Deca 1-3 godine (toddlers)

Ne znam stvarno
moja dobije po dupetu i na sred ulice za takve stvari
bude dobra nekoliko dana pa kao da zaboravi i pocne opet
isto joj stalno pricam al je i klepim kad pretera
On je u uzrastu kad imaju te besne ispade, nista cudno....
ja je ne grlim kad se tako ponasa
ako je frustrirana oko neceg ovako, onda je utesim i sve al ako besni jer npr nemam pare za cokoladu ili jer joj ne dam da jede zemlju ili da izleti na ulicu, onda sam neko vreme ljuta na nju kao...nekad dobije po dupetu, nekad ne...u zavisnosti sta radi i zbog cega...
ne znam, i mene isto zanima sta druge mame kazu na tu temu

Mi jos nismo u toj fazi.
Ali u zadnje vreme je menjanje pelena uzas i oblacenje.
I ja krenem lepo po pet puta i onda dreknem.
A on se rastuzi i smiri.
Ili pokazem prst... i na to place.

Ne dam mu da dira kantu za smece npr.
Ili rernu.
Danas dosao u kuhinju, ustao uz rernu i stavi ruku 5 cm od onih krugica pa me prvo pogleda.
Ja kazem glasno NE!
I tako par puta i nije pipnuo

Pa vidis da ih ne tucemo.

Ali sam stava, da ako nista ne pali, poslednje sredstvo bude 'po guzi'.
Meni je to prst trenutno. Kao da ga pucnem kad podignem kaziprst.
I bude mi zao kad se rastuzi. Naravno. :( Ali moram.

I uvek mu posle toga, objasnim zasto nesto ne sme i zasto mama tako reaguje.
Poljubim ga, kazem da ga volim najvise na svetu i da mamu treba da slusa.

Verujem da nikome nije lako pucnuti ili povisiti ton na dete,
Ali sve nam to ide u staz ;)

Odlican clanak! NC, hvala do neba. Nije da mi jos treba (puni godinu dana u maju), ali vec se osecaju prvi nagovestaji...:( Nikad ne place kad se udari, ali zato u poslednje vreme ako nije po njegovom, ume bas da vrisne, a to recimo nije radio do pre dve - tri nedelje. Ne smem ni da mislim sta me ceka.

Moram da pitam vas iskusnije za savet oko hrane. Jedno vreme je se super jeo, i onda je krenuo problem sa pljuvanjem. Obicno pocne da pljuje hranu tek kad se zasiti, a nekad pljuje cak i na prazno. Ide u obdaniste (zivimo u inostranstvu, krenuo sa 8 meseci), pa pretpostavljam da pokupi dosta od druge dece. E sad, nece vise da jede kasice, i hoce da zvace hleb i voce na kockice, jede poparu, cicvaru, tako da nam je dorucak, vecera i uzina relativno ok. Al ja rucak nisam pametna vise kako da spremam. Nece pasirano, a nece ni da zvace. Napravila sam mu bila corbicu sa usitnjenim mesom i povrcem, jedan dan jeo, drugi vec ni da lizne. Jel ima nesto sto klinci vole za rucak a da je zdravo?:) I hoce li to pljuvanje ikad proci....?:confused:

