Deca 1-3 godine (toddlers)

:zag: ... i to shto kazhesh, ako sve srachunam, strefice me srchka :aha: ... ma meni krivo samo koliko toga sam mogla malom da kupim za te pare ... nije shto nisam imala za shminku :cistinaocare::rotf:

vala odo' sad odma' da ih zakopam u kantu ... :ok:

mali je josh uvek slinav, popi.zdecu, majke mi ... a mm k'o magare koje je progutalo gramafonsku plochu pa preskache : idemo sankama do dr-a, pa idemo sankama do dr-a ... :udriglavu: ... jer je druga alternativa taxi, a on nece da placa taxi ... ako ga danas ne roknem, nikad necu :tiganj:

I ja se nekada rastuzim sto ne mogu ovo ili ono da mu kupim. I onda kazem vise njemu vredi pola sata da se igram s njim sa koriscenim loncima, nego da mu kupim igracku koja ce mu biti zanimljiva 10 minuta. Ne kazem da ne treba kupovati igracke i dzidzabidze, ali treba razmisliti i kupiti neke funkcionalne i zanimljive.

I samo da dodam na kraj, da mi je zao sto sve one pare koje smo suprug i ja trosili na kondome nismo sklonili pa te pare sada potrosili na Juniora. Ali ko je tada znao da cu ovako tesko ostati trudna :sad2:

Poslednja izmena:
Pare uvek odu negde.
Podsetilo me na onaj vic c/p:

Lady: Do you smoke?
Man: Yes
Lady: How many packs a day?
Man: 3 packs
Lady: How much per pack
Man: £10.00
Lady: And how long have you been smoking?
Man: 15 years
Lady: So 1 pack cost £10.00 and you have 3 packs a day which puts your spending each month at £900. In one year, it would be £10,800 correct?
Man: Correct
Lady: If in 1 year you spend £10,800 not accounting for inflation, the past 15 years puts your spending at £162,000 correct?
Man: Correct
Lady: Do you know that if you hadn't smoked, that money could have been put in a step-up interest savings account and after accounting for compound interest for the past 15 years, you could have now bought a Ferrari?
Man: Do you smoke?
Lady: No
Man: Where's your fu.cking Ferrari then?

Bile na kontroli, sve ok(pupupupupupuuuuu)
kaze, u ponedeljak sve analize da odradimo
i bris ako bude cist, idemo u cetvrtak i u petak joj vade krajnik
:sad2:
a danas me zvala sestra od mm da pita kako sam, zbog tate, i usput smo pricale o tom vadjenju krajnika
i prica mi kako je njena starija cerka vadila sva 3 i kako je imala komplikacije...dr zakacio arteriju u trecem krajniku i dete krvarilo i radili reviziju kad je vec bila svesna,pa cevcice,pa vriska,otimanje opsti haos
ona prica, ja zelenim
i na kraju reko' hvala ti sto si mi to sve rekla, kao da nisam dovoljno uplasena, ti mi to pricas
a svi su u fazonu "pa jel baaaas morate da vadite???"
ne ono, vodim dete na operaciju posto mi je dosadno u zivotu

Bile na kontroli, sve ok(pupupupupupuuuuu)
kaze, u ponedeljak sve analize da odradimo
i bris ako bude cist, idemo u cetvrtak i u petak joj vade krajnik
:sad2:
a danas me zvala sestra od mm da pita kako sam, zbog tate, i usput smo pricale o tom vadjenju krajnika
i prica mi kako je njena starija cerka vadila sva 3 i kako je imala komplikacije...dr zakacio arteriju u trecem krajniku i dete krvarilo i radili reviziju kad je vec bila svesna,pa cevcice,pa vriska,otimanje opsti haos
ona prica, ja zelenim
i na kraju reko' hvala ti sto si mi to sve rekla, kao da nisam dovoljno uplasena, ti mi to pricas
a svi su u fazonu "pa jel baaaas morate da vadite???"
ne ono, vodim dete na operaciju posto mi je dosadno u zivotu

....ooooooooo svasta bas je nasla da ti doliva ulje na vatru kad si vec i sama
preplasena:evil:

