebila bi ga kao vola u kupusu...
Ali u sebi brojim...
Na kraju sam ja idiot popustila i stavila ga na biciklo!
A rekla sam sebi Ne popustaj!

Posle se ponovo derao jer nije hteo da izadje iz bicikla
pa.se derao jer mu se spava
pa se derao neznamnisamavisezasto :roll:

Sve u svemu, ne podnosim njegovu dernjavu i isterivanje
toliko me istrosi i stvarno vise ne znam sta sa njim da radim?
Dal da ga istucem kad tako isteruje?
Ili da ignorisem?(ali onda se dere i dere i dere...)

Jedva cekam da ga upisem u vrtic i pocnem da radim...
Ne smem ga nositi zbog kile, a on samo nesto isteruje...
Poklopilo mi se Ubilo se :roll:

..chichak, rezervishi NE i NE MOZE za max deset stvari koje ne mogu nikad i nikako..
..kad ti kaze "nosi me" ti mu kaze "boli me stomak, dodji da legnemo na tepih da se mazimo"..
..ako ste negde gde ne moze da se legne chuchni i kazi "..dodji da se zagrlimo malo"..
..kad ti kaze "vozim biciklu" kazi mu "idemo da shirimo vesh na terasi ti i ja, dodji da mi dodajesh shtipaljke/zalivash cvece/vozish autic po ogradi.."

..ako te ignorishe skloni biciklu (ili skloni njega od bicikle) i pusti ga da protestvuje, a ti idi za svojim poslom.. :)
..ukapirace da ne dobija nishta na silu i kukanje i da je bolje da dobije ishta nego nishta.. :)

..vreme mu je za tantrume, ne radi to tebi u inat nego zato shto ne zna shta bi drugo.. :)

Hvala novka...
To i primenjujem...
"Dodji da se mazimo." ... da setamo ... da kuvamo... itd...
Ali danas nece nista...
samo histerise
Sednem na stepenicu da pricam sa njim i da se igramo a on se
pocne pentrati po meni besno, jer je zamislio da ga nosim...
Jos mu pricam lepo kako ne mogu jer me boli stomak...

Ne znam koji mu je andrak danas

A najvise me pogodilo, ide zamnom po kuci i vristi
ja vec sludjena se okrenem i pocnem da vicem:
"Ne mogu da te nosim!!!(tu vec skontam da se derem pa sednem)" pozovem ga u krilo
Da mu lepo objasnim kako mama ne sme da ga nosi stalno.
A on stoji onako tuzno, gleda u mene, ne pomera se
meni odmah zao :(

ubise me hormoni

Back