I kod nas je problem pljuvanje hrane (ima 15 meseci). S tim je poceo davno, pa je na par meseci prestao, a sad opet.
Odavno sam prestala da mu pasiram hranu i lepo je jeo, onda je poceo odjednom da pljuje sve sto je malo krupnije. Npr jednom sam mu u spanac naseckala belo meso jer nije hteo da ga jede posebno, pa kad mu stavim kasicicu u usta on sav spanac isisa i meso samo ispljune. I tako svu krupniju hranu.
Nisam htela da pocnem ponovo da pasiram, msm mozda bih ja i posustala ali muz je odlucniji od mene i nije hteo. Onda mu nisam davala nista drugo za taj obrok nego cekam sledeci, eventualno nesto malo posle sat-dva, npr vocku neku. Ali on je dete koje ne pokazuje nikakve znake da je gladan, ja mu dajem da jede odprilike kad procenim da bi mogao biti gladan ili gledam na sat koliko je proslo od poslednjeg obroka. Uopste ne znam kako izgleda kad je gladan, sva klopa mu je u fazonu "moze a i ne mora".
U tom periodu kad je sve pljuvao sto je krupnije, bila sam mu jednom dala bonzitu. I ona mu se svidela, lepa, slatka...a tvrda...i nista nije ispljunuo, mleo je sa onim svojim zubicima, sav se predao zadatku, bas je bio smesan. To znaci da kad nesto hoce onda i moze.
Sad smo trenutno u fazi da npr dorucak super jede, rucak sav ispljuje, pa veceru opet jede lepo.
Ne znam ni ja vise, nisam pametna...
Jedino bi supu mogao da jede uvek, pa mu svaki dan kuvam neku od povrca, tako bar budem sigurna da povrce pojede. Ostalo kako kad...:(

I jos da dodam, pre neki dan sam prisustvovala kad je klinac od 7 meseci jeo zitarice pirinac/kukuruz za veceru. Nisam mogla da verujem, moj nikad nije nista tako lepo jeo. Mama gura jednu kasicicu za drugom, on sve uzdise i vice mmmmmm, s vremena na vreme drekne jer se uplasi da nema vise pa mu mama pokaze da ima jos u tanjiricu i onda se smiri, sve je pomakljao u roku od par minuta, milina jedna za gledati.
Da svisnes od muke i zavisti. Moj je u tom periodu jeo po pola sata, ja guram a on pljuje i maze po glavi, po sebi, po hranilici, po meni...imam i slike ko dokaz...posle svakog obroka detaljno pranje njega, mene i kuhinje :evil:
Sad nije bas takvo prase dok jede, ali bar jedan obrok dnevno mi presedne.
Eto, sad mi je lakse...

jos da uvedu kratki kurs koriscenja telefona odmah cim napune godinu dana- da mogu da okrenu sos broj kako ih roditelji fizicki zlostavljaju :roll: :lol:
ja imam beskrajno mnogo strpljenja, ali ovo moje malo dete bude apsolutno nemoguce, i nakon par ispada i mojih pokusaja da iskuliram, ili razgovaram sa njim i lepo objasnim i statijaznamvisestasvenisampokusala, tata je sljepio po guzi i poslao na fotelju u tajm aut. od tada zna- cime krene da histerise, baca se po podu, udara, baca stvari (nastaviti niz), dobije po guzi (ne zovite socijalno, dobije po peleni :lol:) i na fotelju. sam ide, niko ne mora da ga odnese ili mu pokaze put :lol:
ova mera se pokazala kao najefikasnija, mislim da se vec mesec dana sigurno nije bacao po podu, ili pokusao da udari nekog od nas. sada nezadovljstvo izrazava uglavnom verbalno, pocne da se dere, place, vristi. dovoljno je samo podsetiti ga na fotelju, veoma brzo prestaje.

..a oko shljepanja - ja shljepam, bogami..posle najdirektnijeg moguceg upozorenja koje stize posle nekoliko puta ponovljenih zahteva..
..ne shljepam kad je u napadu besa, ne shljepam zato shto je uradio ovo ili ono (sve shto se bzvz zavrshi (prospe, obori, pocepa, preturi, slomi..) pochinje kao dobra ideja u njihovim glavama)
nego samo kad kazem pet puta "nemoj" ili "stani" ili "pusti" ili slichno, a on divlja i ne odustaje ili se pravi da ne chuje..umeju da foliraju da ne chuju i kad chuchish ispred njih i govorish im u lice.. :)