....e sto bih joj odrzala predavanje, al' bas:mrgreen:

....moja Cupka opet ima upalu uha, ovog puta kao samo antibiotik, bem ti
za dva meseca dva puta...i gledam neke fotke iz vrtica svi imaju cucle, ko
zna sta se tu sve prenese tako...a sve se tesim ojacace jos malo:(

Bili na kontroli ... stigli oko 5 kod dr (bash danas je MORAO popodne da se uspava :roll:) jedva namolih sestru da nas primi, mlatila ispred mene sa gomilom knjizhica :confused:... stigli na red oko 7.10 ... tad se Armin vec vijao okolo sa jednim dechakom, nikog inache nije bilo ... pluca chista, nos zapushen, pa kako to Defrinol nije pomogao? (otkud znam, kad zavrshim medicinu i farmaciju, javicu se :roll:) ... u ushima puno masti, ajde gore kod ORL da isperu to, ako nas primi, ok, ako ne , nije bitno, neki drugi dan .. trchi preko u drugu zgradu, a taaamooo ... nikog zhivog kod ORL , ali: da li znate da niste hitan sluchaj, da li je vasha dr normalna, jel vi shvatate da je 7,15, PETAK! , vi niste hitan sluchaj, sad je 7,15 PETAK, ajde mama drzhite to dete, nece se slomiti :sad2:... na kraju doktor drzhao Armina, sestra mu jedno 2 puta promashila uvo, mali se bori a ja stojim i imam nagon da im otmem dete a onaj shprich da nabijem doktoru u deo tela koji sunca nije video :vudu:... na kraju mu isprashe ushi, i ustanovishe da mu nije nishta ... a dzhaba ja pricham da on ima extra puno masti u ushima od rodjenja, uvek je toliko imao :rtfm: ... nazad kod dr, dobio je NEODEKSACIN kapi, 3 puta 2 kapi na dan 5-7dana kapati u nos... pre toga ispiranje i aspiracija ... 'ebote dete ce me zamrzi za ceo zhivot :udriglavu::rida: ... a plus kuci chitam da je to antibiotik, on nije nikad pio antibiotik, nishta , pa mi sad krivo, ali shta da radim, bar sam ga prvih 14 meseci zhivota sachuvala :dash::sad2:

izvin'te ako je bila duga pisanije, malo i ja da kuknem koju :sad2:

..birice.. :zag:
..ja sam pisala da sam sa gnushanjem odbijala preporuku ispiranja nosa sa starijim sinom
zato shto sam se plashila da ce dete da mi pobegne od kuce chim prohoda :sad2:..
..ovo me na to podsetilo.. :lol:

..a za ushi - primetila sam (trebalo mi je nekoliko godina, dodushe :roll: ) da se deci mnoooogo vishe prljaju ushi kad im je nos shmrkljav,
mislim da je to neka prirodna zashtita uha, ima logike kad razmislish,
ako je arminu od rodjenja tako moguce je da on od prvih dana ima neku reakciju sluzokoze nosa, nekad na viruse, nekad na alergene, nekad na ko zna shta..

..znash i sama, chist nos je prioritet, najbolje bi bilo utamaniti ili izbeci uzroke, ali i saniranje posledica je preventiva daljih zaebancija..

..ljubim pile malo..

Hvala Novka :cmok2::zag: ... da znash da sam ja vec razmishljala u tom pravcu, da mu je mozhda ovo sa ushima zbog njegove ultra-sensitivne prirode ? 'ebote ispade mi dete kao neki Nivein losion :zcepanje:

Nishta, stisnucu zube, ispiranje-aspiracija-ukapanje :rtfm: mora da pomogne :amen:... a ostajem sama od nedelje , mm ide na put :sad2::besna:

