Deca 1-3 godine (toddlers)

Novembar ne znam odakle sad to, nisam ni rekla da treba sika da je.sve niti da je.to nasa jedina bliskost, izvlacis uz konteksta, provodimo nas dvoje ceo dan kvalitetno, I igramo se I ceskamo I mazimo I ljubimo I citamo, ali.... Kada hoce da sisa, njega nista drugo ne zanima, da pojednostavim sada, znaci tada nastupa kenjkanje, penjanje po meni, cupanje majce I zarivanje glave u grudi, ako pokusam, a pokusala sam, nisam bas toliki debil, da mu odvratim paznju da radimo nesto drugo sto voli, ne pali, nece I jos vise je.besan jer nije kako on hoce, znaci nije to sto ti mislis.... I nije meni problem sta.bez sike, niti mislim da sam otkrila toplu vodu, naravno da je svakom detetu potrevna mama, ja sam mislila na nesto sasvim drugo a to je da postoje deca koja sisaju ravnodusno I batale siku za par meseci, imam u okrusenju, dete bukvalno posiki za tri minuta I vise ga ne.interesuje dok ne ogladni.... Moje dete je drugaciji tip, onaj koji obozava sisanje, ali bas I to ne mislim samo ja nego I svi oki mene primecuju koliko hoce I zeli...
Lela je ista takva,obozava siku i prosto vidis koliko joj to pricinjava zadovoljstvo,a kad joj nije dobro ili je nesto muci jos vise trazi,ali naravno ne dam joj,ona obicno siki ujutro i uvece,hoce ona i preko dana,ali sam joj lepo objasnila da je sika prazna i da treba da se napuni,a sto se ice tog nocnog podoja,hoce i siku i bliskost i to je ono sto hocu da izbacim

Bokice, ja sam resila da joj postepeno ukidam to negde malo pred rodjendan cini mi se sam pocela, jer sam znala da nisam tip koji ce izdrzati da je pusti da place dok ne klone tri noci..

Ona je imala uglavnom 2 nocna podoja, jednom se budila oko 1-2 drugi put oko 6-7..nekad je znala i cesce, ali uglavnom su bila ta dva. Prvo sam joj izbacila taj jedan, a ovaj drugi pomerila za malo kasnije (ne odreagujem cim zaplace, nego je uzmem, umirim pa vratim u krevetac i tako malo pomerim), pa racunam to je vec jutarnji, u stvari sam je navikavala da taj oko 1-2 nece dobiti. Stavim je pored nas, mazim po glavi, ponudim vodu, dudu (znam da on ne koristi dudu, ali opet pije vodu nekako, pa mozes da probas..)
Ona dudu inace ne koristi preko dana uopste vec pola godine i duze, ali nocu kad se promeskolji, ja joj dam, ona cucne malo i zaspi pa je ispljune posle.
Nego, to ti ne pomaze, da ne duzim pricu, ali kod nas ako nista ne upali, palilo je tiho pevanje...stavim je da lezi pored mene, mazim po glavi, ona se ko prilepak zakaci i pevusim joj tiho na uvo ali pesmice koje ona dobro poznaje, znaci bas one sto slusa skoro svaki dan, tu se umirila, pocela zajedno sa mnom da peva (ajajajaj jaja) i ne znam jel to u polusnu ili sta, ali posle nekog vremena ona zaspi..

Sad sve cesce prespava noc celu. A ako se probudi i malo negoduje, ja ne odreagujem (ukoliko kenka, to mogu da iskuliram, ako bas krene plac, to ne mogu - i onda je prebacim kod nas i sad i dalje pevusim i mazim je, to ne traje dugo, 10 minuta mozda i ona zaspi)

Da je nunam nisam ni pokusavala, ali kod nekih mama je palilo istovremeno nunanje i pevanje..ali one pesmice koje najcesce on slusa..da mu odvratis paznju od sike
Znam da su svi drugaciji sto se toga tice, Sara jeste sisavac, ali opet mozda i nije previse vezana u tom smislu za siku, jer me nije napadala preko dana mnogo, niti vukla za majicu. Uradi to ponekad, ali ja joj brzo odvratim paznju sa necim drugim..i generalno imamo 3 podoja, mislim da joj je sasvim dovoljno to u ovom uzrastu. Cak bi i ovaj u 2 da izbacim, ali nazalost tu je navikla da sisa pred dremku. No, dobro, i to cemo postepeno..

:) mi smo imali problem uspavljivanja u toku dana jer su meni ledja otpadala od nosanja a i cim ga spustim on se probudi....treniranje je bilo par nedelja da zaspi pored mene u krevetu, islo je bas tesko ali nisam imala izbora....stavim ga pred sebe da legne i okrenem prema sebi, ljuluskam ga i pevam ali sisu ne dam....on se uhvati za mene i cucka ustima i pomalo se buni ali sada je vec prihvatio da nema sise....a i dobro je resenje za noc da se stavi njegov krevet pored vaseg i skine stranica kreveta pa kad zaspi pored tebe samo ga prebacis u njegov a ako se i probudi mozes da ga pomazis a da ne ustajes i da ga privuces sebi ako treba....to mi je palilo kod starijeg....

