Davinci

krauterbox:
vazon:"И уз читање користити тумачења православне Цркве..."

Jer ona ima patent i sertifikat ISO2005 na tumačenje Biblije.

Не, него ће да учи о Светом Писму од мормона, сајентолога и Лењина. :roll:

vazon:"Не, него ће да учи о Светом Писму од мормона, сајентолога и Лењина."

S obzirom na gore pomenuti patent i sertifikat, tako nešto bi stvarno bilo glupo i neozbiljno.

Pozdrav
Jako je bitno da se znaju sledece stvari:
Pisac Da Vincijevog koda apsolutno ali APSOLUTNO nije bazirao knjigu na istorijskim ili bilo kakvim drugim cinjenicama (sto je po meni jako neozbiljno) vec je jednostavno na nekim vec postojecim "zanimljivim" idejama, mitovima, bajkama mastao
Sama tema je veoma zanimljiva i naravno da izaziva veliku paznju kao i sve sto je novo i neobicno a pri tom misteriozno i obavijeno velom tajne
Licno mislim da tako ozbiljna tematika ne zasluzuje tako neozbiljnu knjigu (bez obzira na to sto je zanimljiva jer ne pruza relevantna znanja) i jos gori film....
Samo stvara zablude....

vazon:
Немаш појма колико си шупаљ... Сирома.

...e stvarno Goshu...tebe na svakoj temi ima...shta se sad petljash ovde i diskutujesh o Bibliji, kad nisi prochitao ni jednu stranu! ...prochitaj prvo celu Bibliju...probaj da analizirash...postoji mnogo literature koja pomaze u citanju Svetog Pisma...nije to tako plitko kako ti postavljas...ljudi hiljadama godina pokushavaju da shvate poruke iz Biblije i josh im nije poshlo za rukom...a ti ćeš apriori da kažeš da je to smeće...idi jedi soju...

knindza88:
Zar te toliko interesuje istorija Jevreja?
Bilblija nije samo istorija Jevreja, vec svih nas.Novi Zavet kao nastavak Starog Zaveta je nesto posebno, nesto zbog cega se vecina stanovnistva nase lepe planete izjasnjava kao hriscanska ( ne bih se sad hvatala za ovu cinjenicu i kritiku drustva uopste).Svako od nas ima mogucnost izbora - citati - ne citati, prihvatiti - ne prihvatiti.Za mene licno Novi Zavet je nesto posebno i koliko je Stari Zavet posvecen jevrejskom narodu, toliko je Novi dat svima.Mislim da moramo nesto ipak procitati i shvatiti da bi mogli diskutovati o tome.Osim toga N.Z. je prepun metafora, simbolike i sl. tako da ne bi bilo lose koristiti neku dodatnu literaturu za tumacenje ili porazgovarati sa nekim ko je strucan da bi ti neke stvari razjasnio...Pozz.! :)

Goscica:
Bilblija nije samo istorija Jevreja, vec svih nas.Novi Zavet kao nastavak Starog Zaveta je nesto posebno, nesto zbog cega se vecina stanovnistva nase lepe planete izjasnjava kao hriscanska ( ne bih se sad hvatala za ovu cinjenicu i kritiku drustva uopste).Svako od nas ima mogucnost izbora - citati - ne citati, prihvatiti - ne prihvatiti.Za mene licno Novi Zavet je nesto posebno i koliko je Stari Zavet posvecen jevrejskom narodu, toliko je Novi dat svima.Mislim da moramo nesto ipak procitati i shvatiti da bi mogli diskutovati o tome.Osim toga N.Z. je prepun metafora, simbolike i sl. tako da ne bi bilo lose koristiti neku dodatnu literaturu za tumacenje ili porazgovarati sa nekim ko je strucan da bi ti neke stvari razjasnio...Pozz.! :)

Iskreno da kazem za mene je Biblija samo istorija jednoga naroda. A kada je rec o Novom Zavetu ima boljih dela nego to. Evo na primer "Tako je Govorio Zaratustra" delo koje nadmasuje Novi Zavet.

Svi koji se drzi toga zive u proslosti. Uopste niste dostojni mojih rjeci. Niste nadmasili ni primitivce Afrike.