Armin bije bitku vec od rodjendana, nece da spava preko dana ... pre je lepo spavao dva puta, ali tome je izgleda kraj :rida: ... sad se i za ovo jedno spavanje svadjamo i prepiremo :roll: ... i spava kako kad ... nekad od 12 do 14 , nekad od 14 do 16 ... pa onda uveche ne zna gde udara :dash:... sad pokushavam da uvedem da spava posle ruchka, od oko pola 2-2 ... nisam pametna, al' tako bar uveche nece da padne na nos vec u 6 sati :rtfm:

vidim pricate o spavanju, jel se desva i vasoj deci da zaspu na po 15 do 30 min i kada se probude su ko da su spavali satima, orni i veseli puni elana? moja ume nekad uvece to da uradi (tu oko vremena kada obicno leze) i onad nema sanse da zaspi bar jos jedno 2 do 3 sata (sto se razvuce do ili posle ponoci) :dash:

Armin bije bitku vec od rodjendana, nece da spava preko dana ... pre je lepo spavao dva puta, ali tome je izgleda kraj :rida: ... sad se i za ovo jedno spavanje svadjamo i prepiremo :roll: ... i spava kako kad ... nekad od 12 do 14 , nekad od 14 do 16 ... pa onda uveche ne zna gde udara :dash:... sad pokushavam da uvedem da spava posle ruchka, od oko pola 2-2 ... nisam pametna, al' tako bar uveche nece da padne na nos vec u 6 sati :rtfm:

Kuci muku mucimo sa dnevnim spavanjem a u jaslicama spava kao i ostala deca. Polegaju svi na duseke (svako na svoj), pa ga vaspitacica u pocetku mazila i pevala mu, a sada ga samo pomazi i on zaspi kao i ostala deca. Zasto kuci pravi problem, ne znam. Nekada nam nosajuci ga zaspi na ramenu, pa ga onda premestamo ukrevetic, nekada se uspava u kreveticu (jako retko), a nekada mu dam mleko pa se tako uspava (ovo bas ne volim i zaobilazim, a nekada ni ovo ne pomaze). Probala sam da ga uspavam kao u vrticu ali mi pobeze sa duseka (i to vise puta). NIsam pametna. Najradije bih otisla u jaslice i pogledala sta i kako oni rade, ali valjda tamo deca kopiraju jedni druge, pa je tako kao lakse.

I mene zivo interesuje kako ih uspavljuju u jaslicama...
o jos me zivlje interesuje kako ih nahrane, i kako jedu
kad god odu moji po junoshu, vaspitacice im kazu, "super je bio, super je jeo, super je spavao"
a kuci, te "daj kasicicu"
te "daj 'de"-vode
te "daj cita knigu" pa daj kocke da "napapapa"-napravi nesto,
pa onda "b'avo" i svi moramo da tapsemo
a za sve to vreme on frajer zeva i jede....

...e pa nije vrtic i kuca isto...
...opet ja sa mojim iskustvima o tome...

...starija je prestala da pije mleko na flasicu danju, i nije ga pila kod kuce nikad,
u vrticu je redovno pila punu solju...mnogo toga nije htela da jede u tom uzrastu
tamo je jela sve do zadnje kasike bez velikog ubedjivanja....
...mladja je sa godinu ipo kod kuce prestala da spava preko dana, tamo je uredno
spavala od ponedeljka do petka...
...e kad sam se ja malo zainteresovala oko toga i razgovarala sa iskusnim vaspitacicama
koje su radile tamo (sva sreca imale su divne vaspitacice) one su mi to ovako objasnile..
...."deca su u dilemi kako ce one reagovati na njihovo ne jelo ne spavanje i ostale
zezalice koje rade roditeljima, i koliko god mi mislili da oni ne znaju nista, znaju dosta,
i kapiraju da to nije isto...pa tamo slusaju ne prave neke vece probleme oko takvih
stvari, a i vide drugu decu, pa kad piju svi, piju i oni, ili kad spavaju svi i oni se uspavaju,
kod kuce toga nema...i zato dolazi do takvih razlika u ponasanju vrtic/kuca"....

I mene zivo interesuje kako ih uspavljuju u jaslicama...
o jos me zivlje interesuje kako ih nahrane, i kako jedu
kad god odu moji po junoshu, vaspitacice im kazu, "super je bio, super je jeo, super je spavao"
a kuci, te "daj kasicicu"
te "daj 'de"-vode
te "daj cita knigu" pa daj kocke da "napapapa"-napravi nesto,
pa onda "b'avo" i svi moramo da tapsemo
a za sve to vreme on frajer zeva i jede....