E baš to. Sve dođe i prođe, i ja po stoti put ponavljam kako volim što sam do njihovog polaska u školu imala sve vreme ovog sveta samo za njih.

A danas, stariji sin nije ni dolazio iz Bg ovog vikenda, a mlađi je otišao da se nađe sa njim, pa idu zajedno da gledaju rukomet. Muž drema na trosedu sa daljinskim u ruci, ja blenem u ovo sokoćalo, ručak gotov, kolači takođe, kuća sređena...Kao dva penzionera.

e pa to
covek se posle okrene i shvati da je sve juce jbte...to je malo smor
treba uzivati dok su mali...

- - - - - - - - - -

Htela sam veceras da prekinemo sa sikom,neubicajeno za nju probudila se oko 1h,i pocela da vristi,u sekundi sam bila pored nje,uzmem je u narucje,ne prestaje sa vriskom,bilo mi je jasno da plac nema veze sa sikom,uh ta trojka,ubi nas,a ona mazulja,kad sam joj dala pola panadola opa za siku,prvo nisam htela da joj dao,ali kad sam videla kako se muci,popustila sam.Znam,ovo je prva noc,idemo dalje u nove pobede,veceras mozda bude bolje.Eh,te nase male maze...
mozda da sacekas da izbiju trojke i prodje ta muka pa onda da izbacis...misim ako ne bude islo dok rastu zubi

mozda da sacekas da izbiju trojke i prodje ta muka pa onda da izbacis...misim ako ne bude islo dok rastu zubi[/QUOTE

najverovatnije cu tako i uraditi,sad nema sanse,ova zadnja trojka nam je grozna,par dana je bilo super a sad opet krece vriska,smirujem je koliko mogu,malo mazenja,malo nosenja,ljuljuskanja,pevanja,i tek onda dentinox.ako ni to ne pomogne dacu joj pred spavanje pola doze panadola,samo da moze da spava.
Mozda je za nju ovo previse odvikavanja,ima nekih nedelju dana kako smo izbacili flasice i za vodu i za mleko u potpunosti,mada se nije nesto preterano bunila zbog toga.
Meni se cini da ce kod nas sve lako ici osim siki,e za to cemo morati biti jako spremni i strpljivi

ja bih sacekala i trojke i kraj zime, znam da i dr ne savetuju u sred zime totalno odvikavanje, kao zbog imuniteta

tnx zene, cicak me je blago okarakterisala, kao preosetljivu, a ja u stvari luda zena, nacisto.... sad sam ok :D

vladeta stamanio tri palacinke s mojim domacim pekmezom, ja pravila, skoro da i nema secera u njemu, ima kasika, dve zutog i vanilin jedan, i crna cokolada , predivan je, namazala tanko jednu kasicicu, kao i sebi, al je nagrnuo na palacinke, pravim pauzu, pa cu mu opet dati, necu da preterujem, ionako uskoro ide na kupanje i da spava :brus:

ja bih sacekala i trojke i kraj zime, znam da i dr ne savetuju u sred zime totalno odvikavanje, kao zbog imuniteta

tnx zene, cicak me je blago okarakterisala, kao preosetljivu, a ja u stvari luda zena, nacisto.... sad sam ok :D

vladeta stamanio tri palacinke s mojim domacim pekmezom, ja pravila, skoro da i nema secera u njemu, ima kasika, dve zutog i vanilin jedan, i crna cokolada , predivan je, namazala tanko jednu kasicicu, kao i sebi, al je nagrnuo na palacinke, pravim pauzu, pa cu mu opet dati, necu da preterujem, ionako uskoro ide na kupanje i da spava :brus:

Najverovatnije da cu tako i da uradim,da sacekam povoljniji momenat,jos nije spremna za to odvikavanje :)
Moze jedna palacinka preko veze :D

Poslednja izmena:
jakov jede palacinke isto, smaze dok si rekao keks
davala mu sa sirom prvo, pa onda sa sitno rendanom jabukom i cimeto i na kraju sa tetkinim dzemom od kajsija, bez secera
razvaljuje se svaki put

bokice, istrajaces ti, kada si istrajala sa ucenjem da spava uspeces i sa ovim : )

sto se plakanja tice ja ne mogu da ga ostavim da place a da ne pokusavam da ga smirim nekim drugim stvarima, isto sam ga nosila, pevala, mazila, drzala na grudima i ljuljuskala, na kraju sa svetlo upalila i igrali smo se, ma sve zivo, ali nista nije palilo, na kraju je zaspao na meni i tako spavao do jutra
sledecu noc plakao mozda 5-10 min tako
i sledecu nista, od tada vise ni ne trazi da sisa kada se nocu probudi