..i ne shljepam malu decu, negde do godinu i po, svesna sam da ne rade namerno to shto rade, a taman tu negde pochinje i taj "daj da vidim shta ce da bude ako ne uradim shta mi kaze" motiv..
..jasno mi je da se odushevljenje shto razumeju shta hocemo od njih i shto se raduju nashim pohvalama
moze meriti samo sa odushevljenjem kad skontaju da mogu i da ne poslushaju, vec da urade shta oni zele,
ali kad su u pitanju neke stvari nema mrdanja i vrdanja..hocu da se na "stani" ukopa u mestu, a samostalnost i slobodnu volju cemo bildovati na onome oko chega moze da se pregovara..

..tajm out je u njihovoj sobi, kazem "vrati se kad hocesh lepo da prichash" i odu sami i vrate se sami..

Poslednja izmena:
:besna:

Junior ima neke bubuljice na celu, obrazima, uvetu... Pojavile su se u subotu kao male crvene tacke, da bi juce jedna presla u "socnu" sa belim centrom, a danas je vecina presla u neku vrstu bubuljice. Grrr. Ne znam da li je reakcija na novu sredinu (nova voda, nov vazduh, ,ma sve je novo) pa mu se koza cisti, da li je alergija na sunce (nije bio na direktnom suncu niti u kriticno vreme) ili su boginje. Kako ja da saznam da li su ovcije boginje (da se bio zarazio trbale su izbiti pre dve nedelje, jer je u kontaktu bio oko 9.marta, inkubacija 2-3 nedelje znaci kraj marta) ili nesto sasvim sesto. Ako ne prodju do sutra, vodim ga kod lekara :sad2: Sve sam islikala pa sam mislila poslati nasemm dr slike preko maila. Nekako njemu verujem najvise. Eh, da nije tako daleko :D

..boginje imaju plihic ispunjen providnom technoshcu dan-dva, koja se posle zamuti u zuckastu..
..a alergija na sunce je (bar je kod mene bila) kao rasuta crvenica, sliveni crveni pechatici koji jako svrbe, ali bez vrhova..

..ja najpre mislim da je to reakcija koze na nove bube iz okruzenja, narochito sa plaze tj peska/kamechica..
..nneshto kao kod malih bebica posle nekoliko nedelja..

..mada - sve je moguce.. :) ..odvedi ga kod dr-a, ija, nek pogleda pa da ste sigurni..

Ija, ne bih ni ja rekla da su boginje. Boginje prvo izbijaju na najtoplijim mestima, prevoji, ledja stomačić, uglavnom. Velike su, otprilike od 3 do čak i 5-6 mm u prečniku. I izgledaju kao plikovi puni tečnosti.
I nema šanse da tako brzo predju u sasušenu, bubuljičastu formu.
Bar po onome što ja znam i što je moje iskustvo.
Ali, što November kaže, sve je moguće, svakako konsultuj lekara.

najsmesniji je u fotelji dok place i trazi potencijalne saveznike i toplu rec utehe :lol:
place ko da ga deremo, nekad sa suzama nekad bez, gleda u mene (ako ga nisam ja poslala u tajm aut) i kuka " mamaaaaaa" ili u brata( tu je posebno tuzan) " bataaaa, baaaaa" :lol:
kad vidi da ga niko ne konstatuje, ili mu lepo kazemo " kad budes dobar i hteo da poslusas, mozes da sidjes", on jako brzo prestaje s kuknjavom i silazi sa fotelje na pomirenje i razgovor

..a oko shljepanja - ja shljepam, bogami..posle najdirektnijeg moguceg upozorenja koje stize posle nekoliko puta ponovljenih zahteva..
..ne shljepam kad je u napadu besa, ne shljepam zato shto je uradio ovo ili ono (sve shto se bzvz zavrshi (prospe, obori, pocepa, preturi, slomi..) pochinje kao dobra ideja u njihovim glavama)
nego samo kad kazem pet puta "nemoj" ili "stani" ili "pusti" ili slichno, a on divlja i ne odustaje ili se pravi da ne chuje..umeju da foliraju da ne chuju i kad chichish ispred njih i govorish im u lice.. :)