:zcepanje: ... moj jede lepo ( pupupupuuuu da ne ureknem) , ali hoce da zeza, da vidi ko kako reaguje .. ja uzimam jelo kad dva puta odgurne kashiku, to radim bez ijedne rechi i razglabanja ... i ne gura je, nauchio da pokazhe na drugu kashiku(spremim na sto) ako hoce da se "pridruzhi" da on sam jede ... babu vec zevzechi, ona mu peva,viche aaaammm i sl, uvek pokusha da ubaci "josh jednu kashiku" pa tu ima i bacanja hrane na pod i svega ... :roll: .. mm je najmanje hranio malog,ali oni imaju neki pakt: mali jede i kod nejga lepo, samo se umazhe za medalju :zcepanje: ...

danas krenuo da zeza i uveche oko spavanja, nece da legne, a dusha mu spava... na kraju se predao :dash:

:zcepanje: ... moj jede lepo ( pupupupuuuu da ne ureknem) , ali hoce da zeza, da vidi ko kako reaguje .. ja uzimam jelo kad dva puta odgurne kashiku, to radim bez ijedne rechi i razglabanja ... i ne gura je, nauchio da pokazhe na drugu kashiku(spremim na sto) ako hoce da se "pridruzhi" da on sam jede ... babu vec zevzechi, ona mu peva,viche aaaammm i sl, uvek pokusha da ubaci "josh jednu kashiku" pa tu ima i bacanja hrane na pod i svega ... :roll: .. mm je najmanje hranio malog,ali oni imaju neki pakt: mali jede i kod nejga lepo, samo se umazhe za medalju :zcepanje: ...

danas krenuo da zeza i uveche oko spavanja, nece da legne, a dusha mu spava... na kraju se predao :dash:

Ja isto kada mi odmahne jednom, ponudim jos jednom ako odmahne opet, sklanjam tanjir i dovidjenja. Moze samo da pojede mandarinu ili da pije vode. Suprug isto tako.

Ali zato sa spavanjem :dash: Danas je spavao preko dana pola sata pa je vecernje spavanje zapoceo usred mleka. Popio pola i izvalio se, suprug ga nije budio vec ga samo stavio krevetac i izasao. Oko deset se probudio, kao i svako vece poslednjih nedelju-dve dana, tada uglavnom krene da kaslje pa ga to probudi, iskaslje se i nastavi da spava, medjutim danas, kalje pa stenje-stenje, pa place-place i uzmem ga ja a on se bacaka u mojim rukama, stavim ga dole na pod, place, uzmem ga yu ruke, bacaka se i place i sve gleda supruga koji je u dnevnoj i radi nesto na racunaru. Zatvorim vrata decije sobe, on u plac, ja ljuljam, ljuljam al ne pomaze posle 20 minuta skontam da ga ponudim mlekom :dash: Popio je 210ml i zaspao. Hebote ladno je bio gladan. Ne mogu docekati da pocne pricati pa bar da mi moze reci sta ga muci :super:

Do sada ima jako ogranicen recnik, ali uglavnom zna da odgovori kada ga pitamo nesto (npr kada ga ponudimo zna da nam da do znanja da li je to trazio ili nesto drugo, zna da donese one osnovne stvari koje on koristi: cipele, carape, loptu, brm-brm). Zna reci brm-brm=kola,voz i kamion, ma-ma-ma=mandarina, apa=tata, pa-pa=kada on odlazi (ako neko drugi odlazi to mu nije papa i ne mase), ade=hajde (ovo mu je bila prva rec :roll:), zna da dodje do mesta u kuhinji gde drzimo flasicu za mleko i da stane ispod da nam pokaze sta hoce, zna da pokaze kada zeli napolje, zna da se trazi opa (nekada cak i kaze "opa" da ga dignemo ili izvadimo iz hranilice), zna da kaze lepke=leptir ali ne izgovara samo kada se zezne pa mu izleti. Inace ima dosta reci koje zna da kaze, ali nece, i govori ih samo kada mu "izleti" a posle kada ga pitamo bude kao ona zaba koja peva samo kada su nasamo (znate sigurno taj crtani ;) ). Zna da baci smece (naucio da se kora ma-ma-mandarina baca u korpu pa sada baca i ono sto ne treba, nekada baci nesto pa posle izvadi (moracemo ga nekako oduciti od toga).