Pozdrav svima!
Koliko koraka treba dete da napravi da bi se smatralo da je prohodalo?
Moja devojcica svaki dan uspeva da napravi po jedan korak vise samostalno i cini mi se da ce uspeti da samostalno hoda do rodjendana, koji je za tri nedelje.
Juce je napravila 5-6 koraka samostalno par puta, mada svaki put zavrsi na podu :)

Prohodala je to je sigurno,racuna se od momenta kad prvi put krene da koristi noge,nema veze da li je to jedan korak ili dva ili neko pomaze,Lela je tako prohodala mesec dana pre rodjendana,a samostalno se pustila dva ana pred rodjendan,samo se pustila i krenula od onda je stalno pokretu.
Imam jedno pitanje,da li se vasim bebcima desava da ujutru,posle budjenja imaju napade place koji traju po nekoliko minuta,neki bas prodoran plac koji se razlikuje od placa kad su gladni ili ih nesto boli,taj plac nam se desava s vremena na vreme,i uopste u tim momentima ne mogu da je smirim sta god uradila,da li se to desava i vasim bebcima i sta bi mogao biti uzrok:think:

Ako se tako racuna, onda je ona prohodala jos sa 10.5 meseci, tj od tad pici uz namestaj i pusti se korak dva. Ja sam mislio da treba otprilike da istrci dva kruga po stanu :D
Nije dosta dugo pocela da sedi, tj sela je samostalno sa 7.5 meseci, a u roku od nekoliko dana je pocela da puzi. Posle dve nedelje je pocela da ustaje na noge.

Sumara, mi smo imali tu fazu... ali je kratko trajala... ni ne secam se kada... znam da bi ustao i poceo da se dere... mozda se budio ranije pa igrao, pa mu dosadi i onda nas budi, nemam pojma...
Sve to ide u rok sluzbe ;)

Sale, cini mi se da 8 koraka nazivaju prohodavanjem.

ja mislim da je to jedan mit, to mamama mirnije dece je lakse
iskreno, malo me to i nervira, jer toliko mirno dete ne postoji
oko svakog imas ceo dan posla, i ono mirno isto zeli i da se penje i da cacne sve zivo, i gricne i ode gde ne treba, to su deca, radoznala, to je normalno i tako se razvijaju i fizicki i psihicki....
tako da ja jos nisam upoznala dete koje ne moras da pazis i koje ne moras da drzis na oku stalno i trckaras za njim dok su tako mali....
ja imam mirno dete, ali nista ne mogu da uradim sa mirom, kad usisavam , jase mi po usisivacu, gasi mi isti na ono dugme, hiljadu puta, jer mu je zanimljivo, kad kuvam , kaci mi se o nogavicu il mi vadi sudove iz ormarica, il se penje da dohvati ringlu i otvori vrucu rernu....
ako je u dnevnoj, opet isto, kolko kod da je miran, mora da dira kablove, utiocnice, da vadi i baca ploce, otvara fioke jer zeli da gvirne sta je tamo, da cacka pojacalo. daljinski, da se penje na trosede
ako su otvoren avrata od kupatila il spavace momentalno juri tamo, sve tiho, ne pravi od haos, al ga ne cujes, to je najgore :D zabije se tamo, za sekundu, pere ruke u wc solji, cepa wc papir, u sobi, otvori orman gde mi stoje njegove stvari za higijenu, pa pobaca cetke, fizioloski, i to sve dok zbrise, i ja viknem, ne vladeta, vracaj se... i naravno moras ici za njim, i vracati ga....
u fazi je i da sve zivo trpa u usta, sta kod da nadje na podu, uglavnom kod terase jer se otvara pa uleti neki listic il nesto, odma u usta....
cupa mi niti sa onog prekrivaca sa troseda, po celom tepihu to belo, i to hoce da jede, da ne pricam da mi je telefon jedan pokvario i td
kafu nijednu ne piojem na miru jer kako vidi soljicu il casu grabi i penej se po meni da je dohvati pa je drzim iznad glave....
sad ja ovo pisem saly, cisto da uvidis da nema 'mirne' dece
tj ima, ja mogu za mog da kazem da je miran, al nema dece oko kojih nema posla, svako tako malo, zahteva po ceodan da si oko njega, tako da nema tu neko ima vise, neko ima manje posla....

- - - - - - - - - -

a hodnik mi lici na minsko polje, nemam vrata, otvoreno je sa dnevnom, sva obuca razbacana

Bokice ahahahhahahahahah pa tvoje dete uopšte nije "mirno" ja mirno zamišljam, staviš ga na pod, daš mu igračke i igra se. :)

sale, meni rekose 10 koraka...ona je dva meseca pravila po par koraka pa na dupe...ma kao da je bitno, uostalom, racunas kako ti zelis :)
Ja racunam onaj datum kad je skroz pocela da hoda samostalno..

- - - - - - - - - -

Bokice, ima takvih beba, no dobro, prosli put me napade kako nema mirnih..

Back