..i ne shljepam malu decu, negde do godinu i po, svesna sam da ne rade namerno to shto rade, a taman tu negde pochinje i toj "daj da vidim shta ce da bude ako ne uradim shta mi kaze" motiv..
..jasno mi je da se odushevljenje shto razumeju shta hocemo od njih i shto se raduju nashim pohvalama
moze meriti samo sa odushevljenjem kad skontaju da mogu i da ne poslushaju, vec da urade shta oni zele,
ali kad su u pitanju neke stvari nema mrdanja i vrdanja..hocu u da se na "stani" ukopa u mestu, a samostalnost i slobodnu volju cemo bildovati na onome oko chega moze da se pregovara..

..tajm out je u njihovoj sobi, kazem "vrati se kad hocesh lepo da prichash" i odu sami i vrate se sami..

Otprilike ovako i ja radim.
Nikada nisam ni viknula na dete, niti udarila dete za slučajnu štetu, ma kako velika bila. Ako polomi, prospe, obori... nikada. Polomim i ja, i prospem i oborim i pocepam i uglavnom mi dodje da puknem jer se to obično desi sa stvarima koje mi jako trebaju, ili su mi jako drage. Ne, za slučajnu štetu, za nestašluk, ako je pospano pa zato besni i plače... i slične situacije - ne vičem, ne grdim, ne bijem.
Ali za ovo foliranje da me ne čuje... pa još kada je fizički uhvatim za rukicu i okrenem ka sebi i pitam - jesi li me čula? a ona odgovori - da... joooooj, dodje mi da puknem. I uglavnom ni tada ne udarim, jer sam svesan svoje ljutnje i besa ( ako može tako da se kaže ), a ne šljepam, tj. izbegavam da šljepim kada sam nervozna, ljuta ili besna. Uvek kada šljepim, to je odmereno i svesno. I baš onda kada ponovim nekoliko puta, a dobijem ignorisanje.
Umem i da brojim. Uglavnom tek što izgovorim - jeeeedaaaan, ona viče - evo, mama, idem, da li me čuješ mama, idem, javila sam se.... :lol:
Foliranti mali :lol:

Ja prvo brojim do tri. Dva puta je posle tri dobio po guzi, i naučio šta ga čeka ako ne promeni film. Mnogo dobra stvar za javnost, gde nije zgodno za tur, da me neko brižan ne bi prijavio. A mislila sam da ga nikad neću ni grditi, a kamoli klepiti. I sve je počelo sa 18 meseci.
A juče ga mm čačka i on se njari, a ja kao iz topa počela mm da brojim : jedan, dva , a kaže mali : tata, prekini, dobićeš po turu.

nego samo kad kazem pet puta "nemoj" ili "stani" ili "pusti" ili slichno, a on divlja i ne odustaje ili se pravi da ne chuje..umeju da foliraju da ne chuju i kad chuchish ispred njih i govorish im u lice.. :)

..i ne shljepam malu decu, negde do godinu i po, svesna sam da ne rade namerno to shto rade, a taman tu negde pochinje i taj "daj da vidim shta ce da bude ako ne uradim shta mi kaze" motiv..
ali kad su u pitanju neke stvari nema mrdanja i vrdanja..hocu da se na "stani" ukopa u mestu, a samostalnost i slobodnu volju cemo bildovati na onome oko chega moze da se pregovara..

