kistina
Iskusan
- Poruka
- 6.427
Ebiga sad, oni se posle pare sa istom tom decom koju su od sise odbili...ljudi koji su posmatrali dovoljno zivotinjKe razanih vrsta mogu da potvrde da ODBIJANJE kao pojava postoji..
..moje je iskustvo ogranicheno na machke i neshto teladi i jarica (shto vec chupam iz secanja),
ali sasvim je sigurno da iz celog legla machica ima uvek bar jedno od kog mama maca na kraju bezii nimalo nezno mu objashnjava da je krajnje vreme da batali sisanje..
..htedoh reci - nije reshenje ni pustiti bebu tj vec dete da odluchi da je dosta..
(moja baba je govorila - kad umeju da traze rechima - tad je vreme da se prestaje..)
OK, ja sam prva postavila neku granicu, izbacila mu podoje, do sad bi i ova dva minuta uvece batalio da nije bilo onog skapavanja od virusa.
Nisam ni ja za to da se sve prepusti detetu, nego da se dete usmerava na razne nacine, a pre svega razgovorom ka tome da prestane onda kad vidimo da je vreme za to.
Uostalom, tako ih vaspitavamo i kad su druge stvari u pitanju.
Andrej je prakticno iskljucivo sisao 14 meseci.
To sto sam uspevala svaki drugi, treci dan da mu uvalim neku kasicicu necega, ni ne racunam.
Prosto, njemu je sisanje bilo dovoljno i daleko od toga da je jedini, ima takve dece koliko hoces, hvala internetu sto mi je pomogao da ne skrenem totalno!
Uostalom, verovali ili ne, u drugim zemljama se mame nerviraju kad im bebe dobro prihvataju cvrstu hranu jer se boje da zbog toga nece sisati dovoljno i dobijati dovoljno mleka-najvaznije hrane u prvoj godini.
Da dodam i da je lepo napredovao, nije bio ni mrsav, ni gojazan, ni anemican, krvna slika odlicna.
I sta sad, trebalo je sa godinu dana da mu ukinem jedini izvor hrane i tecnosti?
On nije bio spreman tad, sad jeste.
Ne bi prestao sam sad, ali ja ga "gurkam" i to superi ide bez traume.
Ovo je nase iskustvo, to smo Andrej i ja i ne mislim da svi treba tako da rade.
Razumem da je Tsuymisicina Irina prestala sama sa 10 meseci, ona je tad bila spremna.
Razumem i da majka zeli da prestane u bilo kom trenutku.
Razumem i da majka ne zeli da doji uopste, to je cin u kom ucestvuju dve osobe i obe treba da se osecaju lepo.
Sve je to OK.
Sva deca su razlicita, sve majke su drugacije, ne treba nikog ukalupljavati, neka svako nadje najbolji nacin za sebe i svoje dete i sve je OK.
i nimalo nezno mu objashnjava da je krajnje vreme da batali sisanje..

..osim da je sa shest meseci imao blizu 11kg, a sa godinu dana oko 14kg..

Kada u parkicu vidimo decu njegovog uzrasta oni bebe, i on im prilazi onako i mazi ih i hoce da ih ljubi, kao male bebe i sve pokazuje prsticem srecan. On u odnosu na njih kao dzin
a to kada se kasnije dodaje - nije to. Bas razmisljam kako cu to sve da izvedem, da se mi ipak prilagodimo njemu.