De administrando imperio

Mers je pisao to sve sto citiras, a ne Porfirogenit.

Prvo pitanje, da li je po tom spisu granica Srba i Hrvata na Cetini?
Nebitno ko je pisa ako se to djelo uzima kao važan izvor za određivanje povijeti na ovim prostorima. Mogla je i moja pokojna baba napisat opet ne bi minjalo na stvari ako dobar dio povjesničara te zapise uzima ka sveto pismo.

Granica nije na Cetini nego u području Cetine i Livna šta je ipak dosta dalje nego su neki zamislili dok smo u to vrime na ušću Cetine(iliti na moru) susidi Paganiji.

PS nakon šta sam ti u prošlom postu dirktno postavia pitanje bia bi red da daš odgovor na njega ako već izbjegavaš sve ostalo iz mog izlaganja.

U Paganiji su ziveli Srbi?
Sigurno da jesu bili jedan od naroda uz Pagane, Hrvate i ostale koji su se tu naselili ;)

Iako triba bit pošten pa reć da su to područje prvi nastanili Hrvati i to nakon šta su pobjedili i protjerali Avare iz tih krajeva, a onda kad je sve bilo gotovo došli vaši preci s "letovanja" u Solunu i tu se zajedno s nama nastanili.

S tim da triba reć kako su Pagani bili potomci Srba, a ne Srbi jer se istima nisu osjećali ili takvima smatrali šta navodi i sam Kontstantin u više navrata kad ih spominje kao jedan od Slavenskih naroda uz Hrvate, Srbe, Zahumljane, Dukljane i sve ostale.

Nego šta mislite zašto se potomci solunskih Srba koji su nastanili područje današnje južne Dalmacije nisu želili "identificirat" sa svojim precima nego su se zajedno sa žiteljima drugih naroda koji su tamo obitavali integrirali svaki u zasebnu zajednicu i narod??

Isto me sad zanima i za Srbe u unutrašnjosti koji su također vrlo brzo zaboravili na svoje srpske korjene pa su tako svoju prvu kneževinu nazvali Raška, a ne Srbija. Kako i zašto se tako brzo izgubilo srpsko ime među ondašnjim Srbima za razliku od Hrvata koji su tako i nazvali svoju prvu državu dočim su se izborili za slobodu i neovisnost od Franaka?

Toliko pitanja valjda će i meni neko nešto odgovorit :(

Pa ti optuzujes ostale za selektivno citiranje teksta a upravo ti to radis.

Tamo pise kristalno jasno da je granica izmedju Srba i Hrvata na Cetini sto odbijas da priznas. Zasto?
Zašto da priznam nešto šta ne piše?

"Od rijeke Cetine započinje zemlja Hrvatska i proteže se uzduž, na strani obale sve do granica Istre, a to je do grada Labina, a na strani planine, na neki način, prelazi preko provincije Istre, a u području Cetine i Hlebena(Livna) postaje susjed Srbiji."

PS triba imat na umu da su Cetina i Hleben hr. županije pa bi tribalo prvo znat njihove točne granice da bi na osnovu toga znali di Konstantin stavlja granicu između naše dvi države.

ovo je samo tvoja interpretacija.
Reka je granica i to je to.

Da li se slazes da imena prvih Hrvata koji su naselili Dalmaciju nisu slovenskog porekla?
Pa većina toga iz DAI-a je interpretacija, a to najbolje vidimo po nekim vašim povjesničarima i dobrom djelu forumaša. A ako ti je toliko stalo da bude baš na Cetini onda nek granica bude tamo samo nemoj zaboravit uključit i Livno i činjenicu da su to županije pa mi priloži kako si ti zamislia tu mapu.

Nakon šta sam ti odgovoria na sva pitanja mislim da je bilo dosta jer to si isto radia i forumašu Pumpaj na temi sredjovjekovna Hr. pa znam kako to izgleda s tobom i ne mislim to isto prolazit. Ti posavljaš pitanja on odgovora, on postavlja pitanja ti njemu postavljaš protupitanja. I tako 99/100 puta :roll:

Pa većina toga iz DAI-a je interpretacija, a to najbolje vidimo po nekim vašim povjesničarima i dobrom djelu forumaša. A ako ti je toliko stalo da bude baš na Cetini onda nek granica bude tamo samo nemoj zaboravit uključit i Livno i činjenicu da su to županije pa mi priloži kako si ti zamislia tu mapu.

Nakon šta sam ti odgovoria na sva pitanja mislim da je bilo dosta jer to si isto radia i forumašu Pumpaj na temi sredjovjekovna Hr. pa znam kako to izgleda s tobom i ne mislim to isto prolazit. Ti posavljaš pitanja on odgovora, on postavlja pitanja ti njemu postavljaš protupitanja. I tako 99/100 puta :roll:
Ali zasto ne odgovoris na pitanje da li su prvi Hrvati bili Sloveni?

Back