Iznecu samo par cinjenica.:razz:

Konacna, ali KONACNA redakcija na 4 jevandjelja ustanovljena je sredinom 5. v, jer sve do tada je vise od 200 nekanonskih knjiga jos uvek kruzilo po prvim hriscanskim opstinama. Najstarije jevandjelje je iz 70. godine nove ere, ostala tri su iz 2. v. Jevandjelist,i stoga, niti su videli Hrista i nisu pisali njegovu biografiju, nego su bili HRONICARI VEROVANJA koja su ih okruzivala. Hrist jeste istorijska licnost i po otkricu Kumranskih rukopisa (nastali mnogo pre Novog zaveta),a sto se desilo tek posle Drugog svetskog rata, postoje nagovestaji da je Isus skoro 18 godina boravio medju clanovima ove SEKTE ( pokret je bio direktno suprostavljen sluzbenom jevrejstvu) i da je preuzeo znatan deo njihovog ucenja. Prica o Marijinom devicanstvu rodjena je tek u 1. veku n.e. da bi pruzila popularno tumacenje kako je Hrist ne samo covek, vec i pravi Boziji sin.

Iz ovog moze da se zakljuci da mi skoro nista ne znamo, i da je ono sto je ponudjeno u knjizi i filmu, iako je to samo i nista vise od jednog vida zabave za siroku masu, samo jos jedno moguce tumacenje koje nema osnovu (kao sto je i masa stvari iz Biblije neosnovana, empirijski, ako hocete tako), ali mene zabrinjava sto je izazvalo toliku pompu. Zasto? Takvo tumacenje, kada bi moglo da se dokaze, a ne moze, rusi osnovu hriscanstva kakvog ga znamo vekovima. Hriscanstva koje je olicenje muskog principa, koje je donelo toliko krvoprolica i agresije i bilo vrhunsko sredstvo manipulacije. Naravno nisu Hrist i njegovo ucenje krivi za to. Hrist je ucitelj, ali ima i toliko drugih istinskih ucitelja.:)
Sa tim muskim principom trebalo je odavno da se obracunamo. Sinteza muskog i zenskog principa odavno je provocirana, ali ko slusa jednog Getea ili Nicea.

Nema istinske civilizacije dok se suprotnosti ne sjedine. A do tada nam ostaje da svoju veru i odgovore na pitanja nadjemo u sebi. Nema tu velike filozofije. :p

knindza88:
Iskreno da kazem za mene je Biblija samo istorija jednoga naroda. A kada je rec o Novom Zavetu ima boljih dela nego to. Evo na primer "Tako je Govorio Zaratustra" delo koje nadmasuje Novi Zavet.

Svi koji se drzi toga zive u proslosti. Uopste niste dostojni mojih rjeci. Niste nadmasili ni primitivce Afrike.
Ako nisam dostojna onda se necu ni upustati u raspravu s tobom na zadatu temu.A o primitivizmu ocigledno znas vrlo malo, kao i o Niceu i hriscanstvu uopste.No to pripisujem tvojim godinama tako da nije strasno, vreme radi za tebe! ;)

Goscica:
Ako nisam dostojna onda se necu ni upustati u raspravu s tobom na zadatu temu.A o primitivizmu ocigledno znas vrlo malo, kao i o Niceu i hriscanstvu uopste.No to pripisujem tvojim godinama tako da nije strasno, vreme radi za tebe! ;)

Haha. Bas je interesantno citati vase reakcije. Znao sam da ce te moju starost staviti kao razlog mog neiskustva i neznanja. Molim vas bez ovakvih predrasuda.

Nego da se okrenem na temu. Davincijev Kod nisam procitao niti gledao film. Ne nameravam da procitam knjigu jer nisam veliki ljubitelj fikcije. Moja misljenja uopste nisu vazna niti imam nameru da raspravljam o primitivizmu, Niceu ili hriscanstvu u ovoj temi. Dosta je vec receno o ovome.

Slazem se sa divljom- odgovore trebate traziti u sebi.

Poz.

knindza88:

Ti si nepismeni, ograniceni KRETEN! Svaki dalji komentar je izlisan!

Back