I tako, rastu deca. Danas sam sredjivala neke svoje papire i nasla UZ :heart: I sve mi je nekako cudno :zaljubljena:

a ja sam mislila da ce od nashe eurokrem dece Armin prvi da propricha ... medjutim : shipak :rida: ... mi smo josh uvekna : mamamama , ponekad ap-ppa (tata) , aaaammm (za jelo ) i jaaaako retko pa-pa ... ne mashe, nece da pokazhe nishta osim ponekad svojih ushiju i machke na slici ( na pitanja gde je...? ) i zna baba (beba ) ... pop.pizdecu ... i znam da je svako dete drugachije i bla bla bla ... :dash:... samo viche ooo-ooo-oooo i eeee-eeee , ali to na hiljadu nachina :roll::sad2: ... mada i on zna gomilu stvari da uradi, da donese, danas je npr, na pitanje da li si gladan otishao kod frizhidera i pokazao gore ... kad mu obuchem neshto novo, kazhem idi pogledaj se u ogledalu, onda trchi u pretsoblje i samo chujem da cichi od srece ... narcis majkin :heart:

odo' da spavam , sutra sasvim sami nas dvoje :zper:

a ja sam mislila da ce od nashe eurokrem dece Armin prvi da propricha ... medjutim : shipak :rida: ... mi smo josh uvekna : mamamama , ponekad ap-ppa (tata) , aaaammm (za jelo ) i jaaaako retko pa-pa ... ne mashe, nece da pokazhe nishta osim ponekad svojih ushiju i machke na slici ( na pitanja gde je...? ) i zna baba (beba ) ... pop.pizdecu ... i znam da je svako dete drugachije i bla bla bla ... :dash:... samo viche ooo-ooo-oooo i eeee-eeee , ali to na hiljadu nachina :roll::sad2: ... mada i on zna gomilu stvari da uradi, da donese, danas je npr, na pitanje da li si gladan otishao kod frizhidera i pokazao gore ... kad mu obuchem neshto novo, kazhem idi pogledaj se u ogledalu, onda trchi u pretsoblje i samo chujem da cichi od srece ... narcis majkin :heart:

odo' da spavam , sutra sasvim sami nas dvoje :zper:

Mislim da hoce Armin prvi propricati. Ma meni sve jedno. Suprugov rodjak ima sina od 2 godine i jos uvek jako malo prica. Meni je to npr prosle godine bilo jako cudno sto to oni tako "olako primaju". Medjutim skontala sam da se ne treba nervirati. Svako dete je prica za sebe. Do trece godine vecina dece prohoda, proprica, odvikne se od pelena (bar preko dana) i ima dosta zuba da pojede nesto "posteno". E sad kojim ce redom sve to ici, sve zavisi od genetike, deteta i koliko ga roditelji forsiraju. Sve se mislim kad Junior krene pricati, samo trebamo slusati na kom jeziku govori to nesto (madjarskom-koji pricamo kod kuce, srpskom-koji cuje u jaslicama ili engleskom-koji slusa na YT i koji cuje od mene i supruga :cepanje:). Ja se iskreno ne nerviram, ni otac mu nije nesto pricljiv, bar cu imati dvojicu "slusaca" od kojih mogu doci do reci :per:

..bilingvalni malishanci u principu neshto kasnije progovaraju u proseku, mada su izuzeci na sve (ovde chetiri :) ) strane moguci i normalni i relativno chesti.. :)

(..kakva oprezna rechenica.. :rotf: )

..aleksej imao T u petak i subotu, juche se smirila i uveche se osuo.. :) ..roseola.. :zper:
..nije za lekara, mada cemo svratiti ako nam se namesti neko popodne do dr, da bar upishe u karton i da pitamo
koliko je blizu zakazane vakcine 26.-og.. :roll:

Back