E isto tako i ja. Nikad ga ne bih grdila a kamoli udarila jer je smotan, ako mu se nešto slučajno desi ili do 2 god niti sam niti sam imala razloga jer je gicanovo ludilo počelo sa 2 god, ako ne na sam drugi rodj :roll:

Ovo boldovano-ono što pokušavam mm-u da objasnim, sve, samostalnost, inat, pregovori, kompromisi, razgovori, sve treba, sve je zdravo i sve podržavam ali kod takvih momenata toga neću da ima! Ako je nešto pod hitno onda je pod hitno!Brate jel ja treba pet puta da mu objašnjavam da ne trči na put?!To je ono što me najviše frustrira, to je u suštini i bio u onom incidentu najveći problem, stalno mi se otimao i trčao na put jer zna da baš tamo ne sme.

A evo danas npr, divan je bio (da ga ne ureknem pu pu) , vraćamo se iz vrtića, ja ponela klikere pa se igramo njima na sto načina pa se jurimo oko drveta pa pipa bube, mazi mahovinu - to je jepaaaa :lol: I jednom krene da trči , kao beži od mene ali kao igra se i na put!A to je pre neki dan isto radio i zna da ne sme.Ali ovog puta je stao i mrtav ozbiljan me slušao zašto ne sme na put i sklonio se. Msm, ne znam, od čega li zavisi... Jedino to što je kod onih ispada uvek bio umoran.

Htedoh da pitam kako ste ih navikli na ćošak? Odabrali ste neko mesto i odveli dete tamo i rekli da je to kao kazna il kako? Msm, za decu od dve god, za starije nije problem al kako da mi ostane tamo :think:

Ja prvo brojim do tri. Dva puta je posle tri dobio po guzi, i naučio šta ga čeka ako ne promeni film. Mnogo dobra stvar za javnost, gde nije zgodno za tur, da me neko brižan ne bi prijavio. A mislila sam da ga nikad neću ni grditi, a kamoli klepiti. I sve je počelo sa 18 meseci.
A juče ga mm čačka i on se njari, a ja kao iz topa počela mm da brojim : jedan, dva , a kaže mali : tata, prekini, dobićeš po turu.

Nisam razumela najbolje, šta je dobro za javnost?Po guzi ili ne?Il kako??
To me isto zanima, šta raditi napolju? Nekako mi neprijatno da ga klepim u javnosti...Tsuy je čini mi se rekla da ona šljepka u javnosti...Ako to ne uradim tad dal je odloženo šljepkanje legitimno? :think:

Bili smo danas do doktora. Na svu srecu radi u apoteci u komsiluku neki dr par puta nedeljno po par sati :worth: Ja isla da kupim sebi Ca sumece tablete kojih btw nema i vidim nekoliko ljudi ceka u prostoriji pored. Pitam apotekarku sta cekaju, kaze doktora. Nazvala supruga da iz setnje ne idu u stan vec da se vidimo usput pa da odemo da ga dr vidi. Iskreno sam se osecala kao da sam u Simpsonovima: gomila ljudi (nas desetak) ceka doktora koji lici na dr iz Simpsonovih :sad2: Sve u svemu dr je ok, pogledao ga je ispitao nas je i rekao da su to ubodi komarca. Laknulo mi je., Dobili smo neku krenu da olaksa sve to i da se ne inficira. Na kraju je ispalo da sam napravila slona od komarca, ali bolje proveriti, nego da se nerviram od cega je. Znaci sutra mozemo do plaze :zurka:

Tsuy: ceo dan razmisljam o tebi i mislim se "koliko je ona sada srecna i vesela" :cmok:

Birice: Pitala je apotekarka za Humanu, ne uvoze je vise. Imaju: Aptamin, Bebelac, Novolac, SME (ili nesto slicno u konzervi).Pa mozes eventualno da probas nesto od ovih, da vidis da li ce hteti piti. Mogu sutra otici i uslikati i pitati tacno sta imaju HA, za sada se secam ovih marki. I da, ponesite i meni kada budete dolazili jedan sumeci Ca i sumeci multivitamin :cepanje:

November: Kako Jaksa sa prehladom?

Poslednja izmena:

Back